Смекни!
smekni.com

Християнська родина Релігія та війна (стр. 2 из 2)

У християн ставлення до війни було досить суперечливе. Перші християни негативно ставились до військової служби та війни вцілому, а позбавлення життя – вважалося найтяжчим гріхом. Вцілому вони виступали проти будь-якого насильства – як ознаки духовної зіпсованості людини.

Проте, якщо подивитися з іншого боку, то біблійський вислів: «Око за око. Зуб за зуб» сам підштовхує людину до насильства. До того ж християнська церква так чи інакше була ініціатором більшості релігійних воєн, що відбувалися в світі. І саме в лоні християнства прозвучало визнання воєнних дій проти іновірців "Божим ділом".

Що ж до мусульманства, то мусульмани, будучи у своїй більшості воїнами, з самого початку несли у своїй ідеології непримиренність до іновірців - "невірних", - протиставляючи себе всьому іншому світу, виділяючи у мусульманській філософії та світосприйнятті такі основоположні поняття, як "священна війна", "воїн Аллаха", "гяур" тощо.

Зрештою, все змінюється, світ став гуманніший, еволюціонує і релігія. Представник якої із сучасних світових релігій ладен заявити, що його релігія є войовничою і пропагує війну? Певно, що ніхто із пересічних віруючих, люди у своїй більшості хочуть миру.

Висновок

Можна, звичайно, стверджувати, що причиню війн середньовіччя були релігійні мотиви, але, взявши, наприклад хрестові походи, ми бачимо, що основою були також матеріальні причини. Певне, задля історичної справедливості можна припустити, що частина хрестоносців дійсно була віддана ідеї, і йшла за неї на смерть, проте чи були релігійні причини основою для початку війн з боку монархів і того ж таки Папи Римського? Мабуть що ні, сильних світу того довгий час манили багатства Східних народів, крім того це ще і стратегічна територія – торгові шляхи на Далекий Схід. А як можна прокоментувати взяття хрестоносцями Константиноля, столиці християнської держави? Мабуть що далеко не релігійними... Вцілому «боротьба з іновірцями» виявилася дієвим способом зробити війни прийнятними для населення. А яке може бути обґрунтування колоніальних війн – від відкриття Америки, до краху цієї ганебної системи? Людина завжди прагнула багатства, але щоб таким чином... Певне це людська природа – постійне прагнення досягти багатства і добробуту за рахунок інших.

Проблеми воєн не в різних релігіях. Основна проблема все ж в людях. Сучасне суспільство змінилось, змінилися погляди на світ, потреби та інтереси, змінилось все. Але залишились ті самі людські почуття та потреби і десь глибоко в душі людини залишилось і щось таке, що йде з тих прадавніх часів, коли все вирішувалось силою, спонукаючи людину вирішувати ці потреби відповідним чином.

Причини криються у національних, мовних, культурних, релігійних розбіжностях? ... Швидше в цих протиріччях криються причини певного протистояння, ворожості, але знову ж таки через небажання людей до пошуку компромісу та, певне, природної людської потреби в захисті свого існування.

1. Історія раннього середньовіччя / За ред. Малишева С.І. – М., 2000.

2. Клаузевиц К. О войне (Пер. с нем. А. Рачинского) - М.: Логос; Наука. - 1994. - 350 с.

3. Словник-довідник з всесвітньої історії. – К., 2001.

4. Чумаков А.Н. Философия глобальных проблем. - М.: Знание. - 1994. - 180с.

5. Цюрупа М.В. Становлення воєнно-теоретичної думки Європи в історико-філософському контексті (друга половина ХІХ – початок ХХ століть). - Автореферат. - 1999. - 32 с.10.