Смекни!
smekni.com

Бухоблік та аудит в сучасних умовах господарювання на Черкаському МППЗТ (стр. 7 из 19)

- залучення до оплати третьої особи, що має засоби;

- можливість використання для оплати товарів векселів, отриманих від

своїх боржників. Для продавця:

- різке збільшення гарантій оплати за рахунок аваліста (поручителя), відповідальності всіх векселедавщв перед векселедержателем і дій законодавчих норм, строго регламентуючих вексельний оборот;

- можливість продавати векселі до терміну їх погашення боржниками і

отримання необхідних оборотних засобів. Недоліком застосування векселів при використанні їх у розрахунках за товари - те, що крім договора поставки вимагається оформлення ще одного документа - векселя, для чого покупець повинен в окремих випадках отримувати згоду надійного поручителя, задовольняючи вимоги продавця.


37

І.З.Організація синтетичного і аналітичного обліку безготівкових розрахунків

Основу побудови бухгалтерського обліку безготівкових розрахунків визначають основні принципи їх організації, а саме:

1.Грошові засоби обов'язково зберігаються на рахунках в установах банку (за винятком перехідних залишків у касі).Правовою базою для реалізації цього принципу є угода між підприємством і банком щодо розрахунково-касового обслуговування.

2.Підприємствам надано право вибору установи банку для відкриття рахунків усіх видів (основного й додаткового) за згодою банку.

3.Принцип самостійного (без участі банків) вибору підприємствами форми розрахунків та закріплення їх у своїх договорах та угодах.Установи банків можуть тільки пропонувати своїм клієнтам застосовувати ту чи іншу форму розрахунків, враховуючи специфіку діяльності та конкретні умови, які можуть скластися в процесі розрахунків.

4.Кошти з рахунку підприємства списуються на розпорядження його власника.Ураховуючи можливість відкриття кількох рахунків, суб"єкт підприємницької діяльності визначає один з рахунків як основний. На ньому здійснюється облік заборгованості, яка списується беззаперечно.

5.Поточні рахунки підприємствам-су б"єктам підприємницької діяльності відкривають установи банків тільки за умови повідомлення про це податкового органу.

6.Платежі здійснюються до або після відвантаження продукції, виконання робіт, послуг або одночасно з ними.

7-Принцип полягає в терміновому здійсненні платежів.Момент здійснення платежу має бути максимально наближеним до часу відвантаження товару, виконання робіт, надання послуг. Постановою Верховної Ради України "Про норматив обігу платіжних документів в Україні" від 25.06.93 з метою прискорення проходження банківських платіжних документів по


38

перерахуванню коштів: в межах України - 7 дн., а для внутрішньообласних розрахунків — 3 доби.

8.Платежі здійснюються в межах залишків коштів на рахунках платника або в межах наданого банківського кредиту.

9.Розрахунки між суб"єктами підприємницької діяльності можуть здійснюватися готівкою.При цьому постачальник-отримувач коштів, повинен суму отриманої готівки провести через касову книгу і повернути її в повному обсязі на свій рахунок у банк.Використання готівки, пов"язане з виплатою заробітної плати, премій, винагород, матеріальної допомоги, дивідендів, проводиться тільки шляхом її отримання з кас банків.Такийпорядок дає змогу контролювати своєчасну сплату податків, внесків та інших обов'язкових платежів, розмір яких залежить від фонду оплати праці.

Через великий обсяг розрахункових операцій та існування найрізноманітніших взаємовідносин суб"єктів господарської діяльності, облікова інформація безготівкових розрахунків характеризується дуже складною структурою.При цьому, інформаційні зв"язки між первинними документами, реєстрами аналітичного та синтетичного обліку, бухгалтерське. Звітністю в значній мірі залежить від форми та порядку здійснення безготівкових розрахунків.Схематично інформаційні зв"язки між обліковими документами при безготівкових розрахунках зображені на рис. 1.10.

У перебігу господарської діяльності підприємств виникає багато варіантів зв"язків між обліковими документами.Так, при попередній оплаті постачальникам за товарними операціями, розрахункові документи оформлюються раніше відвантажувальних і, відповідно, перерахування коштів йде в першочерговому порядку, про що на базі виписок банку зазначається у ж/о № 2.Потім, при надходжені товарів, наданні послуг, виконанні робіт, на базі первинних документів робляться відповідні відмітки про фактичне отримання у ж/о № 6,8.Якщо ж оплата здійснюється після фактичного отримання, то на основі отриманих первинних документів робляться відповідні записи в реєстрах аналітичного та синтетичного обліку і виписуються необхідні


39

розрахункові документи, а вже потім списуються кошти з розрахункового рахунку в банку.

