Смекни!
smekni.com

Проблеми управління маркетингом на підприємстві (стр. 6 из 9)

Споживчі властивості даного товару є надзвичайно широкі. Цеолітова продукція використовується у різних галузях народного господарства :

1. Борошно цеолітове фракція 0,14-1, 0-0,25,0-0,1 мм воно є без запаху, може бути світло-зеленого або світло-жовтого кольору. Виготовляється дана фракція шляхом розмолу та розділенням по фракціям цеолітового туфу Сокирницького родовища Закарпатської області. За структурою цеоліти Сокирницького родовища відносяться до класу силікатів каркасної будови і складаються на 70-75% з клиноптилоліту, який обумовлює основні фізичні властивості даного цеоліту. Емпірична формула клиноптилоліту Mx [(Al O2)x(Si O2] zH2O. Як домішки, вскладі цеолітового туфу присутні кварц, польові шпати, монтморилоніт. Крім окислів алюмінію та кремнію, які разом складають біля 85 %, доскладу борошна цеолітового входять окисли кальцію, калію, натрію, магнію, заліза,титану та фосфору. В менших кількостях знаходяться також сполукиміді, цинку, марганцю та інших мікроелементів. Можливі також домішки свинцю, олова, ртуті, кадмія, миш'яку та стронцію в кількостях, що не перевищують існуючі санітарні норми. Борошно цеолітове відповідає державним стандартам ТУ-У-20432977-001-95 у підприємства євідповідний сертифікат якості відповідно до договору № 029-С/02, воно пакується в паперові та поліетиленові мішки по 50 кг, відповідно до ГОСТ 10354 та ГОСТ 2226, або у контейнери разового використання.

Борошно цеолітоаве має високі адсорбаційні та катіообмінні

властивості, які обумовлюють їх позитивний вплив на організм сільськогосподарських тварин та птиці. Цеоліт позитивно впливає на травні процеси в організмі, адсорбує та виводить з організму надлишок речовин, які утворюються в процесі травлення: аміак, метан, оксид та діоксид вуглецю, сірководень, меркаптани.

Борошно цеолітове Сокирницького родовища застосовують як природню мінеральну кормову добавку та як природний сопбент.

Борошно цеолітове вносять в корм тварин у розрахунку:

· курчатам- бройлерам, починаючи з 15 дня відгодівлі в кількості 3-5% від загальної маси комбікорму, дорослим курам та індикам - 3%;

· телятам, великій рогатій худобі та вівцям в кількості 3-5% від загальної маси комбікорму або 0,15-0,25 г на кожний кілограм живої маси;

· молодняку свиней в кількості 1,5-3% від загальної маси комбікорму, свиноматки - 4-5% від маси комбікорму, для профілактики шлунково-кишкових захворювань поросятам згодовують борошно цеолітове із розрахунку 50-70 г на одну голову одноразово, перед ранковим годуванням.

2. Фракція 0-0,08 мм, 1-3мм, 3-10 мм використовується для водоочистки. Примінення цеолітів даної фракції регламентовано технічними умовами ще ТУ 21 УССР 485-90 примінення їх для підготовки прісної води дозволено Головною санепідемстанцією Мінздрава України і Київським НІІ комунальної гігієни, в даний момент успішно приміняється на водоочисних станціях України. Проведені розрахунки показують, що щорічна потреба України в застосуванні цеолітової продукції для потреб водоочистки становить 20-25 тис. тон. Цеоліт даної фракції використовувався при ліквідації наслідків на ЧАЕС, план очищення води з допомогою цеолітів опирався на вибір матеріалу в тіло дамби таким чином, щоб відбулась достатня фільтрація з одночасним покращенням стічної води. Основним фактором був клиноптилоліт Сокирницького родовища, 46000 м3 якого було закладено в захисну дамбу. Розрахунки показували, що 1 м3 клиноптилоліту може зв,язати цезій - 137 в 10000 т води при вихідній активності 1x10-8 Кі/л.

Також дана продукція використовується в :

- фракція 0,0 – 0,14 мм обсягом 11,0 тис. тон. – пудра цеолітова для використання в гумово- технічній промисловості, як мякий абразив в продукції побутової хімії, як активна мінеральна добавка в бетон, як коагулянт в технологіях водоочистки (застосовується в суміші з глиноземом );

- фракція 1,0 – 3,0 мм обсягом 6,0 тис.тон – призначена для водоочистки та водопідготовки в якості сорбенту, кормової добавки в птахівництві, регулятору обмінних процесів в супіщаних грунтах при інтенсивному та поливному веденні рослинництва;

- фракція 3,0 – 10,0 мм обсягом 3,0 тис.тон. - для використання в технологіях водоочистки ( захистний шар в адсорберах ),для осушки газів та рідин , як субстрат тепличних грунтів

Отже, асортиментність цеолітової продукції ДП "Сокирницький цеолітовий завод" - є надзвичайно широка. І продукція відповідає всім нормам. Борошно цеолітове має відповідні сертифікати відповідності якості продукції, він виданий підприємству Державним Комітетом України по стандартизації, метрології та сертифікації по стстемі УкрСЕПРО, дослідження якості проводила фірма СЦ "Галсерт".

