Смекни!
smekni.com

Бухоблік та аудит в сучасних умовах господарювання на Черкаському МППЗТ (стр. 18 из 19)

При постійних і стабільних поставках матеріалів, сировини та ін. Можна продавцю укласти договір з банківською установою на здійснення факторингових послуг.Тоді ця установа візьме на себе функції стягнення боргів, а товар, роботи або послуги будуть оплачені нею продавцю по мірі його відвантаження, виконання або надання.Банк має більше можливостей стягнення заборгованості.Продавець повинен оплатити факторингові послуги, однак ця плата є меншою тієї економії, котру отримає продавець за рахунок прискорення


90

обороту капіталу, зменшення витрат по стягненню дебіторської заборгованості та ін..При стабільних господарських зв"язках по постачанню сировини можна використовувати і страхування товарів, якщо є ймовірність, наприклад, стихійного лиха.

Якщо покупець систематично порушує свої зобов'язання, продавець може вимагати забезпечення додаткових гарантій погашення боргів, наприклад, гарантійні зобов'язання погашення заборгованості зі сторони великих і надійних фінансових інститутів.Якщо ж покупець зіткнувся з труднощами в пошуку гарантів, то продавець може в якості крайніх випадків виставити умови попередньої оплати чи авансового платежу, акредитиву чи бартеру.

Якщо ж господарські відносини між партнерами носять разовий, випадковий характер, і не має інформації про платоспроможність і обов'язковість клієнта, то доречно використовувати наступні форми розрахунків:

-Якщо в якості покупця виступає фізична особа і обсяги реалізації невеликі, то оплата може проводитися готівкою, банківськими чеками, кредитними картками ( в останніх двох випадках слід перевірити наявність грошового покриття через банк).

-Якщо обсяги реалізації великі, а покупець невідомий, доречно використовувати такі форми розрахунків як: акредитив, попередня оплата, авансові платежі або інши форми гарантування платежу (наприклад, гарантований вексель).

Якщо об"єктом господарських відносин між партнерами являються транспортні засоби, обладнання та ін., що використовується покупцями в якості основних фондів, повинна проводитися попередня робота по виявленню стану платоспроможності покупця і форми розрахунків повинні забезпечувати 100% гарантію оплати (попередня оплата, акредитив, гарантований вексель, лізінг).

Використання різноманітних форм розрахунків відповідно

ГОСПО ПаПСЬКИМ n'iUFMO'iH'^'^KRM. ТИП СКПЯПИСЯ МІЖ ПОС ГТІ ТТ'Ж'УВЯЛКНИМ


91

підприємством і його дебіторами дасть можливість у разі несвоєчасної оплати заборгованості:

-якщо борг оформлений як комерційний кредит, то у майбутньому отримати додатковий прибуток у вигляді % за кредит;

-якщо підприємству потрібні кошти, то продати борг з дисконтом;

-можлива оплата боргу поручителями по векселю або ін.фінансовими інститутами, які гарантували дане зобов'язання;

-можлива оплата боргу високоліквідними цінностями або продукцією;

-можливо використовувати варіант погашення боргу пакетом акцій боржником.

Для впорядкування розрахунків всередині транспортно-залізничної галузі доречно забезпечити введення єдиного векселя Укрзалізниці. 5.Удосконалення зв'язку та комп"юторних технологій» створення цілісної автоматизованої системи управління діяльності ЧМППЗТ.

За допомогою удосконалення зв"язку та комп"юторних технологій обсяги технічної роботи, що здійснюється на станціях ЧМППЗТ, можуть бути централізовані і її виконання може стати більш ефективним.Централізація технічної праці, що виконується в даний час на станціях, потребує капіталовкладень, котрі будуть витрачені на придбання апаратного і програмного забезпечення, обладнання зв"язку.В результаті комп"ютеризації продуктивність праці службовців управління комерційної роботи зросте удвічі, а службовців управління перевезеннями в 10 разів.

На даний час на ЧМППЗТ вже комп"ютеризовані основні облікові роботи бухгалтерії.Ефективно функціонують АРМБ по обліку праці і заробітної плати, по обліку матеріальних цінностей, обліку витрат виробництва.Розробляється програмне забезпечення розрахункових операцій та наскрізного обліку і складання бухгалтерської звітності.Те нданція до загальної автоматизації облікових робіт відіграє позитивну роль у підвищенні продуктивності праці управлінського апарату.


висновки

Здійснивши дослідження теоретичних і методологічних положень з обліку та аудиту безготівкових розрахункових операцій можна зробити певні висновки.

