Смекни!
smekni.com

Касетні автовідповідачі (стр. 2 из 2)

Розглянемо конструкцію плівкопротяжних механізмів (ППМ) автовідповідачів. Призначення механічної частини автовідповідача – протягувати магнітну плівку з постійною швидкістю, натягом і на постійній висоті відносно магнітних головок, а також прискорено перемотувати її вперед та назад.

Якщо швидкість руху, натяг або положення плівки щодо головок виставлені неправильно, якість запису та відтворення будуть незадовільними. Схема типового ППМ наведена на рис. 2.

Основним елементом ППМ є електродвигун. Мінімальні розміри та маси мають високошвидкісні двигуни з невеликим крутним моментом.

Обертання вала передається за допомогою гумового пасика великому маховику, насадженому на вісь ведучого вала. При цьому частота обертань ведучого вала знижується порівняно з частотою самого двигуна та одночасно збільшується його крутний момент. Крім того, масивний маховик згладжує ривки та нерівномірність обертання вала електродвигуна.

Плівка має переміщуватися щодо блока головок рівномірно та з постійним натягом.

Для стабілізації натягу плівки та положення її за висотою під час руху вона має проходити навколо одного або декількох напрямних роликів. Їхні поверхні покриті гумою або яким-небудь полімером, що під час тертя не руйнує робочий шар плівки.

Рисунок 2 – Двокасетний плівкопротяжний механізм автовідповідача

Однак оскільки тертя все-таки існує, магнітний шар плівки поступово обсипається. Це приводить не тільки до погіршення якості плівки, але й до забруднення головок та інших деталей ППМ.

Сильне забруднення може призвести до викривлення звуку як при записі, так і при відтворенні. Ведучий вал, напрямний і притисний ролики, блок головок у жодному разі не можна змащувати мастилом, їх необхідно періодично протирати ватним тампоном, змоченим у спирті або іншому розчинюючому очиснику, спеціально призначеному для магнітофонів, можна також використовувати спеціальні чистячи касети.

Налаштувати ППМ без спеціального устаткування досить складно, але для типових настроювань існують два регулятори: «регулювання швидкості плівки» і «підстроювання блоку головок по висоті».

Першим регулятором ви можете в невеликих межах підстроїти швидкість руху плівки, щоб домогтися найприроднішого звучання й бути впевненими в тому, що плівка у вашому автовідповідачі рухається з номінальною швидкістю.

Відхилення у швидкості руху плівки мало позначаються на роботі конкретного автовідповідача, але плівка, записана на такому апараті, звучатиме неприродно при відтворенні на іншому автовідповідачі або на касетному магнітофоні.

На відміну від швидкості плівки, положення головок щодо плівки істотно впливає на якість звуку. Найменша зміна положення головок може привести до різкого завалу вищих звукових частот – мова стає нерозбірливою.

У старих моделях автовідповідачів для перемикання апарата у вихідний стан або відтворення записаних повідомлень доводилося користуватися або кнопками на його панелі, або, у найкращому випадку, спеціальним пультом дистанційного управління (ДУ).

Використання в автовідповідачі DTMF-декодера дозволяє управляти практично всіма функціями автовідповідача з будь-якого електронного телефону, що має DTMF-клавіатуру.

Якщо в інтегральних схемах DTMF-номеронабирача логічні сигнали із клавіатури керують генерацією тональних сигналів, то DTMF-декодер працює протилежним чином: він виділяє передані по телефонній лінії DTMF-сигнали й залежно від комбінації частот виробляє той чи інший управляючий код. Мікропроцесор зчитує цей код і визначає, яку дію необхідно виконати. Таке управління називається тональним ДУ.

DTMF-декодер є частиною системи ДУ будь-якого сучасного автовідповідача.

Однак кількість дистанційно керованих функцій в автовідповідачі визначається схемою використаного приймача. У найпростіших апаратах автовідповідач може ідентифікувати тільки одну клавішу набірної клавіатури, а в складних цифрових системах – кожну.

При цьому цифровий код натиснутої клавіші DTMF-телефону надходить на мікропроцесор, що ініціює виконання тієї або іншої операції. Наприклад, комбінація цифр 2-6-3 може використовуватися як команда початку відтворення записаних повідомлень у телефонну лінію, 7-9 – перемотування плівки назад та ін.