Смекни!
smekni.com

Профілактика захворювань опорно-рухового апарату школярів під час роботи за комп’ютером (стр. 1 из 4)

Міністерство освіти і науки України

Сумський державний педагогічний університет імені А.С. Макаренка

Кафедра інформатики

Спеціальність 6.010103. Педагогіка і методика середньої освіти

Математика і основи інформатики

Курсова робота

Профілактика захворювань опорно-рухового апарату школярів під час роботи за комп’ютером

Білогур Катерина

Науковий керівник – викладач

Дашутіна Ірина Вікторівна

Суми – 2010

Зміст

Вступ

Розділ 1. Хвороби пов’язані з роботою за комп’ютером

1.1. Поняття про хвороби.

1.2 Профілактика захворювань опорно-рухової системи

1.3 Норми роботи з комп’ютером

Розділ 2. Комплекс вправ пов’язаних з профілактикою захворювань опорно-рухового апарату

2.1 Комплекс вправ для зняття м’язового напруження

2.2 Фізкультхвилинки для молодших школярів

2.3 Комплекс вправ для середньої та старшої школи

Висновки

Список використаних джерел


Вступ

ХІХ століття – час інформаційних технологій. Усе більше людей на планеті мають комп’ютери вдома. Ми, безпечно, хочемо, щоб від комп’ютера було більша користь та розвага. І часто не знаємо, що цей приклад, ці програми, ці ігри несуть у собі якусь небезпеку, особливо для дітей у шкільному віці. Найголовніші фактори ризику для здоров’я дитини від користування комп’ютером: комп’ютерні випромінювання, електромагнітне електричне поле, порушення клімату, забруднення оточуючого повітря, робоча поза, оформлення та освітлення приміщення, кількість часу, що дитина проводить за комп’ютером, порушення норм під час організації робочого місця, психологічна якість програм, вплив на психіку дитини, стреси, що виникають у зв’язку зі специфікою використання комп’ютерів.

Однією з найважливіших факторів ризику є порушення опорно-рухової системи під час роботи з комп’ютером, що може призвести до таких захворювань, як сколіоз, порушень осанки та інших. А тому дуже є профілактика даних захворювань. Метою курсової роботи є дослідження методів профілактики захворювань опорно-рухового апарату школярів під час роботи за комп’ютером. Об’єкт – основні прийоми профілактики захворювань опорно-рухового апарату школярів під час роботи за комп’ютером.

Завдання курсової роботи:

1. проаналізувати літературу з теми;

2. дослідити основні фактори, що призводять до порушення роботи опорно-рухового апарату школярів під час роботи за комп’ютером.

3. проаналізувати вправи спрямовані на профілактику опорно-рухового апарату у школярів.

4. запропонувати вправи для профілактики захворювань опорно-рухового апарат у школярів.

Щоб запобігти захворювань опоно-рухової системи потрібно в першу чергу правильно підібрати робоче місце та встановити комп’ютер та встановить часовий режим, по друге потрібно виконувати деякі фізичні вправи, що пов’язані з профілактикою даних захворювань.

учень комп’ютер захворювання профілактика


Розділ 1. Хвороби пов’язані з роботою за комп’ютером

1.1 Поняття про хвороби

Робота за комп’ютером є великим навантаженням на організм. Процес праці за комп’ютером передбачає одноманітні багаторазові навантаження на руки; постійне зорове та нервово-емоційне напруження; постійне сидяче положення тіла; статичне напруження опорно-рухової системи, що викликається необхідністю підтримки робочої пози; зниження загальної рухливої активності.

Хейфіц Ю.Я. зазначає, небезпека комп’ютера для здоров’я в тому, що всі шкідливі фактори проявляються не відразу, а через деякий час. Він класифікує основні шкідливі фактори, що впливають на працюючу за комп’ютером людину, отже:

1) вплив від апаратної складової: електромагнітні випромінювання, мерехкотіння монітора (вплив на зір) , шум (нервове подразнення);

2) вплив від програмної складової: неправильне оформлення, наприклад дрібний шрифт (вплив на зір), стрес (емоційний вплив), психологічний вплив (комп’ютерна залежність); 3) вплив умов організації праці: освітленість (вплив на зір), сидяче положення (вплив на хребет), мікроклімат (вологість, пил, газовий склад, температура), режим праці (перерви на відпочинок), розумові та емоційні навантаження. Отже, з наведеного списку за найбільшою кількістю шкідливих факторів перше місце посідає категорія «впливу умов організації праці»

Неправильно організована робота дітей за комп’ютером може призвести до порушення функціонування систем органів. Одним з аспектів цієї проблеми є порушення опорно-рухового апарату, які можуть викликати серйозні наслідки – хронічні захворювання.

За невдалої робочої пози і постійного навантаження на ноги, плечі. Шию, руки м’язи цих частин тіла тривало перебувають у стані скорочення. Оскільки тканини м’язів довгий час не мають можливості розслабитися, у них погіршується кровопостачання, порушується обмін речовин, накопичуються продукти розпаду. Усе це призводить до ослаблення м’язів, які знаходяться у стані постійної втомлюваності, що може спричинити зміни кістяка і переродження м’язових тканин.

