Смекни!
smekni.com

Економічна сутність зобов'язань (стр. 4 из 20)

Серед статей, що включаються до складу поточних зобов'язань, повинні бути зобов'язання, що підлягають сплаті на вимогу кредитора, а також ті частини наступних зобов'язань, які, як очікується, будуть ліквідовані протягом одного року, починаючи з дати балансу:

· позики банків та інші позики. Якщо позика підлягає сплаті згідно з графіком сплати, що узгоджений з кредитором, вона може бути класифікована відповідно до цього графіка, незважаючи на право кредитора вимагати поточні виплати у поточному періоді;

· поточну частину довгострокових зобов'язань, якщо вона не виключена;

· торгівельні зобов'язання та нараховані витрати;

· забезпечення податків, що підлягають сплаті;

· дивіденди, що підлягають сплаті;

· доходи майбутніх періодів та аванси від замовників;

· нарахування щодо не передбачуваних подій.

Поточна частина довгострокового зобов'язання може бути виключена з поточних зобов'язань, якщо підприємство має намір рефінанеувати зобов'язання на довгостроковій основі і впевнене в тому, що буде спроможне це зробити. Демонстрація цієї спроможності потребує:

а) або емісії акцій, або довгострокового зобов'язання після дати балансу;

б) або наявності невідмовної фінансової угоди, строк дії котрої не закінчується протягом одного року, починаючи з дати балансу, і позикодавець або інвестор має фінансову спроможність сплатити її.

Частина довгострокового зобов'язання, що підлягає сплаті протягом одного року, інколи класифікується як непоточна, якщо існуючі на дату балансу активи, з яких повинна бути зроблена сплата, були виключені з поточних активів.

Коли підприємство виключає зобов'язання із поточної класифікації, сума зобов'язання та строки рефінансування повинні бути розкриті.

Загальна сума поточних активів та загальна сума поточних зобов'язань повинні бути розкриті в фінансових звітах.

Сума, за якою відображено поточний актив або поточне зобов'язання, наводиться у фінансових звітах, не повинна зменшуватися шляхом вирахування іншого поточного зобов'язання або поточного активу, якщо не існує юридично наданого права на згортання і згортання виражає очікування щодо реалізації активу або сплати зобов'язання.

Уся ця інформація міститься в Міжнародному стандарті бухгалтерського обліку (МСБО) 13 "Подання поточних активів та зобов'язань", що був прийнятий Комітетом з міжнародних стандартів бухгалтерського обліку(КМСБО). Цю незалежну організацію було засновано у 1973 році на підставі угоди, укладеної фаховими організаціями бухгалтерів Австралії, Великобританії, Ірландії, Канади, Німеччини, Мексики, СІЛА, Франції та Японії. [22]

КМСБО має за мету досягнення єдності у принципах бухгалтерського обліку, що їх використовують підприємства та інші організації для укладання фінансової звітності у різних країнах світу.

1.3. Загальна техніко-економічна характеристика підприємства ВАТ "СПМК- 33"

ВАТ "СПМК - 33" засновано відповідно до Уставного рішення Регіонального відділення Фонду держмайна України по херсонській області від 19.03. 1996 року шляхом перетворення державного орендного підприємства СПМК - 33 у ВАТ відповідно до Декрету Кабміну "Про особливості приватизації майна в агропромисловому комплексі" від 17.05. 1993р. № 51-93. Номер держреєстрації 01036336.

Повна назва Товариства: ВАТ "Спеціалізована пересувна механізована колона № 33". Місцезнаходження: Україна 73008 м. Херсон, Бериславське шосе 42.

Мета діяльності товариства:

· одержання прибутку від майна, його повне та ефективне використання;

· забезпечення високого рівня у будівництві водогосподарських, промислових, протиерозійних і природоохороних об'єктів житла, комунальних та інших об'єктів сільськогосподарського, соціально-культурного та загальнодержавного призначення;

· задоволення потреб народного господарства та громадян у виробництві будівельних матеріалів, конструкцій деталей, забезпечення високих споживчих властивостей товару при мінімальних затратах на основі переобладнання галузей, введення нової техніки та технології, розширення випуску товарів народного споживання, а також дотримання загальнодержавних інтересів.

Предмет діяльності ВАТ "СПМК - 33":

· виробництво будівельних матеріалів, конструкцій та виробів;

· виробництво електромонтажних виробів та заготовок;

· електромонтажні вироби;

· вироби монтажні різні;

· виконання будівельно-монтажних робіт;

· монтаж металевих конструкцій;

· монтаж щоглових та баштових споруд, об'єктів радіозв'язку, радіомовлення та телебачення;

· монтаж сталевих конструкцій опор повітряних ліній електропередач та відкритого розподільного устаткування підстанцій;

· монтаж бетонних та залізобетонних конструкцій опор ЛЕП контактної мережі електрофікованих залізниць;

· прокладка мереж газопостачання;

· прокладка мереж електропостачання;

· монтаж електроустановок, ЛЕП та кабельних ліній на напругу 6 -35- 110 -220 KB;

