Смекни!
smekni.com

Бухоблік та аудит в сучасних умовах господарювання на Черкаському МППЗТ (стр. 10 из 19)

Необхідно встановити, чи відповідають номера та суми використаних чеків корінцям книжок, а при виявленні анульованих або зіпсованих чеків з"ясувати, чи є відмітка про це в корінцях.

Вивчають також використання раціональних форм розрахунків і чи забезпечують вони зближення моментів отримання покупцями матеріальних цінностей та здійснення платежу, чи сприяють вони зниженню залишків цінностей в дорозі і кредиторської заборгованості постачальникам по неотфактурованим поставкам.Важливо здійснити перевірку товарності


розрахункових документів, котрі передаються до оплати в банк, чеків, доручень, векселів, платіжних вимог та ін.

Джерелами інформації аудиту розрахункових операцій являються первинні документи та облікові регістри по обліку розрахунків з постачальниками , покупцями, різними дебіторами та кредиторами, розрахунки по претензіям і т.д..Вивчають також відповідні журнали-ордера і відомості журнально-ордерної форми обліку,баланс та інші фінансові звіти.Особливої уваги потребує перевірка облікових даних про вартість матеріалів, що знаходяться в дорозі, якщо вони оплачені, але не надійшли до кінця місяця на підприємство.Вивчаючи по даним журнала-ордера заборгованість постачальникам по неотфактурованим поставкам, слід встановити, чи не враховуються неотфактуровані матеріальні цінності одночасно як оплачені, котрі знаходяться в дорозі або ще не вивезені зі складу постачальників, чи не відображається помилкова вартість неотфактурованих поставок як дебіторська заборгованість. На основі даних журнала-ордера важливо встановити, чи не занижена при складанні балансу заборгованість постачальникам по не сплаченим в строк розрахунковим документам і чи не збільшена у зв"язку з цим нормальна заборгованість їм, котра обліковується при розрахунках з бюджетом.

Слід вивчити аналітичні рахунки по кожному дебітору і кредитору та встановити, чи нема підставних аналітичних рахунків.

Досліджують, в яких конкретно документах або облікових регістрах найчастіше виявлені похибки або підробки, на яких балансових рахунках були приховані убутки через недостачі, крадіжки, безвідповідальність і незаконно створена дебіторська та кредиторська заборгованість.Тільки при таких умовах аудитор може ефективно використовувати метод вибіркової перевірки документів.Однак при будь-яких обставинах і методах дослідження документів обов"язковою умовою являється вивчення суцільним методом документів та записів в аналітичних та синтетичних рахунках по всім видам розрахунків, пов"язаних з рахунками витрат.


3"ясовують, чи не було випадків укриття дебіторської заборгованості шляхом відображення в балансі звернутого залишку замість розвернутого.При цьому вивчають наступні рахунки: "Розрахунки з покупцями та замовниками", "Розрахунки з постачальниками та підрядчиками", "Розрахунки з різними дебіторами та кредиторами" і т.д..

Необхідно зауважити, що зменшення дебіторської заборгованості не порушує рівність активу та пасиву балансу.Іноді окремі керівники та головні бухгалтера вуалюють дебіторську заборгованість, що мати підставу для отримання премій.У зв"язку з цим необхідно перевіряти первинні документи.

Питання правильності сплати місцевих податків і зборів також являються об"єктом аудита кредиторської заборгованості.Фінансовий стан підприємства залежить від співвідношення його ліквідних засобів, тобто всіх засобів, котрі можуть швидко перетворюватися в готівкові кошти.Чим вище ліквідність, тим стабільніше підприємство.Тому при аудиті перевіряються документи, пов"язані з виникненням дебіторської та кредиторської заборгованості, вивчається реальність цих сум та надійність дебіторів з точки зору виплат їм своїх боргів.При цьому перевіряють своєчасність звіряння розрахунків, наявність відправлених платежів дебіторам з нагадуванням про необхідність погашення боргів.

Суми кредиторської заборгованості між підприємствами недержавної форми власності, відносно котрих строк позовної давнини вже минув, підлягають віднесенню на результати господарської діяльності.В усіх інших випадках суми кредиторської заборгованості підлягають перерахванню в бюджет.

При дослідженні зобов'язань підприємства перед своїми кредиторами вивчають заборгованість банкам по позикам, умови та строки надання кредитів, порівнюючи суму виплачених відсотків з сумою, котра передбачалася при отриманні кредитів, і аналізують причини відхилень.Особливу увагу звертають на векселя, видані підприємством, та їх забезпеченість.


