Смекни!
smekni.com

Опис OrCAD 9.2 (стр. 3 из 4)

Залежно від команди можна вибрати наявний елемент з електронної таблиці (Select From Spreadsheet) або із зображення посадочного місця (Select Tool), посмотреть/изменить властивості елемент (Properties) створити новий (New), видалити елемент (Delete), зберегти в бібліотеку (Save to Library), виконати необхідні дії над елементом, як наприклад обернути (Rotate), дзеркальне віддзеркалення (Mirror), віддзеркалення елементу на інший шар (Opposite).

У загальному випадку, для створення посадочного місця, необхідно намалювати бар'єри (Ob-stacle) і проставити контактні майданчики (Pin, Padstack), як показано в прикладі, змальованому на малюнку 8.



3. Налаштування проекту і розміщення компонентів в OrCAD Layout Plus 9.2

3.1 Завантаження списку з'єднань і технологічного шаблону

Після створення і перевірки схеми електричною принциповою в OrCAD Capture необхідно скласти список з'єднань для подальшого розміщення корпусів елементів і трасування друкарської плати за допомогою команди OrCAD Capture Create Netlist. Результатом виконання даної команди є файл з розширенням *.mnl, що містить необхідну інформацію для подальшої роботи в OrCAD Layout. Для завантаження списку з'єднань в OrCAD Layout виберіть меню File/New і після вибору технологічного шаблону (файли з розширенням *.tch або *.tcl) вкажіть на файл списку з'єднань. Якщо в процесі завантаження списку з'єднань виявлені елементи, що не мають заслання на існуюче посадочне місце (корпус), то в діалоговому вікні, що з'явилося, необхідно вибрати ім'я бібліотеки і ім'я корпусу відповідного елементу (Link existing footprint to component.).

Технологічні шаблони (файли з розширенням *.tch або *.tcl) містять початкову інформацію про друкарську плату: установки сіток, зазорів, шарів, контактних майданчиків, перехідних отворів, стратегії розміщення компонентів, трасування плати, і так далі Всі ці установки можна виконати і надалі або завантажити інший технологічний шаблон. Для створення власного технологічного шаблону необхідно визначити всі необхідні параметри друкарської плати і зберегти файл з явною вказівкою розширення (*.tch або *.tcl).

Після успішного завершення завантаження списку з'єднань в OrCAD Layout відображуються корпуси елементів з вказівкою електричних з'єднань (рис.9).


3.2 Налаштування параметрів проекту OrCAD Layout і перегляд властивостей елементів проекту

Глобальні налаштування проекту в OrCAD Layout доступні по команді Options/System Settings.

Всі останні необхідні налаштування здійснюються за допомогою команд меню електронних таблиць View/Database Spreadsheets (рис.10) або за допомогою клавіші (

) меню швидкого доступу View Spreadsheet (рис. 11).


Крім того, властивості елементів, які відображуються на екрані OrCAD Layout, а також дії над ними доступні з контекстного меню, що з'являється при виділенні елементу і натисненні правої клавіші миші.

Таблиця Components містить позиційні позначення елементів, їх посадочні місця, координати корпусів, прапори дозволу і блокування, кут повороту. Параметри компонентів для зміни і редагування доступні по команді Properties (контекстне меню).

Таблиці Footprints і Padstacks містять списки корпусів елементів і контактних майданчиків, для яких вказані бібліотеки і координати.

При просмотре/редактировании властивостей контактних майданчиків доступні наступні параметри:

Non-Plated – ознака наявності крізного отвору;

Use For Test Point – ознака використання як контрольна крапка;

Large Thermal Relief – ознака використання як тепловий бар'єр;

Pad Shape – форма майданчика (Round – кругла, Square – квадратна, Oval – овальна, Annular – у формі кільця, Oblong – довгастої форми з краями, що округляють, Rectangle – прямокутна, Thermal Relief – тепловий бар'єр, Undefined – не визначена);

No Connection – ознака відсутності підключення;

Pad Width, Pad Height – ширина і висота КП, відповідно;

X Offset, Y Offset – зсув точки підключення траси відносно геометричного центру КП по осях X і Y, відповідно.

Таблиця апертур (Apertures) містить опис використовуваних апертур.

Таблиця Layers містить список шарів, використовуваних OrCAD Layout. Шари можуть бути наступних типів:

Routing – шар трасування;

Plane – шар металізації;

Drill – шар символів отворів;

Jumper – шар перемичок;

Documentation – шар документування;

Unused – невживаний шар.

Кожен шар має зменшувальне ім'я, що складається з трьох символів. За умовчанням в OrCAD Layout міститься два зовнішніх шаруючи (TOP, BOT), два шаруючи металізації (GND, POWER), 12 внутрішніх шарів (INNER), шар символів отворів (DRILL) і 10 шарів документування. Дії над шарами доступні з контекстного меню (Properties) або меню Edit/Properties. Додатковий шар – Global Layer – використовується для відображення електричних зв'язків і кордонів друкарської плати.

Таблиця електричних зв'язків Nets містить перелік «трас» і їх параметри.

