Смекни!
smekni.com

Хвороби нігтів (стр. 3 из 3)

Мозоль, що має аналогічне походження, являє собою ділянку ороговіння округлої форми, що виступає над поверхнею шкіри на зразок капелюшка цвяха. Вона характеризується вираженою щільністю, хворобливістю, а також більш значним, ніж при омозолелості, потовщенням рогового шару, запаленням і частковою атрофією дерми.

Під впливом лугів, кислот, травм, інфекції (бактерії, грибки) та інших несприятливих причин можуть виникнути захворювання нігтя, що проявляються ураженням нігтьової пластинки, кореня нігтя і нігтьового ложа (оних) або поразкою нігтьового валика (пароніхія). Оних виражається зміною розміру, форми, структури та кольору нігтьових пластин, які можуть бути збільшені або зменшені, а іноді й повністю відсутні, Часто беруть потворну форму, що поєднується з іншими аномаліями ороговіння. Ці порушення найчастіше бувають спадковими.

Серед придбаних уражень нігтів виділяють групу захворювань, пов'язаних з порушеннями функцій різних органів і систем, зокрема нервової та ендокринної, які характеризуються одночасним поразкою всіх або більшості нігтів, відсутністю запального процесу, зміною кольору нігтів, подовжнім розщепленням нігтьової пластинки, освітою горбистості або блюдцеобразной угнутості , появою молочно-білих плям і пр. При порушенні харчування нігтьових пластин вони стають плоскими, вигнутими і з поперечними, поздовжніми борознами. Появі пароніхія сприяють хвороби обміну речовин, наприклад цукровий діабет.

Лікування цих захворювань направлено на терапії основного захворювання.

Велику групу становлять захворювання, пов'язані з травмами, опіками, дією кислот, лугів та інших, часто професійних факторів, які викликають часткову відшарування нігтьової пластинки і зміна кольору нігтя, іноді в поєднанні з пароніхій.


Грибкові захворювання шкіри (дерматомікози)

Дерматомікози - захворювання шкіри та її придатків, що викликаються різними патогенними грибками.

Виділяють декілька груп дерматомікозів. До першої відносять мікози, збудники яких паразитують в поверхневих шарах шкіри: вони не викликають запальних реакцій організму, біль або свербіння, а найголовніше - практично не заразні.

У другу групу грибкових захворювань шкіри входять дуже заразні хвороби: епідермофітія стоп, руброфітія. Збудники вражають всю товщу рогового шару і викликають значну запальну реакцію нижчих верств, вражають нігті рук і ніг. Ці форми захворювання легше попередити, ніж лікувати тому дуже важливу роль грає гігієна.

До третьої групи належать розповсюджені мікози - трихофітія, мікроспорія і фавус (парша), які викликаються грибками - трихофітон, мікроспорумамі і епідермофітонамі. Джерелом зараження при цих захворюваннях можуть бути дворові кішки, собаки, тварини з «живого куточка». Крім того, зараження може відбутися через забруднені предмети грибком - спецодяг, ножиці, гребінці, апарати для стрижки волосся та ін

Трихофітія (стригучий лишай). Це дуже заразне захворювання шкіри, волосся, нігтів. Розрізняють поверхневу форму, що викликається грибками, що паразитують тільки на шкірі людини, і надривно, чи глибоку, форму трихофітії, обумовлену грибками - паразитами шкіри тварин. Зараження поверхневою формою відбувається через різні предмети, що були у вжитку у хворих: гребінці, білизна, недезінфіцірованние інструменти під час манікюру і педикюру. На шкірі з'являються дрібні червоні плями округлих обрисів з яскравим запальним, злегка піднятим обідком і лущенням в центральній частині (лишай). Уражені грибком нігті стає тьмяним, горбистими, набувають брудно-сірий колір, товщають, а потім починають кришитися.

Мікози стоп. Збудником є мікроскопічний грибок, що вражає шкіру і нігті стоп. Джерелом зараження стають хворі люди, в навколишнє середовище збудники потрапляють з лусочками шкіри, шматочками кришаться нігтів. Зараження часто відбувається при користуванні чужим білизною, ножицями для підстригання нігтів та іншими предметами побуту. Спостерігаються випадки зараження при педикюрі, якщо вживаються для цього інструменти не дезинфікуються після кожного застосування.

Грибок впроваджується найчастіше в шкіру міжпальцевих складок стоп, стоп, і перші симптоми виражаються в лущення шкіри цих ділянок, часто непомітний для жевріла. Лушпинність потім змінюється бульбашками різних розмірів, наповненими спочатку прозорою, шиї каламутній рідиною. Бульбашки зливаються і розкриваються з утворенням запальних червоних, пущіх ділянок, болючих і. сверблячих. Шкіра бічних поверхонь пальців стає білої, пухкої, відділяється пластами, у глибині складки з'являється тріщина, хвороблива, сверблячі. Надалі всі прояви стихають, залишається лише невелике лущення. Однак лікування не настає, грибок продовжує жити роговому шарі шкіри. Без лікування хвороба приймає хронічний перебіг із загостренням у теплу пору року. ж інші грибком нігті стає тьмяним, в їх товщі з'являються жовті плями і смуги, нігтьові платівки товщають, розпушуються і кришаться. У шматочки кришаться нігтів, також як в лусочках шкіри стоп і міжпальцевих складок, містяться нитки міцелію і спори грибків.

