Смекни!
smekni.com

Виробництво свинини – прибуткова галузь тваринництва (стр. 1 из 5)

Курсова робота

«Виробництво свинини – прибуткова галузь тваринництва»


Вступ

Частка свинини (у забійній вазі) у виробництві м’яса всіх видів становить 38,3% у тому числі у суспільному секторі – 19,5, у приватному – 50,1%. Свинина для приватного сектору – основний вид м’ясопродукції. У господарствах суспільного сектору спостерігається подальше погіршення стану галузі. Спад виробництва відбувається внаслідок скорочення поголів’я тварин та їх продуктивності забеспечення суспільних господарств кормами. А також відбувається велика перевитрата кормів. Перевитрата відбувається внаслідок низької продуктивності свиней, тривалого періоду відгодівлі (понад 9-10 міс.) та незбалансованості кормових раціонів за вмістом протеїну, мінеральних речовин та вітамінів. У разі збалансованості раціонів при збереженні поживності зменшується кількість зїдених кормів.

· До переваг свиней над іншими видами сільськогосподарських тварин у виробництві продукції треба віднести:

а) Високу відтворювальну здатність ;

б) Оплату корму ;

в) Забійний вихід ;

г) Калорійність м’яса і скоростиглість.

· Від однієї свиноматки за рік при інтенсивному веденні свинарства можна виробити до 20ц. дешевої свинини, тобто набагато більше, ніж від корови.

· За ефективністю використання корму на продукцію свині перевищують за інші види сільськогосподарських тварин і поступаються лише бройлерам. При інтенсивній відгодівлі у вівці 6-7 міс. вони досягають маси 90-110кг., витрачаючи на 1кг. приросту 4-4,5К.О.

· Свині сучасних порід характеризуються дуже ранньою статевою зрілістю. Вже в 5-6 місячному віці в яєчниках свинок розвиваються фрлікули, дозрівають яйцеклітини, а в сім’яниках кнурців до цього часу формуються спермії. З 4-місячного віку кнурців треба вирощувати окремо від свинок.

· Практика показує, що найкращі результати одержують коли свинок вперше спаровують у віці 8-11міс., а кнурців допускають до парування в 10-11місячному віці. В цей час свинки повинні мати масу не менше 90-120кг, а кнурці 130-140кг.

· Висока плодючістьяк і високий вихід ділових поросят є основою безперервногоефективного вирощування свинини.

· Собівартість кожного вирощеного поросяти на свиноматку в рік знижується на 30% при збільшенні їх кількості з 13 до 20 або з 9 до 17.

· Одним з основнихчинників, який гальмує виробництво свинини, є недостатня кількість кормів, низька їх якість і постійний дефіцит в раціонах протеїну.

· Надзвичайно низькі показники середньодобових приростів на дорощуванні і відгодівлі, в середньому 245г. При такому рівні продуктивності різко зменшується питома вага свинини в загальному обсязі виробництва м’яса.

· В середньому на одну свиноматку з приплодом витрачають до 70ц. К.О., в тому числі біля 50ц. зернових, що майже вдвічі нижче норми. Прицьому вміст протеїну в 1К.О. складає 85-90г при нормі 110-115г.

Важливим фактором , що стримує розвиток свинарства, є велика різниця між продуктивністю племінного і товарного свинарства. Якщо в кращих племінних стадах багатоплідність складає 11-12 поросят на опорос при масі одного поросяти в 2-місячному віці 18-20кг,то на товарних фермах ці показники 6-7 і 10-12кг відповідно. Такі поросята навіть в умовах повноцінної годівлі не забеспечують високого рівня відгодівлі і як результат на свиноматку виробляють 10-11ц свинини, що на половину менше можливого.

· Середня маса свиноматок в багатьох господарствах не перевищує 150кг.

· Значну частину свинок для відтворення стада використовують із груп відгодівлі і парують їх при досить низькій масі, в межах 90-100кг і менше,замість 120-125кг. Практично доказано, що від таких свиноматок одержують поросят масою 0,6-0,8кг, які в більшості випадків гинуть, а ті, що залишились значно відстають в рості.

· Часто свинопоголів’я утримують без врахування норм лігва, фронту годівлі, режиму температури, вологості повітря в свинарниках становить 85-95% замість 65-75%, що сприяє зниженню продуктивності тварин на 15-20%.

· Дуже цінною біологічною особливістю свиней є короткий період їх поросності, який триває не більше 102-105 днів, що створює можливість одержати два опороси на рік. Так, маса поросят при народженні становить 1,2-1,3кг, у 2 місяці 18-20кг, а на інтенсивній відгодівлі 3 місячні підсвинки в 6-7 місячному віці досягають маси 110-120кг.

· Таким чином, поросят, народжених на початку січня, можна здавати на забій в червні-липні цього ж року живою масою 110-120кг.

· Важливою біологічною цінністю свиней є забійний вихід, який становить від 70 до 85%, перевищуючи його у інших видів с/г тварин в середньому на 20-25%.

· В тушах свиней порівняно з тушами інших видів с/г тварин на 14-16%більше чистого м’яса, а кісток в 2,5 рази менше.

· Дуже цінною особливістю свиней є якість м’яса. Поживність, калорійність, засвоюваність свинини людиною зумовлені віком тварин, їх вгодованістю при забої, якістю кормів, які використано при відгодівлі.


