Смекни!
smekni.com

Технологія організації презентації на основі маркетингових досліджень ринку (стр. 3 из 4)

1) Повнота

Критерій, використовуваний для оцінки звіту про дослідження; конкретно відносно того, чи надається в звіт вся інформація, якої потребують читачі, на зрозумілій ним мові. Звіт вважається за повний, якщо вся інформація, якої потребують читачі, представлена в нім на зрозумілій ним мові. Це означає, що укладач звіту постійно повинен задаватися питанням, чи знайшла віддзеркалення кожна тема, поставлена в початковому завданні на програму дослідження. При підготовці неповного звіту мається на увазі, що допоміжні звіти, читання яких може викликати роздратування і затримати справу, будуть представлені найближчим часом. Звіт може виявитися неповним і унаслідок того, що він дуже короткий або дуже великий за об'ємом. Укладач звіту може пропустити необхідні визначення або дати короткі пояснення. З іншого боку, текст звіту може виявитися довгим, але важким для розуміння із-за небажання відправляти в корзину для відходів будь-яку зібрану інформацію. У звіті, переповненому інформацією, яка не має первинного значення, головні теми частенько втрачаються в хаосі другорядних результатів. Окрім іншого, звіт великого об'єму може привести читача в замішання, коли він спробує переварити його зміст. Як правило, об'єм детальної інформації має бути пропорційний об'єму безпосереднього розуміння читача в тих областях, які обговорюються в звіті. Якщо, наприклад, передбачуваним читачем є менеджер по рекламі продукції, зазвичай наймудріше опустити просторове обговорення можливих напрямів вдосконалення техніки виробництва.

2) Точність

Критерій, використовуваний для оцінки звіту про дослідження; конкретно відносно того, логічна і інформаційно чи точна аргументація звіту, етапи дослідницького процесу, що раніше обговорювалися, поза сумнівом, важливі для початкового забезпечення точності, проте, навіть якщо все введено вірно, в звіті про дослідження можуть виникати неточності із-за недостатньо відповідальної обробки даних, нелогічності аргументації або невмілої побудови фраз.

3) Ясність

Використовується для оцінки звіту про дослідження; конкретно відносно того, чи точна фразеологія звіту. Порушення ясності, зустрічається частіше, ніж порушення будь-якого іншого. Ясність досягається як результат чіткого і логічно послідовного мислення, а також точність використовуваних виразів. Коли основоположна логіка смутна або представлення матеріалів страждає неточністю, читачі насилу розуміють те, що їм доводиться читати. Вони вимушені будувати припущення, і біля подібної ситуації застосовний відомий наслідок закону Мерфі: «Якщо читачеві пропонується проста можливість зрозуміти неправильно, він, найімовірніше, зрозуміє неправильно». Проте досягнення ясності вимагає зусиль.

4) Виразність

Використовуваний для оцінки того, наскільки живо і безпосередньо написаний звіт. Окрім неодмінної повноти звіту належить бути ще і виразним. Це означає, що укладач звіту повинен личити вибірково до того, що в нього включати. Дослідник не повинен навіть намагатися справити на читача враження абсолютно всім, що йому удалося виявити. Якщо якийсь результат не має безпосереднього відношення до підкреслюваних в звіті акцентів, відповідні матеріали слід опустити. Укладач звіту повинен також уникати довгих обговорень загальновідомих методів. Навіть якщо відповідність матеріалів, що представляються, темі звіту досягнута, його виразність може бути порушена стилем письмового викладу. Зазвичай це трапляється, коли укладач звіту на дотик підбирає фрази і слова, в які має намір укласти ідею. Не знаходячи остаточного словесного контакту з ідеєю, автор ллє словесну воду навколо неї, неодноразово описує одне і мі повторами слабкість знайдених засобів вираження. І навпаки, виразний виклад ефективний, оскільки «воно в максимальному ступені використовує кожне слово. З виразного обговорення теми неможливо викинути жодного слова без збитку або повного руйнування функціонального сенсу твору в цілому. Писати виразно — означає виражати думку повно і ясно як можна меншою кількістю слів»

Стандартний гнучкий формат звіту є:

1. Титульний лист.

2. Зміст.

3. Короткий огляд:

а. Введення, б. Результати, в. Висновку, г. Рекомендації.

4. Вступ.

5. Основна частина:а. Методологія,б. Результати,в Обмеження.

6. Висновки і рекомендації.

7. Додатки:

а. Копії форм збору даних,б. Детальні розрахунки на підтримку об'єму вибірки, статистика тестів і т. д.,в Таблиці, не включені в основну частку,г. Бібліографія.

2.2 Критерії складання і проведення презентації

Застосування проекційного устаткування надає сильна дія на емоційний настрій аудиторії, допомагаючи доповідачеві швидше добитися розуміння у слухачів. У моменти, що вимагають особливо високої концентрації і швидкої реакції, низка переконливих образів здатна значно допомогти людині: демонстрація складних процесів на великому екрані допомагає глибше зрозуміти природу явища, а показ критичних ситуацій у натуральну величину – оцінити інформацію і ухвалити необхідні рішення.

