Смекни!
smekni.com

Організація маркетингу на торгівельному підприємстві (стр. 1 из 5)

Зміст

Вступ

1. Загальна характеристика підприємства

2. Організаційна структура управління торгівельного підприємства

3. Попит на товари, його вивчення та прогнозування

4. Формування товарного асортименту підприємства

5. Формування господарських зв'язків в умовах ринку

6. Комерційна діяльність підприємства з оптових закупівель товарів

7. Товаропостачання торгівельного підприємства

8. Приймання товарів

9. Формування товарних запасів торгівельного підприємства

10. Діяльність з організації торгівельно-технологічного процесу

11. Комерційні операції з тарою

12. Комерційні операції на транспорті

13. Організація маркетингу на підприємстві

14. Інформаційні технології торгівельного підприємства

Список літератури


Вступ

Сучасний ринок товарів відрізняється високою насиченістю, товарного дефіциту фактично немає. Система розподілу товарів повністю заснована на відносинах купівлі-продажу. Динаміка обсягів і структури реалізації товарів і послуг поступово здобуває усе більше сталий характер.

На підприємствах роздрібної торгівлі завершується процес кругообігу коштів, вкладених у виробничі предмети споживання, відбувається перетворення товарної форми вартості в грошову й створюється економічна основа для поновлення виробництва товарів.

Торговельне підприємство - основна ланка сфери обігу, що володіє господарською і юридичною самостійністю, що здійснює просування товарів від виробника до споживачів за допомогою купівлі-продажу та реалізації власних інтересів на основі задоволення потреб людей, представлених на ринку.

Цінова політика, розширення асортиментів, поліпшення якості й скорочення часу обслуговування клієнтів, забезпечення післяпродажного обслуговування, знижки постійним клієнтам - це тільки частина методів, які використовуються на підприємстві.

Для того щоб вижити й процвітати організації необхідно мати та регулярно одержувати відповідне число працівників з належним рівнем кваліфікації. З метою її підвищення керівництво організує заходи щодо навчання, як на підприємстві так і за його межами, проводяться регулярні інструктажі та співбесіди із працівниками, складаються плани підготовки кадрів.

Одним з вирішальних факторів є правильна організація торговельних процесів.


1. Загальна характеристика підприємства

Товариство з обмеженою відповідальністю «Максус-сервіс» створено відповідно до Цивільного Кодексу 01 червня 2008 року. Було обрано саме ТОВ, оскільки ця організаційно-правова форма, що забезпечує, на відміну від статусу індивідуального підприємця, схоронність особистого майна засновника від стягнення по підприємницьких боргах.

Засновником товариства є громадянка України Куценко А.Э..

Головною метою суспільства є - отримання прибутку та розподіл його серед учасників.

ТОВ «Максус-сервіс»

є юридичною особою: має у власності відособлене майно, що враховується на самостійному балансі, може від свого ім'я здобувати й здійснювати майнові та особисті немайнові права, мати обов'язки, бути позивачем і відповідачем у суді

має круглу печатку, що містить його повне фірмове найменування українською мовою Суспільство має штампи й бланки зі своїм фірмовим найменуванням і інші кошти індивідуалізації

діє відповідно до законодавства України, уставом і установчим договором

створено з метою насичення споживчого ринку товарами й послугами, а також отримання прибутку в інтересах учасників

має право здійснювати будь-які види діяльності, не заборонені законом.

самостійно укладає й контролює виконання господарських та інших договорів з усіма видами організацій, підприємств і установ, а також приватними особами.

реалізує свою продукцію, роботу, послуги за цінами та тарифами, установленим самостійно або на договірній основі, а у випадках, передбачених законодавством, за державними розцінками.

Планування складських приміщень підприємства ТОВ «Максус-сервіс» зображено на додатку А.

На підприємстві ТОВ «Максус-сервіс» використовується наступне торгівельно-технологічне обладнаня:

I. Немеханічне обладнання:

- меблі для підприємства торгівлі

II. Механічне обладнання:

- контрольно-касові апарати;

- фасувально-пакувальне обладнання;

- підйомно-транспортне обладнання, що застосовується на підприємствах торгівлі;

- станки та обладнання.

III. Теплове обладнання:

- обладнання з електричним обігрівом.

2. Організаційна структура управління торгівельного підприємства

Будь-яка організація являє собою техніко-економічну й соціальну систему, описати яку можна, якщо визначити характер її взаємодії із зовнішнім середовищем, характер взаємодії підрозділів організації один з одним, а також взаємодія індивіда з організацією. Немаловажне місце в цьому займає структура організації, за допомогою якої або через яку ця взаємодія здійснюється.

Структура керування - це сукупність спеціалізованих функціональних підрозділів, взаємозалежних у процесі обґрунтування, вироблення, прийняття та реалізації управлінських рішень.

Основними елементами організаційної структури є:

рівні керування;

підрозділи та ланки керування;

управлінські зв'язки.