Net Name – ім'я ланцюга;

Net Attributes – атрибути ланцюга:

Routing Enable – ознака дозволу трасування;

Retry Enable – ознака дозволу «перетрассировки» зв'язку;

Share Enable – ознака дозволу «Т»-соєдіненія;

Shove Enable – ознака дозволу «розштовхуючого» трасування;

Highlight – дозвіл підсвічування траси;

Test Point – ознака дозволу використання зв'язку в якості

контрольної крапки;

Group – приналежність до групи зв'язків;

Weight – пріоритет зв'язку при трасування (чим вище пріоритет, тим більше вага);

Min, Conn, Мах Width – діапазон ширини доріжок;

Net Layers – відображує діалогове вікно, для вибору з дозволених до трасування шарів для даного зв'язку;

Width By Layer – відображує діалогове вікно, для введення ширини зв'язку на дозволених до трасування шарах;

Net Recon. – відображує діалогове вікно, для вибору правила підключення до даного зв'язку:

None – забороняє трасувальникові переразводить будь-які прямі з’єднання для вказаного ланцюга;

Horizontal/Vertical – вказує трасувальникові шукати перш за все горизотальные/вертикальные з'єднання для ланцюга;

STD. Orthog. – вказує трасувальникові шукати найкоротшу дорогу між двома крапками з схильністю до горизонтальних або вертикальних трас;

High speed – забороняє «Т»-соєдіненія і задає трасувальникові шукати дорогу від однієї крапки до іншої;

No Dyn. Reccon – забороняє динамічне переподключение.

Net Spacing – установка відстані між вибраним ланцюгом і останніми.

Якщо значення відсутні, то діють параметри вказані в стратегії трасування (Route Spacing).

Таблиці Obstacle, Text, Drills, Apertures містить імена і параметри бар'єрів і перелік текстових областей, їх параметри і приналежність, параметри сверловки і використовуваних апертур, відповідно.

Таблиця Error Markers відображує список всіх помилок, помічених спеціальними маркерами, після перевірки проекту командою Auto/Design Rule Check з їх координатами і описом. Для очищення проекту від маркерів використовується команда Auto/Remove Violations.

Таблиця Post Process відображує установки формування вихідних файлів для підготовки і виробництва друкарських плат, налаштування якого здійснюються по командах Options/Gerber Settings і Options/Post Process Settings.

Таблиця Statistics відображує статистичні дані (кількість розведених трас, перехідних отворів, і так далі) про друкарську плату.


3.3 Налаштування стратегій компоновки і трасування OrCAD Layout

Налаштування автокомпонувальника OrCAD Layout Plus здійснюється по командах Op-tions/Placement Strategy або View Spreadsheet/Place Pass (з меню швидкого доступу) і Options/Place Settings.

Команда Options/Placement Strategy визначає правила виконання проходів при компоновці, де визначаються кількість ітерацій проходу (Iterations), кількість спроб (Attempts), максимальне число кластерів (Мах Clusters) і опції компоновки:

Enable – ознака дозволу виконання проходу;

Done – ознака виконаного проходу (можна використовувати дану ознаку, для того, щоб тимчасово заборонити даний прохід);

Fast Reconnect – ознака дозволу використання швидшого алгоритму компоновки (трохи зменшує якість розміщення);

Swap Gates – ознака дозволу перестановки вентилів.

Проходи можуть бути:

Assign Clusters – компонувальник OrCAD Layout Plus автоматично групує компоненты в кластери з мінімальною кількістю зв'язків між кластерами;

Proximity Place – розміщення «близьких» (що мають найбільшу кількість зв'язків між собою) компонентів;

Adjust Comps – призначення індивідуального місця кожному компоненту після розміщення кластерів;

Place Clusters – розміщення кластерів в найбільш вигідні місця на платі по відношенню до інших груп і фіксованим компонентам;

Swap Comps – використовує інформацію Capture для того, щоб переставити суміжні компоненты (наприклад якщо в одному корпусі знаходиться декілька однакових елементів);

Swap Pins – використовує інформацію Capture для того, щоб перевизначити виводи компонентів.

Команда Options/Place Settings викликає діалогове вікно, в якому здійснюється додаткове налаштування компонувальника Layout Plus:

Allow Outlines to Overlap – ознака дозволу компоновки з кордонами, що перекриваються, компонентів;

Auto Swap – ознака дозволу перестановки компонентів.

ORCAD Layout Plus містить файли стратегій компоновки і трасування, які можуть бути завантажені по команді File/Load. Імена файлів стратегій компоновки починаються з символів «PL». Для того, щоб зберегти створену стратегію використовуйте команду File/Save as з явною вказівкою розширення – *.sf.

3.4 Створення контура друкарської плати

Для створення контура друкарської плати використовується команда Obstacle з меню Tool або з меню швидкого доступу (

). Контур друкарської плати (Board Outline) має бути виконаний в додатковому шарі (Global Layer). Для створення складного контура друкарської плати можна скористатися редактором Visual CADD (спрощений аналог

AUTOCAD), що входить в пакет OrCAD (Tool/Visual CADD) або зовнішнім редактором і імпортувати в OrCAD Layout (File/Import).

3.5 Автоматична компоновка друкарської плати