Смекни!
smekni.com

Типологія знакових систем культури (стр. 1 из 4)

Курсова робота на тему:

Типологія знакових систем культури

План

Вступ

Розділ 1. Знакові системи культури

1.1 Природні знаки

1.2 Функціональні знаки

1.3 Іконічні знаки

1.4 Конвенціональні (умовні) знаки

1.5 Вербальні знакові системи - природні мови

1.6 Знакові системи запису

Розділ 2. Функція мови в культурі

2.1 Мова і мислення

2.2 Мова і спілкування

Розділ 3. Приклад інтерпретації культурного тексту: семіотика "Мідного вершника"

Висновок

Список використаної літератури

Вступ

У повсякденній мові "культура" - це добре знайоме всім слово: ми говоримо про палаци і парки культури, про культуру обслуговування і культуру побуту, про музеї, театри, бібліотеки.

Але в той же час культура - одне з фундаментальних наукових понять соціально-гуманітарного пізнання, яке грає в ньому таку ж важливу роль, як поняття маси у фізиці або спадковості в біології.

Культура - дуже складний чинник людського буття. Існують різні підходи до її розуміння. Дослідження культури виступає як одна з найважливіших проблем науки про суспільство. Це не лише теоретична, але і практична проблема, яка з особливою гостротою встає сьогодні перед світовою цивілізацією. Культурний нігілізм, зневага і до культурної спадщини минулого, і до новаторства в культурі, недостатня увага держави до створення умов для розширення міжкультурних контактів - все це може найзгубнішим чином відбитися на завтрашньому дні людства. Потворний розвиток культури в сучасному суспільстві породжує потворне, "некультурне" вирішення багатьох його злободенних проблем, пов'язаних з науково-технічним прогресом, екологічними небезпеками, міжнаціональними і міждержавними стосунками, вихованням і освітою, забезпеченням право осіб і так далі

Говорити про семіотику культури - означає говорити про культуру як про знакову систему, а будь-які культурні явища розглядувати як тексти, інформацію, що несуть, і сенс. Розуміти яку-небудь культуру - означає розуміти її семіотику, уміти встановлювати значення використовуваних в ній знаків і розшифровувати тексти, складені з них. Під словом "текст" в культурологи розуміється не лише письмове повідомлення, але будь-який об'єкт - витвір мистецтва, річ, звичай і так далі, - розглядуваний як носій інформації.

Кожній людині більш менш зрозуміла семіотика його рідної культури. Що ж до чужої культури, то, навіть доклавши величезні зусилля, важко досягти такого ж рівня, на якому знаходиться розуміння рідної культури. Мова будь-якої культури своєрідна і унікальна. Але у всіх культурах використовуються одні і ті ж типи знаків і знакових систем. Тому знати їх необхідно для розуміння будь-якої культури.

Метою даної роботи є вивчити всі ці знаки, приділивши головну увагу вербальним знаковим системам - природним, національним мовам, які утворюють семіотичний базис культури.

Розділ 1. Знакові системи культури

1.1 Природні знаки

Під "природними знаками" розуміються речі і явища природи. Не всі предмети виступають як знаки, а тільки ті, які вказують на інші предмети і розглядаються як носії інформації про них. Найчастіше природний знак є часткою якогось цілого і тому дає інформацію про останній.

Природні знаки - це знаки-ознаки. Простий приклад: дим як знак вогню.

Щоб розуміти природні знаки, треба знати, ознаками чого вони є, і уміти витягувати інформацію, що міститься в них. Прикмети погоди, сліди звірів, розташування небесних світил можуть багато що сказати тому, хто здатний "розшифровувати" ці знаки. Той же, хто не здатний це робити, швидше за все, просто не сприйме їх як знаки. Уміння розуміти і використовувати природні знаки для орієнтування в природній середі було істотним компонентом первісної культури і поступово втрачається з розвитком цивілізації. У буденному досвіді величезна безліч природних знаків зазвичай не піддається систематизації. Побудова систем природних знаків є, як правило, результатом тривалого розвитку практики і науки.

Приклади таких систем: система медичної діагностики, що описує природні знаки - симптоми захворювань; спектральний аналіз, що дозволяє по кольорах спектру визначити хімічний склад речовини; астронавігація, заснована на встановленні систематичного зв'язку між спостережуваним розташуванням зірок і координатами спостерігача.

1.2 Функціональні знаки

Який-небудь предмет стає функціональним знаком, якщо зв'язок між ним і тим, на що він указує, виникає в процесі людської діяльності і грунтується на способі його вживання людиною.

Наприклад, виявлене археологом в кургані зброя - функціональний знак, що свідчить про те, що там похований воїн. Обстановка квартири - комплекс функціональних знаків (текстів), що несуть інформацію про ступінь спроможності господарів, а підбір книг на книжковій полиці говорить про їх смаки і інтереси. Окуляри - знак слабкості зору; лопата на плечі указує, що людина займалася або збирається зайнятися земляними роботами.