Фактори формування та зберігання якості продукції є слідуючі :

1. Цеолітову сировину добувають у гірничому цехові, вона на 75% відсотків складається з клиноптилоліту, який має здатність вбирати радіоактивні речовини, а також є корисним для використання в народному господарстві ( див. вище).

2. Після йде стадія первинного по подрібнення цеолітової руди з отриманням фракції 0-20 мм;

3. Потім йде стадія сушіння подрібненого матеріалу за рахунок використання продуктів спалювання газу;

4. За ним йде стадія фракціонування по граничних розмірах 0-1 мм, 0-0,1 мм в спарених сепараторах;

5. Фракціонування по граничних розмірах 0- 1 мм, 1-3 мм, 3-10 мм на грохоті;

6. Фракціонування по граничних розмірах 0-1 мм і 0-0,25 мм на равликовому осаджувачі;

7. Фракціонування по граничних розмірах 0-0,25 мм і 0-0,14 мм в циклонах;

8. Магнітна сепарація від механічних включень;

9. Пилоочищення в електрофільтрах;

10. Останнім процесом є - складування і затарювання готового продукту, відвантаження споживачу автомобільним та залізничним.

Перелічені фактори і процеси виробництва цеолітової продукції дуже впливають на її якість, бо від належного і правильного їх виконання і залежить якість товару.

Контроль якості постійно проводить виробнича лабораторія підприємства, яка робить різні хімічні і фізичні дослідження на випущеній продукції і перевіряє її відповідність прийнятим нормам і стандартам.

Дана продукція пройшла стандартизацію і сертифікацію через фірму СЦ "Галсерт", на основі договору між ДП "СЦЗ" і даною фірмою № 029-С/00 від 21 серпня 2002 року. Також дана продукція має відповідні сертифікати відповідності, ліцензію на користування надрами, радіаційний сертифікат та паспорт радіаційної якості сировини і будівельних матеріалів - ці всі документи підтверджують високу якість продукції, що випускає ДП "Сокирницький цеолітовий завод", його продукція відповідає всім міжнародним і національним стандартам. На відміну від конкурентів їх продукція ділиться по фракціям і проходить багатостадійну обробку сировини, а також сировина проходить осушення на відповідному обладнанні, чого не має у конкурентів.

3. Шляхи вдосконалення процесу управління маркетингом на об,єкті дослідження.

Ринок вихідної цеолітової прдукції на якому здійснює діяльність підприємство є надзвичайно різноманітним, бо споживачами цієї продукції є :

· приватні, фермерські тепличні господарства;

· птицефабрики;

· комбікормові заводи;

· керівництво міськводоканалів;

· приватні структури, що займаються реалізацією і розфасовкою мінеральних добрив;

· приватні фермерські господарства, що вирощують шиншил і перепілок;

· підприємства по виробництву мінеральних добрив - цеоліт - кондиціонер мінеральних добрив.

Сфери застосування цеолітової продукції :

· Водопідготовка та водоочистка:

1. Очистка від важких металів та радіонуклідів, освітлення та знезалізнення води на промислових швидких фільтрах.

2. Підготовка питної води в польових умовах пересувними мобільними установками при надзвичайних ситуаціях, пов'язаних із стихійними лихами .

3. Освітлення, знезалізнення та деманганація води на безнапірних мобільних побутових фільтрах типу "Дана-ФІЗ".

· Кормова добавка для тваринництва та птахівництва в зонах радіаційного забруднення.

· Дезактивація забруднених земель, що постаджали від наслідків Чорнобильської катастрофи.

Короткою характеристикою цеолітової продукції підприємства є :

- фракція 0,0 – 0,14 мм обсягом 11,0 тис. тон. – пудра цеолітова для використання в гумово- технічній промисловості, як мякий абразив в продукції побутової хімії, як активна мінеральна добавка в бетон, як коагулянт в технологіях водоочистки (застосовується в суміші з глиноземом );

- фракція 1,0 – 3,0 мм обсягом 6,0 тис.тон – призначена для водоочистки та водопідготовки в якості сорбенту, кормової добавки в птахівництві, регулятору обмінних процесів в супіщаних грунтах при інтенсивному та поливному веденні рослинництва;

- фракція 3,0 – 10,0 мм обсягом 3,0 тис.тон. - для використання в технологіях водоочистки ( захистний шар в адсорберах ),для осушки газів та рідин , як субстрат тепличних грунтів

Дане підприємство, як вже згадувалось вище, має зв'язки тільки з постачальниками обладнання з постачальниками газу електроенергії палива та з постачальниками тари для продукції підприємства.

З покупцями підприємство постійно намагається підтримувати зв'язок на онові укладених з ними договорів і угод на поставку цеолітової продукції. Також бере участь у різних виставках, що проходять на Україні. На початку грудня 2002р у Києві проходила, при Міністерстві України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи, виставка технічних засобів, засобів індивідуального захисту та науково-технічної продукції з проблем надзвичайних ситуацій, за резльтатами цієї виставки підприємство дістало можливість укладення додаткової кількості угод на поставку цеолітової продукції.