Смекни!
smekni.com

Проблеми управління маркетингом на підприємстві (стр. 5 из 9)

Працівники відділу збуту, постачання і ЗЕД відповідають за збільшення збуту продукції, підтримують зв'язки із партнерами та постачальниками обладнання для підприємства, вони надають керівникові маркетингової служби пропозиції щодо збільшення обсягів виробництва продукції, яка користується найбільшим попитом у покупців, встановлюють зв'язки із постачальниками обладнання і сировини.

Комірник матеріального складу слідкує за продукцією та сировиною на складі підприємства, веде постійний облік про кількість продукції на складі.

В виробничій лабораторії ведуться різні дослідження щодо якості випущеної продукції, робляться дослідження по вдосконаленню якості продукції.

Тип форми управління маркетингової служби є лінійно-штабна, очолює службу - керівник, тобто заступник директора з маркетингу та якості продукції, а йому підпорядковуються всі інші відділи, що йдуть за ним (лінійна); до маркетингової служби входять відділи, кожен з яких виконує певні функціональні обов'язки покладені на кожен відділ (штабна).

Кожен з працівників маркетингової служби несе вілповідальність за прийняті рішення і перед тим, як їх прийняти спирається на точні дані, щоб не прийняти помилкове рішення. Наприклад: відділ збуту, постачання і ЗЕД збільшить обсяги випуску продукції лише тоді, коли буде бачити, що дана продукція дійсно користується попитом.

Місце маркетингу в системі комплексного забезпечення є досить значним тому, що служба маркетингу вирішує скільки матеріальних ресурсів потрібно буде затратити для досягнення запланованих показників, яких підприємство запланувало досягнути. Сужба маркетингу вирішує скільки потрібно добути цеолітової продукції гірничому цеху, а також скільки палива і інших матерілів потрібно затратити підприємству. Також служба маркетингу на підприємстві укладає договори з своїми постачальниками, перважно обладнання, техніки і різних машин , позаяк будівництво заводу ще не повністю здійснено, та укладає договори і налагоджує зв'язки з покупцями своєї продукції.

Основні принципи формування і функціонування системи управління матеріальними ресурсами є :

· добування гірничим цехом запланованої кількості цеоліту;

· поставка необхідної кількості палива, природнього газу і елекроенергії;

· забезпечення обладнанням гірничого і виробничого цехів.

Основні матеріальні ресурси підприємство добуває власними силами, але на підприємстві відчувається нестача трудових ресурсів. Підприємство приймає на роботу все більшу кількість робітників.

Витрати виробництва продукції є невеликими, бо це є нове підприємство, створене на базі Дирекції будівництва цеолітового заводу, обладнання, техніка, машини, приміщення закуплені й збудовані лише в жовтня 2002 року, і це дає можливість випускати високоякісну продукцію з низькою собівартістю.

Дане підприємство виготовляє сировину на власному кар'єрі. Згідно запланованих витрат згідно економічного обгрунтування затрат на 1 тн цеолітової продукції фракцій 0-0,25;0,25-1;1-3мм при плановій потужності 500 тн/місяць:

1. Вартість 1тн сировини становить - 13,58 грн. Норми витрат сировини - згідно балансу технологічного регламенту виробництва цеолітової продукції, розробленого ДП "ОС "ЕКОХІМСЕРТ" - 1,267тн сировини на 1тн готової продукції. Вартість затрат на сировину - 17,21 грн.

2. Вартість електроенергії - 0,18 , на основі рахунку використаної енергії в травні 2001 року №362 від 25. 05.2001 р. Енергоємність виробництва 1 тн становить 95 кВт, на основі технологічного регламенту.

3. Вартість природного газу на франко-кордоні Украіни становить 0,258грн/куб.м (згідно договору поставки природного газу на 2003р. №93 від 14.11.2002 р. (Додаток 8) заключений між ДП "СЦЗ" та ООО "ЕНЕРГОТРЕЙД". Вартість транспортування природного газу на територію ДП "СЦЗ" - 0,042 грн/куб.м ( згідно договору на транспортування газу, заключений між ДП "СЦЗ" та ДК "Укртрансгаз" НАК "Нафтогаз України" №20 від 24.06.99 р.). Вартість природного газу на території ДП "СЦЗ" - 0,30 грн/куб. м.Норма витрат газу на 1 тн продукції становить 4 куб.м. Підставою є техніко-економічна частина робочого проекту, фактичні заміри витрат газу при повній нагрузці технологічної лінії. Вартість затрат на природний газ - 1,20.

4. Вартість паливно-мастильних матеріалів складає 1,90 грн/л. Підставою

є накладна 50/05 від 29.05.2001 р. основного постачальника - ТОВ

"Автомобіліст". Норма витрат дизпалива на перевозку 1 тн сировини -

0,25 л. затверджена директором ДП "СЦЗ" на підставі фактичних

замірів, віддалі транспортування, вантажопідйомності та норм пального

на 100 км, згідно технічних характеристик автомобіля КрАЗ. Вартість

затрат на пальне становить 0,54 грн/тн.

5. Вартість пакувальних матеріалів складає 22,49 грн на 1 тн.