55 Досліджуються всі можливі штрафи, пені, визнанні боржником,

або по котрим отримані рішення суду, арбітражного суду про їх стягення.Слід підкреслити, що списання боргу на збиток в результаті неплатоспроможності боржника не являється причиною для ліквідації заборгованості, котру відображають по балансу протягом відповідного періоду, тобто з часу списання.Якщо є дебіторська заборгованість, відповідно якої строк позовної давності вже минув, вивчається питання про правильність списання сум за рішенням керівника підприємства і на який рахунок вона віднесена.Важливо також перевірити законність таких списувань.

Достовірність дебіторської та кредиторської заборгованості перевіряється шляхом звіряння по кожній статті балансу на дату перевірки з сумами заборгованості, відображеної в облікових регістрах і первинних документах.

Вивчення пертензіонних сум починається з аналізу та інвентаризації заборгованості по кожній сумі.На підприємствах звіряння розрахунків необхідна.Для цього дебіторам висилають виписки з особистих рахунків та направляють до них для взаємозвіряння спеціалістів.Одночасно необхідно запросити у кредиторів виписки з особистих рахунків про стан розрахунків з підприємством.З метою повного обхвату вивчення всіх операцій, пов"язаних з розрахунками, інвентаризацію їх необхідно виконувати на дату дослідження.Інвентаризацію розрахунків з покупцями та іншими дебіторами оформлюють спеціальним робочим документом аудитора.

При дослідженні пертензійної зоборгованості необхідно обгрунтувати відповідними документами і встановити, чи не числяться на балансі суми претензій з простроченими термінами. Звертається увага на списування суми неповернутих пертензій за рахунок наслідків діяльності клієнта.

Встановлюють, чи ведеться оперативний облік претензій і як здійснюється контроль за своєчасністю і обгрунтованістю передачі матеріалів в арбітражний суд для відшкодування заборгованості. Звертається увага на своєчасність заключення і виконання угод на постачання продукції та


54

матеріалів.В угоді також визначається відповідальність сторін за невиконання їм зобов'язань.

Аудит розрахунків кредитних операцій по платіжним документам дозволяє встановити не тільки правильність, але й своєчасність розрахунків.Для цього порівнюють дату приймання-відвантаження продукції, що вказана в приймально-здавальних документах з датою перерахування грошей підприємству.Розрахунки з постачальниками вивчають шляхом співставляння ціни і суми виплат, вказаних в документах, з платіжними.

Розрахунково-кредитні операції здійснюються переважно через в безготівковій формі через банк, котрий систематично контролює правильність розрахунків і додержання розрахункової дисципліни.Однак і тут можуть мати місце порушення котрі залишаються непоміченими банками.Тому на ці питання слід звертати особливу увагу .Результати перевірки операцій по розрахунковому рахунку оформлюють у відповідну відомість.

Належну увагу приділяють правильності ведення безготівкових розрахунків по нетоварним операціям.Важливе значення для здійснення розрахунків має послідовність їх здійснення.В більшості випадків в першу чергу здійснюють розрахунки з бюджетом.Особливо досліджують операції, котрі відображаються на рахунку "Розрахунки з бюджетом".Уважно перевіряються всі суми на субрахунках.Виявляються випадки недостовірності ведення синтетичного та аналітичного обліку розрахункових операцій по їх видам.

Важливе значення для успішного проведення аудиту безготівкових розрахунків має ознайомлення з господарством перевіряємого підприємства, станом бухгалтерського обліку і звітності, документами матеріально відповідальних осіб.Також, необхідним є проведення аналітичних процедур, які допоможуть знайти порушення і зекономити час аудитора.

Загалом послідовність перевірки безготівкових розрахунків аналогічна послідовності інформаційних зв"язків між обліковими документами (Рис. 1.10.)


55

РОЗДІЛ 2 АНАЛІЗ СТАНУ БЕЗГОТІВКОВИХ РОЗРАХУНКІВ, IX ОБЛІК ТА АУДИТ НА ЧЕРКАСЬКОМУ МШІЗТ

2.1 Загальна характеристика підприємства

Назва підприємства

Місце знаходження:

Форма власності:


Черкаське міжгалузеве Підприємство промислового Залізничного транспорту Скорочено: Черкаське МППЗТ

М.Черкаси Залізничний проїзд, 16

Державна


Основні напрямки діяльності підприємства:

-здійснення комплексного транспортного обслуговування, пов"язаного з перевезенням вантажів залізничним транспортом;

-підвищення ефективності використання локомотивного, вагонного парку та вантожно-розвантажувальної техніки;

-організація перевезень вантажів власним залізничим рухомим складом;