Смекни!
smekni.com

В. Винниченко – письменник і громадський діяч (стр. 3 из 3)

Винниченка-художника якраз і цікавили психологічні таємниці людини; своїх героїв він часто ставив у ситуацію морального експерименту, аналізуючи підсвідомі першопричини їхньої поведінки, гру інстинктів, химерні поєднання соціальних і біологічних чинників. З цього погляду новаторське звучання мала в українській літературі драматургія Володимира Винниченка – вільна від побутово-етнографічних надмірностей, зосереджена на мало-дослідженому попередниками типажі, оригінальна своїми психологічними колізіями й етичними парадоксами. Не дивно, що такі п'єси Винниченка, як "Брехня" і "Чорна Пантера та Білий Ведмідь" мали, без перебільшень, європейський успіх.

Завершенням другого періоду творчості письменника стали його п'єси "Закон", "Між двох сил", повість "На той бік". Два останні твори споріднює і те, що написані вони на матеріалі драматичних подій української революції; в обох – надзвичайно цікаві жіночі образи.

Нарешті, третій період у творчій біографії Винниченка ознаменований появою "Сонячної машини", зміною тем і "методів письма": "Тема – переупорядкування суспільства за допомогою винаходу; засоби її опрацювання – то засоби популярного в сучасній літературіі невластивого Винниченкові раніше, трохи авантюрного, соціально-фантастичного роману, де замість обридливого психологізму подається "цікава інтрига, актуальні проблеми". "Сонячну машину" дослідники порівнювали з фантастичними творами К. Чапека та Г. Уеллса. Твір цей, написаний у Німеччині, після видання його в Україні мав величезний успіх. У 1928 – 1929 рр. він викликав унікальну за своїм масштабом полеміку, що, по суті, влилася в русло відомої літературної дискусії 1925 – 1928 років.

А загалом, з творів, написаних В. Винниченком в еміграції, нам відомі й доступні нині кілька. За останні роки прийшли до українського читача його новелістичний цикл "Намисто", романи "Сонячна машина", "Поклади золота" та "Слово за тобою, Сталіне!", п'єса "Пророк". Решта спадщини письменника й досі чекає на своїх видавців. Можна здогадуватися, що останні твори Володимира Винниченка увібрали його філософсько-етичні ідеї конкордизму: вони теж сповнені роздумів про шляхи переупорядкування людства, якому так важко дається те, про що здавна мріяв Володимир Винниченко, – гармонія.


Література

1. В.Винниченко “Дисгармонія”, “Брехня”, “Гріх”.

2. Григорій Костюк. Світ Винниченкових образів та ідей. .К., 1994.

3. Історія української літератури ХХ століття. Кн.1. К., 1993.

4. Історія української літератури ХХ століття. Кн.1. К., 1998.