Смекни!
smekni.com

Внутрішньогосподарський контроль Промінвестбанку (стр. 1 из 6)

Зміст

1. Загальна характеристика Промінвестбанку.

2. Організація обліку і управління фінансово-господарською діяльністю Промінвестбанку.

3. Бухгалтерський облік в банку.

4. Організація внутрішньогосподарського контролю і аналізу Промінвестбанку.

5. Аудит фінансово-господарської діяльності Промінвестбанку.Загальна характеристика Промінвестбанку.

1992 рік 26 серпня - створено Український акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк (Промінвестбанк України) на чолі з професором Володимиром Павловичем Матвієнком. У процесі акціонування до державного бюджету спрямовані кошти, еквівалентні 1 млрд. дол. США.

1993 рік - Промінвестбанк активно кредитує реальну економіку. Обсяг наданих кредитів зріс у 20 разів порівняно з 1992 роком. Стратегічним напрямком у діяльності банку визначено самозабезпечення кредитними ресурсами. В результаті цього власні кошти банку збільшилися в 134,3 разу, залучені - в 16 разів. Відкриваються всі види валютних рахунків фізичним особам, впроваджуються нові послуги. Промінвестбанк стає членом всесвітньої системи банківських розрахунків SWIFT. Активно розвиваються міжнародні операції. Відкриті коррахунки в 48 зарубіжних банках. Розширюється мережа установ банку. Вперше в Україні здійснена повна комп'ютеризація основних сфер банківської діяльності.

1994 рік - завершено переведення всіх внутрішньобанківських розрахунків клієнтів через створену Розрахункову палату банку. Розпочато перехід на розрахунки з використанням третьої моделі обслуговування консолідованого коррахунку в Національному банку України.

1995 рік - в несприятливих умовах поглиблення економічної кризи Промінвестбанк продовжував розвиватися і зміцнювати своє місце лідера серед комерційних банків країни. Власний капітал збільшено майже в 4 рази, статутний - у 5 разів. У Промінвестбанку сконцентрована майже п'ята частина усього банківського капіталу України. Кредитуються всі основні галузі економіки. Почалось впровадження пластикових технологій: випущено 412 внутрішніх платіжних карток.

1996 рік - власний капітал за рік зріс на 71 відсоток, реалізуються програми розвитку вітчизняного літако-, суднобудування, підтримки вугледобувних підприємств, створення виробництва акумуляторів. Банк став членом Української міжбанківської валютної біржі та Позабіржової фондової торговельної системи. Промінвестбанк узяв активну участь у впровадженні нової української валюти - гривні.

Голова Правління банку нагороджений Почесною відзнакою Президента України.

1997 рік - капітал зріс на 25 відсотків, сума вкладів - в 2,4 разу. Впроваджуються пластикові картки міжнародних платіжних систем. Банк стає членом міжнародних платіжних систем VISA, EUROPAY, MASTERCARD. Створено Київський інститут банківської справи.

За визначні особисті заслуги перед українською державою у розвитку банківської системи України, активне сприяння залученню інвестицій у національну економіку Володимир Матвієнко нагороджений орденом Князя Ярослава Мудрого.

1998 рік - Промінвестбанк - практично єдиний банк, який забезпечував розрахунки з Росією в період фінансової кризи. Зростає кількість клієнтів. За результатами опитування, проведеного газетою «Бізнес», Промінвестбанк визнаний найкращим банком України. Банк перейшов на міжнародні стандарти бухгалтерського обліку.

Започатковується видання газети «Обрій ПІБ».

Володимир Матвієнко став лауреатом V ювілейного відкритого Рейтингу популярності та якості «Золота Фортуна» з врученням головної нагороди Рейтингу - срібної статуетки «Богині фортуни із золотим мечем».

1999 рік - обсяги кредитних вкладень у порівнянні з 1998 роком зросли втричі. Капітал банку досяг 682,7 млн. грн., що більше обсягу капіталу трьох найбільших банків разом узятих. Це найбільший власний капітал серед українських банків. Здійснено унікальний перехід на дворівневу систему управління банком. Введено в експлуатацію сучасну будівлю центрального офісу банку для ефективного обслуговування клієнтури. Банк посідає престижне місце серед 500 найбільших банків Європи та 1118 місце серед 2000 провідних банків світу.

Протягом року нагороди Володимира Матвієнка поповнились орденами «Слава на вірність Вітчизні» III ступеня, «Святого князя Володимира Великого» III ступеня. Володимир Матвієнко став володарем премії «Прометей Престиж» IV загальнонаціональної програми «Людина року-99» у номінації «Фінансист року». Визнання Володимира Матвієнка - це визнання очолюваного ним Промінвестбанку.

2000 рік - обсяги кредитування економіки в порівнянні з попереднім роком збільшились удвічі і досягли 22,8 млрд. грн. Протягом року банк збільшив ресурсну базу в 1,4 разу. Адекватно збільшувався капітал банку, який досяг майже 1 млрд. грн. (з урахуванням створених резервів). До клієнтів банку приєднались підприємства НАК «Нафтогаз України». Банк підвищив свій міжнародний рейтинг, піднявшись на 1006 місце серед провідних банків світу. Створюється дочірнє сільськогосподарське підприємство «Обрій» с.Білки Коростенського району Житомирської області.

