Смекни!
smekni.com

Мережі Intranet для організацій (стр. 2 из 3)

· Скорочення витрат на впровадження і експлуатацію. На відміну від систем, побудованих на принципах архітектури “клієнт-сервер”, значна частина програмного забезпечення і прикладних задач не розподіляється по робочих місцях, на персональних комп’ютерах і робочих станціях, а зберігається централізовано на серверах і по необхідності передається на робочі місця. Такий підхід вигідний з кількох причин. По-перше, суттєво скорочуються витрати на впровадження нових програмних продуктів і експлуатацію вже існуючих. Суттєво зменшуються витрати, пов’язані з експлуатацією комп’ютерів на робочих місцях (відомо, що експлуатація персонального комп’ютера на протязі двох років в організації приблизно дорівнює його вартості або її перевищує). По-друге, для більшості робочих місць виявиться достатнім використання мережних комп’ютерів (Network Computer, NC), промислове виготовлення яких вже почалося. Організація системи за принципами Intranet-мережі дозволить зменшити витрати на комплексну автоматизацію діяльності організації за рахунок:

1. Відсутності розробки багаточисельних клієнтських робочих місць. Цю функцію бере на себе одна уніфікована програма - клієнт.

2. Відсутності розробки необхідних протоколів обміну даними між територіально розподіленими офісами.

3. Економії на навчанні персоналу.

4. Практично необмежених можливостей по модифікації та додаванню нових програмних засобів (наприклад: створення нової корпоративної бази даних) без заміни клієнтських програм.

5. Одночасного доступу як до внутрішніх ресурсів, так і при необхідності до ресурсів всієї мережі INTERNET.

· Універсальний доступ до інформації. Доступ до інформації забезпечується стандартними програмами перегляду - броузерами (Netscape Navigator, Internet Explorer, Oracle Power Browser). Ці програми дозволяють переглядати не тільки HTML-сторінки. Вони дозволяють працювати з базами даних, запускати інші програмні засоби, прослуховувати аудіозаписи, переглядати відео, посилати електронну пошту та багато іншого. На клієнтських місцях можуть функціонувати операційні системи Windows, Macintosh, UNIX та інші, головне, щоб для цих операційних систем існували реалізації броузерів.

· Спрощення доступу до інформації. Використовувати Web-броузер можуть навіть початкуючі користувачі. При використанні Web-броузеру пошук і відображення необхідної інформації стануть практично миттєвими. Це в кінцевому результаті дозволяє в більшій мірі зосередити увагу на функціональних завданнях організації. Тому після встановлення мережі Intranet, замовнику не потрібно проводити навчання користувачів роботі в цій мережі. Простота доступу і легкість навчання користувачів забезпечують інформаційним системам організації статус самообслуговування. Будь-який користувач може отримати доступ до інформації без звертання за допомогою до консультантів. Інформація представлена у вигляді Web-сторінок. Публікація документів в Intranet-мережі може бути організована так, що навіть непідготовлений користувач може легко і швидко помістити документ на Web-сервері. Мережний сервіс Intranet забезпечує проходження і тиражування даних через загальне, розподілене і прозоре для користувача мережне середовище. Таким самим чином, сервіс Intranet здійснює управління і захист інформації.

· Робота з мультимедійними даними. Засоби Intranet забезпечують можливість передачі мультимедійних даних. Доступ до мультимедійних даних забезпечується з допомогою стандартної програми перегляду - Web-броузера. Web-броузер дозволяє переглядати мультимедійні дані різних форматів: аудіоінформації (*.WAV) та відеоінформації (*.MPG, *.AVI). Крім того, є можливість організації відеоконференцій в масштабі реального часу.

· Розподілений доступ до інформації і централізоване управління інформацією. Мережа Intranet утворює своєрідне розподілене програмне середовище, яке дозволяє працювати програмам на будь-яких серверах і клієнтських місцях. В першу чергу сервіси Intranet забезпечують користувачу можливість перегляду інформації, прийом і відправлення листів по електронній пошті, перегляд директорій. Крім того, вони дозволяють використовувати програмне забезпечення третіх виробників, орієнтоване на розв’язок, наприклад, фінансових задач або задач автоматизації, які реалізують специфічніші функції, такі як захист інформації або реплікація даних. Сервіс Intranet забезпечує прозорий доступ до всіх інформаційних ресурсів мережі. Документи можуть створюватися в форматі HTML, традиційними текстовими редакторами або засобами електронних таблиць. Документи публікуються, індексуються для зберігання і керуються централізовано, а доступ до них здійснюється з допомогою настільних комп’ютерів на робочих місцях. В результаті створюється єдине інформаційне середовище організації.

