Смекни!
smekni.com

Характеристика та використання систем відеоспостереження (стр. 10 из 12)

· Підрозділ технічної підтримки. Даний відділ займається роботою з високотехнологічними приладами, без яких в даний час неможливо представити жодну систему безпеки. Перш за все мова йде про системах сигналізації і відеоспостереження;

· Аналітичний відділ. Даний підрозділ, як правило, самий невеликий за чисельністю, але що виконує найбільш значущі функції в системі безпеки, такі, як розробка основних заходів щодо захисту майна, охорона комерційної таємниці суспільства і координація роботи решти підрозділів системи безпеки.

В деяких випадках під контроль служб безпеці передають і відділ по зв'язках з громадськістю. Це особливо актуально при проведенні агресивної брэндинговой політики, направленої на завоювання нових ринків збуту. Під час подібних заходів організація стає особливо уразливою для так званого «чорного піару» і, відповідно, винна максимально швидко реагувати на будь-які його прояви всіма доступними для неї засобами.

Робити самим або привернути фахівців?

Практично всі організації будують систему захисту на умовах об'єднання внутрішніх і зовнішніх ресурсів. Дана політика, безумовно, виправдана. Залучення сторонніх організацій, що спеціалізуються на подібній діяльності, дозволяє отримати максимальний результат з мінімальними витратами в порівнянні із створенням системи безопасности з нуля.

Найчастіше за договором (аутсорсинг) спеціалізованим агентствам передаються функції загальної охорони об'єктів і фізичного захисту перших осіб організації. При цьому необхідно враховувати, що відповідно до закону від 11.03.1992 р. № 2487-1 «Про приватну детективну і охоронну діяльність в Російській Федерації» даний вид підприємницької діяльності є ліцензійованим. Відповідно, перш ніж укласти договір з Чіпом, слід перевірити наявність у нього необхідній документації. Також часто зовнішнім професіоналам передається створення і підтримка працездатності системи технічних засобів охорони і спостереження. Розумним можна визнати залучення з боку висококласних фахівців в області юриспруденції для розробки методів і мерів корпоративного захисту організації.

А ось повна передача аналітичних функцій сторонній організації не тільки не раціональна, вона може виявитися просто небезпечною. Дуже багато нитки контролю опиняються в руках, не підконтрольних керівництву організації. Відповідно, щоб зважитися на таку передачу, необхідно бути упевненим не тільки у високому рівні професіоналізму фахівців, але і у високому ступені їх лояльності.

Створення єдиної системи безпеки – досить складний процес, що вимагає серйозних фінансових вкладень. Подібні вкладення достатньо часто не представляються керівникам організації виправданими. На жаль, нерідко вони міняють свою точку зору тільки після того, як зазнають серйозні збитки.

Автоматизація контролю несення служби фізичною охороною на об'єктах

Контроль несення служби фізичною охороною був і залишається насущною і актуальною проблемою ринку охоронних послуг. Крупні охоронні підприємства створюють нештатні групи і цілі відділи оперативного контролю несення служби на об'єктах. Проте їх можливості обмежені. Здійснення контролю необхідно проводити цілодобово, а у крупної компанії під охороною одночасно може знаходитися декілька сотень об'єктів. У певний момент може опинитися, що штат контролюючих структур порівняємо з штатом охоронців, чого не може дозволити собі жодна комерційна організація. Але і в цьому випадку керівник компанії не зможе бути повністю упевнений, що його охоронці на об'єктах несуть службу згідно інструкцій і керівних документів. Людський чинник був, є і буде таким, що визначає в даній сфері. Охоронці – це люди, зі своїми проблемами, недоліками і слабкостями. Охоронець може захворіти, у нього можуть бути проблеми особистого характеру, в конце-концов він може бути просто непорядною людиною. Ми стикалися з випадками, коли по тих або інших причинах охоронець не заступав вчасно на об'єкт, були спроби залишення місця несення служби, вживання спиртних напоїв. В ході несення служби (особливо вночі) моторика, увага, гострота реакцій значно ослабляються. У таких умовах охоронець може заснути, стати жертвою злочинних посягань і так далі

Втім, рішення задачі контролю несення служби на об'єктах існує достатньо давно. Це доповіді диспетчерові физ. охорона з об'єктів згідно індивідуальних графіків. Можливе не саме краще рішення, але все таки з великою часткою вірогідності за наявності доповідей у встановлений час можна стверджувати, що охоронець на місці, живий, здоровий, несе службу згідно інструкцій і оперативна обстановка на об'єкті не викликає побоювань. Але що робити, якщо у крупної компанії під охороною одночасно знаходиться більше сотні об'єктів? Припустимо один диспетчер може обслужити 60 об'єктів в годину (по одному об'єкту в хвилину). Дуже смілива оцінка, в реальності її треба зменшити у декілька разів. Виникає необхідність набирати цілий штат диспетчерів для цілодобових чергувань. А це теж люди, теж людський чинник. У конце-концов, їм треба платити гроші.

