Смекни!
smekni.com

Аналіз забезпечення сільськогосподарських підприємств Запорізької області кредитними ресурсами (стр. 5 из 7)

Програма кредитування сільськогосподарських підприємств передбачає видачу кредитів на поповнення оборотних або основних коштів фізичним особам або сільськогосподарським підприємствам, що одержують більшу частину свого обороту (більше 50%) від сільськогосподарської діяльності: землеробства, парникових і тепличних господарств, молочного й м'ясного тваринництва, птахівництва, торгівлі сільгосппродукцією й переробки сільськогосподарської сировини власного виробництва. На даний момент максимальна сума кредиту по програмі становить 20 тис. доларів США або її еквівалент у гривні, максимальний строк погашення кредиту - 24 місяця.

Особливості програми полягають у тому, що Прокредит Банк надає кредити фізичним особам і дрібним сільськогосподарським виробникам, які до цього найчастіше не працювали з банками. До того ж, кредитування в рамках програми характеризується швидкістю в оформленні кредитів, мінімальною кількістю необхідних документів і гнучким підходом до застави - коефіцієнт покриття застави становить 1,3-1,5, у той час як в інших банках він зазвичай набагато вище.

Досвід роботи Проекту аграрного маркетингу з більшою кількістю невеликих фермерських й індивідуальних господарств показує, що саме високі вимоги до застави й складна процедура оформлення кредиту для невеликих підприємств є одними із основних проблем на шляху одержання кредитів у комерційних банках.

Стратегічним завданням Прокредит Банку є надання комплексного банківського обслуговування підприємствам малого й середнього бізнесу. Не можна залишити без уваги той факт, що в Україні багато представників малого бізнесу задіяні в агропромисловому комплексі, і потенційно їхня кількість буде зростати. Надалі планується його широкомасштабне впровадження й надання кредитів для товаровиробників аграрної продукції в інших областях, де працює Прокредит Банк.

З жовтня 2005 року банк «Форум» відкрив програму кредитування сільських підприємців «Агро Плюс» у Запорізькій області.

Відповідно до умов цієї програми кредити надаються підприємцям, діяльність яких зв'язана не тільки з виробництвом і переробкою сільськогосподарської продукції, але й із сільською інфраструктурою в сумі від 500 грн. на строк від 3 місяців. Програма передбачає гнучкий графік погашення з урахуванням сезонності бізнесу, пов'язаного із сільським господарством.

За цей час банк «Форум» видав більше 150 агрокредитів на суму більше 200 тис. діл. США. Одержувачами кредитів по цій програмі стали в основному невеликі фермерські господарства й індивідуальних фермерів. Середня сума кредиту — близько 11 тис. грн. Надалі банк «Форум» планує розширити проект «Агро Плюс» на всі аграрні регіони країни.
Акціонерний комерційний банк «Форум» створений в 1994 році й входить у групу великих банків. Регіональна мережа банку включає 19 філій й 42 відділення. За станом на 01.07.2005р. розмір чистих активів банку становить 2663,3 млн. грн., кредитний портфель - 1909 млн. грн., валюта балансу - 3465,4 млн. грн., балансовий капітал - 261,2 млн. грн., чистий прибуток за перше півріччя 2005 року склав 11,4 млн. грн.

Банк "Аваль" і лізингова компанія ТОВ "Украгроліз" приступили до реалізації спільної програми цільового кредитування сільгоспвиробників.

У рамках програми цільового кредитування юридичні особи можуть залучити в банку "Аваль" кредити на закупівлю сільгосптехніки й устаткування вітчизняного й іноземного виробництва, а також запчастин, міндобрив, засобів захисту рослин і т.д.

Кредити надаються в національній валюті України, євро й доларах США на строк до трьох років. Процентна ставка залежить від валюти й строку позики й становить 17% у гривні й 9% у валюті при строку кредиту до 1 року, 18% й 10%, відповідно, при строку кредиту від року до двох років, 19% й 11% річних при строку кредиту від двох до трьох років.

Сума кредиту може досягати 70% вартості товарів.

Погашення кредиту проводиться за графіком, що погоджений з позичальником і передбачає не менш двох платежів на рік.

У рамках програми сільгоспвиробники можуть одержати в лізинг сільгосптехніку ВАТ "Ростсельмаш", ВАТ "Красноярський завод комбайнів", ВО "МТЗ" (Мінський тракторний завод), КЛААС-ПМЗ (Павлоградський механічний завод), Харківського тракторного заводу, Кіровського заводу, Могилевського автомобільного заводу ім. С.М. Кірова. ТОВ "Украгроліз". Основні напрямки діяльності - продаж, лізинг й обслуговування нової сільськогосподарської техніки вітчизняного, російського й західного виробництва, а також організація й фінансування проектів по виробництву, переробці й реалізації сільськогосподарської продукції, отриманої як оплата за поставлену сільськогосподарську техніку. Компанія має дев'ять представництв у Вінницькій, Житомирській, Хмельницькій, Тернопільській, Луганській, Одеській, Дніпропетровській, Донецькій і Запорізькій областях. Основні партнери компанії ТОВ "Украгроліз" - АППБ "Аваль", компанія "Дон-Снаб"; компанія "КЛААС", страхові компанії "Гарант-Авто" й "Кредо-Класик".

