Смекни!
smekni.com

Інформаційні технології управління маркетингом Основи створення (стр. 4 из 4)

На рис. 1.2. представлена кінцева таблиця кодування змінних.


Рис. 1.2. – Таблиця закодованих змінних у SPSS

1.5. Модифікація і відбір даних

Етап модифікації і відбору даних поєднує цілий ряд процедур, використовуваних для маніпуляції з наявними даними: умовний відбір даних, формування випадкової вибірки, сортування даних, перекодування змінних, обчислення нових змінних і т.д.

Відбір анкет за умовою виконується за допомогою меню Data →SelectCases.

У нашій роботі ми вибрали всі анкети, отримані від респондентів, які вважають, що в наш час існує проблема низького рівня медичного обслуговування (q1=1). За умову ми вибрали стать респондентів (q6=1). Загальний вигляд вкладок після фільтрування анкет представлено на рис. 1.3. та 1.4


Рис. 1.3. – Фільтрування анкет за частотою паління серед молоді вкладка, Data View

Рис 1.4. – Фільтрування анкет за частотою паління серед молоді, вкладка VariableView


1.6. Перекодування змінних

Перекодування змінних служить для трансформації значень змінних зі створенням або без створення нових змінних, а також для автоматичного кодування текстових змінних для перетворення їх до числового вигляду.

Перекодування усередині однієї змінної здійснюється за допомогою меню Transform → Recode → Into Same Variables.

Ми не використовували в даній роботі, бо вже заздалегідь виставили потрібні нам параметри кодування.

1.7. Підрахунок значень змінних

У нас є відповіді респондентів на багатоваріантне питання «Що, на Вашу думку, нелбхідно змінити, щоб покращити якість медичних послуг?» з чотирма варіантами відповіді.

У результаті роботи описуваної процедури ми одержимо нову змінну q100, у якій для кожного респондента у вибірці буде відбиватися кількість факторів покращення якості медичних послуг.

Підрахунок значень змінних виконується за допомогою меню Transform → Count.

Загальний вигляд таблиць в SPSS з результатами підрахунку значень змінних представлено на рис. 1.5 та рис. 1.6.


Рис. 1.5. – Результат підрахунку значень змінних, вкладка DataView

Рис 1.6. – Результат підрахунку значень змінних, вкладка VariableView

1.8. Лінійні розподіли для одноваріантних питань

Одноваріантні питання є основним ресурсом аналізу за допомогою SPSS. Практично усі функції, реалізовані в одному програмному пакеті, призначені для роботи тільки з одноваріантними змінними.

Розглянемо лінійний розподіл респондентів за швидкістю відмови від паління. У файлі даних нашого прикладу є одноваріантні запитання, одне з яких «Як часто Ви звертаєтеся до лікарів?», з п`ятьма варіантами відповіді.

Виклик діалогового вікна для побудови лінійних розподілів (частот) здійснюється за допомогою меню Analyze → DescriptiveStatistics → Frequencies.

Діаграма та її розшифровуючи таблиці розміщені у Додатках (Frequencies).

Рис. 1.7 – Таблиця Statistics

Рис.1.8 – Таблиця Як часто Ви звертаетесь до лікарів


Рис. 1.9 – Діаграма Як часто Ви звертаєтесь до лікарів?

Рис.1.10 – Вікно Chart Editor


2. Обробка анкетних даних із застосуванням MS Excel

Спершу дамо наглядний приклад закодованих анкетних даних респондентів (рис. 2.1.). Ці закодовані дані потім імпортувались в SPSS.

Рис. 2.1. – Закодовані анкетні дані респондентів в MS Excel

2.1 Сортування даних за певним стовпцем

Для сортування масиву даних з варіантами відповідей на певні питання обирають меню Данные → Сортировка

Ми сортували дані за частотою звернень до лікарів (q2) за підвищенням (рис. 2.2.).

