Смекни!
smekni.com

Монтаж пристроїв та систем автоматизації (стр. 7 из 9)

Екрануючу оплетку від кінця кабелю (або дроти) до бандажа розплітають і розділяють на два рівні пасма, розтягують і скручують кожне пасмо окремо, а потім обидва пасма між собою, утворюючи з них зануляющую перемичку. Кінець перемички припаюють припоєм ПОС-61 з каніфольним флюсом і закріплюють на ньому опресовуванням кабельний наконечник.

Якщо кабель (дріт) і занулюючий щит або коробка розташований таким чином, що довжина перемички з проволікав екрануючої оплетки недостатня для підключення до заземлителю, то екрануючу оплетку зануляют за допомогою гнучкого провідника, що припаюється до мідної лудженої смужки 10x0,2 мм (Рис.7.3, в).

В щитових конструкціях слід виконувати як електричне з'єднання металевих частин щита (пульта) між собою, так і занулення (заземлення) корпусів приладів і апаратів, що мають спеціальний висновок «Земля». Для забезпечення занулення в опорних рамах щитів шафових і панельних з каркасом (ОСТ 36.13—76) приварені пластини з двома отворами під болти М6 і М8. Такі ж пластини приварені в нижніх частинах малогабаритних щитів і пультів до заземляющим затисків, утворених болтами з гайками і шайбами.

Між всіма металевими частинами щитів і пультів, що скріпляються між собою, повинне бути надійне електричне з'єднання, що забезпечується таким чином. В щитах шафових і панельних з каркасом, а також в пультах електричне з'єднання між металевими частинами каркаса здійснюється через ті, що кріплять болти. При цьому на металеві частини каркаса в місцях сполучення не наносять лакофарбного покриття. Таким же чином забезпечено електричне з'єднання між фасадними панелями щитів шафових і панельних з каркасом і пультів, а також кришками малогабаритних щитів і їх каркасами.

Електричне з'єднання між каркасом і бічними стінками щитів шафових і панельних з каркасом, кришками шафових щитів здійснено шляхом урізування приварних скоб в кромки відповідних отворів в каркасах. Урізування відбувається при повороті скоб в процесі збірки металоконструкції.

Електричне з'єднання каркаса щитів (шафових і панельних з каркасом) із заземляющим болтом М6, поворотної рами з каркасом щита, дверей малогабаритного щита і столешниці пульта з їх каркасами виконують гнучкими провідниками (Рис.7.4); дверей шафових щитів і пультів з їх каркасами — через металеві петлі.

Рис.7.4. Електричне з'єднання каркаса щитової конструкції з її опорною рамою: 1 — каркас, 2 — опорна рама, 3 — гнучкий провідник, 4 — затиск заземлення

Електричне з'єднання між металевими деталями (для монтажу апаратури і проводок) з каркасом щита, статива і пульта з лакофарбним покриттям здійснюють гнучким нерозрізаним провідником (Рис.7.4, а). Якщо каркас щитів і пультів оцинкований, електричне з'єднання здійснюють контактним тиском через кріпильні гвинти.

Занулення (заземлення) корпусів приладів і апаратів, що мають спеціальний висновок «Земля», виконують гнучким нерозрізаним провідником.

Для приєднання гнучких провідників до висновків «Земля» застосовують наконечники (Рис.7.4, б). Кінець провідника приєднують до заземляющему болта М6 щита або пульта, передбаченого в опорній рамі. При необхідності допускається приєднання до вільного заземляющого болта М8.

Занулення (заземлення) металевих оболонок, екранів кабелів і дротів, що прокладаються в щитах і пультах, виконують гнучкими зануляющими (заземляющими) провідниками із заземляющими затисками щитів і пультів. При великій кількості оболонок (екранів) кабелів застосовують загальний нерозрізаний провідник.

Якщо заземляющих болтів недостатньо, зануляющие (заземляющие) провідники приєднують до складок контактних затисків, сполучених із заземляющим затиском щита або пульта. При цьому провідник, що сполучає контактні затиски між собою і із заземляющим затиском щита або пульта, повинен бути нерозрізаним.

В багатопанельних щитах всі панелі повинні мати між собою надійний електричний контакт. Якщо панелі щита зібрані на загальній підщитовій рамі з швелера, сполучають кожну панель з рамою перемичкою із смугової сталі перетином не менше 15X3 мм.

Мал. 160. Приклади електричного з'єднання металевих деталей з каркасом щитової конструкції (а) і занулення (заземлення) приладів і апаратів, що мають спеціальний висновок «Земля» (б): 1 — косинець, 2 — стійка щита, статива, 3 — гнучкий нерозрізаний провідник, 4, 7 — заземляющие затиски М6 і М8, 5 — наконечник, 6 — прилад

Перемички приварюють до вузла занулення панелі і ребра швелера або приєднують до болта вузла заземлення панелі. За відсутності на панелях скоб занулення перемички приварюють до нижнього борту панелі.

