Смекни!
smekni.com

Техногенна безпека при роботі з добривами в сільськогосподарському виробництві (стр. 7 из 13)

Затарені добрива розташовують на плоских піддонах або на стелажах. При цьому мішки кладуть навхрест.

Аміачну селітру зберігають в окремому складі. Зволожені добрива, що надходять без упакування або в мішках, також зберігають окремо.

Якість добрив при прийманні і збереженні контролюють уведенням пробовідбірника ПР-150 на глибину не менш 40 см, під кутом 60°. У пробах визначають вміст елементів живлення і вологи.

У складах для збереження мінеральних добрив необхідно підтримувати порядок. Забороняється завантажувати в них інші матеріали. Кожен вид удобренийразмещают в окремих відсіках і постачають постійним номером і етикеткою, де вказують назву добрива і процентний вміст елементів живлення. На видному місці вивішують інструкції з технології збереження і переробки добрив, прейскуранти цін, дати надходження добрив на склад, інструкцію з безпечних методів роботи.

Водостічні канави навколо складських приміщень регулярно очищають. Стіни, покрівлю і віконні прорізи приміщень необхідно містити в справному і чистому стані.

Відстань від стіни складу до штабеля повинне бути 0,6-1 м, а від мінеральних добрив до електроприводів, рубильників і приладів- 1 м. Приміщення повинні мати справні вентиляційні пристрої і висвітлення проходів і проїздів. Вологість повітря в приміщеннях необхідно підтримувати в припустимих межах.

Злежалі добрива подрібнюють і просівають безпосередньо перед змішуванням або внесенням з використанням машин АІР-20 і ІСУ-4. Розмір часток подрібнених добрив 1-3 мм. У розтарених добривах не повинно бути залишків мішковини.

Незатарені і висипані з мішкотари добрива вивантажують навантажувачем ПГ-0,2, при цьому транспортний засіб або змішувач-завантажник (СЗУ-20) в'їжджає з приміщення складу по вільному проїзді і зупиняється напроти відсіку з добривами. Навантажувач встановлюють у відсіку і вивантажують добрива через щити. Для подачі добрив від далекої стінки складу до навантажувача використовують стрічковий конвеєр. В міру заповнення кузова окремими видами добрива змішувач-завантажник пересувається по вільному проїзді до наступного відсіку [24].

Змішування добрив з одночасним завантаженням готової суміші в автомобіль-самоскид САЗ-3502 або кузовный разбрасыватель проводять на асфальтованій площадці біля складу. При навантаженні стежать за тим, щоб не захоплювалися інші види добрив і сторонні механічні включення.

Не можна допускати втрат добрив при транспортуванні з відсіків складу і завантаженню в транспортні засоби або машини для внесення. Навантажувальний матеріал варто рівномірно розподіляти по довжині і ширині кузова транспортного засобу.

Для навантаження добрив у транспортні засоби і машини для внесення використовують навантажувачі періодичної дії, фронтальний ПФ-0,75, фронтально-перекидний ПФП-1,2 навантажувачі і навантажувач-екскаватор ПЕ-0,8Б.

Зберігання пилоподібних добрив. При підготовці сховища до роботи оглядають його і переконуються у відсутності ушкоджень силосних емкостей і їх опор, а також рампи і залізничної колії.

Устаткування складу перевіряють послідовним включенням його в роботу. Перевіряють стан електроосвітлення і заземлення устаткування, переконуються в надійності кріпильних з'єднань, справності повітропідводячего устаткування, матеріалопроводів, гумовотканинних рукавів. Виявлені несправності усувають. Перед пуском вакуум-насоса в нього заливають воду.

Зберігання рідкого аміаку. Рівномірне протягом року виробництво рідкого (безводного) аміаку заводами і сезонне споживання його сільським господарством обумовлюють нагромадження і необхідність зберігання цього добрива в спеціальних складах. В даний час найбільш поширені типові склади рідкого аміаку: прирейковий на 500 т і глибинний на 100 т.

Крім типових складів, у сільському господарстві використовують польові станції роздачі аміаку (ПСР). Вони дозволяють мати запас аміаку на період бездоріжжя весною. Рідкий аміак завозять на станцію автоцистернами заздалегідь.

Устаткування складів рідкого аміаку включає ємності для зберігання аміаку, один або кілька компресорних агрегатів, зливоналивний пункт і операторну.

Ємності розташовують стаціонарно на відкритій площадці і встановлюють на залізобетонних фундаментах. Один з резервуарів складу повинен бути резервним. Його варто установити в приямку і використовувати при необхідності для спорожнювання кожного з резервуарів складу. Ємність польової станції роздачі рідкого аміаку встановлюють на відкритій площадці на території пунктів хімізації або безпосередньо біля полів, що удобрюються.

Заповнення рідким аміаком резервуарів складу і польової ємності з цистерн транспортних засобів, а також злив аміаку в транспортні засоби для доставки проводять тільки парозворотним способом за рахунок перепаду тиску по газовій фазі, створюваного компресорним агрегатом.