Керування чисельністю та складом працівників ТОВ «Максус-сервіс» є найбільш відповідальною ланкою в загальній системі функцій керування персоналом торгівельного підприємства. Основною метою керування чисельністю та складом персоналу компанії є оптимізація витрат праці на виконання основних видів робіт, пов'язаних з діяльністю торгівельного підприємства, і забезпечення заповнення необхідних робочих місць працівниками відповідних професій, спеціальністю та рівнем кваліфікації.

Загальна чисельність працюючих на підприємстві ТОВ «Максус-сервіс» становить 16 чоловік, з них адміністративний апарат – 4 чоловік, інший персонал - 12 чоловік.

Загальна схема структури управління підприємства ТОВ «Максус-сервіс» приведена на схемі:

Рисунок 2.1 Структурна схема управління підприємства

3. Попит на товари, його вивчення та прогнозування

В умовах ринкових відносин проявом потреб людей у якому-небудь товарі є попит, і не просто як бажання мати те або інше благо, а платоспроможний попит. Під цим терміном розуміється кількість товару, що споживачі готові й у стані купити за відомою ціною в певний проміжок часу.

Серед факторів, що впливають на величину, структуру й динаміку попиту, головне значення мають ринкова ціна товару та купівельна спроможність споживача. Досить істотно впливають на попит і такі фактори, як рівень і співвідношення роздрібних цін на продовольчі та непродовольчі товари, склад родини, місцевість проживання, реклама, віяння моди й т.д.

Графічно зв'язок між величиною попиту й ціною товару при фіксованій сумі коштів, виділюваних на споживання, можна виразити через так звану криву попиту (рис. 3.1).

Рис. 3.1. Крива попиту

На малюнку видно, що зі збільшенням ціни одиниці товару за інших рівних умов зменшується кількість товарів, що здобуваються, тобто знижується споживчий попит. Подібну залежність називають законом падаючого попиту.

Стан вивчення попиту характеризується наступними даними. В основному використовуються наступні види робіт з вивчення попиту: проведення виставок-продажів; опитування покупців; дні обліку незадоволеного попиту; облік відгуків покупців; розрахунок прогнозів попиту; складання кон’юктурних оглядів; покази, демонстрації виробів з урахуванням думок покупців; інше (консультації, творчі зустрічі й т.п.). Причому в основному ці заходи поширені приблизно рівномірно.

Можливість формування попиту, його регулювання і управління ним безпосередньо виходить із характеру потреб людини, що лежать в основі попиту. Ці потреби можна поділити на елементарні, або первинні і другорядні.

Задача торгівлі в цій області полягає, по-перше, в тому, щоб виявити потенційні можливості ринку,, в найкоротший строк налагодити виробництво нових товарів, які відповідають вимогам населення і розвивати їх, і, по-друге, в тому щоб використовуючи можливості реклами та інших засобів підготувати ринок до надходження нових товарів, розвивати потреби і виховувати смаки населення, перетворюючи тим самим потенційні можливості в дійсний попит. Ці два процеси повинні забезпечувати постійний ріст виробництва товарів, його потреб в товарах.

Вивчення попиту в торгівлі мають одну мету – забезпечити на ринку широкий вибір товарів високої якості, задовольнити потреби в них населення.

ТОВ «Максус-сервіс» вивчає вимоги покупців до якості, упаковки, розфасовки товарів, вивчати попит на нові товари свого профілю Метою дослідної реалізації нових товарів є оцінка відношення до них покупців, вивчення факторів, які можуть сприяти успішному впровадженню виробів, а також можливого об’єму їх виробництва. Це дозволяє визначити й найбільш ефективні способи його реалізації і рекламування. Покупці товарів керуються в першу чергу такими міркуваннями:

Чи відповідає його звичкам;

Чи влаштовує покупця фасування, упаковка та інше;

Чи відповідає ціна його можливостям.

Що стосується прогнозів на подальшу перспективу, то вона немає для цього даних про можливості технічного процесу у виробництві, нових видах сировини, змін у технології і тому не може орієнтувати виробництво. Це також викликає необхідність мати власні джерела інформації промисловості..


4. Формування товарного асортименту підприємства

Формування асортименту товарів - процес підбора та установлення номенклатури товарів, що відповідає попиту покупців і забезпечує високу прибутковість торговельного підприємства. Найважливішим принципом формування асортиментів товарів «Максус-сервіс» є забезпечення його відповідності характеру попиту населення, що обслуговується клієнтами підприємства. Воно передбачає комплексне задоволення попиту покупців у рамках вибраного сегмента ринку. У зв'язку із цим асортименти товарів, пропонованих покупцям, має достатню широту й глибиною. При цьому широта асортиментів визначається числом товарних груп, підгруп і найменувань товарів, включених у номенклатуру, а глибина - числом різновидів товарів по кожному найменуванню.