Смекни!
smekni.com

Операції банку з платіжними картками та напрями підвищення їх ефективності (стр. 8 из 11)

Наприкінці минулого 2008 року фінансова криза добралася й до цієї сфери. Уже підраховані перші збитки. Однак експерти вважають, що головні проблеми ще попереду.

Корпорації, що випускають кредитні карти, зустріли новий рік без ентузіазму - акції таких гігантів, як Citigroup, Bank of America, American Express і Discover Financial Services, втратили в 2008 році до 80% своєї вартості.

Цього року тенденція зниження доходів продовжилася. Експерти фірми Innovest Strategic Value Advisors затверджують, що торік карткові компанії понесли загальні збитки в розмірі 41 млрд. доларів, а до кінця 2009 року їхні втрати через безповоротні кредити досягнуть 96 млрд. доларів. І це тільки вершина айсберга, тому що восени 2008 року, по даним Федеральної резервний системи (Центральний банк США), загальна сума карточно-кредитної заборгованості наближалася до 1 трлн. доларів. Це ще до іпотечних боргів - близько 11 трлн. доларів.

Це стає тим більше очевидним, якщо врахувати, що більше чверті кредит-но-карткового портфеля в Citigroup, Bank of America, Capital One і Discover неякісні, тобто кредитні картки видані людям з поганими кредитними історіями, що не має стабільного заробітку або доходів. Також обтяжені подібними проблемами American Express і J.P.Morgan Chase.

Американські карткові компанії - мережі VISA і MasterCard стоять трохи осторонь і не так сильно порушені кризою, оскільки вони самі безпосередньо не кредитують клієнтів. Хоча в міру зниження споживання їхні прибутки теж падають. Аналітики вважають, що до середини 2010 року загальний обсяг карткового бізнесу в США може скоротитися на 45%.

Крім того, зіграє свою роль і набрання чинності в липні 2010 року нових законодавчих норм на користь карткоутримувачів, зокрема, норм, що обмежують підвищення компаніями комісійних (відсотків по кредиту).

Не в останню чергу це зв'язано й з тим, що неякісних кредитів у картковій сфері більше (30% від загального обсягу), ніж в іпотечній (11%). І якщо дефолт іпотечних позичальників був першим ураганом, що обрушив ринки, то карткова заборгованість буде другим ураганом. Федеральна влада США не залишається байдужою до такої катастрофічної ситуації. Компанія Citigroup вже одержала зі скарбниці 45 млрд. доларів пільгових кредитів, Bank of America - 25 млрд. доларів, American Express - 3,4 млрд. доларів. Усього в кредитно-фінансовий сектор США влито 700 млрд. доларів.

У США кредитні карти випускають приблизно 16 тис. компаній, і, згідно даним Бюро перепису, на руках в американців перебуває близько 1,5 млрд. кре-диток. При цьому обсяг кредитно-карткового ринку досягає 2,7 трлн. доларів, а заборгованість середньої родини по кредитних картах, згідно CardWeb.com, становить 10 678 доларів.

Таке потужне охоплення населення пластиком здійснюється за допомогою добре продуманих рекламних кампаній. Кожна соціальна й вікова група обробляється по-своєму. Підвищена увага приділяється молоді й студентам, для яких карта - елемент престижу й символ благополуччя. Головне завдання карткових корпорацій зробити так, щоб людина робила покупки швидко й легко.

Один з капканів кредитно-карткового бізнесу - секьюритизация (від англ. security - безпека, забезпечення, гарантія). Даний процес має на увазі випуск особливих паперів - sеcurities, забезпечених якими-небудь активами. У картко-вому бізнесі - це клієнтська заборгованість. Як і у випадку з іпотекою, у картковій сфері секьюритизация стала інструментом фондування (залучення додаткових коштів) для збільшення обсягів карткових позик. З одного боку, секьюритизация сприяла зняттю тягаря боргів з балансу карткових компаній, з іншого боку, зробила їх менш обережними й акуратними при видачі карт і відкритті нових кредитних ліній.

Експерт із групи American Securitization Forum, затверджує, що передача карточно-кредитних ризиків інвесторам зробила картки доступними людям з невисокими доходами. В остаточному підсумку перетворення боргів у папери й продаж їх на сторону підштовхнула фінансові компанії до поспішної видачі карток чи ледве не всім бажаючим. Причому видавати картки людям з нестабільними доходами й поганою кредитною історією було набагато вигідніше, оскільки з них можна стригти більше грошей. Саме "завдяки" секьюритизації карткові компанії не встояли перед спокусою видавати ризиковані кредити. А щоб компенсувати ці ризики, вони стали накручувати ціни за послуги.

Популярність карток прямо пов'язана з підйомом економіки, ростом добробуту й стабільним збільшенням цін на житло. З 1997-го по 2006 рік ціна типового сімейного будинку виросла на 124%. Дешеві гроші (низькопроцентні позички) дозволяли людям легко рефінансувати свої іпотечні кредити по вигідних ставках, брати нові іпотечні позички на покупку других будинків і здобувати кілька кредитних карток. В 2005 році середня американська родина витрачала 99,5% всіх своїх чистих доходів на покупки й виплати відсотків по тим або інших придбанням, зробленим на позикові кошти.

