Смекни!
smekni.com

Злочини у сфері використання електронно-обчислювальних машин систем та комп ютерних мереж (стр. 2 из 2)

У випадках викрадення чи іншого передбаченого даною сіаттею протиправного заволодіння комп’ютерною інформацією разом з носіями такої інформації чи АЕОМ, у якій (яких) знаходяться ці носії, злочинні дії слід кваліфікувати як сукупність злочинів — за ст. 362 та відповідною статтею про злочини проти власності.

Якщо при неправомірному заволодінні комп’ютерною інформацією було застосоване насильство, такі дії потребують окремої кримінально-правової оцінки.

Злочин вважається закінченим з моменту, коли винний заволодів інформацією і має можливість використати її чи розпорядитися нею на власний розсуд. Вчинення цього злочину шляхом вимагання є закінченим з моменту пред’явлення протиправної вимоги, поєднаної з відповідною погрозою, і доведення її до потерпілого.

4. Суб’єкт злочину загальний.

5. Суб’єктивна сторона злочину характеризується прямим умислом.

Викрадення чи інше передбачене цією статтею заволодіння комп’ютерною інформацією, яка здатна заподіяти шкоду (наприклад, заволодіння щойно розробленим’комп’ютерним вірусом), вчинене з метою відвернення цієї шкоди, має отримувати правову оцінку з урахуванням ст. 39.

6. Кваліфікуючими ознаками злочину є вчинення його: 1) повторно; 2) за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 362).

Про поняття повторності див. ст. 32 та коментар до неї, про поняття вчинення злочину групою осіб за попередньою змовою — ст. 28 та коментар до неї.

Особливо кваліфікуючою ознакою злочину (ч. З ст. 362) є заподіяння ним істотної шкодги, яка може мати вигляд втрати комп’ютерної інформації, пошкодження її носіїв, пошкодження АЕОМ, комп’ютерної мережі тощо. Ця ознака є оціночною і потребує вирішення у кожному конкретному випадку з урахуванням усіх обставин справи.