Смекни!
smekni.com

Маркетингова програма підвищення якості продукції ВАТ "Лубенський молочний завод" (стр. 1 из 3)

Міністерство освіти і науки України

Сумського державного університету

Шосткинський інститут

Кафедра економіки підприємств

Маркетингова програма підвищення якості продукції ВАТ «Лубенський молочний завод»

Виконала

студентка групи Е – 81 Ш

Ліпатова Ганна Валеріївна

Перевірив викладач

Пригара І.О.

Шостка 2010 р.

1 Преамбула

Йогурт – це кисломолочний продукт, що може бути із фруктами або без них. Відповідно до Держстандарту "йогуртами" можуть називатися тільки ті продукти, що містять живі йогуртові культури, що не пройшли термічну обробку, бо продукт залишається «живим» тільки тому, що йогуртна культура додається після пастеризації.

На смак "живий" йогурт від термізованого відрізнити практично неможливо. Але від цього цінність термооброблених продуктів не втрачає, адже в них теж багато білків і вітамінів.

Йогурти бувають різних видів: молочні, вершкові, фруктові, дієтичні, йогурти для діабетиків. Стандартно до ферментованого молока додаються фрукти, ягоди, мед або різні злаки. Йогурти, в які додається розчинна клітковина, здатні знижувати рівень холестерину в крові; також корисний тим, хто страждає на серцеві захворювання. Стоматологи, в свою чергу, не радять захоплюватися йогуртами, тому що вони (разом із фруктами, соками й карамеллю) через ту ж молочну кислоту, руйнують зубну емаль.

В даний час можна виділити три основні види йогурту ТМ «Гармонія».

1. Біойогурт зі смаком фруктів. Він не містить цукор, а також жодних інгредієнтів і добавок. Даний вигляд йогурту - найбільш корисний. Активних покупців, що споживають цей вид йогурту 20% від загальної кількості населення - 58600 чол. місткість ринку - 8057500 грн.

2.Звичайні йогурти. У їх склад входять ароматизатори, як натуральні, так і ідентичні натуральним. Такі ароматизатори не є шкідливими, проте, і користі не несуть жодній. Активних покупців , що споживають цей вид йогурту 45% від загальної кількості населення - 131850 чол. місткість ринку - 29666250 грн.

3. Йогурти з шматочками фруктів. Є найбільш популярним виглядом йогуртів. Різні фрукти і ягоди займають приблизно 30% його об'єму. При цьому виконуються всі вимоги до вмісту необхідних кисломолочних продуктів. Активних покупців , що споживають цей вид йогурту 35% від загальної кількості населення - 102550 чол. місткість ринку - 53838750 грн.

Бюджет маркетингу складе 4023800 грн.: на рекламу 3792600 грн; на стимулювання збуту 231200 грн.;

Затрати на інші маркетингові заходи складе 83730 грн.: на навчання персоналу 7000 грн.; на постачання продукції – 136758 грн.; на розробку нових товарів – 40000 грн.

2 Стратегія розвитку цільового ринку

Ідучи в ногу із часом ВАТ „Лубенський молочний завод” одним з перших серед молочних підприємств України розробив і впровадив у себе систему менеджменту якості, що відповідає вимогам міжнародного стандарту ІSО 9001:2000 і ДСТУ ІSО 9001-2001. В лютому 2004 р. успішно пройшла її сертифікація. Є виробником йогурту ТМ «Гармонія».

В даний час можна виділити три основні види йогурту ТМ «Гармонія».

1. Неароматизовані йогурти без додавання фруктів. Він не містить цукор, а також жодних інгредієнтів і добавок. Даний вигляд йогурту - найбільш корисний.

2. Ароматизовані йогурти. У їх склад входять ароматизатори, як натуральні, так і ідентичні натуральним. Такі ароматизатори не є шкідливими, проте, і користі не несуть жодній.

3. Йогурти з шматочками фруктів. Є найбільш популярним виглядом йогуртів. Різні фрукти і ягоди займають приблизно 30% його об'єму. При цьому виконуються всі вимоги до вмісту необхідних кисломолочних продуктів.

За січень-червень 2010 року в Україні було вироблено 367 тис. тонн йогурту. Основна частина виробленого продукту - це йогурт з харчовими добавками. Випуск йогурту без харчових продуктів і харчових добавок в даному періоді склав 60 тис. тонн (16%).

У січні 2010 року імпорт йогуртів зменшився на 84,7%, або на 0,133 тис. тонн в порівнянні з груднем 2009 року до 0,024 тис. тонн на 0,024 млн доларів. У січні йогурти імпортувалися в основному з Молдови. Частка ринку компанії в сегменті йогуртів за підсумками 2009 року становить 48,3%.

