Смекни!
smekni.com

Міжнародні економічні відносини (стр. 2 из 3)

І — розвиток імпортозамінних галузей;

ц — створення експортного потенціалу і базових галузей промисловості;

III — розвиток наукомістких галузей.

На всіх етапах розвиток НІК відбувався за активної участі капіталу і ТНК розвинутих країн, перш за все США та Японії, які сприяли формуванню в них сучасної ринкової економічної структури.

На відміну від більшості країн, що розвиваються, НІК вдалося найефективніше використати іноземні інвестиції та нові технології, отримати максимальний ефект від переваг, що їх надає взаємодія із ТНК. При цьому у найбільш розвинутих із числа НІК країнах утворилися власні ТНК, які не поступаються за масштабами своїх операцій провідним ТНК Європи й Америки (наприклад, «Самсунг», «Лаккі голдстар» у Республіці Корея та ін.).

За рівнем і характером економічного розвитку Республіку Корею і Тайвань уже зараз можна віднести до розвинутих держав, оскільки вони мають набагато більше спільних рис із ними, ніж з країнами, що розвиваються.

Зростає роль НІК у світовій торгівлі. З середини 80-х років основний приріст світового експорту забезпечувався за рахунок динамічного вивозу товарів переважно із азіатських НІК. За сукупною вартістю експорту НІК перегнали Японію; п'ять із них (Тайвань, Гонконг, Республіка Корея, Сінгапур і Бразилія) входять до числа 20-ти найбільших експортерів світу. Торговий дефіцит США із новими індустріальними країнами Азії більший, ніж з усіма країнами Європейського Союзу, а в перерахунку на одиницю ВНП вони експортують до США товарів і послуг у 3 рази більше, ніж європейські експортери.

НІК не можуть уникнути певних суперечностей, кризових явищ, властивих країнам з ринковою організацією економіки. Разом з тим активна роль державного регулювання і саморегулюючої функції ринку дають змогу забезпечувати загальну рівновагу "їхніх економічних систем.

Вивчення досвіду НІК, які за відносно короткий час змогли завоювати міцні позиції на світовому ринку, може бути корисним для України, перед якою постало завдання модернізації суспільства, органічного входження на правах рівноправного партнера у світове господарство.

Інтеграція України у світову економіку. Інтеграція у світову економіку ускладнюється певними обставинами. По-перше, Україна входила до складу колишнього СРСР, який був закритою економічною системою. У світовій економіці діяли закони ринкового господарства, тоді як в Україні економіка регулювалась адміністративно-командними методами. По-друге, Україна лише почала формувати суспільні інститути для проведення самостійної ефективної зовнішньоекономічної політики. Відсутність досвіду у цій сфері діяльності заважає повною мірою використати потужний технологічний, інтелектуальний та ресурсний потенціал України і заявити про себе на світовому ринку. Про потенційні можливості України свідчить той факт, що її частка в загальному експорті СРСР у 80-ті роки становила 20 %. Товари експортувались у 123 країни світу із 1400 підприємств.

Важливим шляхом активізації міжнародного співробітництва з Україною є залучення до неї іноземних інвестицій. Головними напрямками інвестування на початку 90-х років стали створення спільних підприємств і підприємств, що повністю належать іноземним інвесторам; придбання рухомого і нерухомого майна; придбання самостійно або за участю українських юридичних чи фізичних осіб прав користування землею та концесій на використання природних ресурсів. Разом з тим економічна і політична нестабільність не сприяє великим інвестиціям, підвищує ступінь ризику для інвесторів. Тому одним із найважливіших завдань для України є поліпшення інвестиційного клімату.

Велику перспективу має створення в Україні вільних економічних зон (ВЕЗ), які забезпечують необхідні умови для лібералізації експортно-імпортних операцій, надання різноманітних пільг іноземним підприємцям. Вже розробляються перші проекти створення таких зон, зокрема Іллічівської спеціальної економічної зони, Одеської портової зони, технополісу в м. Києві та ін.

Активна участь України у світових економічних відносинах сприятиме реформуванню її економіки, динамічному розвитку і піднесенню на цій основі добробуту народу.

МІЖНАРОДНА ТОРГІВЛЯ І ВАЛЮТНО-ФІНАНСОВІ ВІДНОСИНИ

Міжнародна торгівля є найдавнішою формою відносин між країнами, яка виникла вже на початку становлення світового господарства. Але чому взагалі різні країни торгують між собою? Причинами цього, по-перше, є те, що економічні ресурси (природні, людські, інвестиційні) розподіляються між ними нерівномірно. По-друге, тому, що виробництво різних товарів потребує різних технологій або комбінацій ресурсів. Для розуміння суті проблеми розглянемо приклад. Відомо, Ш° Україна має велику кількість кваліфікованої та освіченої робочої сили, ціна якої відносно невелика, тому вона може із низькими затратами виготовляти товари, для виробництва яких потрібна велика кількість кваліфікованої праці. Такі товари називаються трудомісткими (фотокамери, програмне забезпечення для ЕОМ та ін.). Туркменістан, навпаки, володіє значними земельними угіддями, але людських ресурсів і капіталів не вистачає. Тому він може з вигодою для себе виготовляти «землемістку» продукцію — вовну, бавовну, овочі та ін.

