Смекни!
smekni.com

Інформатизація освіти (стр. 4 из 5)

Завданням програми корпорації IntelWorldAhead є збільшення кількості користувачів комп'ютерів на планеті ще на один мільярд. Программа приділяє особливу увагу комплексним довгостроковим напрямкам, направленим на підвищення якості освіти за рахунок впровадження сучасних технологій, використання високошвидкісних Інтернет з'єднань, вживання ефективних методів вчення і оновлення вмісту освіти. Створити середовище освіти, відповідне цілям і завданням 21 століття можна лише на основі використання всього комплексу сучасних інформаційних технологій.Программа навчання в середовищі "1 учень - 1 комп'ютер" створює особистісно орієнтовані умови навчання і сприятливе середовище для набуття нових знань та навичок.

Ця модель навчання набула широкого розвит­ку в багатьох країнах світу і, фактично, сприяла піднесенню на новий рівень економіки цих краї'н. Особливе середовище електронної освіти «1 учень - 1 комп'ютер» - це освітній простір, у якому відбу­вається формування в учнів якостей і вмінь, необ­хідних сучасній людині. Таких, як медіа грамотність, критичне мислення, здатність до вирішення твор­чих завдань, уміння мислити глобально, готовність працювати в команді тощо. Такі знання й уміння сприяють формуванню в учнів самостійності і роз­витку у них професійних та лідерських якостей.

На противагу існуючим моделям інформатиза­ції школи шляхом створення в ній комп'ютерних класів, вбудованих у традиційну класно-уроч­ну систему, орієнтовану на пасивну трансляцію знань від учителя до учня, модель «1 учень - 1 комп'ютер» докорінно змінює мету системи освіти, реалізує принцип «вчитися завжди і скрізь», спря­мована на конкретну особистість за рахунок за­безпечення кожного учня особистим портативним комп'ютером з вільним доступом до освітніх ре­сурсів. Учень шляхом використання інтерактивних інформаційних технологій стає головним учасни­ком процесу освіти, а сам процес освіти, значною мірою, перетворюється із системи передавання знань на систему навчання у будь-який час і в будь-якому місці.

Пропонована модель дає змогу сучасному уч­неві не просто набути базових комп'ютерних нави­чок, а й навчитися добирати й аналізувати інфор­мацію, синтезувати нові знання, будувати власну систему ефективної комунікації й кооперації з ін­шими людьми.

Таким чином, в освітній моделі «1 учень - 1 комп'ютер» інформаційні технології використову­ються для спілкування учня з комп'ютером «один на один». Наявність Інтернету є важливим ком­понентом цієї навчальної моделі для створення мережі та збільшення можливості користування онлайн ресурсами Для ефективного функціону­вання освітньої моделі потрібні не тільки доступні, надійні, сучасні комп'ютерні та телекомунікаційні технології, призначені для вирішення освітніх за­вдань, але й відповідний оновлений зміст освіти, який дасть змогу учням підготуватися до життя в умовах глобальної економіки, сучасні продукти програмного забезпечення, підвищення кваліфі­кації вчителів з метою надбання необхідних знань і вмінь для інтеграції комп'ютерних технологій у навчальний процес. Інтерактивні методи освіти, за­сновані на співробітництві «1 учень - 1 комп'ютер», допоможуть учителям інтегрувати комп'ютерні тех­нології у навчальний процес, а учням - отримати доступ до знань.

У моделі«1 учень-1 комп'ютер» навчання зорієн­товано на особистість кожного учня, воно макси­мально враховує його психологічні особливості, від­криває зовсім нові можливості для навчання, даючи змогу досягти більш глибокого розуміння навчального матеріалу, роблячи доступ до точних і деталь­них даних з теми уроку майже миттєвим, докладним і глибоким. Процес навчання перетворюється на дослідницьку діяльність, засновану на пошуку ін­формації, оцінці надійності різних інформаційних джерел, аналізі досліджуваних матеріалів і обговоренні їх з учителем та з іншими учнями. Створюючи інтерактивні системи самоконтролю знань учнів і взаємного контролю знань групами учнів, учитель одержує можливість захопити школярів процесом навчання на основі психологічної мотивації, відоб­раження реалій навколишнього світу.

Технологічним ядром проекту є програмна оболонка дистанційного навчання, що використо­вується як Інтернет портал, на якому розміщуються завдання, тести, презентації, аудю- й відеозаписи, інші складові уроку. Програмна оболонка дає змогу проводити off- і оn-lіnе обговорення, дистанційне тестування, спільну роботу над документами й інше.

Необхідними умовами є наявність у кожного вчителя й учня персонального нетбука з можливіс­тю доступу до Інтернету, який вони зможуть вико­ристовувати в школі й поза її межами, з'єднання за бездротовою технологією Wimax або екві­валентний широкосмуговий канал, доступний на території всієї школи,wire-lessWI-FIWlan-Мережа з роутерами в кожному класі.