Учні значну частину часу перебувають у сидячому положенні. Проте людство відносно недавно пристосувалося використовувати для опори одну точку у процесі сидіння. Саме через те, що ця частина тіла зовсім не призначена природою для використання опорної функції, у людини з’являються проблеми зі здоров’ям. Працюючи за комп’ютером, весь час доводиться сидіти в положенні, яке залежить від робочого місця, і це положення не завжди є оптимальним. Навіть не значне викривлення хребта викликає защемлення основи нерва.

Як свідчать чисельні публікації, найпоширенішим серед учнів захворюванням опорно-рухової системи є остеохондроз. Тривала робота за комп’ютером може негативно впливати на хребет: довгочасне перебування в одній позі приводить до постійного навантаження на одні групи м’язів і його відсутності на інші. Неправильна постава викликає сильне розтягнення м’язів, які підтримують хребет. У наслідок цього може виникнути біль, а відсутність навантаження призводить до застійних явищ у мязах. Результатом є скривлення хребта і руйнування між хребцевих дисків (остеохондроз).

Головна ознака остеохондрозу - біль. Залежно від того, де перебувають ушкоджені міжхребетні диски, боліти можуть: шия, плече, рука, спина й навіть грудна клітка. Іноді людина думає, що в нього проблеми із серцем, а насправді, це ниє нерв, перетиснений у результаті остеохондрозу. Одночасно з болем людина часто відчуває перенапругу й оніміння м'язів. Якщо здавлені кровоносні судини, що годують мозок, з'являється головний біль, запаморочення, шум у вухах, двоїння в очах, нудота.

З остеохондрозом тісно пов’язані й інші захворювання. Грудний синдром виникає внаслідок здавлювання грудної клітини у процесі тривалого сидіння і є ознакою недостатньої вентиляції легенів та постійної нестачі кисню. Причиною виникнення застійного або венозного синдрому є поступовий розвиток дефіциту венозного відтоку, переважно в ногах,у результаті чого можуть з’явитися набряки й оніміння.

Наступною загрозою є синдром зап’ястного каналу, або тунельний синдром зап’ястя, який може бути наслідком хронічної травми, трапляється у людей внаслідок тривалої роботи з мишею: постійні напруга і здавлювання приводить до мікротравм, здавлювання нерва прилеглими оточуючими тканинами, через що виникає набряк. Згідно з існуючими даними близько 40% обстежених відзначали невизначені неприємні відчуття, а у 21% діагностували тунельний синдром. Останнім часом цей синдром діагностують у любителів набирати sms-повідомлення на мобільному телефоні.

Тунельний синдром може проявитися після кількох годин роботи за комп’ютером. Спочатку виникає виникає відчуття мурах,що біжать по руці. Потім усю руку до ліктя проникає гострий біль. Потім рука зовсім німіє. З часом захворювання може перейти до хронічної стадії, яка відрізняється послаблення пальців, оніміння, болю і тяжкості в руці. Незручність долоні і пальців створює утруднення у процесі письма, а намагання підняти важкий предмет спричиняє біль у зап’ястному суглобі. Уві сні з’являється хворобливість та оніміння долонь. Людина, у якої розвинувся тунельний синдром, може втратити працездатність на довший термін, ніж при переломі руки. Час відновлення працездатності при переломі руки – 19 діб, при ампутації – 21 доба,а вже при початкових стадіях тунельного синдрому зап’ястного каналу – 32 доби. Для виявлення початкових стадій тунельного синдрому в літературі пропонують провести тест: поєднайте тильні сторони кистей і витягніть руки так, щоб лікті були спрямовані в сторони, а зап’ястя зігнути під кутом 900. Якщо протягом хвилини буде відчуватися біль, то необхідно починати лікування. Про наближення цієї хвороб свідчать набрякання сухожиль на кистях рук і виникнення пухлин.

Неправильне положення руки

Правильне положення руки

Також одним із поширених захворювань опорно-рухового апарату у школярів є сколіоз.

Хребет - це витончена структура, що збоку нагадує витягнуту букву «S». Верхня частина спини нахилена назовні, а нижня частина спини злегка вигнута всередину. Хоча якщо дивитися ззаду, хребет буде виглядати прямою лінією від основи шиї до куприка. Сколіоз - це бічне викривлення хребта. Він з’являється й розвивається в період інтенсивного зростання організму. Дитина росте не поступово, а толчкообразно, за порівняно спокійним періодом може відзначатися період активного росту. Особливо це помітно в період полового дозрівання й у попередній йому. Саме в цей час може виявитися й бурхливо розвиватися деформація хребта. Наростання деформації зауважують і батьки. Із закінченням росту наступає стабілізація процесу розвитку скривлення хребта. Період прогресування сколіозу збігається з перебуванням дитини в школі. Тому найголовніші причину захворювання в неправильному навантаженні на хребет при використанні погано підігнаної парти, тривалому сидінні за комп’ютером. До зовнішніх ознак і симптомів сколіозу відносяться: