Смекни!
smekni.com

Експертні системи (стр. 4 из 4)

2) У зв'язку з впровадженням ЕОМ в усі сфери людського життя стає можливим перехід до безпаперової технології обробки інформації.

3) Якщо раніше виробництво орієнтувалося на обов'язкову участь людини, то в даний час знаходять застосування безлюдні технології, засновані на роботизації і автоматизації системи управління.

4) Інтелектуальні системи в даний час починають займати провідне положення в проектуванні зразків виробів.

Новітні розробки в галузі робототехніки

Японський винахідник RyumaNiiyama працює над створенням робота, зі штучною скелетно-м'язовою системою. Її використання додасть роботам грацію людських рухів. Проект цілком закономірно отримав назву Athlete. На даний момент створені прототипи здатні стрибати, бігати (і навіть падати) подібно до людини. Наприклад, ноги робота-марафонця містять по сім наборів штучних м'язів, що приводяться в дію шістьма пневматичними циліндрами. Кожен з цих штучних м'язів має повний аналог в анатомії людського тіла. Менш складною частиною ніг робота є гомілки, які представляють собою деяку модифікацію пружинних протезів. Інерційні датчики, встановлені у верхній частині корпусу робота, допомагають йому, поки ще не дуже ефективно, утримувати в рівновазі своє тіло. Контактні датчики і тензорезистори на ногах робота дають йому інформацію про положення та стан його ніг-пружин. На відміну від звичайних гуманоїдних роботів, що пересуваються змінюючи положення негнучких суглобів, робот Athlete пересувається подібно людині чи тварині, використовуючи свої штучні м'язи та сухожилля для того, що б відірватися від землі і просунути себе вперед.

Оригінальний концепт робота-пилососа запропонував дизайнер Dave Hakkens. Його ідея полягає в доданні роботу форми кулі з масою великих отворів-осередків, через які всередину буде засмоктуватися сміття і бруд. Сам механізм і кошик грязепріемніка буде розташовуватися всередині ядра кулі, поміщеного в крупноячеистой гумову оболонку. В ідеалі робот сам має кататися по підлозі, видувати пил з кутів і важкодоступних місць, збирати сміття на рівних поверхнях, знаходити місце підзарядки і сигналізувати про заповненні контейнера зі сміттям.У принципі проект не настільки вже фантастичний, адже низка його технічних можливостей вже давно реазлізован в бездротових роботах-пилососах (див. замітку "Домашні роботи"). У той же час, в порівнянні, зі своїм прямим конкурентом концепт буде мати ряд переваг. Це перехід з кімнати в кімнату через пороги дверей, спуск по сходинках, збір пилу на виступаючих поверхнях, ну і не останню роль зіграє креативний зовнішній вигляд.

Серіяроботів HRP, щорозробляється National Institute of Advanced Industrial Science (AIST) ікомпанією Kawada Industries, (див. замітку "Робот HRP-4C - модельнаподіумі") поповниласяновоюмоделлю - HRP-4. До завдань цього робота планується включити виконання монотонної некваліфікованої роботи, інакше кажучи, компанія планує в майбутньому створити робота-чорнороба. На даний момент прототип відмінно орієнтується в просторі, чудово утримує рівновагу, балансує на одній нозі, розпізнає обличчя і предмети. Висота HRP4 - 151 см, вага - 39 кг разом з вбудованою батареєю. Робот має 34 ступені свободи рухів, у тому числі повну артикуляцію рук з силою стиску кисті руки 0,5 кг. Управляється операційної системи Linux і спеціальним ПЗ компанії AIST (OpenRTM-aist). Підключення по Wi-Fi або через порт LAN 10/100base-TX.

Вчені Кембриджського Університету днями представили громадськості чергову технологічну новинку, яку з легкістю можна віднести до категорії роботів-помічників для літніх, хворих і паралізованих людей. Domo.

Розробники стверджують, що це металеве істота з досить великими очима здатне миттєво реагувати на рухи господаря, сприймати словесні команди, і виконувати різну домашню роботу - прибирати зі столу посуд, складати речі в шафу. Деякі стверджують, що такий помічник, іменований Domo, дуже схожий на знаменитого робота Johnny-Five, можна сказати зірку одного з блокбастерів минулих років. Завдяки великим очам робот навчився виявляти зміни і реагувати на рухи людини, розрізняти обличчя. Ученим довелося неабияк потрудитися, щоб навчити Domo миттєво сприймати й обробляти непередбачені і абсолютно різні емоції людей. Робот навіть трохи схожий на дитину, коли для початку лівою рукою оцінює відстань до перешкоди або предмета, а вже потім, правою рукою бере його.Проект був частково профінансований такими впливовими організаціями, як NASA і Toyota. Більше того, зараз спостерігається зростаюча тенденція зацікавленості забезпечених пенсіонерів Кореї і Японії саме в роботизованих помічників, яким, напевно, вже можна довіряти.

Робот санітар. Професор Університету Токіо Ясуо Кунйоші (Yasuo Kuniyoshi) і його команда досить довго працювали над створенням 155-см робота, вага якого становить 70 кг. Спеціальне програмне забезпечення дозволяють роботові дуже точно координувати свої рухи, а більше 1800 тактильних сенсорів забезпечують повний контроль над важкими предметами та вантажами. За словами Ясуо, весь секрет полягає в симбіозі використання сенсорів і невеликих двигунів. Саме це надає роботу практично людську силу. Більше того, застосування в домашніх умовах роботів з потужними моторами небезпечно. Невелика сукупна потужність кожного з шарнірів, що діють під час виконання операцій, дозволяє успішно оперувати з серйозними навантаженнями. Потрібно сказати, що для транспортування вантажів різної маси та розміру робот використав всілякі підходи. Наприклад, щоб підняти 30-кг пакет, робот однією рукою підсунув його до краю столу і вже потім іншою рукою цей вантаж підхопив. У випадку з «пацієнтом», роботу довелося просунути руки під ляльку, що забезпечило нормальні умови для хватки і транспортування.