Загальний принцип, який визначає необхідність міжнародної торгівлі, базується на тому, Що спеціалізація й торгівля знижують витрати при одержанні потрібних товарів. Він є основним у концепції порівняльних переваг,яка доводить, що сукупний обсяг випуску продукції буде найбільшим тоді, коли кожний товар виготовлятиметься тією країною, у якої нижчі економічні витрати. Так, Україні вигідніше спеціалізуватися на виготовленні телевізорів і завозити бавовну з Туркменістану, ніж одночасно виготовляти силами українських підприємців обидва види продукції. Туркменістан одержує вигоду. Умови спеціалізації на вирощуванні бавовни, у чому він має порівняльну перевагу і в обмін на яку купує українські телевізори. В результаті виграють обидві і світова економіка в цілому, оскільки спеціалізація сприяє більш ефективному розподілу світових ресурсів і збільшенню виробництва різноманітних товарів. Тобто ефект міжнародної спеціалізації і торгівлі можна порівняти із володінням більшим обсягом кращих за якістю ресурсів або з упровадженням досконалої техніки і технології У виробництво.

Хоча принцип «свободи торгівлі» домінує в сучасному світовому господарстві, на практиці У міжнародній торгівлі доводиться долати цілий ряд перешкод. Вони пов'язані із проведенням протекціонізму — системи відкритих або прихованих заходів, спрямованих на заохочення національного господарства та його захист від іноземної конкуренції. Протекціоністська політика особливо активізується в періоди економічних криз, коли широко застосовуються такі її інструменти, як мито, експортні та імпортні квоти, нетарифні бар'єри, добровільні експортні обмеження та ін.

Протекціоністським митом обкладаються товари імпортерів, що змушує їх піднімати ціни на внутрішньому ринку країни, яка застосовує мито. Високі ціни скорочують попит, знижують конкурентоспроможність імпортної продукції і ставлять її виробників у невигідне становище. Завищені ставки мита можуть використовуватись і як одне із джерел надходження коштів до державного бюджету.

Експортні та імпортні квоти встановлюють максимальні обсяги товарів, які можуть бути експортовані або імпортовані за певний проміжок часу. У багатьох випадках імпортні квоти виступають більш ефективним засобом стримування міжнародної торгівлі, ніж мито, тому що повністю забороняють імпорт певного товару понад визначену квотою кількість.

Нетарифні бар'єри застосовуються у вигляді системи ліцензування, створення системи невиправдано завищених стандартів якості продукції, безпеки, екологічної чистоти. Досить ефективними є методи бюрократичних обмежень у діяльності митниць, коли останні вимагають від імпортерів отримання ліцензій. Оскільки кількість виданих ліцензій обмежується, відповідно скорочується імпорт.

Добровільні експортні обмеження виявляються в обмеженні іноземними фірмами за власною ініціативою свого експорту до певних країн. «Добровільні» обмеження відіграють роль, подібну імпортним квотам, але фірми погоджуються на них, прагнучи уникнути більш жорстких торгових санкцій. Так, японські автомобільні фірми під загрозою запровадження американським урядом більш високих тарифів або низьких імпортних квот погодилися на добровільне обмеження експорту своїх автомобілів до США. В цілому емпіричні дані свідчать, що втрати у світовій торгівлі від протекціоністської політики перевищують її вигоди.

Для сприяння розвитку міжнародної торгівлі 23 країни у 1947 році підписали Генеральний акт про тарифи і торгівлю (ГАТТ). Основними принципами діяльності ГАТТ є: недискримінаційний режим у торгівлі для країн-учасниць; зниження мита шляхом проведення багатосторонніх переговорів; усунення імпортних квот. Нині до ГАТТ, діяльність якої сприяла лібералізації світової торгівлі, входять близько 100 країн. -і

З 1936 по 1993 рік продовжувався складний переговорний процес у рамках «уругвайського раунду» ГАТТ, метою якого були розгляд пропозицій про усунення торгових бар'єрів і субсидій у сільському господарстві; зняття бар'єрів у торгівлі послугами (на них припадає нині 20 % світової торгівлі); ліквідація обмежень на іноземні інвестиції; запровадження на міжнародній основі патентних, авторських прав, прав на торгову марку. Успішне завершення цього раунду має інтенсифікувати міжнародний торговий обмін і усунути протекціоністські обмеження, що почали відроджуватись у 80-ті роки.

На початку 90-х років у міжнародній торгівлі переважає частка розвинутих країн (вони забезпечують понад 70 % світового експорту товарів). Продовжує зростати роль країн — членів Європейського Союзу (33,5 % світового експорту у 1960 р. і 40 % у 1991 р.); знизилась частка США (з 16 % у 1960 р. до 12 % у 1991 р.), швидко збільшилася частка Японії (з 3 % у 1960 р. до 9 % у 1987 р.).