Смекни!
smekni.com

Фізико–технологічні процеси створення електролюмінісцентних плоских пристроїв відображення інформації (стр. 5 из 5)

Проте для створення придатного для застосування індикаторного пристрою на основі нового приладу необхідно вирішити ряд важливих проблем, зокрема виключити спотворення кольору, що викликається утворенням мікропорожнеч між шарами. Роботи по моделюванню цих ефектів, оптимізації товщини шарів і пошуку нових матеріалів ведуться на фірмі Universal Display — єдиною, кому була надана ліцензія на світло випромінюючі матеріали і прилади, спільно розроблені Прінстонським центром і Університетом Південної Каліфорнії. Якщо цю технологію вдасться успішно реалізувати, то нові органічні пристрої відображення не тільки захоплять частину ринку плоских дисплеїв, але і розширять його. Крім моніторів комп'ютерів і телевізорів нові пристрої знайдуть застосування в дисплеях переднього огляду транспортних засобів і інших технічних новинках. Але це справа віддаленого майбутнього. Зараз же на ринок поступають перші вироби на базі нової технології — монохромні індикатори з пасивною адресацією і діагоналлю екрану не більше 10 см, які призначені для контрольно-вимірювальної апаратури, пейджерів, автомобільних стереосистем, стільникових телефонів або просто для підсвічування ЖКИ. Подальші зусилля розробників будуть направлені на створення економічно ефективних великоформатних кольорових дисплеїв з терміном служби 50 тис. годинника.

У епоху настільних комп'ютерів і великих машин найважливішими параметрами пристроїв відображення інформації були високі яскравість і роздільна здатність, а також низька вартість. Всім перерахованим вимогам відповідали ЕЛТ. От чому споживаючі надзвичайно високу потужність виробу до цих пір є основними пристроями відображення інформації. Проте портативні обчислювальні серйозно змінили ландшафт ринку засобів відображення, висунувши як основних такі вимоги, як малі габарити і споживана потужність. І тут, можливо, відкриваються широкі перспективи для органічних електролюмінісцентних індикаторів. Не випадково великий інтерес до них проявляють японські фірми — провідні світові постачальники плоских пристроїв відображення інформації. На фірмі Sanyo Electric на основі матеріалу з нерегулярною молекулярною структурою, випромінюючого в широкому спектральному діапазоні, виготовлений світло випромінюючий індикатор із зеленувато-білим свіченням. Сила світла його складає 10190 кд при напрузі 8 В. Правда, поки споживана потужність індикатора дуже велика. Тому сьогодні розробники фірми намагаються знайти легуючу домішку, яка дозволить збільшити ефективність випромінювання. Серйозно займаються вони і проблемою підвищення терміну служби органічних електролюмінісцентних пристроїв[7].

Інша японська фірма, Pioneer Electronics, з метою отримання матеріалів, випромінюючих в червоній і синій областях спектру працює з технологією фірми Eastman Kodak . Тут створений монохромний органічний діод зеленого свічення розміром 94,7х21,1 мм. Сила світла — 200 кд при споживаній потужності 0,2 Вт; термін служби — 10 тис.годин. Дослідні зразки нового індикаторного пристрою, призначеного для панельних дощок автомобілів, портативних інформаційних систем, а також домашньою аудіо- і відеоапаратури, повинні з'явитися весною цього року.

Японська фірма Idemitsu Kosan, що спеціалізується в області очищення нафти, пішла по іншому шляху. У 1986 році вона почала вивчати випромінюючий в синьому спектрі органічний матеріал, названий Dpvbi. Розроблений на фірмі індикатор містить наступні шари: металу (верхні електроди), органічних матеріалів (що переносить електрони, випромінюючого, такого, що переносить і інжектуючого дірки) і окислу індия-олова (нижні електроди). Товщина структури складає 200 нм. Із-за складності формування багатоколірної структури фахівці фірми не почали шукати матеріали, що випускають свічення червоного, синього і зеленого кольорів. Що замість цього наноситься методом осадження з газової фази випромінюючий шар легується домішкою, що дозволяє збільшити ефективність випромінювання синій області спектру (довжина хвилі — 468 нм). Випромінювання проходить через плівки люмінофорів (так зване середовище, що змінює колір), які виконують функцію світлофільтрів, поглинають частину синього світу і випускають зелений і червоний. Оскільки синє випромінювання характеризується високим енергетичним рівнем, при його перетворенні в червоне і зелене випромінювання інтенсивність останніх достатня велика[5].