Правила особистої профілактики: прагнути не користуватися чужими взуттям, шкарпетками, ножицями; в басейні не надягати гумові тапочки. Обов'язково лікувати пітливість стоп. Громадське профілактика полягає в щоденному прибиранню та дезінфекції приміщень душових, спортзалів, дезинфекції приладів для манікюру і педикюру, регулярних медоглядах перукарів, майстрів манікюру та педикюру.


Гнійничкові захворювання шкіри

Гнійничкові захворювання шкіри (піодермія) - група шкірних хвороб, що викликаються гноєтворними мікробами - стафілококами і стрептококами, які широко поширені в природі. На поверхні кожіздорових людей майже завжди можна виявити стафілококи і стрептококи, які за певних умов набувають здатність викликати гнійничкові захворювання. До розвитку захворювань привертають постійне забруднення шкіри, що може бути пов'язано з умовами роботи (пил, мастила, гас, бензин та інші), порізи, уколи, укуси комах, своєчасно не оброблені расчеси, переохолодження та перегрівання організму, пітливість, перевтома, брак у їжі вітамінів А, С, порушення обміну речовин, особливо вуглеводного, недотримання особистої гігієни.

Гнійничкові захворювання шкіри проявляються різноманітно: на шкірі виникають або дрібні нагноюються вузлики, пронизані волоссям (фолікуліт), або великі хворобливі конусоподібні вузли з гнійними розплавленням тканини і так званим стрижнем (фурункульоз), можуть з'явитися пухирі з гнійним вмістом, зсихаються в гнійні кірки, -- так звані імпетиго. Іноді захворювання протікають у вигляді довго не заживаючих виразок з подритимі краями і нерівним дном, покритим гнійним виділенням, та ін

Ураження шкіри може бути обмеженим, без порушення загального стану хворого, але буває і поширеним, супроводжуючись підвищенням температури тіла, збільшенням лімфатичних вузлів, змінами крові.

Для попередження захворювання дуже важливо дотримуватися правил особистої гігієни, правильно доглядати за шкірою. Навіть при незначних травмах необхідно обробляти місце пошкодження антисептичним засобом - розчином діамантового зелені, метиленового синього, спиртовим розчином йоду або накласти бактерицидний лейкопластир.


Короста

Це заразна хвороба шкіри, що викликається чесотним кліщем. Людина заражається при безпосередньому контакті з хворим, при користуванні його одягом і білизною або рушником. Самка кліща проникає в рогової шар шкіри і прокладає там чесотние ходи, що нагадують сірувату подряпину завдовжки до 1,2 см, що розташовується на бічних поверхнях пальців, в області лучезапясного суглоба. На цих ділянках з'являються дрібні рожеві вузлики і пляшечки з кров'янистої скоринкою на верхівці, між ними видно сіруватий, тонкий, звивистий хід. Захворювання супроводжується сверблячкою, особливо ночами. При расчесам може приєднатися гноевідная інфекція, у таких випадках розвивається гнійничкові захворювання шкіри.

Увага! Перш ніж почати манікюр, уважно огляньте руки клієнта. За найменшої підозри на коросту треба направити жінку на консультацію до дерматолога, а майстру протерти свої руки та інструменти - обов'язково - дезінфікуючим розчином.

Панарицій

Це гостре гнійне запалення тканин пальця. Виникає захворювання найчастіше на кінцевий (нігтьової) фаланзі рук і ніг внаслідок попадання гноєтворні мікробів у дрібні ранки (подряпини, тріщини, порізи, уколи і т.д.). Розрізняють панарицій поверхневий (шкірний, навколонігтьової, піднігтьового) і глибокий (підшкірний, сухожильні, суглобової, кістковий). При невдало виконаний манікюр і педикюрі виникає, як правило, навколонігтьової панарицій, при якому гнійний міхур утворюється в шкірі нігтьового валика. При уколі під ніготь може розвинутися піднігтьового панарицій, коли гній проникає під нігтьову пластину. Загальним симптомом є біль, яка може бути дуже сильною, пульсуючою, смикає, позбавляє людину сну і спокою. Набрякання зазвичай строго відповідає місцю розташування вогнища. При глибокому розташуванні гнійника почервоніння шкіри спостерігається в осіб, що не займаються фізичною працею, і при дуже ніжній шкірі; при цьому шкіра лисніє і напружена, а ніготь приймає колообразний вид.

Подібні травми найчастіше виникають при отодвіганіі або зрізає нігтьової шкірочки, якщо ці операції виконуються недостатньо акуратно. У таких випадках необхідно відразу змазати ранку дезінфікуючим розчином.