Смекни!
smekni.com

Бухоблік та аудит в сучасних умовах господарювання на Черкаському МППЗТ (стр. 17 из 19)

Транспортний ринок, нормальний, розвинутий являє собою структуризовану систему здійснення транспортних послуг. У кожного підприємства на цьому ринку є своє функціональне місце, своя сфера діяльності.Вузька спеціалізація сприяє покращенню якості запропонованих послуг.Сегментування транспортного ринку, розподіл і взаємозв'язок функцій здійснення всього спектру транспортних послуг гарантує його стабільність та подальший розвиток.

Черкаське МППЗТ являється специфічною транспортною структурою, яка локально та всебічно обслуговує промислові підприємства Черкаської області та міста Черкаси.Мобільність і локальність транспортної послуги


85

підприємств помислового залізничого транспорту суттєво відрізняється від послуг магістрального транспорту, тому, об'єднувати ці функції недоцільно і, навіть, шкідливо.

Для підтримання життєдіяльності транспортних цехів промислових підприємств потрібні не лише матеріально-технічні засоби, але й надзвичайні зусилля та досвід персоналу ППЗТ.А якщо врахувати те, що промислові підприємства в більшості випадків розраховуються за транспортні послуги лише своєю продукцією, то можна припустити, що з ліквідацією ППЗТ вони зупиняться повністю.

Магістральний транспорт не має коштів для покращення стану технічних засобів промислового залізничого транспорту.А за останні 5 років технічний стан тягового рухомого складу перетворився на критичний.Через невиконання вимог законодавчих актів щодо задоволення потреб залізничого транспорту у транспортних засобах, а також через надмірне падіння обсягів капітального ремонту, дефіцит запасних частин та зношення локомотивів у середньому по галузі сягає 70,3 % (дані за 1999 рік).Темпи оновлення парку вантажних вагонів набагато нижчі від темпів їх списання.Коштів для утримання під"їзних колій також не має як у залізничих доріг, так і у більшості промислових підприємств.А як вирішити питання експлуатації різносерійних локомотивів і забезпечення їх паливно-мастильними матеріалами.В той час, коли більшість магістральних станцій через відсутність дизельного палива вимушені були простоювати, ППЗТ не зупиняло своєї роботи.

За 40 років існування ППЗТ здобутий величезний досвід транспортного обслуговування промисловості У країни. Тільки завдяки тому, що ППЗТ вишукує можливості транспортного обслуговування підприємств Міністерства промисловості, останні продовжують працювати.Тому, ліквідація підприємств даного типу крім шкоди нічого не принесе.

2.3абезпечення повного та якісного задоволення потреб обслуговуваних підприємств у перевезеннях господарських вантажів, вантажно-розвантажувальних роботах, експедиційних послуг.


86

Економічна криза, що охопила народне господарство України, стала причиною значного зниження попиту на транспортні послуги залізничного транспорту на внутрішньому ринку та платіжної спроможності споживачів цих послуг.

На Черкаському МППЗТ обсяг вантажоперевезень у 1999 році порівняно з 1997 року ом скоротився на 21%, а обсяг вантажообороту майже на 30%.Тенденція скорочення наведених показників свідчить не про не ефективну діяльність даного підприємства, а про поглиблення кризових явищ в економіці.Не може відбуватися приріст обсягів діяльності ЧМППЗТ за умов, коли кожне друге підприємство Черкаської області протягом 1999 року працювало збиткове і спостерігався спад виробництва на основних промислових підприємствах — замовниках перевезень. Так, наприклад, основний клієнт ЧМППЗТ - ВАТ " Азот" у звітному році різко зменшив виробництво мінеральних добрив і аміаку синтетичного, а саме на 79,2 млн.грн.(25,3%) менше, ніж у 1998 році.Незважаючи на те, що "Укрзалізниця" за власною ініціативою зменшила вартість перевезень аміаку та залізничної руди, збільшення обсягів перевезень за цими видами вантажу не відбулося.

Отже, проблема спаду обсягів перевезень ЧМППЗТ нерозривно пов"язана з проблемою спаду виробництва як в Черкаській області, так і вцілому по Україні.Тому, для її вирішення необхідні раціональні заходи законодавчої та виконавчої влади.