Порівняльний склад м’яса % сільськогосподарських тварин

Вид м’яса Вода Білок Жир Зола Великих калорій в 1 кг. продукції
М’ясо волове вищої вгодованості 72 20 7,4 1,0 1520
Телятина жирна 73 19 7,4 1,3 1460
Баранина середня 73 18 8,0 1,1 1240
Баранина жирна 53 17 29,2 0,9 3440
Свинина середня 61 20 21,5 1,1 3050
Свинина жирна 48 15 37,3 0,7 4060

Сало свинини дуже поживне, містить незамінимі жирні кислоти – лінолеву, ліноленову, арахідонову, вони входять до складу ядра клітин і впливають на відтворну здатність. Їх в салі більше ніж у коров’ячому маслі. Сало як високоенергетичний продукт харчування є обов’язковим компонентом не тільки високосортних ковбас, призначених для тривалого зберігання, а й в живленні людей фізичної праці. Свинина містить найбільше амінокислот і вітамінів групи В. Із валової енергії корму свині “переводять” в м’ясо і сало до 35%, тв той час , як ВРХ на відгодівлі тільки 14%.

Високу продуктивність можна отримиати лише від здорових і нормально розвинених тварин. При ураженні їх хворобами, в тому числі інфекційними чи інвазійними, при захворюваннях органів дихання і травлення, нервової системи продуктивність їх різко падає. Тому дуже актуальним є знання хвороб свиней, методів лікування, профілактики і використання на випадок вимушеного забою.

· Я вже вас переконала що свиньми є вигідно займатись, і тому тепер давайте подумаємо ;

· Які ринки збуту є на свинину зараз і на скільки вони є реальні :

- м’ясокомбінат

- цехи переробки Умови

- б’юджетні організації розрахунку ?

- ринки

- комерційні структури

Свинарство

Свині вигідно відрізняють від усіх інших домашніх тварин. Вони мають добрий нюх, проте у них поганий зір. Вони є стадними тваринами і самотність їх пригнічує. Тому найкраще утримувати їх парами. Це забезпечить нормальний психологічний клімат, а також, і добрий апетит та великі прирости. За більшої кількості тварин обов’язково з’явиться вожак, який добиватиметься лідерства за допомогою сили. Це може відбитись на інших свинях зниженням приростів м’яса. Свині характеризується підвищеною нервовою збудливістю і чутливістю. Вони сильно піддаються стрессу. Під час перевезення тварини втрачають 6-10% маси. Особливо чутливі тварини гинуть, тому перед транспортуванням добре застосувати заспокійливі фармакологічні засоби. Стрес погіршує харчові і біологічні якості м’яса. Таке м’ясо малокалорійне для виготовлення ковбас, консервування, тривалого зберігання.

Породи свиней: розділені на три групи:

- м’ясні; - беконні; - сальні; - м’ясосальні.

До м’ясосальних відносять:

- велика біла; - українська степова біла;

- литовську; - латвійську білу.

До беконного напрямку:

- естонська біла; - ландрас; та інші.

До сального:

- українська степова р’яба; - велика чорна і беркшир.

Велика біла порода – універсального напряму продуктивності – найпоширеніша на Львівщині.

Дорослі свині досить великі за розміром, білої масті, мають гармонійну будову тіла, міцну конституцію. Тулуб у них довгий, широкий, глибокий з міцноюспиною. Окости округлі, ноги середньої висоти, міцні. Жива маса дорослих кнурців 300-360кг, маток 220-260кг. Плодючість 10-12 живих поросят за один опорос. При інтенсивній відгодівлі (якісній) та доброму утриманні молодняк досягає живої маси 100-110кг у 6-7 міс. Свині цієї породи добре використовувати пасовища, а також соковиті крми (коренебульбоплоди). В раціоні варена картопля може становити до 40% за поживністю.

Добір поросят

Купуючи на базарі поросят, краще придбати тварину місцевої породи. Не слід уникати купівлі помісей, оскільки їх продуктивність вища, ніж у чистопородних тварин. Помісей краще одержувати від схрещування двох високопродуктивних порід різного напряму продуктивності. Одна порода має бути місцевою, добре пристосованою до конкретних кормових і кліматичних умов, а друга – завезеною. Бажано, щоб місцевою була материнська порода. Помісний молодняк за задовільних умов годівлі, догляду, утримання добре відгодовуються, швидко досягає відгодівельних кондицій. Якщо використовують кнурів спеціалізованого м’ясного і беконного типу підвищується вихід м’яса в туші.

В умовах особистого господарства помісні поросята краще, ніж чистопородні, ростуть в підсисний період і рідко гинуть від хвороб.

Не є обов’язковим придбання кабанчиків. Свинки, як правило коштують дешевше. Вони ростуть повільніше, проте їхне м’ясо ніжніше і смачніше.

Купуючи порося, перш за все звертають увагу на його зовнішній вигляд і будову тіла. Воно має бути жвавим, веселим, із закрученим кільцем хвостиком. Ясного кольору волосяний покрив, що рівномірно покриває шкіру, є свідченням здоров’я і молодості поросяти. При доборі поросяти доцільно звернути увагу на величину тіла. Якщо тварина нормально розвинена, її маса в 3-4 тижневому віці становити 5-7кг, в 5-6 тижневому 9-11, в 7-8 тижневому 14-18кг. Проте таку ж масу мають і поросята переростки, які довго відгодовуються. Їх можна розпізнати за довгою скуйовженістю щетиною жовтуватого кольору.