Смекни!
smekni.com

Характеристика та використання систем відеоспостереження (стр. 5 из 12)

Детектор активності. Детектор руху.

Взагалі ці поняття досить часто плутають, тобто детектор активності називають детектором руху, хоча це, взагалі кажучи, різні пристрої. Річ у тому, що детектор активності реагує на будь-які зміни у полі зору ТБ камери – локальна зміна освітленості (лампочка запалилася), поява нового об'єкту, рух об'єкту в полі зору і так далі і тому подібне Алгоритми виявлення зміни можуть, як уже згадувалося, бути разными, але, як правило, всі вони будуються на аналізі змін яскравості (амплітудних) в зображенні. Детектор же руху зобов'язаний реагувати тільки на появу рухомого об'єкту і не реагувати на зміни яскравості в стаціонарному зображенні, тому алгоритми виявлення руху набагато складніші. Поле для творчості тут найобширніше. Як правило, дійсно надійні детектори руху – це інтелектуальні дорогі цифрові пристрої з великою кількістю сервісних функцій.

Детектор пропажі відеосигналу.

Вбудований пристрій аналізу дозволяє вчасно виявити відсутність відеосигналу на вході (за умови, що до цього він був) і видати сигнал попередження (звуковий сигнал, напис на екрані, спрацьовування реле). Дуже корисна функція, оскільки дозволяє вчасно виявити несправність або крадіжку ТБ камери і прийняти адекватні заходи.

Телеметрія.

Абсолютно неписьменний з погляду телемеханіки термін. Річ у тому, що під телеметричними функціями в мультиплексорах, матричних комутаторах і інших пристроях CCTV мається на увазі можливість управління видаленими пристроями (позиционерами, об'єктивами з MOTORZOOM і тому подібне). Насправді це – телекерування, а телеметрія, навпаки, отримання інформації про стан видаленого об'єкту. Ну та і гаразд, термін -то устоявся...

Про деякі додаткові функціональні можливості мультиплексорів.

Входи тривоги (ALARM).

Під час вступу сигналу на вхід тривоги мультиплексор переходить в особливий режим, званий тривожним записом. Що, власне, повинен робити мультиплексор в цьому режимі, визначається самим користувачем за допомогою екранного меню.

Екранне меню.

Деякий набір функціональних полів, в кожному з яких користувач може встановити певний набір параметрів мультиплексора, що прямо впливають на режими роботи мультиплексора в різних умовах.

Синхровход (SW IN).

Вхід зовнішньої синхронізації мультиплексора. Дуже корисна функціональна можливість, що дозволяє мультиплексору перемикатися від камери до камери по зовнішньому синхросигналу. Як правило, зовнішній сигнал синхронізації поступає на мультиплексор від підключеного до нього відеомагнітофона. При цьому у користувача відпадає необхідність уручну встановлювати режим роботи, відповідний швидкості запису магнітофона, це відбувається автоматично. Тобто при зміні швидкості запису (відтворення) магнітофона мультиплексор автоматично відстежує цю зміну.

Вихід сигналу тривоги.

Під час вступу зовнішнього сигналу тривоги (або при спрацьовуванні внутрішнього детектора активності) на цьому виході формується деякий узагальнений сигнал тривоги, який може бути використаний (і використовується) для перемикання відеомагнітофона в режим запису по тривозі. Втім, цей сигнал може бути використаний при побудові конкретної системи відеоспостереження для чого завгодно.

Інтерфейс RS-232C і RS-485.

Стандартний послідовний інтерфейс, що дозволяє за допомогою спеціального протоколу (системи команд) управляти мультиплексором або за допомогою персонального комп'ютера, або за допомогою спеціального контроллера управління. На жаль, виробники про стандартний протокол обміну домовитися не спромоглися, тому у різних мультиплексорів система команд відрізняється. Добре ще, що виробники CCTV, на відміну від виробників охоронних панелей, хоч протокол не закривають.

Пульт дистанційного керування.

ПДУ дозволяє управляти мультиплексором на деякій відстані. В принципі, пульт дистанційного керування зазвичай повністю повторює можливості кнопок на передній панелі мультиплексора.

Останнім часом з'явилися моделі мультиплексорів, що суміщають в собі ще і функції матричного комутатора з можливістю виведення зображення від будь-якої підключеної камери на будь-який з підключених (як правило, до 4-х) моніторів.

Деякі виробники додають “телеметричні” (зауваження із цього приводу дивися вище) функції (управління зовнішніми пристроями).

Використання інтерфейсу RS-485 дозволяє об'єднувати декілька мультиплексорів і управляти ними з одного пульта або (и) персонального комп'ютера.

Бурхливий розвиток комп'ютерних технологій позначився і на CCTV. У цій області почали активно розвиватися цифрові системи мультиплексування, суміщені з пристроями цифрового запису. Ці пристрої є комплексом програмних і апаратних засобів і будуються на базі новітніх комп'ютерних технологій з використанням високопродуктивних процесорів цифрової обробки зображення. Проте це предмет іншої розмови. Тут мова йде про класичних мультиплексорах CCTV.

