Смекни!
smekni.com

Стандарт DECT (стр. 5 из 7)

Примітка 3.1 Эрланг дорівнює середньому навантаженню трафіка, викликуваної одним мовним з'єднанням DECT - з використанням однієї пари “частота/тимчасовий слот” - 100% часу.

3.1.3 Безперервна передача сигналу

Базова станція (базовий радіоблок – БРБ) DECT постійно передає сигнал, принаймні, по одному каналу, в такий спосіб виступаючи як маяк для з'єднання з мобільними DECT-трубками (абонентськими радіоблоками – АРБ). Передача може бути частиною активного зв'язку, а може бути холостою. Передача маяка БРБ містить службову інформацію – у багатофреймовій мультиплексній структурі – про ідентифікації базової станції, можливості системи, статуси БРБ і пейджинговую інформацію для встановлення вхідного зв'язку. АРБ, підключені до передачі маяка, проаналізують передану інформацію і визначать, чиє в АРБ права доступу до системи (тільки ті АРБ, у яких є права доступу, можуть встановити зв'язок), чи відповідають можливості системи послугам, що вимагаються АРБ і – у тому випадку, якщо зв'язок необхідний – є чи в БРБ вільна ємність для встановлення радіозв'язку з АРБ.

3.2 Динамічний вибір і динамічне виділення каналу. Встановлення зв`язку. Хендовер.

3.2.1 Динамічний вибір і динамічне виділення каналу

DECT визначає постійний динамічний вибір каналу і динамічне виділення каналу. Все устаткування DECT зобов'язане регулярно сканувати своє локальне радіооточення – принаймні один раз кожні 30 секунд. Сканування означає одержання і вимір сили місцевого радіочастотного сигналу по усіх вільних каналах. Сканування здійснюється як фоновий процес і представляє список вільних і зайнятих каналів (список RSSI: Received Signal Strength Indication – Індикація потужності отриманого сигналу), один для кожної комбінації “тимчасовий слот/несуча”, що буде використовуватися в процесі вибору каналу. Вільний тимчасовий слот не використовується (тимчасово) для передачі або прийому. У списку RSSI низькі значення потужності сигналу означають вільні канали без перешкод, а високі значення означають зайняті канали або канали з перешкодами. За допомогою інформації RSSI, DECT-АРБ або DECT-БРБ може вибрати оптимальний (з найменшими перешкодами) канал для встановлення нової лінії зв'язку.

Канали з найвищими значеннями RSSI постійно аналізуються в DECT-АРБ для того, щоб перевірити, що передача виходить від базової станції, до якої частини, що носиться, є права доступу. АРБ засинхронізується з БРБ, що має самий могутній сигнал, як визначено стандартом DECT. Канали з найнижчими значеннями RSSI використовуються для встановлення радіозв'язку з БРБ, якщо користувач АРБ вирішить установити зв'язок, або у випадку, коли мобільній DECT-слухавці передається сигнал про вхідний дзвоник через прийом пейджингового повідомлення.

У базовій станції DECT канали з низькими значеннями RSSI використовуються при виборі каналу для встановлення передачі маякові (холостої передачі).

Механізм динамічного вибору і виділення каналу гарантує, що зв'язок завжди встановлюється на самому чистому з доступних каналів.

3.2.2 Встановлення зв'язку

Встановлення зв'язку, з ініціативи користувача (вихідний зв'язок)

Ініціатива встановлення радіоканалу в базових додатках DECT завжди належить АРБ. АРБ вибирає (використовуючи динамічний вибір каналу) найкращий з доступних каналів і зв'язується по ньому з БРБ. Щоб знайти спроби встановлення зв'язку з боку АРБ, БРБ повинний приймати на цьому каналі, коли АРБ передає свій запит на доступ. Щоб АРБ могли використовувати всі 10 радіочастотних несущих DECT, БРБ постійно послідовно сканує свої незайняті приймаючі канали в пошуках спроб АРБ установити зв'язок. АРБ синхронізуються з цією послідовністю за допомогою постійно переданою базовою станцією службової інформації. На основі цієї інформації АРБ можуть визначати точний момент, коли можливий успішний доступ до БРБ на обраному каналі.

Встановлення зв'язку, з ініціативи мережі (вхідний зв'язок)

При надходженні вхідного виклику на DECT-АРБ, мережа доступу інформує про це АРБ, відправивши відповідний ідентифікатор про це АРБ по пейджинговому каналі. АРБ, прийнявши пейджинговое повідомлення зі своїм ідентифікатором, встановлює радіоканал для обслуговування вхідного виклику, використовуючи ту ж процедуру, що застосовується при встановленні вихідного зв'язку.

3.2.3 Хендовер

Завдяки могутньому динамічному виборові і виділенню каналу і можливостям DECT, що забезпечують хендовер без переривання зв'язку, АРБ можуть уйти від з'єднання, що містить перешкоди, встановлюючи друге з'єднання – на знову обраному каналі – або з тією же базовою станцією (внутрішньостільниковий хендовер) або з іншою базовою станцією (хендовер між стільниками). Ці два радіоз`єднання тимчасово підтримуються паралельно, при цьому передається ідентична розмовна інформація, і в той же час аналізується якість з'єднань. Після пройдення деякого часу базова станція визначає, у якого радіоз`єднання краще якість, і звільняє інший канал.

