Смекни!
smekni.com

Визначення первісної вартості готової продукції (стр. 3 из 5)

Накладна на відпуск матеріалів на сторону (див. дод.9), застосовується для оформлення відпуску матеріалів виробничим одиницям, обיєднання чи сторонім організаціям, також разом з нею виписують податкову накладну. В ній зазначають такі реквізити: назву підприємства; номер накладної, податкової; вид операції, склад; кореспондуючий рахунок; дата; кому відпускаються; на якій основі; через кого; номер по порядку; назва, сорт, розмір; одиниця виміру; кількість; ціна; сума; порядковий номер запису; всього відпущено; на яку суму (прописом); підпис особи яка дозволила відпуск матеріалів; підписи: головного бухгалтера, особи яка відпустила матеріали, особи яка получила матеріали.

Довіреність - це бланк суворої звітності, і дійсний протягом десяти днів. Довіреність призначена для оформлення права окремої посадової особи виступати довіреною особою підприємства при отриманні готової продукції. В довіреності зазначають такі реквізити: її номер; адреса підприємства - одержувача, його назва, ідентифікаційний код ЄДРПОУ; підприємство-платник і його адреса, рахунок МФО, назва банку; по яке число дійсна; дата видачі; кому видано (посада, ПІБ); документ, що засвідчує особу, серія, номер, дату видачі і ким виданий; які цінності має отримати.

Відвантаження готової продукції

на експорт залізничним транспортом.

Заключення контракту.

Фірма, яка заключила контракт, направляє на ВАТ „Рівнеазот” у відділ зовнішньо-економічної діяльності (далі ВЗЕД) транспортну інструкцію, в якій вказує, куди, в якій кількості та упаковці потрібно відвантажити продукцію згідно умов контракту.

ВЗЕД передає транспортну інструкцію в транспортний відділ (далі ТрВ).

ТрВ передає прийомоздавачам залізничного цеху (далі ЗЦ), які знаходяться на станції Обарів, конкретні дані згідно транспортної інструкції для подальшого заповнення транспортних документів.

Прийомоздавач ст. Обарів повідомляє начальнику зміни ЗЦ про кількісні характеристики даного відвантаження.

Начальник зміни ЗЦ організовує підбір відповідного рухомого складу в цеху (та на ст. Обарів), подачу його під завантаження у відповідні цехи підприємства.

Після завантаження вагон опломбовується пломбою цеху. При цьому може бути присутній працівник митниці. Далі вагон зважується на ваговій цеху (або ЗЦ). Згідно даних зважування в ЦВТК виписується 1 сертифікат якості відповідної форми на експорт на кожний вагон. Також дані зважування передаються в ЗЦ.

Після завантажування та зважування вагону на ст. Обарів проходить процедура оформлення залізничних накладних на експорт. Вони оформляються в кількості:

5 основних примірників (1 - для відправника, 1 - для митниці, 3 - знаходиться з вагоном);

додаткові примірники в кількості, через скільки країн буде переміщуватися вагон до кінцевого споживача.

Працівники ВЗЕД забирають заповнені залізничні накладні із ст. Обарів та сертифікати якості з ЦВТК у відділ. Далі проводиться формування пакету документів на дане відвантаження для надання його в митницю для декларування:

заявка на митницю для надання інспектора, що буде займатися митним оформленням даного вантажу;

копія контракту;

копія карточки реєстрації контракту (для аміачної селітри, аміаку, аміачної води);

залізничні накладні;

вантажно-митна декларація (в 5-ти примірниках);

транспортна інструкція;

інвойс;

сертифікат якості;

розрахунок митної вартості;

довідка про транспортні витрати для перевезення вантажу до пункту переходу „кордон -... ” (при умові поставки (FCA, EXW);

реєстр наданих документів.

Паралельно готуються документи для отримання сертифікату походження товару в Рівненській філії торгово-промислової палати (ТПП) України та екологічної декларації в управлінні екології.

Інспектор митниці провіряє надані документи та проводить митне оформлення вантажу, залишає в себе:

1-й, 2-й, 3-й, 5-й примірники вантажно-митної декларації;

заявку на митницю для надання інспектора;

інвойс (1 прим);

розрахунок митної вартості;

реєстр наданих документів;

довідку про транспортні витрати для перевезення вантажу до пункту переходу „кордон -... ”;

сертифікат походження товару;

екологічну декларацію.

Після митного оформлення працівники ВЗЕД передають оформлені документи на ст. Обарів в товарну касу, зокрема:

4-й примірник вантажно-митної декларації;

залізничні накладні (з відміткою митниці);

інвойс;

сертифікат якості;

сертифікат походження товару;

екологічну декларацію,

де після фактичного відправлення вантажу по залізниці на залізничній накладній проставляється штамп з датою відправки.

12.2 примірники залізничної повертаються з товарної каси прийомоздавачам ЗЦ, потім 1 примірник передається в ЦВТК, де до нього підкріплюється 1 примірник сертифікату якості, які виписані згідно фактично зроблених аналізів. Далі дані документи кур’єрським способом передаються у відділ АСУП для подальшої обробки.

