Смекни!
smekni.com

Організація та планування кредитування (стр. 17 из 23)

Обмеження кредитних ризиків важливе як при видачі окремого кредиту, так і для процесу кредитування в цілому. Воно конкретизується у встановленні лімітів, які залежно від вигляду, групи позичальників обмежують розміри кредиту згідно готовності банку здійснити видачу кредиту. Особливим моментом лімітації кредиту є те, що контрольні банківські органи багатьох стан фіксують максимальні межі окремих кредитів і загальних об'ємів кредитування шляхом співвідношення їх власним капіталом банку, Законодавче обмеження кредитних операцій в Росії і за рубежем було розглянуте вище.

Компенсація ризиків шляхом хеджування у принципі досягається тим, що банк створює в своєму балансі так звані контрпозиції, ризики і шанси на прибуток по яких мають негативну кореляцію з ризиками і шансами на прибуток по хеджованих позиціях. Їх можлива реалізація залежить від настання одних і тих же подій, при чому позитивна зміна вартості однієї позиції компенсується негативною зміною вартості іншої.

При так званому «досконалому» хеджуванні банк повністю уникає збитків, але і не одержує ніякого прибутку, інакше можлива лише часткова компенсація ризиків.

Як хеджування - з погляду дії на кредитора - може розглядатися посередництво по кредитах, так в даному випадку активні і пасивні балансові позиції однозначне сопоставіми і відповідають один одному щодо розмірів, процентних ставок і термінах, а у разі непогашення кредиту банк-посередник не зобов'язаний до виплати по відповідних пасивах. Проте, оскільки при подібних операціях ініціатива по зіставленню ризику непогашення кредиту шансам на прибуток по контрпозиції виходить не від кредитора, а є характеристикою посередницького кредиту, така операція не є заходом щодо компенсації ризику згідно вищенаведеному визначенню.

Звідси можна зробити висновок, що компенсація ризиків кредитних операцій банку шляхом хеджування неможлива. Проте подібні заходи мають велике значення у сфері міжнародного кредитування, якщо для рефінансування кредитором полягає «контроперація», відповідна початковій по валюті, сумі і термінам. Такі заходи служать більшою мірою захисту від валютних ризиків при кредитуванні.

Ще одним з методом зниження ризиків є організація роботи з проблемними кредитами. Не дивлячись на елементи страхування, які банки включають в свої програми кредитування, деякі кредити неминуче переходять в розряд проблемних. Звичайно це означає, що позичальник не виробив своєчасно один або більш платежів або що вартість забезпечення по кредиту значно знизилася. Не дивлячись на те, що кожен проблемний кредит має свої особливості, всім їм властиві певні загальні риси, які говорять банкіру про те, що виникли певні труднощі:

1. Незвичайні або нез'ясовні причини затримки надання фінансової звітності, здійснення платежів або припинення контактів з працівниками банку.

2. Будь-яка несподівана зміна позичальником методів розрахунку амортизації, внесків по пенсійних планах, оцінки товарно-матеріальних запасів, нарахування податків або розрахунку прибули.

3. Реструктурірованіє заборгованості або відмова від виплати дивідендів, зміна кредитного рейтингу позичальника.

4. Несприятливі зміни ціни на акції позичальника.

5. Наявність чистих збитків протягом одного або декількох років, зміряних за допомогою показників прибутковості активів, прибутковості капіталу або прибутку до сплати відсотків і податків.

6. Несприятливі зміни структури капіталу позичальника (показника співвідношення акціонерного капіталу і боргових зобов'язань), ліквідності (коефіцієнт "критичної" оцінки) або ділової активності (наприклад, співвідношення об'єму продажів і товарно-матеріальних запасів).

7. Відхилення об'єму фактичних продажів або потоку готівки від планованих при подачі кредитної заявки.

8. Несподівані і нез'ясовні зміни у розмірі залишків на рахунках клієнта.

Такі основні стратегії активної політики управління кредитними ризиками. Таким чином, банк повинен визначити всі можливі ризики, які можуть бути пов'язані з кожним кредитом і виробити заходи по їх зниженню.

3.3 Використування ЕВМ в банківської системі

Автоматизація банківської діяльності провадиться за допомогою комп'ютерів сімейства IBM із мікропроцесорами Intel 80486, Pentium і вище.

Комп'ютери, встановлені в банку, об'єднані в мережу, що складається з виділеного серверу і локальних робочих станцій. На всіх локальних машинах встановлена операційна система Windows 95, а також Windows-додатки MS Office 97 (MS Word, MS Exel) і спеціалізовані бухгалтерські програми для ведення операційного дня.