· прокладка ліній зв'язку, радіо, телебачення;

· улаштування зовнішнього електроосвітлення;

· розподільне устаткування і підстанції відкриті напругою 6 – 750KB, 35-750 KB;

· прокладання трубопроводів із сталевих безшовних труб та газопостачання;

· прокладання трубопроводів із сталевих труб для опалення та водопостачання;

· прокладання електропроводки у квартирах житлових будинків;

· прокладання розподільних мереж у підвалах, на горищах, сходових клітках;

· монтаж ввідно-розподільного устаткування;

· обладнання внутрішніх ліній зв'язку, радіо, телебачення;

· обладнання загорож, огорож і малих форм;

· монтаж технічного обладнання;

· монтаж підйомно-транспортного обладнання;

· монтаж обладнання підприємств агрокомплексу, в тому числі підприємств по переробці сільськогосподарської продукції і зберігання зерна;

· монтаж насосно-силового обладнання меліоративних систем та об'єктів водопостачання;

· монтаж електротехнічних установок, електрообладнання та автоматизованих систем управління;

· монтаж електротехнічного обладнання, пристроїв, електричних машин, апаратів;

· монтаж автоматизованих систем управління, апаратури пускорегулюючої та керуючої;

· монтаж обладнання зв'язку;

· виконання пусконалагоджувальних робіт;

· пусконалагоджувальні роботи електротехнічного устаткування;

· електроустановки житлових та громадських будівель;

· торгівельно-закупівельна, торгово-заготівельна та торгово-посередницька діяльність;

· туристичне та екскурсійне обслуговування громадян України та інших держав;

· надання транспортно-експедиційних, консультаційних,

· посередницьких, брокерських, консигнаційних, облікових, дилерських, сервісних, навчальних та інших послуг, які не заборонено законодавством України, підприємствам, установам, юридичним та фізичним особам;

· маркетинг, менеджмент, інженерінг, лізинг;

· введення та впровадження наукових розробок, науково-технічне обслуговування;

· організація культурно-освітньої роботи;

· переробка вторинних ресурсів;

· торгівля по ліцензії лікеро-горілчаними, тютюновими та ювелірними виробами;

· створення індустрії та інфраструктур вітчизняного туризму;

· випуск, продаж, покупка акцій, облігацій та інших цінних паперів згідно законодавства України;

· купівля, будівництво, обслуговування, управління будівлями, квартирами, готелями та іншим;

· організація та участь у формуванні нових ринкових інфраструктур, міжгалузевих та міжрегіональних зв'язків на території України та за кордоном;

· види діяльності, які згідно з діючим законодавством здійснюються зі спеціального дозволу, ВАТ "СПМК - 33" виконує після отримання такого дозволу (ліцензії).

ВАТ "СПМК - 33" є юридичною особою з дня його державної реєстрації. Товариство здійснює свою діяльність на основі та у відповідності з чинним законодавством України, а також відповідно до Статуту.

ВАТ "СПМК - 33" веде самостійний баланс, має розрахунковий, валютний та інші рахунки в банках, а також фірмову марку і товарний знак, які затверджуються правлінням товариства і реєструються в Торгово-промисловій палаті, печатку зі своїм найменуванням та зображенням Державного гербу України.

РОЗДІЛ 2

ОРГАНІЗАЦІЯ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ РОЗРАХУНКІВ З ПОСТАЧАЛЬНИКАМИ ТА ПІДРЯДНИКАМИ В НАЦІОНАЛЬНІЙ ОБЛІКОВІЙ СИСТЕМІ

2.1. Організація обліку розрахункових операцій, форми безготівкових розрахунків в Україні

Основними джерелами інформації для контролю розрахункових відносин по товарних операціях служать первинні документи з обліку розрахунків з постачальниками та підрядниками. При купівлі товарів укладається договір купівлі-продажу.

Розрахунки з вітчизняними постачальниками та підрядниками проводяться на підставі документів постачальника: накладних (додаток А), рахунків-фактур (додаток Б), рахунків, актів прийнятих робіт, послуг (додаток В), податкових накладних (додаток Д), товарно-транспортних накладних (додаток Е), якщо в розділі "Відомості про вантаж" неможливо перерахувати всі найменування товару. [16]

Розрахункові документи, які надає підприємство-постачальник покупцю на суму оплати за отриману продукцію, виконані роботи та надані послуги повинні бути акцептовані.

Акцепт розрахункових документів - надпис уповноваженої особи (акцептант) на рахунку, який засвідчує, згоду прийняти рахунок до платежу. Після цього покупець надає своєму банку платіжне доручення на оплату придбаного товару і отримує виписку уповноваженого банку про списання грошових коштів з поточного рахунку. Якщо оплата товару проводиться готівкою через підзвітну особу, то заповнюють ВКО на видачу готівки під звіт та авансовий звіт про використання виданої готівки (з квитанцією до прибуткового ордеру, чеком ЕККА, копією чеку з відміткою "сплачено").