Простим типом проекторів є слайд-проекторы. Слайд-проєктори відносяться до класу недорогих проекторів і активно використовуються в науці, навчанні, на офіційних і неофіційних презентаціях. Багато сучасні слайд-проекторы мають автоматичне наведення на різкість, пульт дистанційного керування (ПДУ). Зарядивши в магазин слайди, промовець може вільно переміщатися по аудиторії, міняючи слайди за допомогою ПДУ. Зазвичай слайди поміщаються в лінійний або карусельний магазин. Карусельний слайд-проектор чудово личить для безперервної презентації, що часто використовується під час виставок. Деякі слайд-проекторы мають вбудований таймер, що дозволяє заздалегідь задавати тимчасові інтервали зміни слайдів. Якщо записати на аудіокасету необхідні коментарі і музику, презентація мине автоматично. Одна з можливостей карусельних слайд-проекторов - пряма вибірка слайду: доповідач по своєму бажанню може переходити відразу до п'ятого, 25 або 36 слайду. При установці два (або декілька) професійних слайд-проекторов можна створювати приголомшливі анімаційні ефекти за допомогою функції 'наплив кадру'. Управління професійними слайд - проекторами може здійснюватися не лише з ПДУ, але і за допомогою комп'ютера.

Слайди мають бути простими. Подавати складні ідеї необхідно так, щоб аудиторія була в змозі їх зрозуміти. Кожному важливому моменту необхідно присвячувати окремий слайд, на якому має бути якомога менше слів і рядків.

Під час доповіді потрібно віддавати перевагу використанню безлічі слайдів на противагу безлічі слів з приводу одного слайду.

Треба приділяти по хвилині на слайд. Слайди повинні робити свою роботу швидко.

Особливо необхідно освітлювати значущі моменти за допомогою маркірованого списку, шрифтів, кольорів і стилів.

Робити наочні засоби легко читаними те ж не маловажне. Потрібно використовувати крупних типів шрифтів. Можна застосовувати до трьох розмірів шрифтів, але тільки одного, від сили двох типів, і не більше трьох їх розмірів.

Необхідно бути обережним з використанням кольору. Колір може піднімати інтерес і підсилювати уявлення. Але може бути і навпаки, якщо колір використовується безсистемно. Бажано заздалегідь планувати колірну гамму і користуватися їй для підготовки всіх слайдів.

Регулювання складності відбувається таким чином: Якщо вам необхідно донести якийсь складний матеріал, починайте з простого і використовуєте ще три або чотири слайди у міру ускладнення матеріалу.

2.3 Діаграми

У презентації по суті головне наочність. Досягти її можна за допомогою перетворення текстових результатів у вид діаграми. Діаграма — це графічно представлена залежність однієї величини від іншої. За допомогою діаграм взаємозв'язок між даними стає наочнішим. Діаграми полегшують порівняння різних даних. Більшість діаграм упорядковують дані по горизонтальній (вісь категорій) і вертикальній осях (вісь значень). Окремі елементи даних називаються крапками. Декілька крапок утворюють послідовність даних.

Типи діаграм:

Bar (Лінійчаті) діаграми — це ті ж гістограми, але з іншою орієнтацією осей. На відміну від гістограм тут вісь х (або вісь категорій) розташована вертикально, а вісь біля (або вісь значень) — горизонтально. Лінійчаті діаграми застосовуються в тих же випадках, що і гістограми. Горизонтальне розташування осі залежних змінних робить їх особливо зручними для порівняльного представлення різних величин в межах одного тимчасового періоду. Скажімо, реалізацію товару за місяць різними продавцями краще всього продемонструє лінійчата діаграма.

Line (Графіки) використовуються для того, щоб показати розвиток процесу в часі або по категоріях. Причому, по осі категорій завжди відкладаються рівні інтервали, тому графіки використовуються для відображення змін, що відбуваються через регулярні відрізки часу (наприклад, дні, тижні або місяці).

Pie (Круги) діаграми демонструють співвідношення між цілим і його частками. На них краще всього видно, яку частку цілого складає той або інший його компонент (наприклад, весь бюджет і окремі його статті, весь інвестиційний портфель і вхідні в нього інвестиції). Принцип побудови кругової діаграми наступний: спочатку підсумовуються всі дані з виділеного діапазону, а потім визначається, яку частку цього цілого складає вміст кожного вічка. Деякі типи кругових діаграм дозволяють виділити одну або декілька часток цілого.

Doughnut (Кільця) діаграми - різновид кругових діаграм. Вони також демонструють співвідношення часток в цілому. Але у них є одна істотна відзнака: на кільцевих діаграмах, на відміну від кругів, можна представляти різні дані.

Radar (Пелюсткові) діаграми навряд чи можуть бути зручні у використанні, за винятком якихось дуже спеціальних випадків. Вони демонструють співвідношення між різними послідовностями даних, а також між кожною послідовністю і всіма послідовностями одночасно. В результаті все виявляється звалено в одну купу, і отримати чітке уявлення про суть предмету, що представляється, зазвичай вельми проблематично. Пелюсткові діаграми інколи використовують в завданнях адміністративного управління складними проектами.