На фірмі створена досвідчена індикаторна панель з розміром екрану по діагоналі 12,7 см, завтовшки 2 мм і масою 80 р. Вона здатна відтворювати 16,77 млн. квітів з 256 відтінками сірого. Споживана потужність панелі — 500 мвт. Дослідний зразок містить 256 (16х16) квадратних “пікселів” (сторона — 4,5 мм), які у свою чергу містять три субпікселі, — червоні, зелені і сині люмінофорні крапки розміром 1,5х4,5 мм кожна (синій люмінофор застосовується для поліпшення чистоти синього свічення). Сила світла панелі при напрузі 5 В рівна 100 кд, при 10 В — 10 тис. кд. Завдяки довговічності використовуваного матеріалу термін служби панелі досягає 10 тис. годинника, хоча проблема захисту металевих електродів від дії навколишнього середовища поки не вирішена. Полімери знаходять застосування не тільки при створенні електролюмінісцентних панелей. Великий інтерес до них проявляють і виробники ЖКІ[6,7].


Висновки

1.Однією з головних частин електролюмінісцентних плоских пристроїв відображення інформації є індикатори. Є три основні види індикаторів:

- Порошкові індикатори. Основною перевагою ПоІ є велика яскравість. До недоліків слід віднести малу світловіддачу.

- Плівкові індикатори. До переваг ПлІ слід віднести термін служби, до недоліків – малий контраст. Для підвищення яскравості ПлІ використовують шорсткі підкладки. Використання шорстких підкладок у поєднанні з шаром композиційного рідкого діелектрика дозволяє істотно підвищити вихід випромінювання із структури і яскравість свідчення випромінювача.

- Органічні індикатори. ОІ властиві такі особливості: високий ступень інтеграції, ефективне використання площі, велика яскравість, висока надійність, можливість створення індикаторів будь-якої форми.

2. Сьогодні багато застосувань, які потребують міцних дисплеїв що працюють в екстремальних умовах навколишнього середовища по температурах, вібраціях і одночасно при широких кутах огляду, все ще використовують дисплеї, виготовлені за технологією TFEL. Технологія TFEL, не дивлячись на її обмеження по колірному діапазону, продовжує бути альтернативною технологією для багатьох пристроїв відображення, призначених для жорстких умов експлуатації.

3.Органічні електролюмінісцентні панелі мають ряд переваг над своїми конкурентами. До них слід віднести малі габарити і малу потужність споживання.


Список використаної літератури

1. Ю.А. Быстров, И.И.Литвак, Г.М. Персиканов. Электронные приборы для отображения информации. Москва «Радио и связь» 1985р.

2. Власенко Н.А. Электролюминесцентные устройства отображения информации. Киев: Об-во ”Знание” Украины, 1991. 24 с.

3. Бригднов И.Ю., Гурин Н.Т. // Письма в ЖТФ. 1990. Т. 16. В. 23. С. 71–74.

4. Бригаднов И.Ю., Гурин Н.Т., Рябинов Е.Б. // ЖПС. 1993. Т. 59. В. 1–2. С. 175–181.

5. Knoll P.M., Herzog B., Sybrichs R. Electronics Displays 97 Konferenzband. 1997. P.65.

6. Antikainen M., Haaranen J., Honkala J., Lahonen M., Liias V._M., Pakkala A., Pitkanen T., Soinien E., Runar T. Transparent Emissive Thin_Film Electroluminescent Display. SID 00 DIGEST. 2000. P. 885.

7. Kanda S. Reduction of Halo in Transparent Electroluminescent (EL) Display, SID 00 DIGEST. 2000. P. 881.