Первинні перетворювачі, сигналізатори і виконавчі механізми приєднують до сіті занулення окремими гнучкими зануляющими провідниками. Послідовно сполучати зануляючяим провідником декілька зануляемих приладів заборонено.

Зануленню підлягають також електропроводки в приміщеннях з вибухонебезпечним середовищем і зовнішніх вибухонебезпечних установок всіх класів незалежно від напруги і роду струму. При цьому прилади і засоби автоматизації, встановлені на занулюючих металевих конструкціях, повинні мати власне незалежне занулення. Занулять слідує також кабельні конструкції, по яких прокладені кабелі будь-яких напруг з металевими оболонками, що занулюють з обох кінців лінії.

8. Монтаж регулятора та виконавчого механізму з регулюючим органом

Гідравлічні виконавчі механізми ГВМ вмонтовують на горизонтальній площині. Живлення ГВМ здійснюється через редукційний клапан типу РК-2. Клапан розрахований на живлення трьох-чотирьох механізмів, підтримує тиск води, що поступає, на рівні 0,16 МПа. Встановлюють його на відведенні живильного водопроводу, виконаному з водогазопровідних труб Dy20 мм. Для підтримки тиску води в заданих межах може бути використаний будь-який редукційний клапан з відповідною характеристикою. Для цієї ж мети використовують напірний бак, мається свій в розпорядженні на висоті 10—15 м від рівня установки виконавчих механізмів. У разі відсутності водопровідної води використовують замкнуту систему водопостачання. При цьому натиск води також створюється за рахунок бака.

Рис.8.1. Конструкція для установки гідравлічного виконавчого механізму: 1 — підставка, 2 — труба, 3 — гайка, 4— контргайка, 5 — муфта, 6 — воронка, 7— хомут

Для установки ГВМ застосовують нормалізовані конструкції (Рис. 8.1), що складаються з підставки 1 і закріпленої на ній труби 2 із зливною воронкою 6. Приєднання труби до дренажного трубопроводу виконано накидною сполучною гайкою 3, а до зливної воронки—муфтой 5 і контргайкою 4. Кут α визначають залежно від розташування дренажного трубопроводу на місці монтажу. Під час монтажу звертають увагу на стан регулюючого органу, зчленованого з виконавчим механізмом. Регулюючий орган повинен бути урівноважений і легко переміщатися. Якщо для перестановки потрібні значні зусилля, проводять ревізію і усувають причини його неправильної роботи. Конструкція зчленовування гідравлічного виконавчого механізму з регулюючим органом повинна передбачати використовування повного ходу поршня сервомотора механізму при повному ходу регулюючого органу.

Електричні виконавчі механізми встановлюють підставою або бічною стінкою на кронштейні або якій-небудь іншій конструкції. При цьому вісь вихідного валу виконавчого механізму повинна займати горизонтальне положення. Вихідний вал виконавчого механізму зчленовують з валом регулюючого органу кривошипом і жорсткою тягою. Вузли зчленовування виконавчого механізму з регулюючим органом не повинні мати люфтів. Корпуси електричних виконавчих механізмів заземляють за допомогою дроту перетином з площею не менше 4 мм2 через спеціальний болт, передбачений на механізмі. На Рис.8.2 показана установка електричного виконавчого механізму типу МЕО, керівника поворотним регулюючим шибером. Шибер розташований вертикально в димарі нагрівальної печі і є регулюючим органом в схемі автоматичного регулювання тиску в печі. Виконавчий механізм 3 встановлюють на кронштейні 1, який прикріплений безпосередньо до корпусу 8 колонки регулюючого шибера. Важіль 5 виконавчого механізму шарніра зчленований із сполучною тягою 6, інший кінець якої також шарнірно зчленований з важелем 9 поворотного шибера. Переміщення важеля 5 по або проти годинникової стрілки обмежується кінцевими вимикачами. Упор 2, що переміщається одночасно з важелем 5, впливає на кінцеві вимикачі так, що виконавчий механізм переміщає поворотний шибер в межах 90° від крайнього положення «Закрито».

Рис.8.2. Установка електричного виконавчого механізму типу МЕО, керівника поворотним регулюючим шибером: 1 — кронштейн, 2 — упор, 3 — виконавчий механізм, 4 — вихідний вал виконавчого механізму, 5 — важіль, 6 — сполучна тяга, 7 — вихідний вал регулюючого шибера, 8 —корпус колонки регулюючого шибера, 9 — важіль поворотного шибера

Вимоги до установки інших однооборотних виконавчих механізмів, таких як ДР-1М і ПР1-М, аналогічні вимогам, що пред'являються до установки механізмів типу МЕО. Слідує лише мати на увазі, що конструкція цих виконавчих механізмів розрахована на роботу тільки при горизонтальному розташуванні валу ротора електродвигуна.