Планування закупівлі матеріальних ресурсів проводиться лише для енергоматеріалів, тобто природнього газу, палива і електроенергії, тому, що підприємство основну свою сировину саме добуває у гірничому цеху.

Маркетингові дослідження ринку сировини підприємства "Сокирницький цеолітовий завод" проведений ДП "Проектний центр", ВАТ "ГІРХІМПРОМ" та ДП "ОС"ЕКСОХІСЕРТ", згідно технологічного регламенту виробництва цеолітової продукції довели, що вихідною сировиною для виробництва целітової продукції є цеоліт добутий на Сокирницькому родовищі власними силами тому, що це є більш вигідним для підприємства, ніж купляти його від "Закарпатнерудпром", тому що якщо підприємство працювало на закупній сировині , то йому прийшлося би закрити власний гірничий цех по видобутку сировини, а це привело б до негативних наслідків в майбутньому, позаяк "Закарпатнерудпром" є конкурентом "Сокирницькому цеолітовому заводу" і конкурент згодом, коли закрили б гірничий цех "СЦЗ" підняв ціну на сировину конкуренту, а ціну власної продукції, навпаки, знизив би, і це привело б до зниження обсягів продажу "СЦЗ", а це є негативне явище для будь-якого підприємства. І тому дане підприємство вирішило працювати на власній сировині. Також власна сировина є більш високої якості, ніж сировина "Закарпатнерудпром", тому, що добування цеоліту йде поновій методиці і новим обладнанням, а в "Закарпатнерудпром" сировина є нижчої якості, бо обладнання в них вже досить застаріле і їхня продукція вміщує більшу долю вологості. Тип ринку сировини даного підприємства є монопсольним, бо її споживачем є саме ж підприємство. Як вже було зазначено вище закуповує підприємство тільки електроенергію, природній газ і паливно-мастильні матеріали, на основі договорів з підприємствами постачальниками даної допоміжної сировини, також підприємство закуповує поліетиленові та паперові мішки від "Житомир-полісакс" .

Також дане підприємство при поломці обладнання закуповує необхідні деталі на основі договорів з підприємствами, в основному з підприємством "Каменяр" . Стан ринку є олігополістичним, тобто існує декілька виробників цеолітової продукції - ДП "СЦЗ", ВАТ "ЗАКАРПАТНЕРУДПРОМ", ВАТ "ЗАКАРПАТСЬКИЙ ЦЕОЛІТОВИЙ ЗАВОД". Але по технології виробництва ДП "СЦЗ" йде попереду своїх конкурентів, бо на підприємстві є найновіше обладнання для переробки цеоліту, також на підприємстві є устаткування для сушки цеолітової продукції і продукція "Сокирницького цеолітового заводу" ділиться по фракціям : 3-10 мм, 1-3 мм, 0-1 мм, 0-0,25, 0-0,014 мм - цеоліти заводу використовуються в тваринництві, сільському господарстві, в гумотехнічній промисловості та в водному господарстві. Конкуренти мають примітивніше обладнання, не ділять цеоліт по фракціям, не проводять сушіння - вони тільки перемолюють цеоліт різний за розмірами і він є низької якості, і використовується тільки при водоочистці. Також у продукції конкурентів не відділяється цеолітова мучка, яка використовується в тваринництві,як кормова добавка, і використання її для водоочистки є недоцільним ,тому що вона одразу ж змивається водою і не робить ніякого ефекту для водоочистки, вона є тільки додатковими витратами для покупців, і вони віддають перевагу продукції більш високої якості, щоб нести менші втрати, тобто продукції "Сокирницького цеолітового заводу", яка є дорожча, ніж у конкурентів, але є більш високої якості і має широке застосування, не лише для водоочистки, як у конкурентів.

Взагалі технологія асортименту цеолітової проукції є слідуюча:

· фракція 0,0 – 0,14 мм обсягом 11,0 тис. тон. – пудра цеолітова для використання в гумово- технічній промисловості, як мякий абразив в продукції побутової хімії, як активна мінеральна добавка в бетон, як коагулянт в технологіях водоочистки ( застосовується в суміші з глиноземом );

· фракція 1,0 – 3,0 мм обсягом 6,0 тис.тон – призначена для водоочистки та водопідготовки в якості сорбенту, кормової добавки в птахівництві, регулятору обмінних процесів в супіщаних грунтах при інтенсивному та поливному веденні рослинництва;

· фракція 3,0 – 10,0 мм обсягом 3,0 тис.тон. - для використання в технологіях водоочистки ( захистний шар в адсорбентах ),для осушки газів та рідин , як субстрат тепличних грунтів.

Асортиментність даної продукції виявльється у її поділу по фракціям.

Цеолітова продукція ДП "СЦЗ" випускається по фракціям в поліетиленових мішках, на основі договору про поставку поліетиленових мішків між "Житомир-полісакс" та ДП "СЦЗ". Мішки є досить високої, якості згідно стандартів ТУ-У-20428705-001-99 та ТУ-У-20428705-005-98 "Сертифікаційного центру продукції та послуг".

Підприємство може також відпускати цеолітову продукцію насипом, якщо така форма випуску продукції задовільняє споживача і між ними досягнута домовленість, щодо відпуски продукції насипом.