Смекни!
smekni.com

Характеристика та використання систем відеоспостереження (стр. 12 из 12)

2. У управлінні безпекою як галуззю виробництва діють всі економічні закони і поняття, наприклад ефективність, хоча розрахувати її дещо складніше, ніж звичайну ефективність, оскільки тут ефектом є не прибуток, а економія.

3. Безпека і складність – явища назад пропорційні. Чим складніше процес, тим більше проблем з безпекою, тим менш він надійний. Чим складніше питання, тим більше дорога система потрібна. Якщо порівняти комерційний намет і крупний завод, то для забезпечення безпеки першою досить просто домовитися з міліцією, обслуговуючою район. Що ж до заводу, для забезпечення його безпеки можуть потрібно складні математичні розробки і найсучасніші технологічні системи.

4. Безпека підкоряється правилу бритви Синдера. За відсутності інших чинників завжди використовуйте варіант з найбільшою безпекою. Це вірно при ухваленні будь-яких рішень в бізнесі.

5. Безпека – інвестиція, а не витрата. Вона коштує дорого, і це виправдано, але це зовсім не означає, що в неї можна вкладати нескінченно. Наступає певний момент, коли подальше збільшення витрат практично не підвищує рівень безпеки. Правильно визначити цей момент – означає працювати економічно ефективно.

6. Будь-яка система безпеки гальмує розвиток системи в цілому. Єдиний вихід – слідувати за змінами. Мінятися услід за бізнесом. Прогнозувати невідоме. Найбільш ефективне управління безпекою там, де воно безпосередньо включене в бизнес-процессы. Наприклад, в корпораціях, де реалізуються крупні проекти, в кожен з них включається менеджер безпеки, який відстежує ризики по своєму напряму і ухвалює рішення, як уникнути погроз, не знижуючи ефективності і швидкості роботи.

ЩАСТЯ – ЦЕ...

Мабуть, головна складність, з якою зв'язана діяльність служби безпеці, полягає в людській психології. Щастя – це, як відомо, коли тебе розуміють. Ефективна робота сучасної служби безпеці неможлива без розуміння і довіри на всіх рівнях управління компанією.

Український ринок достатньо молодий. Ресурсів мало, суб'єктів багато. Постійно йде конкурентна боротьба за ці ресурси і переваги на ринку. Роботи у професіоналів безпеки вистачає. Інформація і аналіз сьогодні вирішують все. У інвестиційному і фінансовому бізнесі, крупних корпораціях, службам безпеці і що з'являється вже подекуди службам ділової розвідки доводиться перевіряти практично всіх своїх контрагентів і клієнтів, вивчати конкурентів, аналізувати потоки інформації, займатися моделюванням і прогнозом ситуацій. Це дає можливість уникнути як фінансових, так і, найголовніше, іміджевих втрат.

Професійна підготовка охоронців

З кожним днем сучасний ринок приватної охорони пред'являє все нові і нові вимоги до своїх учасників. Час людей, що прийшли в професію випадково, закінчується, наступає ера кращих.

Правильна підготовка - це фундамент для підготовки фахівців із забезпечення особистої безпеки. Робота охоронця передбачає ретельну практичну і теоретичну підготовку. Крім фізичних даних хороший охоронець повинен володіти аналітичними здібностями і навиками психолога, щоб уміти вчасно відмітити, а іноді і передбачити поведінку і стан тих, що оточують.

Фахівці виділяють "особисту" і "персональну" охорону, притому перша переважає на ринку. Особисту охорону клієнт наймає сам і сам її оплачує. Персональна охорона оплачується організацією, яка наймає охоронця для забезпечення безпеки людини, що посідає конкретну посаду.

В процесі роботи охоронець бере на себе частину рисок, пов'язаних з проявом погроз в адресу особи, що охороняється. Погрози бувають двох видів: персональні і загальні. Загальні погрози небезпечні для тих, що всіх оточують, вони не переслідують конкретної людини. Це можуть бути різні форс-мажорні обставини або масові безлади. Персональні погрози направлені безпосередньо на обличчя, що охороняється, і можуть брати початок як з ділового, так і з особистого життя клієнта. Разом з тим, виконання охоронцем своїх обов'язків не повинне заважати особі, що охороняється, і особам, які його оточують.

Робота охоронця передбачає не тільки уміння стріляти, але і в здатності аналізувати що відбувається навколо. Навчання охоронця може включати декілька дисциплін. Майбутніх охоронців навчать практичному умінню організації протидії злочинним посяганням, викладуть питання організації взаємодії охоронців між собою і з правоохоронними органами. Медична підготовка передбачає навчання не тільки теоретичним основам, але і практичним навикам врятування життя постраждалого або значного полегшення його страждань. В обов'язковому порядку викладається рукопашний бій і ОФП для підвищення витривалості і силової підготовки.

Часто майбутнім охоронцям викладають основи теорії держави і права, а також адміністративного, кримінального, карно-процесуального права, вивчають закони і підзаконні акти. Під час правової підготовки особлива увага приділяється тим питанням, які безпосередньо знадобляться протягом охоронної діяльності, наприклад, використання зброї, межі необхідної самооборони, питання затримання злочинця і інш.

Не обійдеться навчання і без занять по етиці, де слухачам дадуть теоретичні і практичні основи поведінки співробітників охорони, прийоми можливих дій в екстремальних ситуаціях.