Смекни!
smekni.com

Рембрандт Харменс ван Рейн 1606 - 1669

Реферат на тему:

Рембрандт (Харменс ван Рейн)1606 - 1669


Голландія в 17-мсторіччі була однієї із самих багатих країн Європи. У столицю Амстердам стікалися товари з усіх кінців світу. Розбагатілі голландські купці і банкіри хотіли, щоб твори мистецтва відбивали все їхнє життя.

Живопис був у ту пору найбільше популярним і розвитимвидом мистецтва. Кожний мало-мальськи заможний голландець вважав картину кращою прикрасою свого житла. За словами сучасника, у голландських містах «усе вдома були напхані картинами».

Незважаючи на те, що одні художники писали в основному портрети, інші - жанрові сцени, треті - натюрморти, четверті - пейзажі, усі вони ринулисязображувати навколишнє життя реалістично: правдиво, просто, без прикрас. Це їм удалося, і багато хто з них прославилися на сторіччя.

Але як ні високо була майстерність голландських малярів17-госторіччя, усіх їх перевершив своїм великим мистецтвом Рембрандт ванний Рейн. Він великий надзвичайною простотою і людяністю. Засобами живопису Рембрандт зумів, як ніхто до нього, розкрити внутрішнійсвіт людини, його складні щиросердечні переживання.

Рембрандт народився в голландському місті Лейдене в сім'ї мірошника. Батько хотів, щоб він став вченим, але юнак знайшовсвоє покликання в живописі. Він переїхав в Амстердам, і незабаром до нього прийшоввеликий успіх. Йому замовляли багато картин і портретів. Але гучна слава ніколи не залучалаРембрандта. Він не ринувся догоджати багатим городянам. І чим серьйозніше і глибше ставало його мистецтво, тим менше подобалося воно багатим, самовдоволеним замовникам.

Він писав те, що спостерігав у житті, і всіх, що він зображував, ставало надзвичайно поетичним. Це чудочинилапензель великого майстра. У картинах Рембрандта панує півморок, і м'яке золотаве світло виділяє з нього фігури. Самі фарби, немов зігріті внутрішнім теплом, мерехтять , як дорогоцінні камені. «Вигнання торгуючих із храму" (1626 ДЕРЕВО, ОЛІЯ 43 х 33). було написано Рембрандтом у двадцятилітньому віці. Деякі риси цього твору говорять про недосвідченість починаючого майстра, хоча багато чого вже передвіщає його майбутні шедеври. Неважко зауважити в картині фахові огріхи: помилки в перспективі й у пропорціях. Проте вже самий вибір сюжету - свідчення незалежних устремлінь молодого маляра. Всупереч уподобанням більшості голландських малярів до побутового жанру, він обертається до історичної картини на біблійний сюжет і пише її з незвичним для "малых голландців" драматичним розжаренням пристрастей. Відтворені на полотнині крайні емоційні стани - страху, страхітливості, гніву - свідчення раннього інтересу художника до внутрішнього світу чоло сторіччя. Це декілька гротескне загострення щиросердечних проявів і було вихідною точкою у творчомушляхуРембрандта, що призвів його надалі до відкриття багатопланового життя людської душі. Нарешті, важливо і те, що вже тут молодий малярринеться до відтворення не тільки характерів, але і моральних проблем. Зображуючи біблійний сюжет вигнання Христом торговців і змінював із храму, Рембрандт відстоює думка про несумісність суєтної погоні за життєвими благами з високим призначенням людини.

Кухня" Рембрандта - найвидатніший малюнок голландської школи. З XVIII сторіччя до середини 1930-х років цей лист був відомий за назвою "Блинщица". Його нове визначення - Кухня" - запропонувала В. М. Невежина, що побачила в композиції інтер'єр кухні в будинку самого Рембрандта на вулиці Бестрат в Амстердамі, а в головних персонажах малюнка - зображення ХендрикьеСтоффельс і її маленька дочка Корнелії.

Твір зрілогоРембрандта, ця композиція розкриває його майстерність рисувальника, його індивідуальне бачення світу, його відчуття життя. Виконанийбистром у традиційній технікаручки і размивки, листпобудований на сполученні деяких скупих ліній і тонких переходів світлотіні. Мерехтлива, глибока і прозора, вона перетворить прозаїчну сцену ліричнайуява.

