Смекни!
smekni.com

Вітаміни (стр. 2 из 2)

Таким чином, вітамін D добре представлений у рибних продуктах. Його багато в печінці тріски й печіночному риб'ячому жирі, в оселедці, шпротах, нототенії мармурової й ін. Вітамін D утримується й у молочних продуктах, однак у незначних кількостях, що не перевищують 1-2 мкг (крім сухих дитячих молочних сумішей).


3. Вітаміни групи Е (токофероли)

Вітаміни групи Е поєднують 8 токоферолів. Вітамін E у чистому виді, у формі токоферолу виділений в 1936 Эвансом й Эмерсоном, а в 1938 р. здійснений його синтез.

Молекула токоферолу складається з кільця похідного бензохинона й изопреноидной бічного ланцюга. Вітамін Е включає природні й синтетичні речовини, похідні токола, що характеризуються біологічною активністю. По біологічній дії токофероли діляться на речовини вітамінної й антиокисної активності.

а) Фізіологічне значення

Фізіологічне значення вітаміну Е в основному полягає в антиокисличтельном дії на внутрішньоклітинні ліпіди й запобіганні ліпідів Токофероли беруть участь в обміні білка (у синтезі нуклеопротеидов, а також в обміні креатину й креатннина).

Токофероли роблять дія, що нормалізує, на м'язову систему. Достатній рівень токоферолів сприяє розвитку м'язів і нормалізує м'язову діяльність, запобігаючи розвитку м'язової слабості й стомлення. Токофероли можуть широко використатися в спортивній медицині й у спортивній практиці як засіб нормалізації м'язової діяльності, при більших фізичних навантаженнях у період напружених тренувань. Вітамін Е застосовується з лікувальною метою при прогресуючої м'язової дистрофі-важкому захворюванні людини.

б) Недостатність.

Недостатність вітаміну Е в тварин викликає м'язову дистрофію. При цьому порушується активність ферментів фосфорнлировання креатину, у м'язах знижується зміст міозину й одночасно відбувається заміна його коллагеном. Важливою стороною біологічної дії вітаміну Е є його вплив на функцію розмноження.

У пацюків при недоліку токоферолів виникають порушення полового циклу. У самців порушується сперматогенез, дегенеративно змінюється епітелій насінних канальцев, губиться здатність до запліднення, у самок наступає безплідність, а при вагітність-припинення її й загибель плода.

Вітамін Е втримується в значній кількості в рослинних маслах, зародках злаків і зелених овочів н інших продуктах (мг на 100 м їстівній частині продукту): у бавовняному маслі-114, кукурудзяному-93, арахісовому-84, соняшниковому рафінованому-67, маргарині молочному-25, сої- 17,3, обліписі-10,3, горосі-9,4, печінки тріски-8,8, крупі гречаної - 6,65, кукурудзі - 5,5, горошку зеленому - 2,6, яйці курячому-2, печінки яловичої- 1,28.

Добова потреба дорослої людини у вітаміні Е орієнтовно визначена в 12-15 мг.


4. Вітаміни групи К (филлохиноны)

До вітамінів групи К ставляться природні речовини- вітамін K1 і вітамін К2 (менахинон). Із синтетичних препаратів відомий вітамін Кз (метоннон) і водорозчинний препарат викасол, що володіють високою біологічною активністю. Своя назва вітамін К одержав від слова "коагуляція" («свертываемость»).

а) Фізіологічне значення.

Вітаміни групи К беруть участь у процесах згортання крові. Вони впливають на біосинтез прокоагулянтов й є стимуляторами біосинтезу в печінці чотирьох білків ферментів, необхідних для згортання крові й утворення активних тромбопластина й тромбіну.

У дорослої людини вітамін К2 синтезується кишковою мікрофлорою (до 1,5 мг у добу). Синтез вітамінів К кишковою мікрофлорою виключає можливість виникнення в дорослої людини первинного К-авитамнноза. Реальна небезпека К-вітамінної недостатності й розвитку первинного К-авітамінозу виникає в дітей у перші 5 днів їх постэмбриональной життя, коли їхній кишечник ще недостатньо заселений мікрофлорою, здатної синтезувати вітамін К.

У дорослої людини можливі вторинні К-авитаминозы, що розвиваються в результаті припинення засвоєння вітамінів К у кишечнику або внаслідок припинення його ендогенного синтезу кишковою мікрофлорою. Найбільш частою причиною вторинної недостатності вітаміну К є хвороби печінки. Вторинний К-авітаміноз може мати місце при обтурационной жовтяниці, коли внаслідок припинення надходження жовчі s дванадцятипалу кишку порушується засвоєння жирорастворимых речовин, у тому числі вітамінів групи К.


б) Джерела.

Филлохинон (вітамін Kі) утримується в зелених листах салату, капусти, шпинату, кропиви, а також у деяких травах (люцерна й ін.). Під впливом сонячного світла зелені з рослин синтезують филлохинон.

Вітамін К2 утримується у тваринних продуктах і бактеріях. Він може також продуцироваться бактеріями у верхніх відділах товстого кишечнику. З мікроорганізмів кишкового тракту, що синтезують вітамін К, найбільше значення має кишкова паличка.

Зміст вітаміну К у харчових продуктах наступне (мг на 100 м їстівно" частини продукту): у кольоровій капусті- 0,06, зеленому горошку-0,1-0,3 мг, моркви-0,1, шпинаті- 4,5, томаті-0,4, суниці-0,12, картоплі-0,08, молоці- 0,002, яйці-0,02, курячому м'ясі-0,01, телятині, баранині, свинині-0,15, свинячої печінки-0,6, яловичині й трісці-0,1.


ЛІТЕРАТУРА:

1. Петровский К.С., Ванханен В.Д. Гігієна харчування. - М., 1982.

2. Трактат про харчування. - М., 1987.