В Україні давно назріла потреба в удосконаленні системи безготівкових платежів і створенні ефективного грошово-кредитного обслуговування підприємств. Від успішного ров"язання цієї проблеми значною мірою залежить ефективність функціонування економіки в цілому і кожного окремого підприємства. Переорієнтація банківської діяльності з грошової спекуляції на роботу з платіжними вимогами і зобов"язаннями; відродження комерційного кредиту та надання боргам майнового статусу; створення умов для безперешкодного перетворення грошових вимог і зобов"язань на гроші, їх взаємного погашення і переуступання - дозволить вирішити проблему неплатежів в Україні.

Основу побудови бухгалтерського обліку безготівкових розрахунків визначають основні принципи їх організації. При цьому, інформаційні зв"язки між первинними документами, реєстрами аналітичного та синтетичного обліку, бухгалтерською звітністю в значній мірі залежать від форми та порядку здійснення безготівкових розрахунків.

Дослідження безготівкових розрахункових операцій являється складовою частиною аудита господарсько-фінансової діяльності і здійснюється у зв"язку з іншими операціями (касовими, банківськими, товарними, виробничими, операціями по капітальним вкладенням і т.д.).Це пояснюється тим, що багато вказаних та інших операцій прямо або побічно впливають на розрахункові взаємовідносини між підприємствами. Аудит безготівкових


розрахунків відноситься до операційного аудиту, і тому носить необов"язковий характер, т.б. проводиться на замовлення клієнта,

В умовах впровадження економічних відносин ринкового спрямування реформування системи бухгалтерського обліку, в т.ч. й обліку безготівкових операцій, являється нагальною потребою загальнодержавного характеру.Відповідно реформуванню системи бухгалтерського обліку повинен розвиватися і аудит.

Черкаське МППЗТ, яке входить в об"єднання "Укрпромжелдортранс", забезпечує транспортним обслуговуванням промислові підприємства Черкаської області та міста Черкаси. Останнє включає не тільки подання, прибирання та розвантаження вагонів на під"їзних коліях, але й роботу з рухомим составом у виробничих цехах і складах, т.б., включення транспортних процесів в технологію виробництва. Організація руху і маневрової роботи здійснюється не на базі графіка руху поїздів на шд"їзних коліях, а на базі технологічних процесів роботи, безпосередньо, підприємств-клієнтів.

На ЧМППЗТ ведеться журнально-ордерна форма бухгалтерського обліку за 17 Ж/О. Крім того на ЧМППЗТ ефективно використовується ЕОМ, що зумовлює специфіку організації бухгалтерського обліку. Основні обліково-обчислювальні роботи виконуються автоматично.На підприємстві вже функціонує АРМБ по обліку праці і заробітної плати, АРМБ по обліку матеріальних цінностей, АРМБ обліку витрат виробництва, розробляється АРМБ по обліку розрахункових операцій та наскрізного обліку і складання звітності. Загалом, на підприємстві існує тенденція до створення цілісної автоматизованої системи управління.

Проведений фінансово-економічний аналіз свідчить, що дане підприємство має значний виробничо-господарський потенціал. Незважаючи на зовнішні економічні фактори, підприємство за 1998 рік виконало план по вантажоперевезенню на 106,9%, по вантожообороту на 105,9%. Фактично ж за звітний рік підприємством перевезено 1769 т.тн вантажу і перероблено 425,1 т.тн. На 1.01.99 Черкаське МППЗТ обслуговує 91 підприємство міста та області.Проте, показники рентабельності значно знизилися порівняно з


минулим періодом, що свідчить про погіршення фінансового стану досліджувального підприємства Основними причинами цього є::

невідповідність виробничого потенціалу підприємства обсягам перевезень вантажів та виконаних робіт; недосконалість розрахунково-платіжної дисципліни.

Для стабілізації фінансово-економічного стану Черкаського МППЗТ були запропоновані заходи: розглянути питання про приватизацію досліджувального підприємства; забезпечити повне та якісне задоволення потреб клієнтів; забезпечити виконання заходів по зниженню експлуатаційних витрат; покращення розрахунково-платіжної дисципліни на підприємстві;

створення цілісної автоматизованої системи управління діяльності підприємства.

Всі розглянуті проблеми щодо поліпшення фінансово-господарської діяльності ЧМППЗТ стосується і залізничної галузі вцілому.3 входженням України до європейського економічного простору значення залізничного транспорту значно зростає, тому необхідна державна підтримка даної галузі, допомога регіональних та місцевих органів влади.


ЛІТЕРАТУРА:

1. Закон України «Про аудиторську діяльність» від 22.04.93 № 3125 - ХП

2. Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 22.05.97 № 283/97-ВР (із змінами та доповненнями)

3. Закон України «Про податок на додану вартість» від 3 квітня 1997 p. №1б8/97-ВР (із змінами і доповненнями)

4. Закон України «Про цінні папери і фондову біржу» від 18.06.91 № 1201-XII