Смекни!
smekni.com

Історія зв’язку та його розвиток (стр. 2 из 2)

Різновидом телеграфного зв'язку явився зв'язок факсиміле для передачі на відстань нерухомих зображень — штрихових і чорно-білих. Для організації зв'язків факсиміле використовуються спеціальні апарати факсиміле, працюючі по стандартних каналах тч, освічених по дротяних лініях і по радіоканалах.

Вперше зв'язок факсиміле в Росії був організований в 1865 р. між Петербургом і Москвою на апаратах з відкритим способом запису електрохімії, розробленим італійським фізиком Джованні Казеллі. Джованні Казеллі в 1856 р. винайшов пантелеграф — прилад для передачі по телеграфу зображень. Він намагався знайти застосування своєму винаходу у Франції, але потерпівши невдачу, переїхав до Росії, де йому і вдалося побачити свій апарат у дії. Проте через дорожнечу такого способу телеграфного зв'язку і невеликої швидкості апарати Казеллі скоро були зняті із зв'язків.

Широкий розвиток техніки зв'язку факсиміле став можливим лише після відкриття російським фізиком А.К. Столетовим фотоефекту і винаходу їм фотоелемента. В СРСР зв'язки факсиміле почали розвиватися в 1925—1929 рр.

В даний час на магістральних зв'язках країни використовуються наші вітчизняні апарати «Нева» (із закритим фотографічним способом запису)факсиміле, на яких можна приймати не тільки текст, але також креслення і фотографії. На міських і внутріобласних телеграфних зв'язках застосовуються апарати факсиміле з відкритим способом запису — «Штрих» і «Арагві» (електромеханічний чорнильний запис) і ФТА-ПМ (запис електрохімії). Використовування зв'язків факсиміле відкриває великі можливості по передачі інформації на національних мовах, що дуже важливо для нашої багатонаціональної держави.

З 1965 р. принцип зв'язку факсиміле став використовуватися для передачі матеріалів центральних газет з Москви в багато крупних міст нашої країни. Для цієї цілі розроблена і упроваджена спеціальна апаратура — «Газета-1» і «Газета-2», забезпечуюча швидке і високоякісне тиражування газет. Нова швидкісна техніка передачі газет на відстань дозволяє мільйонам радянських читачів одержувати центральні газети одночасно з жителями Москви.

Для того щоб своєчасно передавати величезний, безперервно росте потік інформації, вимагається не просто розширити існуючу сіть, але об'єднати всі засоби зв'язку — міську, сільську, внутріобласну і міжміську телефонну, телеграфну і радіозв'язок в єдину автоматично діючу систему.

За останні роки в нашій країні широким фронтом йдуть роботи із створення Єдиної автоматизованої системи зв'язку ЕАСС, який повинен забезпечити передачу і прийом всіх видів інформації між всіма споживачами на території країни.

У зв'язку з поставленою Комуністичною партією і Радянським урядом задачею по широкому упровадженню в країні автоматичних систем управління АСУ з використанням електронно-обчислювальних машин ЕОМ телеграфна сіть країни повинна бути реконструйована для обробки потоків інформації на великих швидкостях. Таким чином, з'явилася нова область електрозв'язку — передача даних ПД, призначенням якої явилася доставка даних (інформації) від джерела даних одержувачу даних.

Всякий раз, коли встає питання про передачу повідомлень на відстань, принципове значення мають вигляд і характер передаваних повідомлень. Річ у тому, що для передачі повідомлень різного вигляду і характеру необхідні відповідні системи електрозв'язку. Наприклад, пристрої для перетворення оптичних повідомлень в сигнал і назад не можуть бути використані для перетворення звукових повідомлень і т.д. Сигнали, отримані в процесі перетворення, також відрізняються по своїх параметрах і характері. Тому для передачі різних сигналів вимагається різні канали. Але справа не тільки у властивостях повідомлень. Пристрій і принцип роботи елементів систем електрозв'язку залежать також від призначення передаваних повідомлень і вимог, що пред'являються до якості передачі. Всі ці обставини привели до створення декількох видів електрозв'язку, реалізованих відповідними технічними системами. Державним стандартом визначені наступні масові види електрозв'язку: телефонний зв'язок, телеграфний зв'язок, зв'язок факсиміле, зв'язок відеотелефону, звукове віщання, телевізійне віщання, передача газет, передача даних.

Всі види електрозв'язку можна умовно розділити на чотири групи. Дві групи призначено для передачі оптичних повідомлень: нерухомих і жвавих зображень, одна для передачі звукових повідомлень і ще одна — для передачі повідомлень між ЕОМ (мал. 5.4).

Телеграфний зв'язок і передача даних служать для передачі дискретних повідомлень у вигляді текстів (телеграм) і цифрових даних відповідно. Причому передача даних забезпечує більш швидкісну і якісну передачу повідомлень.

зв’язок телеграф електромагнітний

Зв'язок факсиміле і її різновид — передача газетних смуг — забезпечують передачу оптичних повідомлень у вигляді нерухомих зображень (у тому числі і кольорових).

Такі види електрозв'язку, як телефонний зв'язок і звукове віщання призначений для передачі звукових повідомлень. Телефонний зв'язок забезпечує ведення переговорів між людьми (абонентами), а звукове вішання — односторонню і високоякісну передачу звукових повідомлень (радіопрограм), призначених одночасно для багатьох слухачів.

Телевізійне віщання і зв'язок відеотелефону забезпечують одночасну передачу оптичних і звукових повідомлень. При цьому телебачення забезпечує односторонню передачу масових повідомлень, а зв'язок відеотелефону — двосторонню передачу індивідуальних повідомлень, дозволяючи вести переговори, при яких співбесідники бачать один одного. Правда, цей вид електрозв'язку не отримав широкого розповсюдження через відносно високу вартість передачі повідомлень.

Види електрозв'язку, призначені для передачі документальних повідомлень (записаних на якому-небудь носії), часто називаються документальними. До таких видів зв'язки відносяться телеграфний і факсимільний зв'язок, передача даних і газет.

Розглянуті основні види електрозв'язку охоплюють далеко не всі області її використовування в сучасному житті. Деякі додаткові області спеціального застосування електрозв'язку будуть розглянуті в наступному розділі.

На закінчення слідує сказати, що всі види електрозв'язку не конкурують, а доповнюють один одного, задовольняючи різні потреби людини в передачі повідомлень, дозволяючи вибрати найбільш зручний і економічно доцільний спосіб передачі повідомлення у кожному конкретному випадку.