Рис. 2.2. – Сортування даних за частотою паління (q2)

2.2. Виділення кольором рядків, що відрізняються за певною ознакою

Ця задача виконується за допомогою умовного форматування. Умовне форматування дозволяє виконувати умовне форматування комірок вибірково та автоматично, спираючись на їхній вміст. Виконується за допомогою команди Формат → Условное форматирование, але перед цим потрібно виділити комірку чи діапазон.

Умови для умовного форматування є 2:

- значення – для простих умов;

- формула – для більш складних, що групуються на формулах

Ми здійснювали умовне форматування по значенню:

- актуальність проблеми низького рівня медичного обслуговування (равно 1)

- вибирали всіх опитаних за чоловічою статтю.

Рис. 2.3. – Результат застосування умовного форматування

2.3. Виконання розподілу респондентів на групи та підрахування чисельності груп

Розподіл респондентів на групи за певною ознакою можна виконати за допомогою умовного форматування (для кожної з груп дані виділяються кольором). Розрахунок чисельності кожної з груп можна провести з використанням функції СЧЕТЕСЛИ, яка підраховує кількість комірок всередині діапазону, що задовольняють певну умову.

Ми здійснювали розрахунок чисельності за статтю, спочатку за чоловіками, потім за жінками. Наглядно це представлено на рис. 2.4


Рис. 2.4. – Підрахунок чисельності групи

Таким чином, можна зробити висновок, що всі необхідні операції з обробки даних (анкети) працюючи з різими програмами.


Висновок

Сучасні досягнення у сфері інформаційних технологій справили величезний вплив на створення інформаційних систем. Функціонування багатьох типів ІС було б неможливе без тієї швидкості і точності оброблення та надання даних, які забезпечуються використанням таких технологій. Проте роль новітніх інформаційних технологій не обмежується лише поліпшенням відповідних технічних характеристик інформаційних систем.

Вони забезпечують різке зниження трудомісткості та скорочення термінів створення і впровадження ІС. При цьому слід наголосити, що за використання сучасних технологій інформаційна система маркетингу (ІСМ) не може існувати відокремлено від загальної інформаційної системи організації. Вона є її складовою, яка значною мірою використовує те саме обладнання і те саме програмне забезпечення, тобто ті самі технологічні засоби оброблення інформації. Але для ефективного їх використання необхідно враховувати характерні особливості маркетингової інформації та методів і процедур її збирання, оброблення, аналізу і надання, що висуває додаткові вимоги до професійної підготовки спеціалістів.

Головна перевага нових інформаційних технологій у разі їх упровадження у процес планування та управління маркетингом полягає у тому, що вони дають змогу проводити аналіз та обґрунтування варіантів рішень на підставі врахування значно більших відомостей про ринок, регіон, кон’юнктуру, фірму, економіку, трудові та матеріальні ресурси. А це уможливлює впровадження якісно інших форм маркетингової діяльності. Характерним прикладом впливу нових інформаційних технологій на вдосконалення методів маркетингу є розширення сфери використання інтерактивного маркетингу, розвиток якого йде у напрямі все ширшого використання персоналізованих комунікаційних засобів, завдяки чому забезпечується більша ефективність зв’язків фірми з ринком.


Список використаної літератури

1. Береза А. М. Основи створення інформаційних систем: Навч. посібник.— 2-е вид., перероб. і доп.— К.: КНЕУ, 2001.— 241 с.

2. Галузинський Г.П., Гордієнко І.В. Сучасні технологічні засоби обробки інформації: Навч. посібник.— К.: КНЕУ, 1998.— 224 с.

3. Гаркавенко С.С. Маркетинг: Підручник.— К.: Лібра, 2002.— 712с.

4. Методичні вказівки до виконання практичних завдань і контрольних робіт з курсу «Компютерні інформаційні технології маркетингу» / укладачі: О.М. Олефіренко, О.О.Карпіщенко, - Суми: Вид-во СумДУ, 2007. – 41с

5. Пінчук Н. С., Галузинський Г. П., Орленко Н. С. Інформаційні системи і технології в маркетингу: Навч. посібник. — 2-ге вид., перероб. і доп. — К.: КНЕУ, 2003. — 352 с.