Основними конкурентами йогурту ТМ «Гармонія» є йогурт ТМ «Данон». В даний час існують три основні напрями подальшого розвитку компанії. В першу чергу це свіжі молочні продукти і живлення для дітей. Потім йдуть печиво і мінеральна вода. Саме ці напрями закладені в стратегії концерну, і на всіх трьох ринках Danone займає лідируючі позиції. Відмітимо, що близько 18% акцій російської компанії «Вімм-білль-дан» належать Danone. Вони стали одним з перших зарубіжних інвесторів при виході компанії Сергія Пластіна на міжнародний ринок. Тепер «Вімм-білль-дан» є важливим активом концерну з Франції. Підводячи підсумки, приведемо трохи статистики. Частка ринку компанії в сегменті йогуртів за підсумками 2009 року становить 36,8%. Дохід корпорації Danone за 2009 рік склав 12,7 млрд. євро, з яких 4,1 мільярд – чистий прибуток. Всього в компанії працює 76 000 чоловік, а керує концерном як і раніше Франк Рібу. Другим конкурентом є йогурт ЗАТ «Галичина»— українська молочна компанія, заснована у 1998 році. На сьогодні молочна компанія „Галичина“ є лідером з виробництва кисломолочної продукції та входить до трійки найбільших виробників йогуртів в Україні. Частка ринку компанії в сегменті йогуртів за підсумками 2009 року становить 14,9%, в кисломолочній продукції - понад 10%.

Рис. 1 Частка ринку компанії в сегменті йогурту ТМ «Гармонія», ТМ «Данон» і ТМ «Галичина» за 2009 рік

3 Сильні та слабкі сторони роботи підприємства ВАТ „Лубенський молочний завод”

До сильних сторін роботи підприємства ВАТ „Лубенський молочний завод” можна віднести:

- Наявність висококваліфікованих кадрів і своєчасне підвищення кваліфікації кадрів;

- Відсутністю шкідливих для здоров’я складників та натуральністю інгредієнтів;

- Екологічно чиста упаковка;

- Якісна пропозиція відповідно до попиту споживачів;

- Загалом увесь асортимент продукції дбайливо виготовляється по принципу „для людей як для себе”;

До слабких сторін роботи підприємства ВАТ „Лубенський молочний завод” можна віднести:

- неможливість застосування нового обладнання для виготовлення високоякісної продукції, оскільки працівники не мають досвіду на освоєння цього обладнання;

- відсутність власної дистриб’юторської мережі;

- відсутність рекламної компанії.

4 Мета та завдання

Основною ціллю маркетингової програми підприємства щодо якості є постійне задоволення потреб споживачів якісними продуктами на основі натурального молока, укріплення позицій з продажу продукції в освоєних регіонах і постійний сталий розвиток підприємства та його підрозділів. Надзвичайно велику увагу підприємство приділяє екологічним аспектам господарювання, що безпосередньо впливає на якість продукції.

Сьогодні високий рівень задоволеності споживача забезпечується:

- високою якістю продукції, що випускається;

- прекрасним смаком продукції;

- широким асортиментом;

- оптимальним співвідношенням ціна - якість;

- довірою споживачів до торгової марки виробника;

- традиційністю споживання продукції нашого виробництва у Полтавському регіоні.

Для підвищення якості продукції необхідно розв’язати такі задачи:

1) впровадженій системі управління якістю ІSО 9001:2000, яка передбачає постійний внутрішній та зовнішній аудит усіх процесів виробництва;

2) відсутністю шкідливих для здоров’я складників та натуральністю інгредієнтів;

3) екологічно чистій сировинній зоні та високим рівнем роботи по заготівлі сировини;

4) принципової орієнтації топ-менеджменту та технологічного відділу підприємства на випуск „живої” та натуральної продукції, що означає свідому політику підприємства.

5) регіональності підприємства, адже „жива” молочна продукція споживається там, де і виробляється, що має позитивний соціальний вплив та зокрема збільшує безпосередній контроль громади за підприємством, на відміну від деякої імпортної продукції.

5 Маркетингова стратегія

Цільові ринки. На основі Анкети (додаток 1) проведемо сегментацію йогурту ТМ «Гармонія» за їх різновидами: біойогурт зі смаком фруктів; йогурт звичайний; йогурт зі шматочками фруктів, орієнтуючись на споживачів міста Суми.


Рис. 2

Споживачами йогурту є діти, люди, які дотримується дієти, студенти, школярі. Місткість ринку буде розраховуватися для споживачів йогурту міста Суми, віком від 18-50 років. Загальна кількість жителів міста Суми 293 тис. чол.

1. Біойогурт зі смаком фруктів. Споживачами його є: люди,які дотримуються дієти, діти. Активних покупців, що споживають цей вид йогурту 20% від загальної кількості населення.

293000 чол.*20% =58600 чол.

Це було досліджено шляхом спостереження ( додаток 1). За допомогою спостереження було зроблено висновок, що середня норма споживання 1 людиною 0,5 л на тиждень. Кількість тижнів в році 50.

Середня норма споживання на рік 1 людиною складає:

0,5 л * 50 тижнів = 25,0 л.

Середня ціна за 0,5 л = 5,5 грн.

Знаходимо місткість ринку:

25,0 л * 5,5 грн. * 58600 чол. = 8057500 грн.

2. Йогурт звичайний. Його споживачами є школярі, студенти, діти, люди похилого віку. Активних покупців, що споживають цей йогурт 45% від загальної кількості населення.

293000 чол. * 45% = 131850 чол.

Це було досліджено шляхом спостереження. Внаслідок проведення дослідження було зроблено такий висновок, що середня норма споживання 1 людиною 1,0 л на тиждень

Середня норма споживання на рік 1 людино складає:

1,0 л * 50 тижнів = 50,0 л.