Картини і гравюри Рембрандта набагато ширше відомі публіці, ніж його малюнки, що залишалися протягом довгого часу предметом інтересів невеличкого кола збирачів і знавців. Тим часом фігураРембрандта-малювальщика ні в чому не поступається Рембрандту-живописцю або офортисту. Малюнки майстра, що збереглися у величезній кількості - біля 1700 листів, складають автономну область його творчості. І однієї із самих чудових особливостей рембрандтовськихмалюнківє їхня спроможність робити глядача свідком і співучасником народження художньої думки геніального майстра. До числа таких листівставиться і невеличказамальовка

"Жінка з дитиною"(1650-е рр. )

Виконана очеретяною ручкою, вона зберігає усю свободу і безпосередність миттєвогоначерки з натури або по пам'яті, коли рука художника ледь устигає намітити головні лінії. Водночас у графічних творах зрілогоРембрандта навіть самі, здавалося б, приблизні обриси наділені величезною силою узагальнення. Може бути тому в маленькомуначерку, що належить музею, так уражає уміння передати декількома штрихами не тільки позу й образ жінки, але і щиросердечнийстан і навіть та атмосфера любові і довіри, що немов огортає її і дитини.

Рембрандт цінував у людині не знатність, не багатство, не зовнішню красоту, а спроможність мислити, почувати, переживати. Улюбленими героями творів Рембрандта були прості люди. На його полотнинах людина радіє, уболіває, засмучується, страждає.

У надзвичайно хвилюючих і проникливих портретах Рембрандта як би відчуваєш прожиту людиною життя. Зображуючи своїх близьких, друзів, старців, щораз із надзвичайноюпильністю передавав він мінливі щиросердечні прямування, живу тремтливість вираженьособи, зміну настроїв.

Портрет жінки похилого віку, за традицією (але без достатніх основ), іменований"Портретом братова", написана Рембрандтом у пізній період його творчості, коли були створені саміпрославлені з його портретних робіт. Моделями для багатьох із них служили або друзі художника, або люди з близького йому кола. У таких портретах зникає звична дистанція, що відокремлює художника від портретируе, і між ними встановлюється той ступінь довірчого порозуміння, що складає основу для проникливого розкриття внутрішнього світу моделі. Серед рембрандтовских портретів 1650-х років портрет із наших зборів виділяється особливою концентрованістью образного і композиційного задуму. Світлом вихоплені лише особа і верхня частина фігури; складені руки, звичайно настільки виразні в Рембрандта, заховані в рукава. Темно-червонахустка, що обрамовує голову, підкреслює багатство пластичної нюансировкиособи й одночасно посилює враження розеднюванності героїні від навколишнього, її повну заглибленість у свійвнутрішнійсвіт. Твір це належить до тому типу рембрандтовских робіт, що називають портретами-біографіями. Жінка зображена тут у стані особою внутрішньої зосередженості, коли думка і почуття злити воєдино і міркування предстає в ореолі найтонших емоційних відтінків, а глибоке переживання невіддільно від тієї мудрості, що сприймається як результат прожитого життя. І сама рембрандтовская живопис, його знаменита світлотінь - контрасти темряви і світла, динаміка їхній складних градацій від прозорих тіней до полум'яніючих колірних рефлексів - виступає як зриме втілення духовного багатства людської особистості.

Одна з його пізніх картин - «Повернення блудного сина». Тут зображена людина, що колись покинула рідну домівку і після довгого років скитань, злидні, принижень повернувся до батька. І старезний батько, осліплий від горя, прощає його, обіймаючи тремтячими руками.

До самих значних створень пізньогопери ода його творчості належить картина "Артаксеркс, Аман і Эсфирь"(1660 ПОЛОТНО, ОЛІЯ, 73 х 94).. Її сюжет - епізод біблійної легенди про царицю Эсфири, що викрив перед своїм чоловіком, перським царем Артаксерксом, підступні задуми його наближеного Амана, що погрожували знищенням цілому народу. Скупі, але красномовні жести і пози персонажів розкривають драматичний конфлікт між ними. У картині царює напружена атмосфера чекання. Тільки що закінчила своє слово Эсфирь, Артаксерксустремив погляд перед собою, рука його готова підняти жезл; під вантажем обвинувачень зігнувся Аман. Зіщулившись, він очікує вирок царя. Торжество правди, осуд зла, натхненність Эсфири і пригніченість Амана виражені в картині через складні зіставлення світла, тіні і колірні відтінки. ФігураЭсфири осяяна сяйвом, її одяг із довгим шлейфом блискає, як якби вона була покритадорогоцінними каміннями. У глибоку тьмузануренийАман. Рембрандт досягає надзвичайної глибини в передачі внутрішньогожиття своїх героїв, їхньоїдуховної енергії. У напруженомуемоційномусередовищі картини відтінки світла і цвіти сприймаються як аналоги духовних і етичних цінностей.

Рембрандт був не тільки маляром, але і видатним майстром офорта.

РембрандтХарменс ван Рейн останні роки жив у злиднях, забутий усіма. Ніхто з багатих замовників і не згадував уже про великого голландського художника. У найбіднішому кварталі Амстердама нерідко зустрічали його - самотнього старця, чий старий одяг був забрудненийфарбами. Але суворі життєві іспити не зломили його. Він продовжував завзято працювати і писав так, як підказувало йому серце.