Коли наша компанія зіткнулася з подібною проблемою, ми вирішили піти декілька іншим шляхом. Ми доручили НПК «Біопромінь» - структурному підрозділу наший групи розробити систему об'єктивного контролю фізичної охорони «ДИСПЕТЧЕР».

Для чого це потрібно?

Автоматизація контролю несення служби фізичної охорони на об'єктах за допомогою програмно-апаратного комплексу під управлінням диспетчера, доповнюючих один одного і, в той же час, що здійснюють перехресний контроль.

Мета проекту:

Відладити систему фізичної охорони об'єктів так, щоб забезпечити її прозорість, максимально виключити так званий людський чинник і мінімізувати можливі ризики.

У чому полягає унікальність використання системи «ДИСПЕТЧЕР»

Проаналізуємо можливий набір надзвичайних ситуацій і порушень порядку несення служби охоронцями на об'єктах

1. Охоронець не вийшов на об'єкт.

2. Охоронець вийшов на об'єкт, але в ході несення служби відлучився з нього.

3. Охоронець під час несення служби спожив спиртні напої, допустив на об'єкт сторонніх осіб.

4. Охоронець піддався нападу з боку злочинних елементів і був позбавлений можливості викликати оперативну групу.

5. Охоронець захворів і не може виконувати службові обов'язки.

6. і так далі

Подібний же набір порушень може мати місце і з боку диспетчерської служби.

Унікальність пропонованої тактики охорони полягає в тому, що контроль несення служби фізичною охороною здійснюється автоматизовано, враховує всі можливі порушення і надзвичайні ситуації, і мінімізує участь людини (диспетчера).

Як це працює?

На об'єкті, що охороняється, розгортається (за відсутності стаціонарних) засоби зв'язку. Охоронець при заступанні на чергування докладає диспетчерові про прийом об'єкту під охорону по виділеному каналу зв'язку, після чого диспетчер звіряє надану охоронцем інформацію (дані про охоронця, об'єкт) з тією, що зберігається в базі, звіряє з графіком чергувань і ставить відмітки про заступання охоронця на об'єкт. Далі охоронець виконує свої обов'язки і докладає згідно індивідуального графіка на об'єкті. Прийом доповідей і реєстрація здійснюється автоматично програмно-апаратним комплексом.

У разі надзвичайних ситуацій охоронець докладає операторові (засобами зв'язку або за допомогою тривожної кнопки). При цьому у оператора (диспетчера) спрацьовує звуковий і візуальний сигнал. Також сигнал тривоги спрацьовує, якщо з об'єкту не поступив сигнал (доповідь) в заданий інтервал часу згідно графіка. У обох випадках диспетчерові відображається вся інформація про об'єкт (адреса, характеристики, пріоритет, група охорони і так далі), а також інструкція на випадок надзвичайної ситуації на конкретному об'єкті. Оператор (диспетчер) діє далі згідно інструкції і оперативної обстановки. Весь процес контролю і всі події документуються, зберігаються в базі даних і надалі можуть бути автоматизовано оброблені для підготовки аналітичного матеріалу. Такий підхід дозволяє мінімізувати участь персоналу в процесі контролю несення служби фізичною охороною на об'єктах.

Кому це потрібно?

В першу чергу охоронним підприємствам, що зіткнулися з необхідністю організації контролю несення служби фізичною охороною на об'єктах. Причому не тільки крупним організаціям з великою кількістю об'єктів, але і невеликим компаніям, які не можуть дозволити собі організацію цілодобово чергування диспетчерів. В цьому випадку, система працює повністю автоматично. Повідомлення про порушення можуть відсилатися автоматично на мобільний телефон керівника. Також керівник по приходу на роботу може ознайомиться із звітом про несення служби в нічний час.

Висновок

На закінчення вважаю за необхідне відзначити два моменти. По-перше, даний проект є унікальним і не має аналогів в межах України (думаю, що і на просторах СНД, конкурентів у нас небагато). Компанією «Біопромінь» здійснена повна технічна розробка стандартного проекту, і ми вже встановили цю систему в своїй організації і відгуки операторів найпозитивніші. По-друге, такий підхід дозволяє заощадити чималі засоби і окупається буквально за декілька місяців, оскільки немає необхідності містити штат диспетчерів. Зокрема, в нашому випадку функції диспетчера виконує оператора ПЦН. Оскільки участь людини в роботі системи мінімально, оператор повністю справляється і з пультом, і з системою «Диспетчер», а необхідність в диспетчерові просто відпала.

Охоронець - це професія

Будь-яка професія має на увазі професійну освіту. Так повинно бути. Але часто буває, що працівник виконує певні роботи без належної професійної підготовки.

Це стосується різних професій. Наприклад, менеджер — це фахівець, який повинен мати управлінську освіту. На практиці ж, в багатьох організаціях, менеджером називають кого завгодно. Менеджером може бути названий приймальник замовлень, продавець товару і тому подібне Мабуть це робиться для підвищення статусу працівника, щоб він міг сказати: "Я — менеджер". Так престижніше. І, хоча це не правильно, але в принципі, напевно, нічого страшного в тому, що продавця навали менеджером по продажах немає.