2.3. Особливості кредитування Запорізької області

Запорізька область належить до групи інвестиційно - привабливих регіонів України. Привабливість інвестиційного клімату Запорізького регіону обумовлена рядом таких факторів:

· потужний промисловий потенціал області й перспективи його росту;·

· високий ступінь орієнтації економіки регіону на експорт;

· високорозвинений науково-технічний потенціал;·

· кваліфікована робоча сила й управлінський персонал;·

· розвинена інфраструктура транспорту й зв'язку;·

· розвинений агропромисловий комплекс, харчова й переробна промисловість;

· географічне положення - "ворота" до російських й європейських ринків;·

· законодавча можливість стовідсоткової іноземної власності на підприємства, без яких би те не було тимчасових обмежень;·

· розвинена банківська мережа;· забезпечення страхування майнових, фінансових й інвестиційних ризиків інвестора в провідних страхових компаніях України й світу.

Запорізький край є традиційно аграрним регіоном України. З огляду на його географічне положення й кліматичні умови, аграрний сектор регіону відноситься до високо привабливого для інвестування, і програмою соціально-економічного розвитку Запорізької області цей сектор визначений як пріоритетний.

Площа сільськогосподарських угідь області становить 2242 тис. га або 5,4 % угідь України, у тому числі рілля - 1888 тис. га, зрошувані землі - 263.4 тис. га. Ґрунти переважно чорноземні, з родючою верствою гумусу.

У галузевій структурі сільського господарства рослинництво становить 57,0 %, тваринництво - 43,0 %.В області розвинені такі напрямки сільськогосподарського виробництва: вирощування зернових (озима пшениця, ячмінь, овес, гречка, кукурудза), вирощування олійних культур (соняшник, соя, рапс), овочівництво й садівництво, птахівництво й тваринництво.

По збору зерна регіон посідає п'яте місце серед областей України, по збору соняшника - перше місце. Урожайність зернових культур в області, завдяки високій родючості земель, збільшується і складає 21,2 ц/га, що на 1,6 центнерів більше, ніж у середньому по Україні. В умовах використання інтенсивних технологій на полях області може бути досягнута врожайність до 35 ц/га й більше. В області завершений процес реформування на принципах приватної власності, що дає можливість для плідного співробітництва селян з інвесторами. Є всі підстави для того, щоб й у виробництві продукції тваринництва забезпечити переробну промисловість власною сировиною.

Сільське господарство області забезпечує потреби населення області в більшості основних продуктів харчування, а переробну промисловість - сировиною.

У галузевій структурі сільського господарства рослинництво становить 57,0 %, тваринництво - 43,0 %.У рослинництві зернові культури становлять 54,6 %, олійні - 20,8 %, картопля й овочебахчеві культури - 1,8 %, кормові культури - 22,8 %.Для більш раціонального використання орних земель в області діють 3 зрошувальні системи: Північно-Рогачицька, Запорізька й Жовтнева зрошувальна система. Основним напрямком у тваринництві є виробництво м’ясо-молочної продукції. Майже 70 % продукції тваринництва провадиться в приватному секторі

На території області діють науково-дослідні інститути, такі, як: інститут механізації тваринництва, інститут зрошуваного садівництва Української академії аграрних наук. Ученими інституту олійних культур виведені нові сорти соняшника, характеристика й параметри яких значно вище показників традиційних сортів.

У Запорізькій області в 2003 р. через дефіцит кормів чисельність поголів'я великої рогатої худоби скоротилося на 24,1%, чисельність поголів'я корів зменшилася на 15,5%, свиней - на 38,8%, а птаха на 12,4%. Несприятливі агрокліматичні умови 2003 року привели до дефіциту кормів й, як наслідок, до вибою худоби й птахів в агрогосподарствах Запорізької області.

Водночас, сільгосппідприємства Запорізької області значно збільшили виробництво м'яса - на 14,8% (до 100,9 тис. тонн) і яєць всіх видів птаха (виробництво зросло на 2,8% - до 543,6 млн. штук) і скоротили виробництво молока до 362,5 тис. тонн, що на 5,3% нижче показника 2002 р.

В Запорізькій області в 2004 р. на підтримку фермерських господарств із обласного бюджету буде виділено вдвічі більше коштів, ніж в 2003 р. - 10 млн. грн.

Зараз у Запорізькій області працюють майже 2 тис. 700 фермерських господарств. Вони використовують близько 248 тис. гектарів сільгоспугідь, це - 10,6% від загальної площі. Торік фермери виростили й зібрали 91,8 тис. тонн зерна, 82 тис. тонн соняшника - відповідно 14,1% й 15,6% від загального обсягу їхнього виробництва сільгосппідприємствами області. Набагато гірші результати діяльності фермерських господарств у тваринництві, овочівництві й садівництві.