Короткі характеристики деяких моделей мультиплексорів

Нижче приведені короткі описи мультиплексорів, що поставляються на російський ринок під різними торговими марками, а в кінці статті приведена таблиця, в якій представлена більшість мультиплексорів, що поставляються до Росії. Таблиця дає загальне уявлення про стан ринку мультиплексорів і дозволяє вибрати необхідну модель для системи відеоспостереження. Слід мати на увазі, що дана область розвивається достатньо швидко і на ринку з'являються нові моделі, які не включені в таблицю. Не включені в таблицю і торгові марки, про які у авторів немає повної інформації.

Dedicated Micros

Законодавець мод в області мультиплексорів. У 1983 році компанією випущений перший в світі відеомультиплексор “Camplex”. В даний час проводить широкий спектр різних моделей мультиплексорів. Моделі серії Sprite дозволяють здійснювати покадровий мультиплексний запис зображення від підключених камер. Мультиплексори мають вбудований детектор руху (сітка розміром 16х8 осередків), характеристики якого програмуються користувачем. Чутливість детектора встановлюється залежно від умов на об'єкті. У разі пропажі відеосигналу або закінчення стрічки формується відповідне повідомлення. Можливий режим електронної лупи з переміщенням центру збільшення по полю.

Моделі Uniplex випускаються двох серіїв - I і II (відповідно монохромні і кольорові). Випускаються як сімплексні, так і дуплексні моделі. Моделі серії II підтримують формат S-VHS. Програмування здійснюється за допомогою екранного меню. Найбільш часто використовувані функції викликаються за допомогою програмованих функціональних клавіш. Є вбудована батарея для збереження настройок при пропажі живлення. Відображення живого відео і відтворного відео можливо у восьми мультиэкранных режимах. Мультиплексори мають вбудований детектор активності в кожному каналі. Є вбудований годинник з календарем, підтримується режим електронної лупи. Моделі серії Uniplex підтримують технологію C-BUS, що дозволяє будувати розподілені системи, об'єднані в мережу по інтерфейсу RS-485. При цьому можливе об'єднання 16 пристроїв (к-ть камер до 256). Можливо видалене управління пристроями за допомогою зовнішньої клавіатури. З кожною з 5 можливих клавіатур можна управляти до 256 камер.

Причому вбудований передавач “телеметрії” дозволяє управляти поворотними пристроями і об'єктивами з Motor ZOOM. Також можливе управління пристроями з персонального комп'ютера (за допомогою спеціалізованого програмного забезпечення).

Baxall

Останнє досягнення компанії - серія ZMX +. У цій лінійці є 4-, 10-, 16- і 32- канальні сімплексні, дуплексні і триплексные моделі. Є вбудований детектор активності (сітка 16х16) в кожному каналі з виходом сигналу тривоги на релейний контакт. Є два порти: RS-232C для підключення зовнішньої клавіатури і комп'ютера, для об'єднання в мережу використовується інтерфейс RS-485. Існує можливість безпосереднього управління відеомагнітофоном з клавіатури мультиплексора. Телеметричний контроллер дозволяє управляти камерами на поворотних пристроях. Підтримуються режими електронної лупи і електронного стоп - кадру. У серії ZMX+ є 16- і 32-розрядні мультиплексори з вбудованою матрицею на 4 вихідних каналу.

Montage Plus

У серії Montage Plus є 8-, 16-, 24- і 32-канальні дуплексні і сімплексні моделі високого дозволу. Мають модульну конструкцію. Є вбудований детектор активності. Є вбудований годинник з календарем, підтримується режим електронної лупи і стоп-кадру. Моделі цієї серії підтримують управління по інтерфейсу RS-485, що дозволяє будувати розподілені системи, об'єднані в мережу. При необхідності можна підключити додаткову клавіатуру управління. З однієї клавіатури можна управляти до 99 мультиплексорами (до 992 ТБ-камерами).

Philips

Нові серії мультиплексорів сумісні з будь-якими типами магнітофонів і підтримують формат S-VHS. Є функції електронної лупи, електронного стоп-кадру і титрирования. Випускаються 9- і 16- канальні, монохромні і кольорові, сімплексні і дуплексні. Недавно з'явилася 6-ти канальна дуплексна модель. Є вбудований детектор активності, використовуваний для динамічного розподілу часу запису. Мультиплексори серіїв TETPO, крім того, можуть управлятися із зовнішньої клавіатури, є можливість управління камерами з поворотним пристроєм. При цьому з'являється можливість об'єднання в мережу до 40 приладів.

Pelco

Відома фірма в області CCTV. Випускає мультиплексори серії Genex, в яку входять 9-ти і 16-ти канальні сімплексні і дуплексні моделі, кольорові і монохромні. Всі моделі мають вбудований детектор активності в кожному каналі. Є вбудований годинник з календарем, підтримується режим електронної лупи і стоп – кадру. Моделі цієї серії підтримують управління по інтерфейсу RS-485, що дозволяє будувати розподілені системи, об'єднані в мережу.