В 2007 році з початком виробничого спаду ситуація стала мінятися. В 2008 році середнє зниження цін на житло склало 20-25%. Дома стали коштував-ти менше іпотечних кредитів, на які вони були куплені. Відповідно зросли й карткові неплатежі, і весь ланцюжок, що складається з безповоротних кредитів і не забезпечених нічим "коштовних" паперів, посипався. Ситуація збільшється тим, що підрахувати збиток від знецінених sеcurities досить складно, оскільки вони вільно розходяться по всьому світлу.

Таким чином, враховуючи зарубіжний досвід впливу фінансової кризи на ринок карткових послуг, в Україні у 2009 році різко згортається ринок кредитних карток та продовжується розвиток ринку дебетових розрахункових карток.

Так, Банк «Фінанси та кредит», реалізуючи досвід функціонування розрахунків за допомогою платіжних карток в країнах з розвинутою економікою реалізує наступні програми розвитку карткового бізнесу[45]:

1. Проект об’єднання з банками партнерами.

Для зручності користування платіжними картками Банк проводить об'єднання своєї банкоматної мережі з іншими банками, що мають розгалужену мережу банкоматів. Внаслідок цього клієнти, будучи власником платіжних карток Банку, мають можливість отримувати готівку по платіжних картках міжнародних платіжних систем Visa International та MasterCard WorldWide у всіх регіонах України по тарифах Банку.

На сьогоднішній день клієнти можуть знімати готівку за тарифами Банку в банкоматах банків-партнерів: АКБ "Укрсоцбанк", АКБ "Правекс-Банк", АКІБ "УкрСиббанк".

2. Проект випуску пластикових карт різних міжнародних платіжних систем, які працюють з одного мультивалютного карткового рахунку клієнта.

Відкриття карток різних платіжних систем до одного рахунку - в Банку Ви можете оформити на Ваш картковий рахунок одну або декілька платіжних карток. Відкриття на один рахунок карток різних платіжних систем VISA GOLD і MasterCard GOLD, VISA Classic і MasterCard Mass, VISA Electron і Maestro) дає можливість:

· довіреною особою здійснювати операції по Вашому картковому рахунку;

· розрахуватися карткою в будь-якій країні світу, незалежно того, якій платіжній системі віддає перевагу країна (Америка – Visa Int., Європа – Master-Card WorldWide);

· альтернативної оплати у випадку, якщо торгова точка приймає тільки певний вид картки;

· розділити оплату по певних видах операцій між картками різних платіжних систем;

· у разі втрати/крадіжки/пошкодження однієї платіжної картки мати доступ до Вашого карткового рахунку.

3.2 Перспективи підвищення ефективності операцій з платіжними картками в Банк "Фінанси та кредит"

Процесингова спеціалізація Банк «Фінанси та кредит» як засіб розвитку карточного бізнесу в партнерських фінансових установах

Банк "Фінанси та Кредит" з 1999 року має статус повноправного принципового члена (Principal member) міжнародних платіжних систем MasterCard Worldwide і VISA International і має всі ліцензії міжнародних платіжних систем, включаючи права на емісію, еквайринг (видача готівки, банкомати, торгівельні точки) [45].

Власний Процесинговий центр Банку "Фінанси та Кредит" сертифіковано системами Visa International і MasterCard Worldwide, процесинг операцій з платіжними картками здійснюється у повній відповідності до функціональних вимог міжнародних платіжних систем.

Банк "Фінанси та Кредит" сертифіковано з емісії та еквайрингу платіжних карток VSDC (VISA Smart Debit/Credit) стандарту EMV в VISA International включаючи POS-термінали і банкомати. Впроваджено емісію та здійснюються розрахунки за картками Visa з використанням рахунків у євро. Заершується проект з сертифікації чіпових карток платіжної системи MasterCard Worldwide з обслуговування платіжних картой у еквайринговій мережі Банку.

Банк динамічно запроваджує нові карткові продукти та програми, спрямовані на залучення якнайширшого спектру клієнтів.

Статус повноправного Принципового члена міжнародних платіжних систем MasterCard Worldwide і VISA International дозволяє Банку "Фінанси та Кредит" пропонувати установам-партнерам програми розвитку власного карткового бізнесу, широкий спектр послуг з урахуванням індивідуальних особливостей, мети та завдань банку-партнера.

Спонсорська підтримка у платіжних системах MasterCard Worldwide і VISA International - за спонсорської підтримки Банку "Фінанси та Кредит" партнеру буде надно повний комплекс послуг, необхідних для повноцінної роботи на ринку платіжних карток:

- Комплекс інформаційно-косультаційних послуг і методологічної підтримки щодо роботи Банку-партнера у МПС на правах Affiliate/Associate/Access Deposit member;

- сприяння у розробці дизайну карток і виборі фірми-виробника пластикових заготовок;

- проведення навчання для працівників організації-партнера з питань взаємодії з платіжними системами, технологічних питань, пов’язаних з емісією платіжних карток;

- виконання функцій розрахункового банку при проведенні розрахунків з клієнтами та міжнародними платіжними системами;