Використовувана мережна операційна система Novell 4.11. Конфігурація серверу: Pentium II, 96 MB ОЗУ, жорсткий диск (вінчестер) 4 ГВ. Конфігурація локальних станцій: Pentium MMX 200 MГц, 32 МВ ОЗУ, вінчестер 1,2 ГВ. Використовувані мережні карти фірми 3-com.

У якості табличного процесора використовується MS Excel 97.

Табличні процесори включають такі засоби для рішення економічних задач, як електронну таблицю, ділову графіку і базу даних.

MS Excel застосовується при: техніко-економічному плануванні; оперативномукеруванні виробництвом; бухгалтерському і банківськомуурахуваннях; матеріально-технічномупостачанні; фінансовомуплануванні; розрахунку урахуваннякадрів, податків; розрахунку різноманітних економічних показників і ін.

Розрахунок платежів по кредиту.

Фірма одержала кредит 200 тис. грн. на 5 років із погашенням рівними частинами наприкінці кожного року. У контракті встановлена процентна ставка 10% річних на залишок року.

Необхідно скласти план погашення кредиту фірмою за роками. Вихідні дані і результати розрахунку оформимо у вигляді документа. Уявимо графічно дані про суму, що погашається щорічно, сумі відсотків по кредиту за кожний рік і про річний платіж, а також про прибуток банку при поверненні боргу фірмою наприкінці терміна кредиту у вигляді разового платежу, розрахованого по формулі складних відсотків, простих відсотків і при погашенні кредиту рівними частинами наприкінці кожного року. Розрахунки і побудова діаграм зробити за допомогою ТП Excel 97. Зробити аналіз отриманих результатів.


Таблиця 3.1

Вихідні дані

Найменування Умовнепозначення
Кредит (тис. грн.)Процентна ставка (% у рік)Термін (рік) КРПСТР

Розрахункові показники за кожний рік погашення кредиту приведені у таблиці 3.2.

Таблиця 3.2

Розрахункові показники за кожний рік погашення кредиту

Найменування Умовнепозначення Формула
Сума боргу, що погашається щорічноЗалишок боргу на початок рокуСума відсотків по кредитуРічний платіжСума відсотків за весь кредитСума річних платежів за весь термін кредитуБорг, що повертається: одноразовий (по простим %) одноразовий (по складним %)Прибуток банку:виплата за 5 роківодноразовий (по простим %)одноразовий (по складним %) СПБЗБПСВКРПСВВКСРПОПВОСВРВПОПВПОСВ КР/ТРЗБП-СПБ (для першого року ЗБП=КР)ЗБП*ПССПБ+СВКå СВКå РПКР*(1+ТР*ПС)КР*(1+ПС)^ТРСРП-КРОПВ-КРОСВ-КР

Запровадження вихідних даних і таблиць

Табличний документ побудуємо на Листі 1 робочої книги, що єактивним при завантаженні Excel 97.

Спочатку вводжувихіднідані для рішеннязадачі:

-активізую осередок C1 щиголем лівої кнопки миші на ній і для того, щоб вводимий текст був підкресленим клацнемо мишею на кнопці Подчеркнутый на панелі інструментів форматування;

-уводжу текст "Вхідні дані" і натискаю клавішу Enter;

-уводжу текстові і числові дані відповідно до таблиці 3.3.

Таблиця 3.3

Вихідні дані

Клітина Назва Клітина Значення
A3A4A5 Кредит (тис. грн.)Процентна ставка (% у рік)Термін (рік) D3D4D5 2000.15

Таблиця 3.4

План погашення боргу фірмою
Роки Залишок боргу Сума боргу, що Сума відсотків Річний
на початок року погашається щорічно по кредиту платіж
1 =D3 =$D$3/$D$5 =C13*$D$4 =D13+E13
2 =C13-D13 =$D$3/$D$5 =C14*$D$4 =D14+E14
3 =C14-D14 =$D$3/$D$5 =C15*$D$4 =D15+E15
4 =C15-D15 =$D$3/$D$5 =C16*$D$4 =D16+E16
5 =C16-D16 =$D$3/$D$5 =C17*$D$4 =D17+E17
Разом =СУММ(E13:E17) =СУММ(F13:F17)

Процентна ставка, рівна 10 %, що заноситься в клітину D4 береться у відносних одиницях (10/100=0,1).

Виділяю осередки A3:C3, клацаю лівою клавішею миші на кнопці Объединить и поместить в центре на панелі Форматирование і на кнопці По левому краю. Таку ж операцію проробляю з осередками A4:C4 і A5: C5.

У осередок B9 і B28 уводжу заголовки таблиць "План погашення боргу фірмою" і "Прибуток кредитора" відповідно. Завершується запровадження клавішею Enter.