Володимир Матвієнко нагороджений орденом «За розбудову України» з врученням диплому Міжнародного відкритого Рейтингу популярності та якості «Золота фортуна», орденами «Слава на вірність Вітчизні» II ступеня, «Святого князя Володимира Великого» II ступеня.

2001 рік - обсяг капіталу, з урахуванням створених резервів, досяг 1,1 млрд. грн. Вклади населення зросли за рік на 83 відсотки і перевищили 1,2 млрд. грн. Промінвестбанк визначений урядом уповноваженим банком по обслуговуванню оптового ринку електроенергії. Банк став переможцем конкурсу щодо надання послуг по виплаті пенсій та грошової допомоги. Впроваджена міжнародна система грошових переказів MoneyGram.

За високі досягнення, заслуги перед українським народом і Українською Православною Церквою Володимир Матвієнко нагороджений орденом «За патріотизм».

Промінвестбанк нагороджено Дипломом та Стелою золотої якості у номінації «Якість третього тисячоліття» Міжнародного рейтингу популярності та якості «Золота фортуна».

2002 рік - обсяг капіталу, з урахуванням створених резервів, досяг 1,2 млрд. грн. Ресурсна база банку збільшилась за рік в 1,3 разу і перевищила 5,1 млрд. грн. Кредитний портфель зріс у 1,6 разу і становить 4,4 млрд. грн. Банк входить до числа 20 найбільших банків Центральної та Східної Європи і займає 980 місце серед 2000 провідних банків світу. За вагомий внесок у розбудову банківської системи, високий професіоналізм та з нагоди 10-ї річниці заснування трудовий колектив Промінвестбанку нагороджено Почесною грамотою Кабінету Міністрів України. Голову Правління Промінвестбанку, професора В.П. Матвієнка нагороджено орденом князя Ярослава Мудрого IV ступеня.

2003 рік - за високий професійний рівень та вагомий внесок у створення гідного іміджу України Промінвестбанк нагороджено Міжнародною премією "Олімп", почесним званням лауреата конкурсу "Золота торгова марка" та почесним дипломом. Голова Правління банку В.П.Матвієнко отримав Почесну орденську відзнаку "Суспільне визнання" ІІ ступеня. Всесвітньо відомим англійським журналом "The Banker" за результатами незалежної комплексної оцінки показників роботи Промінвестбанку присвоєно звання "Банк року в Україні". В рамках Національної іміджевої програми "Лідери ХХІ століття", яку проводить Асамблея ділових кіл України, Володимиру Павловичу Матвієнко за особистий внесок в оздоровлення економіки та розвиток інтеграційних процесів вручено найвищу міжнародну відзнаку "Золотий Меркурій".

2004 рік - За визначні особисті заслуги перед Українською державою у розвитку банківської системи, багаторічну самовіддану працю і громадську діяльність Голові Правління Промінвестбанку, професору В.П.Матвієнку присвоєно звання "Герой України" з врученням ордена Держави. Британський журнал "The Banker" другий рік поспіль визнав Промінвестбанк "Банком року в Україні", що є авторитетною оцінкою високої якості його діяльності і надійності. За високий професійний рівень та вагомий внесок у створення гідного іміджу України Промінвестбанк нагороджено стелою "Діловий імідж України". Банку також присвоєно звання "Лідер ринку банківських послуг України" у номінації "Найстабільніша банківська установа".

2005 рік - За активну діяльність на ринку платіжних карток, за емісію мільйонної картки MasterCard та Maestro Промінвестбанк був нагороджений дипломом від компанії MasterCard Europe. Український національний фонд "Взаєморозуміння і примирення" при Кабінеті Міністрів України оголосив подяку колективу Промінвестбанку за багаторічну плідну співпрацю в інтересах громадян України - жертв нацистських переслідувань та з нагоди 60-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні. За високий професійний рівень та вагомий внесок у створення гідного іміджу України Промінвестбанк було нагороджено Міжнародною премією "Олімп" та вручено диплом лауреата Міжнародного конкурсу "Золоті торгові марки". В рейтингу найбільших компаній України Промінвестбанк був нагороджений дипломом в номінації "Суспільне визнання". За результатами рейтингу ефективності торгових марок України "Гвардія брендів" Промінвестбанк отримав диплом за створення найефективнішого бренду України.

В 2005 році Промінвестбанк продовжив динамічний розвиток усіх сфер діяльності. Результати роботи банку в минулому році стали найбільш значущими за весь період незалежності України. В економіку спрямовано 8 млрд. 200 млн. дол. США кредитів, а загальний обсяг кредитування вітчизняного виробництва незалежної України досяг позначки в 50 млрд. дол. США. Всі іноземні кредитори вклали в економіку України лише п'яту частину цього рівня.

Промінвестбанк реалізує в життя ідеологію розвитку вітчизняного виробництва, підвищення добробуту населення власними силами. Це єдино вірна стратегія розвитку України. І головне, Промінвестбанк доводить своїм прикладом, що ми можемо власними руками, власними силами відтворити міцну українську державу. В 2005 році Промінвестбанк збільшив кредити в економіку в 1,44 раза. Це найвищі темпи за останні три роки.