Первинні

Розрахункові

Банківська

Реєстри

Бух.

документи

документи:

Установа

аналітичного

Звітність

та

Рахунок

Плат.доручення

синтетичного

Наряд-заказ Накладна

ГІлат. вим-доруч Чек

Розрахунковий

обліку

Баланс

Тов/трансп.накл Податкова накл Прибут. Ордер Накл.зальїзниці

Акредитив Плат. вимога Інкасові доруч Плат. картки

рахунок

Інші рахунки в банках

Аналіт.рахунки Ж/0№і6,7,8,11,2 В №>7,8,9,.2

Звіт про фін. результати Звіт про фін.-маиновий стан

Та інші

Векселя

Головна книга

Та інші

Рис.1 .ІО.Схема зв"язків між обліковими документами при безготівкових розрахунках

Зовсім інший рух документів при безготівкових розрахунках за товарними операціями з покупцями та замовниками.Так, якщо покупець попередньо оплачує рахунок, то його розрахункові документи першочергово надходять в банк і проходить зарахування коштів на розрахунковий рахунок підприємства, а вже потім підприємство оформлює первинні відвантажувальні документи і передає їх покупцю разом з продукцією.Відповідно здійснюються записи в реєстри синтетичного і аналітичного обліку.

При безготівкових розрахунках за нетоварними операціями рух документів чітко обумовлений чинним законодавством.Так, наприклад, при безспірному списанні коштів відповідним органом виписується інкасове доручення або платіжна вимога, за якою і проводиться відповідні операції.

Існування найрізноманітніших схем безготівкових розрахунків є об"єктивною умовою функціонування будь-якої розвинутої економіки.Контроль безготівкових розрахунків здійснюється банківською системою. Це обумовлюється обов"язковістю проходження всіх розрахункових документів через установи банків.Винятком являються вексельні операції, які не обов"язково пов"язані з банками - можлива пряма оплата векселя боржником кредитору.


40

Виходячи з вище сказаного, для обліку безготівкових розрахунків на підприємстві відкриваються наступні синтетичні рахунки:

№ 311 "Розрахунковий рахунок" № 314 "Інші рахунки в банках" № 34 "Короткострокові векселі одержані" № 62 "Короткострокові векселі видані"

Облік коштів на розрахунковому рахунку

Для бухгалтерського обліку операцій по розрахунковому рахунку використовують рахунок 311 "Розрахунковий рахунок".Це активний бухгалтерський рахунок, на дебеті якого відображують будь-які надходження грошей на розрахунковий рахунок, а на кредиті - перерахуваннят і виплати готівки з розрахункового рахунку.Дебетове сальдо відображує залишок грошових коштів на розрахунковому рахунку на даний момент часу .Кредитового сальдо по рахунку № 311, як і по будь-якому активному рахунку, бути не може.

Операції по рахунку № 311 "Розрахунковий рахунок" відображують на підставі перевірених виписок банку і грошових документів, прикладених до них.Якщо в виписках банку виявляються операції, помилково проведені по розрахунковому рахунку підприємства, то вони відображуються на рахунку № 311 відповідно на дебеті або кредиті в кореспонденції з рахунком № 374 "Розрахунки по претензіях".

Про помилки письмово сповіщають установу банку і вимагають їх виправлення.Помилки, допущені в операціях по розрахунковому або інших рахунках в банку, необхідно вчасно виявити і слідкувати за їх обов"язковим і точним виправленням установою банку.Не виявленні або не виправлені помилки тягнуть за собою збитки рідприємства.На рахунку № 311


41

"Розрахунковий рахунок" залишок на кожний даний момент часу має відповідати залишку грошей, зафіксованому у виписці банку по розрахунковому рахунку підприємства.

Періодично (як правило кожного дня) банк видає власникам рахунків виписки з рахунку з копіями розрахункових документів.Виписка обов'язково подається на перше число кожного місяця.Вона перевіряється підприємством з точки зору відповідності її доданим документам; при цьому встановлюється, чи всі записи належать до підприємств-власників рахунку .Виписка є основою для записів у реєстрах (Ж/О № 2 і допоміжної відомості № 2) операцій на розрахунковому рахунку. Записи банку і підприємства мають бути ідентичними, але потрібно урахувати, що рахунок № 311 підприємства є активним, а для банку розрахункові рахунки підприємств-є пасивними рахунками.Тому на дебеті у виписці банку буде показана сума коштів, що списана з розрахункового рахунку, а на кредиті — зарахована на нього, відповідно сальдо у виписці буде по кредиту рахунку.