Смекни!
smekni.com

ДП "Борщівський спиртзавод" (стр. 14 из 14)

Важливий напрям фінансового контролю - своєчасне і повне виконання фінансових зобов'язань юридичними і фізичними особами перед бюджетом, дотримання податкового законодавства.

У цілому фінансовий контроль держави спрямований на:

пошук резервів зростання фінансових ресурсів на виробництво,

правильне відображення в господарських операціях їх вартості,

виявлення непродуктивних витрат.

Вплив фінансового контролю на процеси, пов'язані з функціонуванням фінансів, виявляється через фінансові санкції та інші заходи з усунення виявлених недоліків.

Матеріали фінансового контролю використовують для прийняття управлінських рішень, а також для внесення змін у чинне фінансове законодавство.

Список контролюючих органів, які здійснювали перевірки фінансово – господарської діяльності підприємства відображений в табл.2

Табл.2

Назва контролюючих органів Види перевірок Термін проведення перевірки Періодичність проведення перевірки За якій період здійснюваласьперевірка Назва, номер і дата складання документу за результатами перевірки
1 2 3 4 5 6
Тернопільське відділення Соц. Страхування з тимчасової втрати прац. Достовірність нарахування, витрачання та своєчасності сплати внесків на загальнообов’язкове держ. соціальне страхування з ТВП 2 дні Раз в рік 1ий квартал Акт №1 від 28.02.2007р.
Пенсійний Фонд України. Управління в м.Борщів, Тернопільської обл. Перевірка правильності обчислення повноти нарахування та своєчасності сплати страх. внесків на обов'язкове Держ. Пенсійне Страхування 5 днів Раз в рік 2ий квартал Акт №2 від 27.04.2007р.
МДП Тернопільська, ОДП в Тернопільській області Документальна перевірка вимог податкового, валютного та ін. Законодавства 2 тижні Раз в рік 2ий квартал Акт №3 від 28.04.2007р.
1 2 3 4 5 6
Управління Пенсійним Фондом України в м. Борщів Документальна перевірка правильності нарахування та сплати страхових внесків у Пенсійний Фонд України 2 дні Раз в рік 2ий квартал Акт №4 від 28.04.2007р.
Управління праці та соціальні заходи населення Перевірка дотримання законодавства про оплату на охорону та умови праці 2 дні Раз в рік 2ий квартал Акт №5 від 22.05.2007р.
Управління праці та соціального захисту населення Документальна перевірка відомостей про доходи на підприємстві працівників 2 дні Раз в рік 3ій квартал Акт №6 від 09.08.2007р.

На підприємстві здійснюється перевірка такими організаціями: Тернопільське відділення Соціального Страхування з тимчасової втрати працездатності, Пенсійний Фонд України Управління в м. Борщів, Тернопільської обл., Податковими МДП Тернопільська, ОДП в Тернопільській області, Управління Пенсійним Фондом України в м. Борщів, Управління праці та соціальні заходи населення, Управління праці та соціального захисту населення.


Висновки

Борщівський спиртзавод являється спеціалізованим підприємством. Основною продукцією є виробництво спирту. Побічна продукція - спиртопродукти (сивушні масла та ефіро-альдегідна фракція. Відходи спиртового виробництв при переробці зерна і меляси на спирт - це барда. В період, коли попит на спирт падає, а це буває періодично і часто, завод вимушено освоює інші види продукції, щоб забезпечити працівників роботою, зберегти колектив. Так був збудований консервний цех, цех по виробництву солоду пивоварного та ін. Але товарна продукція додаткових виробництв займала по відношенню до спиртового виробництва 5-10 відсотків, і на економіку підприємства значного позитивного впливу не мала.

Спеціалізація виробництва спирту дала можливість впроваджувати найновішу техніку, передову технологію, механізацію і автоматизацію виробничих процесів. За рахунок цього чисельність працівників порівняно з іншими галузями харчової промисловості невелика. Це значить, що продуктивність праці висока. Виробництво продукції на 1 працівника за 2004 рік складає 89тис. грн., за 2005 рік - 92,9 тис.грн., за 2006 складає 98,4 тис. грн.

Основним чинником, який вплинув на спеціалізацію заводу є його географічне розміщення по відношенню до джерел сировини, енергії і водопостачання, суміжників, споживачів готової продукції.

Найбільшою проблемою залишається збут продукції. Ця проблема заставляє постійно бути в напруженні, передбачувати ситуацію, працювати на перспективу.

Адже на Україні реалізується лише 30-35 відсотків спирту від потужності спиртозаводів України.

Для часткового вирішення проблеми збуту продукції було освоєно в 2001 році виробництво технічного спирту, що дало в певній мірі можливість працювати ритмічно в 2001 році.

Щоб підвищити конкурентноздатність нашої продукції, посилити її позиції на ринку, в даний час ведеться інтенсивна робота по розробці і впровадженню на заводі системи якості, відповідно до вимог міжнародного стандарту ІSО- 14000, причому стандарт ІSО-9001 вже впроваджений.

Друга проблема - екологічна. Сьогодні підприємство скидає неочищені стічні води в струмок Баюра, який вливається в р. Нічлаву. Для вирішення цієї проблеми на заводі в 2002 році збудовані очисні споруди.

Також є проблеми з реалізацією барди. Для її утилізації збудовані цехи упарювання та сушіння. Перша стадія - упарювання барди до концентрації сухих речовин 18-20 відсотків, що значно покращить її кормову цінність і зменшить обсяги транспортування втричі. Друга стадія - сушіння барди зробить виробництво безвідходним.

Борщівський спиртовий завод – це підприємство, що постійно розвивається, тому керівництво заводу ставить перед працівниками все нові і нові плани зокрема на цей рік заплановано:

• Подальше технічне та технологічне вдосконалення виробництва, спрямоване на покращення умов праці робітників, ефективне використання всіх видів ресурсів, стабілізацію якості продукції, зниження її собівартості.

• В наступні роки працювати паралельно на зерновій, або мелясній сировині в залежності, в якому спирті буде потреба на ринку.

• Продовжити наведення естетики і культури виробництва, побутових та адміністративних приміщень з поступовим наближенням до європейських стандартів.

• Реалізувати Проект “ Впровадження енергозберігаючої технології виробництва сухої зернової барди і повної біологічної очистки всіх забруднених стічних вод на Борщівському спиртзаводі”.

Головне завдання проекту - одержання сухої зернової барди (високоякісного білкового корму ). Реалізація даного проекту викликана тим, що барда в свіжому вигляді (рідка ) повністю не використовується із-за значних витрат на її транспортування до споживача і різке зниження поголів’я худоби в ближніх районах. Нереалізована рідка барда, особливо в літні місяці, стає непридатною для споживання, забруднює навколишнє середовище.

Проектом передбачено:

Перша стадія – упарювання барди до концентрації сухих речовин 18-20 відсотків, що значно покращить кормову цінність барди, зменшить її об’єми і відповідно транспортні витрати в 3 рази. В добу буде вироблятись 70-100 тонн упареної барди, в рік – 20-30 тонн.

Друга стадія - сушіння упареної барди до концентрації сухих речовин 90 відсотків. Обсяги виробництва 15-20 тонн сухої барди в добу, 4-6 тис.тон в рік.

Впровадження даного проекту та його часткове державне інвестування затверджене постановою Кабінету Міністрів від 15.06.1999 року за №1033.

Завод в даний час працює весь час в пошуках ринків збуту.