Функціональні знаки - також знаки-ознаки. Але на відміну від природних знаків зв'язок функціональних знаків з тим, на що вони указують, обумовлена не їх об'єктивними властивостями, а тими функціями, які вони виконують в діяльності людей. Ці знаки створюються людиною для практичного використання, а не з метою наділити їх знаковою функцією; використовуючись по прямому призначенню, вони заразом виконують знакову функцію. Вони можуть виступати як знаки тільки тому, що включені в людську діяльність і несуть в собі інформацію про неї. Щоб витягувати з них цю інформацію, потрібно мати якісь попередні знання про умови їх застосування в людській діяльності.

Як функціональні знаки можуть виступати не лише предмети, але і дії людей. Всякий школяр знає: коли вчитель водить пальцем по класному журналу - це знак того, що він зараз викличе когось відповідати. Здійснюючи мимовільні рухи тіла, чоловік, як правило, не підозрює, що подає знаки, що сигналізують про його відчуття, емоції, наміри, думки.

Оскільки предмети і вчинки, промовці, як функціональні знаки є засобами, результатами, способами людської діяльності, оскільки вони самій цією діяльністю упорядковуються і систематизувалися. Приклади систем функціональних знаків: виробнича техніка (будь-який механізм або деталь - знак, який несе інформацію про всю технічну систему, елементом якої він є); предмети обстановки; одяг; "мова тіла" - міміка, жести, пози і так далі

1.3 Іконічні знаки

Це - принципово інший клас знаків в порівнянні з природними і функціональними. Іконічні знаки - це знаки-образи, що мають схожість з тим, що вони позначають. Іконічні знаки - знаки в повному розумінні слова. Якщо для предметів, промовців як природні і функціональні знаки, знакова функція є побічною і виконується ними як би "за сумісництвом", то для іконічних знаків ця функція є головною і основною. Вони, як правило, штучно створюються такими, щоб їх зовнішній вигляд відображала зовнішність що позначаються ними речей (хоча зрідка як іконічний знак використовують об'єкт, що природно утворився, дуже схожий на те, що потрібне їм позначити).

Образи розрізняються по ступеню своєї схожості на оригінал. Одні з них мають схемний, спрощений характер - наприклад, знаки-малюнки, що позначають пішохідні переходи, ескалатори, туалетні кімнати; інші настільки схожі на змальовувану натуру, що дають повну ілюзію її дійсної присутності (реалістично написана картина).

Художні образи у витворах мистецтва відрізняються тим, що вони відображають не лише зовнішній, зовнішній вигляд людей, явищ, подій, але і їх прихований від безпосереднього сприйняття внутрішній зміст. Зрозуміти образ, побачити в нім, що змальоване, - це завдання, яке вимагає певного рівня культури.

Особливе місце серед іконічних знаків займають символи.

Символи - це знаки, які не лише змальовують деякий об'єкт, але і несуть в собі додатковий сенс: виражають спільні ідеї і поняття, пов'язані з тлумаченням цього об'єкту.

Приклади символів: емблеми, герби, ордени, прапори; хрест в християнській релігії; "птиця-трійка" у Гоголя; "голуб миру" біля Пікасо.

Символ має двошарову будову. Його зовнішній, "первинний" шар - наочний образ якогось об'єкту, а "вторинний", власне символічний шар - ідея, що в думках сполучається з цим об'єктом (інколи за своїм змістом вельми далека від нього). Символічний шар може, у свою чергу, містити в собі ідеї і поняття різного ступеня спільності і абстрактності. Мова символів найабстрактніші ідеї виражає в конкретно-наочній формі.

Символом є, наприклад, герб міста. У гербі Санкт-Петербурга змальовано два схрещені якорі - морський і річковий. Це знаки-образи. Якби сенс їх цим вичерпувався, то герб був би просто малюнком двох якорів. Але ми знаємо, що перед нами не просто малюнок, а герб Санкт-Петербурга, і це означає, що ми бачимо додатковий сенс.

Малюнок сприймається не лише як наочний образ якорів, але і як символічний образ міста. Але це лише перший шар символічного сенсу герба. За ним коштує ще один смисловий рівень: схрещені якорі символізують роль Санкт-Петербурга як центр морського і річкового судноплавства (у гербі ще є скіпетр - символ міста як центру державної влади). Якщо ж взяти до уваги, що річка, на якій стоїть Санкт-Петербург, тече з російської землі, а море сполучає Росію із зарубіжним світом, то вимальовувався ще глибший смисловий рівень герба: він символізує ідею, яку Пушкін виразив відомими словами "тут нам призначено в Європу відкрити вікно", - ідею, яка визначає обличчя Санкт-Петербурга як міста, де минає зустріч Росії із Заходом, перетин російської і західноєвропейської культури ("всі прапори в гості будуть до нас"). До того ж якір - це символ порятунку, що наводить думку про значення Петербургу в долі Росії. Додаткові смислові асоціації виникають при порівнянні герба Санкт-Петербурга з гербом Риму і Ватикану. Якорі (лапами вгору) замінюють собою змальовані там перехрещені ключі апостола Петра (борідками вгору).