Смекни!
smekni.com

Характеристика та використання систем відеоспостереження (стр. 11 из 12)

На жаль, схоже відношення до професії поки що стосується і сфери забезпечення безпеки. Функції охоронця виконують адміністратори, вартуючи і інших осіб без спеціальної освіти, що не мають права на охоронну діяльність.

Слід пам'ятати, що покладання функцій по забезпеченню безпеки на непідготовлених відповідним чином людей не тільки неправильно, але і небезпечно. Вважаємо за необхідне нагадати, що професія "охоронець" має на увазі відповідну освіту і спеціальну підготовку. Учбові плани і програми підготовки охоронців включають достатній об'єм інформації по наступних дисциплінах і напрямах:

· Цілі, завдання і принципи діяльності приватних охоронних підприємств, має рацію і обов'язки охоронця;

· Підстави, порядок і правила застосування вогнепальної зброї і спеціальних засобів;

· Тактико-технічні характеристики службової і цивільної зброї, а також спеціальних засобів, дозволених чинним законодавством;

· Заходи безпеки при поводженні з вогнепальною зброєю і спеціальними засобами;

· Питання забезпечення безпеки;

· Способи і тактичні прийоми захисту об'єктів, що охороняються, захисту життя і здоров'я громадян;

· Порядок затримання осіб, що зробили посягання на об'єкт, що охоронявся, і передача їх в органи внутрішніх справ;

· Види, пристрій і порядок установки і експлуатації засобів охранно- пожежної сигналізації;

· Вогняна підготовка. Прийоми рукопашного бою і самозахисту;

· Питання надання першої медичної допомоги при травмах, зв'язаних із застосуванням вогнепальної зброї і спеціальних засобів;

· Інші питання, що стосуються приватної охоронної діяльності.

Закінчення учбового центру і отримання відповідного диплома є офіційним чинником, що дає право на отримання дозволу на здійснення приватної охоронної діяльності і роботу за фахом у складі охоронного підприємства.

Укладення договору на охорону з приватним охоронним підприємством забезпечує грамотне виконання охоронцями своїх обов'язків і професійну відповідальність охоронного підприємства перед клієнтом.

Як протистояти погрозам

Безпека - життєва необхідність будь-якої системи.

НЕ ЛЮДИНА З РУШНИЦЕЮ

Забезпечення безпеки комерційних підприємств, як напрям діяльності з'явився в кінці 80-х років, разом з зародженням ринку. Услід за першими кооперативами виникли перші підприємства по забезпеченню безпеки. Вже тоді сфера безпеки розділилася на два напрями: крышевание і професійна безпека. Економічна суть у них різна. Головне завдання «даху» – бити по хвостах, повертати гроші. З економічної точки зору, крышевание неефективно. Якщо щось трапилося, неминучі розбирання. І крайнім в них, як правило, виявляється той, чию безпеку забезпечують, оскільки «дахи» уміють в потрібний момент домовлятися між собою. Другий напрям – це професійні служби, або підприємства безпеки. Їх мета – створення ефективної системи безпеки на власних комерційних підприємствах або на підприємствах клієнтів, тобто профілактика -уменьшение вірогідності небажаних подій або повного краху організації за допомогою ряду захисних заходів, які вимагають розумних витрат.

Останніми роками спостерігається зміна бачення ролі і суті систем безпеки. Забезпечення безпеки стає складовою частиною general risk management, або загальної системи управління ризиками. Це достатньо новий напрям для України, хоча на Заході такі системи вже давно існують. Таким чином, сьогодні співробітник безпеки – це все частіше не людина з рушницею, а управлінець, аналітик, менеджер.

ВИЖИТИ, ІСНУВАТИ, РОЗВИВАТИСЯ

Будь-яка система незалежно від того, держава це, компанія або людина, прагне вижити, існувати і розвиватися. Без забезпечення безпеки як процесу це неможливо. Таким чином, безпека є перша життєва потреба будь-якої системи і основна її життєва цінність. Безпека компанії на ринку – продукт специфічного внутрішнього виробництва «індустрії безпеки». Він проводиться компанією, нею ж споживається і бере участь в виробництві прибули.

Об'єктом захисту корпоративної системи безпеки є ресурси в найширшому сенсі: інформація, інтелектуальна власність, активи, майно, клієнти, персонал, технології і так далі. Сама система управління компанією також є певним ресурсом і вимагає захисту. Управління повинне бути побудоване так, щоб система безпеки не замикалася в окремій структурі. Забезпечення безпеки – це турбота не тільки служби безпеці, але і всього менеджменту компанії. Система повинна охоплювати всіх співробітників, починаючи з президента і закінчуючи технічним персоналом. Локалізація управління безпекою в одному департаменті може бути ефективна тільки в тому випадку, якщо бізнес устоявся і нічого не міняється. Коли ж ринок динамічно розвивається, потрібна гнучка система. Управління безпекою – це процес, що розвивається.