· Спрощена комунікація і взаємодія. Стандарти Intranet забезпечують можливості для групової роботи шляхом електронної пошти, технології WWW, включаючи аудіо- і відео-інформацію та організацію дискусійних робочих груп, а також застосовуючи інші програмні засоби, побудовані на протоколі TCP/IP (системи типу Microsoft NetMeeting). Доступ до інформації може бути забезпечений відповідним рівнем регламентації і безпеки.

· Навігація. Головне в Intranet - це нова технологія World Wide Web, завдяки якій робота в мережі стає справді зручною, а пошук і відображення інформації відбувається практично миттєво. Навігація в мережах Intranet здійснюється стандартною програмою перегляду - Web-броузером і легко може виконуватися навіть непідготовленим користувачем. Структура Web-сторінок повинна бути спроектована таким чином, щоб користувачі легко орієнтувались в опублікованій інформації. Крім того, повинні бути реалізовані різні пошукові системи, які дозволяють по введених ключових словах отримувати адреси ресурсів, в яких ці слова присутні. Це дозволить користувачу переміщуватися і формувати запити по всіх інформаційних ресурсах організації, крім тих, доступ до яких обмежений у відповідності з повноваженнями користувача.

Доступ до прикладного програмного забезпечення. Клієнтський комп’ютер має єдиний інтерфейс доступу до різних баз даних, традиційного програмного забезпечення, а також до нових програмних продуктів, написаних на мові Java або з використанням технології Active X. В результаті з’являється можливість створення розподіленого середовища доступу до різнорідного прикладного програмного забезпечення. Користувач, застосовуючи тільки стандартну програму Web-броузер, отримує можливість доступу і роботи з різноманітними прикладними програмами. Крім того, є можливість простішої і швидшої розробки різноманітних систем автоматизації або комерційних фінансових прикладних програм. Ці системи призначені для бізнес-користувачів і значно полегшують їм роботу і спрощують налагодження комунікацій.

· Забезпечення інформаційної безпеки. Для довільної реалізації мережі забезпечується відповідний необхідний рівень секретності. Інформацію можна розмежувати по рівнях доступу користувачів. Можливе застосування технологій шифрування даних та інших методів захисту. Група сервісів забезпечує методи захисту від несанкціонованого доступу з боку внутрішніх і зовнішніх користувачів, аутентифікацію комунікації, перевірку цілісності інформації. Для цього застосовуються різноманітні способи захисту, включно з протоколами шифрування і застосуванням системи типу firewall. Застосовуючи Web-технологію, можна легко здійснити регламентацію на доступ до різноманітної інформації. Можна легко обмежити коло осіб, які мають доступ до HTML-сторінок, на яких знаходиться конфіденційна інформація.

· Можливість керування мережними ресурсами. Для керування мережними ресурсами в основному застосовуються сервіси управління, побудовані на протоколі SNMP (Simple Network Management Protokol). Цей протокол широко застосовується в глобальній мережі INTERNET. Застосування SNMP в мережі Intranet дозволяє легко і швидко керувати мережними ресурсами при використанні вже готового програмного забезпечення. В її рамках системний адміністратор може керувати мережними ресурсами усієї мережі Intranet. Кінцеві користувачі зможуть отримувати інформацію про інших користувачів. Це дозволить створити єдине інформаційне середовище організації.

Гнучкість структурного налагодження Intranet.

Топологія мережі Intranet дозволяє легко об’єднувати інформаційні ресурси організації. Комп’ютери в мережі Intranet традиційно діляться на серверні і клієнтські комп’ютери, але сама структура мережі є розподіленою. Несправність одного серверу не впливає на роботу інших. Клієнти і сервери мережі Intranet можуть працювати під управлінням практично будь-яких операційних систем. Все це є можливим завдяки використанню стандартного протоколу TCP/IP. Операційна система, в якій реалізований протокол TCP/IP або стек цього протоколу, автоматично отримує можливість інтеграції в мережу. Для реалізації внутрішньої Web-мережі необхідно: