Смекни!
smekni.com

Нерухомі пам'ятки історії та культури незалежної України (стр. 3 из 3)

У 1996 р. указом Президента України створено Всеукраїнський фонд відтворення видатних пам'яток історико-архітектурної спадщини імені О. Гончара. Фонд збирає й спрямовує на відродження пам'яток доброчинні кошти і пожертви від фізичних та юридичних осіб.

У столиці України над мальовничими схилами Дніпра вже сяють золотими банями величні будівлі відроджених собору й дзвіниці Михайлівського Золотоверхого монастиря та Успенського собору Києво-Печерської лаври. Триває художнє оздоблення інтер'єрів соборів.

На реалізацію цих складних і високовартісних проектів Фонд спрямував кошти, зібрані в Україні та за її межами. Виконувалися першочергові науково-дослідні, археологічні, проектно-пошукові, консерваційні, реставраційні та інші заходи для відтворення цих пам'яток Це стало суттєвою допомогою, коли ще не були визначені інші джерела фінансування.

Зараз Фонд ім. О. Гончара збирає доброчинні кошти й пожертви на реалізацію "Програми відтворення видатних пам'яток історії та культури України", яка схвалена Урядом України в 1999 р. Програма включає 56 об'єктів-пам'яток Х-ХІХ ст. практично з усіх регіонів України: собори, церкви, костьоли, мечеті, палаци, садиби, містобудівні ансамблі, фортеці, замки тощо.

Звичайно, ця Програма не вичерпує сумного мартирологу наших втрат та бажання відродити втрачене. Це лише початок роботи з відродження втрачених пам'яток історії та культури України. Основний тягар фінансових і матеріальних витрат на реалізацію Програми несе держава. Фонд ім. О. Гончара, доброчинці в Україні та за її межами, сприяючи фінансовою допомогою світлій справі, допомагають відродженню духовності та культури українського народу.