Проект передбачає створення багаторівневого середовища електронного навчання (учень - клас - школа - регіон - країна), базовим рівнем якого є середовище електронного навчання учня

Середовище електронного навчання учня «1 учень-1 комп'ютер» передбачає використання спе­ціально розробленого комп'ютера - нетбука, якимучні І вчителі можуть користуватися і в школі, і вдома, взагалі скрізь, де є Інтернет, а також програмне забезпечення, яке дасть змогу розширити освітні можливості учня (допомогти у виконанні домашніх завдань, розробленні мультимедійних презентацій тощо) через широкосмугове під'єднання нетбукадо мережі Інтернет.Основною перевагою мобільного комп'ютера є те, що виконання будь-якого завдання з його допо­могою не прив'язане до конкретного приміщення в будинку школи його застосування не обмежене на явністю спеціальних меблів і більшою кількістю елек­тричних розеток Він практично ідеально вписується в будь-які умови й завжди готовий до роботи.

Для забезпечення довгострокового ефекту се­редовища електронного навчання варто вибирати комп'ютер з оптимальними характеристиками для кожної вікової групи учнів, включаючи швидкодію, обсяг диска, память тощо, продумати шляхи його подальшого вдосконалення.

Середовище електронного навчання класу.

У цьому середовищі вчитель I школярі викорис­товують комп'ютери й програмне забезпечення для індивідуального й/або колективного навчання, а вчитель спрямовує навчальний процес, як у школі, так і вдома. Водночас учитель від традиційних лекційних методів передавання знань переходить до динамічної, орієнтованої на співробітництво тех­нологи навчання, а виникнення відносин співробіт­ництва між учителем і учнем вивільняє час на уроці для їх персонального спілкування, створює нові можливості співробітництва з батьками, залучаючи їх до активної участі в навчальному процесі.

Застосовуючи модель навчання «1 учень - 1 комп'ютер», учитель може використовувати не тільки освітній контент, а й програми для управ­ління класом,які дають змогу надсилати файли на комп'ютери учнів, дистанційно відключати їхні браузери, одержувати поточну інформацію про успіхи школяра і багато чого іншого.

За допомогою Інтернету, браузера й стандартних додатків школярі можуть

- працювати на уроці під управлінням вчителя;

- виконувати домашні завдання;

- переглядати й завантажувати інформацію для своєї дослідницької діяльності;

- взаємодіяти з іншими людьми за допомогою е-mail та інших технологій;

- працювати над спільними проектами з одно­класниками, вчителями й іншими людьми;

- вчитися самостійно.

Як свідчить теоретичний аналіз , попередні результати досліджень і педаогічна практика,незважаючи на певні стримуючі фактори,впровадження моделі «1 учень – 1 комп’ютер» з використанням шкільних нетбуків є одним із найперспективніших напрямів розвитку освіти у процесі її шнформатизації відповідно до сучасних світових критеріїв і стандартів її якості.

Використання ІКТ в управлінні освітньою сферою

Автоматизація управління навчальним закладом є одним з пріоритетів будь‑якого сучасного університету.

Нагальною і можливою комплексна автоматизація стала з моменту широкого впровадження ІКТ і новітніх засобів навчання у організацію навчального процесу.

Так, інформаційно‑виробнича система "Освіта", що розроблена у 2000 році Інститутом кібернетики та НДІ Прикладних інформаційних технологій Кібернетичного центру НАН України на замовлення Міністерства освіти і науки, акумулює інформацію про освітню діяльність суб'єктів навчання на всіх етапах – від середньої школи до вищих навчальних закладів. Вона забезпечує збір даних про всіх осіб, що навчаються, централізоване виготовлення для них учнівських, студентських квитків та документів про освіту, аналіз якості кадрового потенціалу майбутніх студентів та фахівців, що випускаються навчальними закладами, видачу прогнозних оцінок щодо тенденцій подальшого розвитку освітньої сфери.

Загалом на поточний момент система складається із 8,5 тисяч ієрархічно об’єднаних вузлів збору первинної інформації та обслуговує понад 22 тисячі навчальних закладів. Центральний банк системи містить інформацію про понад 4,2 мільйону документів та їх володарів.

3 метою оперативного інформування абітурієнтів про надходження заяв на вступ до вищих навчальних закладів ІІІ‑ІV рівнів акредитації для здобуття освітньо‑кваліфікаційного рівня бакалавра (спеціаліста, магістра медичного та ветеринарно‑медичного спрямувань) з 2 лютого 2009 року функціонує інформаційно‑пошукова система "Конкурс" з доступом через Інтернет.

Користувачам системи "Конкурс" по кожному вищому навчальному закладу за кожним напрямом підготовки (спеціальністю), окремо за денною та заочною формами навчання, надається наступна інформація: