Смекни!
smekni.com

Дослідження ринку автомобілів (2009-2010 рр.) (стр. 1 из 3)

Дослідження ринку автомобілів (2009-2010 рр.)

Торговельний огляд українського ринку автомобілів

Криза, що розпочалася на ринку нерухомості США в 2007 році та за короткий проміжок часу охопила фінансові ринки практично всіх розвинутих країн світу, поступово перетворилася на глобальну фінансову кризу.

Україна, яка станом на 2008 рік мала досить розвинуту ринкову економіку та зазнала економічних інтеграційних процесів, гостро зазнала впливу світової економічної кризи. ЇЇ вплив обтяжувався такими факторами, як внутрішня політична і економічна криза. Падіння світового попиту на експортну продукцію України, загострення ситуації на готівковому ринку іноземної валюти, енергозалежність України спричинили глибокі кризові явища в економіці країни.

Автомобільний ринок, що впродовж 2002-2008 років демонстрував позитивну динаміку розвитку, зазнав катастрофічного впливу фінансової кризи. Якщо наприкінці 2008 року автомобільні імпортери мали можливість коригувати ціни своєї продукції за рахунок курсових різниць і таким чином підтримувати прийнятний рівень продажів, то вже на початку 2009 року практично всі автомобільні компанії відчули різке скорочення попиту.

Серед причин, що мали вирішальний вплив на стан автомобільного року на початку 2009 року, варто зазначити:

Зростання рівня безробіття в країні та, як наслідок, зменшення доходів домогосподарств;

Повне призупинення автомобільного кредитування - якщо у 2008 році в кредит було реалізовано майже 45% нових автомобілів, то в 2009 році цей показник склав лише 5%;

Відсутність державної підтримки автомобільного ринку (в той час, як у більшості провідних країн Європи діяли компенсаційні програми при придбанні нового автомобіля та утилізації старого, в Україні на державному рівні не було вжито заходів для відродження автомобільного кредитування чи стимулювання попиту на автомобілі);

Зростання курсу долару та євро призвели до підвищення цін на автомобілі, що в умовах зниження рівня доходів населення спричинило скорочення попиту.

Серед основних наслідків впливу кризи на автомобільний ринок України варто зазначити наступні:

В загальному європейському рейтингу за результатами 2009 року ринок України зайняв 14-е місце при 162 291 реалізованих нових автомобілях. Обсяги продажів нових автомобілів можна порівнювати з продажами в Чехії (161 659 автомобілів) та Португалії (160 996 автомобілів), в той час як чисельність населення України більше ніж в чотири рази перевищує населення кожної з зазначених країн. Падіння ринку нових автомобілів в Україні є одним з найбільших у Європі - воно склало 74%. Більше скорочення обсягів реалізації автомобілів спостерігалося лише в Ісландії (-78%) та Латвії (-80%). Фактично обсяги реалізації автомобілів в України знизилися до рівня 2003 року, за результатами якого було продано майже 155 тисяч автомобілів.

Кризові явища, що охопили практично всі сфери економічної діяльності, вплинули на перерозподіл структури продажів нових автомобілів в регіональному розрізі. Через значне скорочення обсягів попиту на продукцію індустріального Східного регіону, майже всі області в даному регіоні втратили свою частку продажів на внутрішньому ринку України (винятком стала лише Харківська область, частка якої зросла на 0,5%). Найбільше падіння спостерігалося в Дніпропетровській і Донецькій областях. Порівняно меншим був вплив кризи на автомобільний ринок Південного регіону, частка якого зросла у 2009 році. Частка Західного регіону залишилася фактично на рівні 2008 року.

Розглядаючи продажі у різних цінових сегментах (за класифікацією Autoconsulting), слід зазначити, що найбільша кількість продажів відбулася в ціновому сегменті 6,5-10 тисяч євро. В той же час цей частка цього цінового сегменту зменшилася на 1,9% при зростанні частки більш високих цінових сегментів. До скорочення обсягів реалізації в ціновому сегменті 6,5-10 тисяч євро призвело, перш за все, майже повне призупинення автомобільного кредитування.

Змін зазнав і перелік лідерів ринку. Якщо російський бренд ВАЗ за рахунок цінового позиціонування зміг зберегти перше місце за кількістю реалізованих автомобілів (32447 проданих авто), то друге місце вдалося зайняти Hyundai (за рахунок того, що автомобілі збираються в Україні, вартість їх нижча за основних японських та європейських конкурентів). Лідером серед імпортних брендів вперше за останні 5 років стала Toyota (8560 шт.), випередивши Mitsubishi Motors. Оскільки конкуренція в 2009 році змістилася в цінову площину, то лідерами стали ті автомобільні компанії, що змогли забезпечити максимально прийнятні умови придбання власного продукту.

Зазнали зміни і стратегії автомобільних імпортерів та виробників. Практично призупинився розвиток дилерських мереж, в країну не імпортувалися нові автомобілі (імпортери змушені були розпродавати склади, що були в наявності на початок 2009 року), практично не відбулося автомобільних прем’єр (змушені розпродавати склади, імпортери не замовляли у виробництво та не завозили нових, більш актуальних модифікацій та моделей). На 69% скоротилися інвестиції автомобільних компаній у рекламу, оскільки утримання витрат на рекламу не мало сенсу - вони не могли створити додаткових продажів.

Як наслідок різкого падіння продажів автомобілів у 2009 році, рівень автомобілізації України залишається на рівні 175 автомобілів на тисячу населення, в той час як в Росії цей показник складає 255 автомобілів, Болгарії - 272, Угорщині - 300, Польщі - 383 автомобілі.

Прогнози щодо розвитку автомобільного ринку України в 2010 році залишаються досить песимістичними. Експерти ринку прогнозують зростання обсягів реалізації нових автомобілів на рівні 5%. Більш значний ріст кількості проданих автомобілів можливий лише за умови відновлення автомобільного кредитування, спрощення митного режиму (що призведе до зниження вартості автомобілів 2010 року, яка порівняно з вартістю автомобілів 2009 року зросла в середньому на 15-20%, що пояснюється зміною валютних курсів, інфляцією тощо), запровадження державних програм стимулювання реалізації нових автомобілів тощо.

Імпорт та національний виробник автомобілів на ринку України

За десять місяців на українському ринку реалізовано 132 тисячі 891 машина.

Лідером продажів в Україні залишається марка Lada/ ВАЗ, яка в жовтні продала 3047 автомобілів - на 13,7% більше, ніж у попередньому місяці і зайняла 17,7% українського ринку. Такими є дані Асоціації автовиробників України "Укравтопром".

Друге місце утримує Hyundai, який реалізував 1427 автомобілів (-2,7% до вересня). На третє місце вийшла Toyota, чий результат склав 1309 машин (+11,6%).

Таким чином, місцевий бренд ЗАЗ другий місяць підряд втрачає позиції, опустившись на четверту сходинку з показником 1277 проданих автомобілів (-10,9%).

Замикає "п'ятірку" лідерів Ford - реалізація американської марки склала 1013 машин (+19,9%).

Можна зробити порівняння жовтня 2010 і січень - лютий 2010 року. (рис.1)

Рисунок 1 - Продажі нових легкових автомобілів, од за січень - лютий 2010 року.

Виробництво легкових автомобілів Україні (рис.3)

Рисунок 2 - Виробництво легкових автомобілів в Україні

Продажі вантажних автомобілів в Україні в жовтні склали 1 тисяча 986 машин, а за підсумками дев'яти місяців - 14 тисячі 431 одиниць. На автобусному ринку України в минулому місяці реалізовано 292 машини, за січень-жовтень - 2 тисяч 117 штук.

Легкових комерційних автомобілів в Україні зареєстровано 943,5 тисячі штук, вантажівок - 1 млн.428 тисяч одиниць.

У 2009 році в Україні було продано 12,5 тис. комерційних автомобілів, що на 67% менше в порівнянні з 2008 роком. У 2009 році в сегменті комерційних автомобілів найбільш затребуваними були моделі з вантажопідйомністю до двох тонн і ціною 6,5-10 тис. євро. У теж час, продажі вантажної техніки в минулому році склали 5,2 тис. автомобілів, що на 72% менше проти 2008 року. Найбільш популярні автомобілі - вантажопідйомністю 3,6-8 тонн і більше 16 тонн. У "ціновому питанні" домінували автомобілі ціною 10-20 тис. доларів і 20-40 тис. доларів. У новому 2010 року об’єм продажів комерційних і вантажних автомобілів істотно не зміниться, прогнозують експерти. Сьогодні все ще відчутно вплив кризи на економіку України. Проте його "дно" вже позаду, гривна стабільна, банки пропонують кредитні і лізингові програми. Тому в 2010 році буде продано близько 12 тис. комерційних автомобілів і близько 5 тис. вантажних автомобілів, вважають в Групі компаній "АЇС".В 2009 року продажу комерційних автомобілів різко впали, оскільки істотно знизився прибуток у приватних підприємців, невеликих компаній і фірм - основних покупців комерційних автомобілів. Також в 2009 році кількість кредитних і лізингових пропозицій скоротилася, а процентні ставки по ним виросли. На ринок негативно вплинули різкі валютні скачки і "відкладений попит" із-за нестабільності в країні. "Автомобили сімейства "Газель" і "Соболь" - лідери ринку легких комерційних автомобілів. У 2009 році було продано 4 930 комерційних автомобілів ГАЗ, - відзначив Сергій Боровік, керівник дистриб’юторської компанії ГАЗ Групи компаній "АЇС".В 2009 року в мережі "АЇС" дебютували автомобілі ГАЗ з двигуном УМЗ і модель "Газель-Економ". Це ті моделі, які були покликані підтримати попит на недорогі комерційні автомобілі, а також в кризовий час підтримати підприємців, не готових віддавати великі гроші на необхідний автопарк. Що стосується причин падіння "вантажного" ринку, то це перш за все скорочення вантажних перевезень на 30% (знизився попит на тягачі), зменшення об’ємів будівництва (знизився попит на будівельну техніку). Виросли продажі сельхоз самоскидів, оскільки сільське господарство демонструвало позитивну динаміку." В 2009 року було продано 648 вантажних автомобілів КАМАЗ. У їх числі - і новий сельхоз самоскид КАМАЗ АС-10. За підсумками року КАМАЗ зайняв 12,5% "вантажного" ринку", - відзначив Вадим Козирь, керівник дистриб’юторської компанії КАМАЗ Групи компаній "АЇС". Существенно виросла частка ринку у вантажних автомобілів ГАЗ - до 22% за підсумками 2009 року, проти 16% в 2008 році. Всього продано 1 143 автомобілі Газ. Продажі автомобілів мазкі МАЗ склали 623 одиниці (12,1% ринку). В цілому мазкі ГАЗ, КАМАЗ і МАЗ зайняли лідируючі позиції в своїх класах на українському ринку вантажних автомобілів.