Якщо DECT-АРБ переміщується з однієї стільники в іншу, потужність одержуваного сигналу БРБ – вимірювана за допомогою динамічного вибору і виділення каналу частиною, що носиться – буде поступово зменшуватися. Потужність сигналу БРБ, що обслуговує стільникові, у напрямку якої рухається АРБ, буде поступово зростати. У той момент, коли сигнал нового БРБ стає сильніше сигналу старого БРБ, відбувається хендовер без переривання зв'язку (як описано вище) до нового БРБ.

Хендовер без переривання зв'язку, зовсім незалежно зроблений мобільною DECT-слухавкою, залишається непоміченим для користувача.

Хоча хендовер завжди ініціюється DECT-АРБ, можливі ситуації, в яких лінія зв'язку “АРБ–БРБ” не забезпечує необхідної якості. На цей випадок у DECT передбачені протоколи оповіщення, що дозволяють БРБ передати повідомлення про отриману якість з'єднання АРБ, що може потім ініціювати хендовер.

3.3 Рознесені антени. Сумісність. Захищеність.

3.3.1 Рознесені антени

Хендовер в DECT – це механізм відходу від каналів, підданих впливові перешкод, або каналів з низьким рівнем сигналу. Однак хендовер відбувається недостатньо швидко, щоб протидіяти ситуаціям швидкого завмирання. Для цієї мети DECT-БРБ може бути обладнана рознесеними антенами. Стандартом передбачений протокол сигналізації для контролю за вибором антени БРБ із мобільної DECT-слухавки. Завдяки тому, що радіолінія між БРБ і АРБ має природу дуплекса з тимчасовим поділом (симетрії), вибір кращої антени БРБ поліпшує не тільки якість “висхідної лінії зв'язку”, але і якість “спадної лінії зв'язку”, на малій швидкості.

3.3.2 Сумісність

Властивості сумісності технології радіодоступу в основному базуються на можливості відходу (хендовера) – у частотній області – від зашумленої радіолінії, не покладаючись на інформацію, передану по початковому каналу (підданому впливові). MC/TDMA/TDD, постійний динамічний вибір і виділення каналу і процедури хендовера в стандарті DECT демонструють відмінні можливості сумісності навіть в умовах сильної інтерференції.

3.3.3 Захищеність

Використання технології радіодоступу, що надає мобільність, має на увазі значний ризик у відношенні захищеності. Стандарт DECT передбачає міри протидії природним дефектам захищеності, властивим безпровідному зв'язку. Для запобігання несанкціонованого доступу були введені ефективні протоколи прописки й аутентифікації, а концепція вдосконаленого кодування забезпечує захист від прослуховування.

3.4 Прописка. Аутентифікація. Шифрування. Профілі додатків стандарту.

3.4.1 Прописка

Прописка – це процес, завдяки якому система допускає конкретну мобільну DECT-слухавку до обслуговування.

Оператор мережі або сервіс-провайдер забезпечує користувача АРБ секретним ключем прописки (PIN-кодом), що повинний бути введений як у БРБ, так і в АРБ до початку процедури. До того, як слухавка ініціює процедуру фактичної прописки, вона повинна також знати ідентифікацію БРБ, у якій вона повинна прописатися (з розумінь захищеності область прописки може бути обмежена навіть однію виділеню (малопотужню) БРБ системою). Час проведення процедури звичайно обмежено, і ключ прописки може бути застосований тільки один раз, це робиться спеціально для того, щоб мінімізувати ризик несанкціонованого використання.

Прописка в DECT може здійснюватися “через ефір”, після встановлення радіозв'язку з двох сторін відбувається верифікація того, що використовується той самий ключ прописки. Відбувається обмін ідентифікаційною інформацією, і обидві сторони прораховують секретний аутентифікаційний ключ, що використовується для аутентифікації при кожному встановленні зв'язку. Секретний ключ аутентифікації не передається через ефір.

Мобільна DECT-слухавка може бути прописана на декількох базових станціях. При кожному сеансі прописки, АРБ прораховує новий ключ аутентифікації, прив'язаний до мережі, у яку він прописується. Нові ключі і нова інформація ідентифікації мережі додаються до списку, що зберігається в АРБ, що використовується в процесі з'єднання. Трубки можуть підключитися тільки до тієї мережі, у яку в них є права доступу (інформація ідентифікації мережі утримується в списку).

3.4.2 Аутентифікація

Аутентификация трубки може здійснюватися як стандартна процедура при кожному встановленні зв'язку. Під час сеансу аутентифікації базова станція перевіряє аутентифікаційний ключ, не передаючи його через ефір.

Принцип нерозкриття ідентифікаційної інформації з ефіру полягає в наступному: БРБ посилає трубці випадкове число, що називається “запит”. Трубка розраховує “відповідь”, комбінуючи аутентифікаційний ключ з отриманим випадковим числом, і передає “відповідь” базової станції. БРБ також прораховує очікувану “відповідь” і порівнює її з отриманою “відповіддю”. В результаті порівняння відбувається або продовження встановлення зв'язку або роз'єднання.