Смекни!
smekni.com

Оцінка кредитоспроможності клієнта комерційного банку (стр. 6 из 7)

Компоненти 2004 рік 2005 рік 2006 рік 2007 рік
Рейтинг капіталу (С) 1 1 1 1
Рейтинг якості активів (А) 3 3 3 3
Рейтинг менеджменту (М) 2 2 2 2
Рейтинг ефективності роботи (Е) 1 4 3 3
Рейтинг ліквідності (L) 1 1 1 1
Сукупний рейтинг банку 2 2 2 2

Отже, на протязі чотирьох років з 2004 по 2007 рік ВАТ КБ «Надра» отримував рейтинг 2. Ось його характеристика:

-фактично в усіх аспектах фінансовий стан надійний;

-знайдені проблеми може вирішити керівництво банку;

-фінансове положення загалом стабільне, отже, банк в змозі пристосуватися до умов економічної кон'юнктури і роботи банківського сектора, що змінюються;

-заклопотаність органів нагляду обмежується фіксацією виявлених в ході перевірки або аналізу звітності проблем, які в змозі вирішити керівництво банку.

3. Визначення кредитоспроможності підприємства та оцінка ефективності кредитування

3.1 Визначення класу кредитоспроможності і узагальнення результатів аналізу

В Україні при оцінці кредитоспроможності клієнта банка використовують різні методики, більшість із них базуються на закордонному досвіді, але мають і свої особливості. Як правило, кожний комерційний банк створює свою методику аналізу, що відображає специфіку діяльності позичальника, стратегію розвитку банку тощо.

У розділі 1.3. ми розглянули методики оцінки кредитоспроможності позичальника АКБ «Промінвестбанк» та ВАТ КБ «Надра». На нашу думку, методика ВАТ КБ «Надра» є більш вмотивованою, вивчає більшу кількість показників фінансового стану підприємства, і тому, є доцільною для визначення кредитоспроможності «АФ «Колос». До того ж дане підприємство є клієнтом ВАТ КБ «Надра», тому в даному розділі ми проведемо аналіз кредитоспроможності підприємства за вказаною методикою. Для цього проведемо поетапний аналіз.

На І етапі проводиться обчислення значень основних (об’єктивних) показників, які характеризують фінансовий стан позичальника. Як ми вже вказали у розділі 1.3., для розрахунку таких показників використовуються показники ліквідності та мобільності; показники ділової активності та прибутковості та показники фінансової стійкості позичальника.

На другому етапі аналізу кредитоспроможності ми узагальнюємо результати аналізу об'єктивних показників. Результати аналізу за трьома групами показників (І група – показники ліквідності та мобільності);


Таблиця 3.1. Розрахунок показників фінансового стану за методикою ВАТ КБ «Надра»

Показники Порядок розрахунку Розрахункове значення
2005 рік 2007 рік
Незалежності залучені кошти / власні кошти позичальника 0,82 0,48
Мобільності активів ліквідні активи / необоротні активи 0,16 0,18
Фінансової стійкості (власні кошти позичальника + довгострокові кредиторська заборгованість)/валюта балансу 0,74 0,88
Коефіцієнт забезпечення власними оборотними засобами (власні кошти позичальника + необоротні активи) / залучені кошти 0,27 0,71
Коефіцієнт співвідношення дебіторської та кредиторської заборгованості (короткострокова+довгострокова дебіторська заборгованість)/залучені кошти 0,14 0,24

ІІ група – показники ділової активності та прибутковості; ІІІ група – показники фінансової стійкості позичальника) представимо у вигляді таблиці 3.2. При цьому кожен з показників оцінюється згідно з таблицею в додатку 2, а результати ми наводимо у таблиці 3.2.

Таблиця 3.2. Розрахунок суми балів за основними показниками, що характеризують фінансовий стан «АФ Колос» за методикою ВАТ КБ «Надра»

Назва показника Теоретичне значення Розрахункове значення Оцінка (бали)
2005 рік 2007рік 2005рік 2007рік
1 2 3 4 5 6
Коефіцієнт загальної ліквідності (покриття) Мін. 2,0 2,19 4,56 40 40
Коефіцієнт миттєвої (абсолютної) ліквідності Мін. 0,2 0,01 0,07 5 10
Коефіцієнт поточної ліквідності Мін. 0,5 0,26 0,65 30 60
Коефіцієнт мобільності Мін. 0,5 0,16 0,18 5 5
Рентабельність продажу, % Мін. 10,0 3,51 21,75 10 40
Рентабельність активів, % Мін. 15,0 3,07 17,81 10 40
Коефіцієнт співвідношення дебіторської та кредиторської заборгованості Мін. 0,8 0,14 0,24 5 10

На ІІІ та ІV етапах визначення кредитоспроможності підприємства «АФ Колос» ми проводимо обчислення значень додаткових (об’єктивних) економічних показників, які характеризують діяльність позичальника. При здійснення оцінки стану підприємства, крім основних об’єктивних фінансових показників, враховуються певні додаткові показники з метою з’ясування якості кредитної історії позичальника, наявність прострочених податкових зобов’язань, іміджу позичальника – юридичної особи, його ринкової позиції, перспектив розвитку, професіоналізму та порядності керівництва, його ділової репутації, позичальника та його засновників, та інших характеристик ефективності управління та якості керівного складу позичальника – юридичної особи.

Додаткові показники розподіляються на економічні показники (additional economical indices) та суб’єктивні показники (additional subjective indices). За результатами оцінки додаткових показників здійснюється розрахунок загального додаткового економічного показника:

Ае = Ае1+ Ae2+ Ae3

Так як перелік цих показників та методологію їх розрахунку, а також ступінь впливу вищеперелічених факторів на відповідні економічні і суб’єктивні показники, ми розглянули у теоретичній частині даної дипломної роботи, то пропонуємо навести результат аналізу економічних та суб’єктивних показників, а також розрахунок загального додаткового економічного показника у вигляді наступної таблиці 3.3.


Таблиця 3.3. Розрахунок суми балів за додатковими показниками діяльності «АФ Колос» у 2007 році

Назва показників Скорочена назва Оцінка (бали)
Додаткові економічні показники:
Виконання зобов’язань в минулому та на даний час Ae1 8
Наявність прибутків чи збитків Ae3 15
Показник податкового ризику Ae4 7
Загальна сума балів оцінки додаткових економічних показників Ae 30
Додаткові суб’єктивні показники:
Період функціонування підприємства As1 5
Період безперервного функціонування підприємства у відповідній галузі As2 5
Ділова репутація As3 4
Ефективність менеджменту підприємства As4 3
Якість наданої позичальником інформації As5 3
Показник ринкового ризику As6 5

Згідно з наведеними розрахунками в таблицях 3.2. та 3.3., а також методикою визначення кредитоспроможності позичальника ВАТ КБ «Надра»