Смекни!
smekni.com

Історія міста Бершадь (стр. 2 из 2)

Саме в цьому місці й знаходився яр з лебедями.

А тут знаходилась будівля.

Спереду будівлі був викопаний рів, заповнений водою. В ньому плавали білі лебеді. Збоку були сходи, які вели прямо в річку. До нашого часу залишилася будівля, де раніше проживав служник пана. Раніше це був дитячий садок, а зараз – автомобільна школа.

Протікає через район цікава річка Дохна. Починається вона поблизу села Павлівки Крижопільського району, а далі – через Тростянецький, Чечельницький та наш район прямує до Південного Бугу; довжина річки – 74 кілометри. Дохна приваблює рибалок, які ловлять тут переважно карасів, пліток, окунів, коропів. Характер грунту за течії річки – піщаний , а в інших місцях – суміш чорнозему з глиною.

Назва річки походить від імені відважної Дахни – молодшої сестри Бершади. Як вже говорилося, Дахна, перевдягнувшись у татарський одяг, перепливла річку і привела козаків до замку. А на честь неї було названо річку.

Річки, на берегах яких жили й живуть слов’яни, починаються з однієї літери – Дніпро, Дністер, Дунай, Дон, Дохна і т. д. Крім початкової у них є ще одна спільна літера – « н ». Це не випадковий збіг, адже поєднання цих двох літер уже створює якесь смислове значення, у даному разі « дн » може означати ( і, напевно, означало) « дно ».

Назва річки складається з двох коренів, і це слово колись мало значення « дух дна » і з’явилося ще в дохристиянські часи, коли наші предки обожнювали сили природи, у тому числі ріки, поклонялися всесильному духові дна ( води ). Внаслідок спрощення літера « д » випала, і люди, які жили на берегах цієї річки, вимовляли спочатку це слово як « Духна », а потім воно трансформувалося в Дохну.

Назва річки походить від імені давньоруської богині Дани ( старогрецька аналогія Діана ). Ця богиня – втілення води й місяця – була головно на території України до перемоги в наших предків культу золотого плуга й богині Землі.

Річка Берладинка є лівою притокою Дохни. Вона бере початок на північ від села Жабокрич Крижопільського району і протікає через Тростянецький та Бершадський райони, впадає в Дохну біля міста Бершадь. Берладинку в різний час і в різних місцевостях називали : Бершада, Бернадинка, Бершадка, Бернардина, Мережанка, Британка…А слово «берладинка» означає назву квітки. Це братки – триколірні фіалки. Напевно, у великій кількості вони росли на берегах річки.

На території міста є озеро, яке має назву Глибоке. Назва походить від того, що колись один чоловік надто вихвалявся, що він зміряв всі ріки, озера, болота, і всі були йому по кісточки. Але якось вирішив він зміряти і це озеро, але, зайшовши в нього, почав тонути. Його врятували, але після того він вже не вихвалявся. От люди й почали називати те озеро Глибоке.

Протягом останніх десяти років бершадчани працюють на спиртовому заводі, заводі продтоварів « Цеоліт », електротехнічному заводі та, в більшості, займаються торгівлею.

Респонденти : Ободзінський Ігор Іполитович, 1938 р.н.;

Ободзінська Євдокія Василівна, 1950 р.н.;

Шевчук Федір Михайлович, кореспондент газети « Бершадський край »

Старі видання газети « Бершадський край ».