Після надання митниці працівниками ВЗЕД одного примірника залізничної накладної після фактичного відправлення продукції вона повертає 5-й примірник вантажно-митної декларації підприємству.

Відвантаження готової продукції

на експорт самовивозом

Заключення контракту.

Фірма, яка заключила контракт, замовляє автомашину для перевезення вантажу у фірми - перевізника і висилає в адресу ВАТ „Рівнеазот” транспортну інструкцію.

В день, вказаний у транспортній інструкції, автомашина прибуває на завантаження.

Працівники ВЗЕД звіряють номер автомашини з номером, вказаним у транспортній інструкції, перевіряють наявність документів у водія на міжнародне перевезення. Якщо все вірно, виписують накладну на завантаження, яка підписується начальником відділу і головним бухгалтером підприємства і завіряється печаткою відділу.

Заповнюється заявка на митницю для надання інспектора, що буде займається митним оформленням. Заявка підписується начальником відділу і головним бухгалтером і завіряється печаткою „для декларування".

Заявка, документи водія, Carnet TIR і CMR надаються на митницю. Начальник вантажного відділу митниці виділяє інспектора для митного оформлення. Інспектор перевіряє документи і дає дозвіл на завантаження.

Водій на підставі накладної виписує перепустку у бюро перепусток підприємства для заїзду на територію ВАТ „Рівнеазот". Після завантаження машина пломбується заводською пломбою в присутності працівника воєнізованого загону охорони (далі ВЗО). Водію видається сертифікат якості і 2 примірники заповненої накладної, де вказується кількість завантаженої продукції, підписані начальником цеху і завірені цеховою печаткою. Відповідальні працівники ВЗО дзвонять у ВЗЕД, звіряють по телефону номер автомашини і кількість вантажу і випускають машину з території підприємства.

Працівники ВЗЕД на підставі транспортної інструкції готують документи, необхідні для митного оформлення:

друкується CMR і Carnet TIR. CMR підписується начальником відділу і завіряється гербовою печаткою.

ВМД - підписується начальником відділу і завіряється печаткою для декларування.

інвойси - підписуються начальником відділу і головним бухгалтером, завіряються гербовою печаткою.

довідка розрахунку митної вартості - підписується начальником відділу і завіряється печаткою для декларування.

довідка на транспортні витрати для перевезення вантажу до пункту переходу границі - підписується директором і головним бухгалтером, завіряється гербовою печаткою.

реєстр поданих документів - підписується начальником відділу і завіряється печаткою для декларування.

Комплект документів надається на митницю для митного декларування.

Паралельно готуються документи для одержання сертифіката походження в ТПП і екологічної декларації в управлінні екології.

Інспектор митниці перевіряє подані документи, вантаж і пломбує автомашину своєю пломбою.

Після митного оформлення водій віддає працівникам ВЗЕД 5-ий примірник ВМД, 1 примірник CMR і 1 примірник інвойсу і йому віддається по одному примірнику сертифікату походження, сертифікату якості й екологічної декларації.

Відвантаження готової продукції

на внутрішній ринок

а) залізничним транспортом;

Відділ оптових поставок підприємства (далі ВОП), який займається реалізацією готової продукції на території України, до 15 числа надає дані у ТрВ планові показники поставки готової продукції на наступний місяць в розрізі видів продукції та залізниць згідно укладених угод. ТрВ на основі цих показників формує план перевезень в 3-х примірниках та надсилає його в Львівську залізницю. Після опрацювання 1 примірник залишається в Львівській залізниці, 1 примірник надходить в Рівненську дирекцію Львівської залізниці, 1 примірник - на ст. Обарів, де під даний план перевезень залізниця надає рухомий склад для перевезення готової продукції. ВОП один раз в декаду формує розпорядження на відвантаження готової продукції та посилає по каналу зв’язку на ст. Обарів. Прийомоздавач ст. Обарів на основі цього розпорядження дає вказівку в ЗЦ про завантаження рухомого складу, після чого отримує від ЗЦ інформацію про номер завантаженого вагона та його вагу, вносить ці дані в розпорядження та роздруковує на принтері залізничну накладну в 4-х примірниках. Після завантаження вагону паспортист ЦВТК, який знаходиться в ЗЦ, виписує попередній сертифікат якості на кожний вагон, який відправляється разом з вагоном на ст. Обарів. Після цього залізнична накладна та сертифікат (див. додат.13) якості надається в товарну касу ст. Обарів, де проводиться розрахунок провізної плати та її величина проставляється в накладній. По факту відправки на накладній проставляється штамп станції з датою відвантаження. Після цього 1-й і 2-й примірники залізничної накладної та сертифікат якості відправляються разом з вагоном, 3-й - залишається на ст. Обарів, потім передається в Рівненську дирекцію Львівської залізниці, 4-й примірник повертається прийомоздавачам ЗЦ, потім передається в ЦВТК, де до нього підкріплюються 2 примірники сертифікату якості, які виписані згідно фактично зроблених аналізів. Далі дані документи кур’єрським способом передаються у відділ АСУП для подальшої обробки.