Зі свого боку. Черкаське МППЗТ повинно намагатися здобути перелом у динаміці обсягів перевезень за рахунок:

-прведення маркетингових досліджень попиту на перевезення вантажів та надання послуг на основі анкетування, опитувань, статистик і прогнозованих даних про розвиток виробництва і споживання;

-активного залучення клієнтури до користування залізничим транспортом шляхом вивчення потреб у перевезеннях по кількості та якості і створення умов для їхнього задоволення;


87

-формування замовлень на перевезення з визначенням економічно доцільної вартості доставки з урахуванням її конкурентноспроможності;

-оформлення заявлених перевезень, перевізних документів і проведення розрахунків за перевезення в одному місці з мінімальною витратою часу;

-розробки і реалізації гнучкої тарифної політики;

-організації доставки вантажу "від дверей до дверей" і "у встановлений термін";

-розробки пропозицій по скороченню строку доставки вантажу;

-прийому заявок на термінові перевезення впродовж планового місяця;

-безперервного стеження за ходом виконання перевезення та оперативний вплив у випадку відхилення від договірних умов;

-надання довідково-інформаційного сервісу щодо організації умов перевезень і тарифам;

-погодження умов виконання укладених контрактів (договорів) з причетними підрозділами;

-оформлення необхідної звітності;

-розширення переліку сервісних послуг;

-аналізу незадоволених заявок і підготовка пропозицій по усуненню причин, що перешкоджають і стимулювання учасників перевезення за якісне виконання замовлення;

-розробки пропозицій з надання нетрадиційних послуг, виконання окремих вимог клієнтів (погодження часу подачі вагонів і контейнерів та прибуття вантажу; виконання перевезень по спецмаршруту; організація термінальних операцій; розміщення реклами на об"єктах залізничого транспорту, прийом і оформлення заявок на оренду рухомого складу, вантажно-розвантажувального та іншого обладнання, майданчиків);

-рекомендацій використання послуг експедиторів, у тому числі для експедування вантажів, які перевозяться залізничим транспортом. ЧМППЗТ повинно гарантувати від імені залізниці:

-забезпечення належного виконання замовле


88

-своєчасність доставки вантажів;

-схоронність вантажів, які перевозяться;

-виконання послуг у відповідності з умовами укладених договорів. З.Забезпечення виконання заходів по зниженню експлуатаційних витрат за рахунок впровадження ресурсозберігаючих технологій, вивільнення невикористаних потужностей підприємства, скорочення та ліквідація збиткових видів діяльності, приведення чисельності робітників, парків рухомого складу та інших виробничих потужностей відповідно до обсягів перевезень.

Експлуатаційні витрати досліджу вального підприємства за умови зниження обсягів вантажоперевезень протягом 1997-1999рр. Зросли майже в 1,3 рази.Основну частину суми екслпуатаційних витрат 1999 року склали витрати на оплату праці (40%) та амортизація (26%), інша частина - матеріали, послуги стороннім організаціям та ІН..ЧМППЗТ має можливість значно скоротити ці витрати за допомогою:

-раціоналізації технологічних потужностей;

-зміни практики технічного обслуговування і інвестицій в обладнання, що використовується для обслуговування інфраструктури;

-цільових капіталовкладень,спрямованих на підвищення продуктивності праці.

4.Суворе контролювання строків оплати рахунків кредиторів, зменшення обсягів дебіторської заборгованості та ліквідація простроченої дебіторської заборгованості на ЧМППЗТ.Потрібно:

1 .Застосувати штрафні санкції до клієнтів за порушення строків оплати.

2.Контролювати дебіторську заборгованість строк позовної давності якої закінчується, так як потім вона лягає на збитки підприємства.

З .Переглянути умови відповідних договорів.

4.Використовувати систему знижок при достроковій оплаті. 5. Слідку вати за співвідношенням кредиторської та дебіторської заборгованості.


89

5.Використовувати різні форми безготівкових розрахунків відповідно господарським відносинам між партнерами.

Якщо господарські відносини між партнерами засновані на тривалих, у тому числі коопераційних зв"язках (постачання матеріалів, палива...) з точки зору зберігання контактів; збільшення обсягів поставок, перш за все в інтересах продавця, недоречно використовувати такі жорсткі форми розрахунків як попередня оплата, авансові платежі і навіть акредитив.

При виникненні певних фінансових труднощів у покупця, доречно застосовувати таку форму фінансових відносин як комерційний кредит продавця.При цьому покупець має можливість підтримати свою платоспроможність виручкою від реалізації товарів, вироблених з використаної продукції, отриманої у кредит, а продавець, попри отриману вартість товару може компенсувати свої втрати від відволікання оборотних засобів і заробити певний прибуток за рахунок отримання відсотків.

Якщо покупець не спроможний оплатити товар або послуги відразу, але готовий отримати комерційний кредит і впродовж певного часу погасити свій борг продавцю, а продавець не має можливості в наданні товарного кредиту -покупець виписує борговий вексель продавцю, в якому бере зобов'язання виплатити повністю свій борг до певного числа, при чому сума боргу збільшується на величину відсотка за кредит, визначеного строками погашення і сумою заборгованості.Продавець має можливість переуступити вексель банку або іншій особі з дисконтом (знижкою) і фактично отримати суму виручки, відповідно вартості реалізованих товарів, робіт або послуг.