Транспортування і внесення твердих мінеральних добрив. Особливу увагу приділяють правильній організації і повній механізації робіт із внесення добрив, дотриманню термінів і доз внесення [1].

При основному внесенні використовують машини 1РМГ-4, РУМ-8, КСА-3, НРУ-0,5 і РТТ-4,2, що розкидають добрива по поверхні поля.

Основне внесення добрив - найбільш трудомісткий спосіб у порівнянні з припосівним і підживлювальним, тому що за термінами збігається зі збиранням сільськогосподарських культур і оранкою ґрунту.

Підвищення продуктивності праці при основному внесенні досягають застосуванням більш досконалих машин, впровадженням нових технологічних схем і правильною організацією робіт.

Агротехнічні вимоги. Добрива необхідно вносити в кращі агротехнічні терміни, дотримуватись встановлених дози висіву, рівномірно розподіляти їх по полю.

Дози внесення добрив для кожного поля визначають агрохімічні лабораторії за даними картограм і величині запланованого врожаю.

Нерівномірність розподілу по площі полючи при поверхневому внесенні добрив не повинна перевищувати 25 % для кузовних машин і 15 % - для тукових сівалок.

Не можна допускати розривів між суміжними проходами машин і залишати неопрацьованими ділянки полючи. Перекриття в стикових проходах повинне складати 5 % ширини захоплення агрегату. На поворотних смугах добрива вносять у тій же дозі, що і на основному полі.

Вологість мінеральних добрив при внесенні повинна забезпечувати нормальну роботу дозуючих пристроїв. Максимальне відхилення вологості від стандартної допускається не більш 2 %.

Вибір технологічних схем внесення. У залежності від наявних машин, відстані доставки добрив до поля, дози внесення й інших факторів використовують прямоточну, перевантажувальну або перевалочну схему внесення добрив.

Прямоточна технологія передбачає внесення добрив за схемою: склад - машина для внесення - поле. Приготовлені на складі до внесення добрива завантажують навантажувачем у кузов разбрасывателя, що доставляє їх у поле і розподіляє по поверхні ділянки, що удобрюється. Добрива транспортують і розкидають тим самим агрегатом, що знижує втрати, а також простої агрегату по організаційних причинах, крім того, відпадає необхідність у додаткових навантаженнях і транспортних засобах НРУ-0,5.

За перевантажувальною схемою (склад - транспортувальник - перевантажник - машина для внесення - поле) добрива, підготовлені до внесення на складі, завантажують навантажувачем у транспортно-перевантажувальні засоби, доставляють їх у поле і потім перевантажують у кузов машини, що працює тільки на внесенні, завдяки цьому різко підвищується продуктивність агрегату. Для доставки добрив у поле і перевантаження їх у кузовні розкидачі застосовують спеціальні автонавантажувачі, а також автомобілі-самоскиди з попереднім підйомом кузова. Вносити добрива за перевантажувальною технологією можна з використанням звичайних автосамосвалоів, якщо в полі є пересувна естакада.

Перевалочна технологія заснована на схемі: склад - автосамосвал - перевантажувальна площадка - машина для внесення - поле. Мінеральні добрива завантажують на складі навантажувачами в автомобілі-самоскиди або тракторні самосвальні причепи, що доставляють туки в поле і розвантажують їх на краю ділянки, що удобрюється, на спеціально підготовлену площадку. Далі добрива занурюють тракторним навантажувачем у машини для внесення. Перевалочна технологія дозволяє провести частина робіт з доставки добрив у поле до настання агротехнічних термінів їх внесення, але вимагає додаткових транспортних і навантажувальних засобів.

Прямоточні і перевантажувальна технологічні схеми економічно найбільш вигідні і забезпечують повну механізацію робіт.

Прямоточна схема може бути рекомендована при роботі кузовних машин для внесення, якщо місця збереження добрив розташовані в межах ефективного радіуса їх використання; при великих радіусах застосовують перевантажувальну або перевалочну схеми.

По перевалочній технологічній схемі працюють при відсутності спеціальних перевантажувальних засобів: САЗ-3502, естакад, УЗСД-40.

Контроль і оцінку якості внесення проводять періодично при настроюванні агрегатів у процесі виконання робіт, а також при прийманні-здачі після закінчення робіт [24].

При настроюванні агрегатів контролюють відповідність заданої і фактичної доз внесення.

Ширину розкидання визначають рулеткою не менш ніж за трьома вимірами.

При значному відхиленні фактичної дози висіву добрив від заданої змінюють висоту відкриття висівної щілини до розмірів, що забезпечують задану дозу висіву.

Спеціальна комісія перевіряє обсяги і якість виконаних робіт і складає акт.

Транспортування і внесення пилоподібних добрив. Автомобиль-розкидач і тракторний розкидач завантажують одним із трьох способів: самопливом із силосов і бункерів через верхній завантажувальний люк, самозавантаженням з комірних складів і критих залізничних вагонів, пневматично зі спеціальних машин або залізничних вагонів.