БЕЗПЕКА – ПРОБЛЕМА ЛЮДЕЙ

Одна з аксіом безпеки свідчить: безпека – це проблема людей. Звідси вивід: джерелом погроз є люди. Система безпеки будується людьми і управляє людьми. Вимоги безпеки повинні настільки увійти до крові і плоті співробітників, щоб вони слідували їм, не замислюючись. Такий підхід може уберегти від серйозних проблем. Приведу один приклад. Одного разу в крупну інвестиційну компанію прийшов клієнт і запропонував на підставі довіреності принадну операцію з продажу 20% акцій одного дуже крупного підприємства. У цій компанії діяли правила і процедури, які зобов'язаний був виконувати практично кожен співробітник. Операціоніст почав працювати з клієнтом по відпрацьованій схемі. Зокрема, в процедуру були закладені певні питання, які повинні бути задані, і слова, які в обов'язковому порядку повинні бути сказані клієнтові з погляду українського законодавства. Дівчина чітко виконувала цю процедуру. У будь-якій компанії існують ознаки нормального клієнта. Певні питання викликають певну реакцію. Дівчина відмітила, що деякі з реакцій відвідувача були не зовсім адекватні. Вони не співпадали з середньостатистичною поведінкою клієнта.

Згідно правилам, що діяли в цій компанії, в подібних ситуаціях операціоніст повинен був повідомити вищестоящого менеджера і службу безпеці. Остання відразу ж підключилася до роботи з клієнтом і почала займатися вивченням пред'явлених ним документів. У документах були виявлені ознаки підробки. Зокрема, нотаріус, який завірив довіреність, не існував в природі. Згідно процедурі, в таких випадках служба безпеці тут же зв'язується з правоохоронними органами. Співробітники міліції під'їхали в офіс компанії ще до того, як закінчилася робота з клієнтом. Проте вони не почали його брати на місці. Цій людині був виданий договір, згідно якому він міг «провести перереєстрацію акції» і отримати за них готівку в касі компанії. Наступного дня поряд з офісом була арештована озброєна злочинна група, яка, нічого не підозрюючи, «прийшла за мільйонами». Злочинці не врахували, що людина, яка реально володіє акціями, певним чином реагує і поводиться. А головне, вони не врахували існування професійної системи управління безпекою в компанії і того, що правила безпеки були включені в стандартні процедури на чому місці кожного співробітника.

Будуємо систему

Практичної схеми побудови універсальної системи безпеки не існує. Кожна система безпеки - це унікальний продукт. Її потрібно будувати, виходячи з сутнісних зв'язків і бизнес-процессов підприємства. Торгове підприємство і фінансова компанія дуже відрізняються один від одного. Проте, існує загальний алгоритм локалізації погроз, який застосовний для будь-якої системи:

1. Ідентифікація джерел погроз (рисок).

2. Оцінка ступеня серйозності загрози (рівень ресурсів джерела загрози і його мети – можливого збитку ресурсам підприємства).

3. Виділення груп джерел погроз по цілях, ресурсах, інтересах.

4. Оптимальне виділення ресурсів, вибір і застосування оптимального алгоритму локалізації погроз (побудова системи захисту) з урахуванням виділеного на це бюджету.

На одному з семінарів з безпеки я традиційно ставлю наступне питання: «З чого ви почнете побудову системи безпеки на своєму підприємстві?» Мені дуже сподобалася відповідь молодого керівника служби безпеці одного з крупних українських заводів по виробництву морозива. Він сказав, що його головний пріоритет – захист комп'ютерної інформації. Перевірка постачальників, ділерів, персоналу, охорона складів, припинення винесення готового продукту – морозива для нього виявилися другорядними завданнями, оскільки реалізація пов'язаних з цими джерелами риски погроз не привела б до серйозних збитків або краху бізнесу. Проте все управління заводом, включаючи безпосереднє управління виробничим процесом, було побудоване на основі єдиної комп'ютерної системи. Проникнення в неї комп'ютерного вірусу або несанкціонований доступ стороннього міг її зруйнувати, і тоді все виробництво зупинилося б. Компанія була б близька до краху. Таким чином, цей професіонал точно ідентифікував ризики і розклав їх по ступеню важливості. Ідентифікація, ранжирування, вибір найсерйознішої риски, а потім оптимізація рисок і регулювання їх – такі основи грамотного риск-менеджмента в області безпеки.

Золоті правила безпеки

При побудові системи безпеки також важливо враховувати декілька моментів:

1. Існують три поняття: безпека, швидкість і дешевизна. Будуючи систему, ви можете вибрати тільки два з них. Система може бути безпечною і швидкою, але при цьому вона виявиться дуже дорогою. Вона може бути безпечною і дешевою, але вона буде страшно повільною. Вона може бути дешевою і швидкою, але небезпечною. Вибір оптимальної комбінації – прерогатива осіб, що ухвалюють рішення. Обнулити ризики неможливо. Нульовий ризик буває тільки у того, хто нічого не робить. Проте в силах ефективної служби безпеці зробити цей ризик оптимальним.