Смекни!
smekni.com

Перебування іноземних делегацій в Білорусі (стр. 3 из 3)

Різновид прийому типу "Обід". Друга назва - "Шведський стіл". Проводиться в той же час, що і обід, але більш простий і менш почесний. Особливість цього прийому полягає в тому, що учасники обіду не сидять загальним столом. Вони підходять до столу із закусками, беруть лівою рукою серветку, на неї ставлять тарілку і накладають на неї страви. Правою рукою беруть келих, заздалегідь наповнивши його вином або соком. Після цього відходять від столу і розташовуються на стільцях, кріслах або біля невеликих столиків (звичайно на 4-6 чоловік). Такого роду прийом часто організовується після концерту, проглядання фільму, в перерві святкового вечора. Він може бути проведений і на відкритому повітрі. Менш офіційний, ніж обід. Форма "одяг", як правило, повсякденна.

"Вечеря".

Вечірній прийом. Починається в 21 годину і пізніше. Цей вид прийому носить більш урочистий характер, ніж сніданок і обід. Підготовка, організація і меню відповідають прийому типу "Обід".

Ділова вечеря, як і діловий обід, звичайно полягає їх двох частин? Перша - зустріч, вітання гостей, приватні і загальні бесіди, ознайомлення запрошених з їх місцями за банкетним столом, аперитив; друга - безпосередньо банкет.

Якщо ділові обіди звичайно проводяться в робочі дні, то на вечерю краще запрошувати (обов'язково у письмовій формі) в суботу. Запрошують гостей, як правило, з подружжям. Форма одягу така ж, як і на прийомі "Обід", але може бути і більш нарядної.

Іноді в особливо урочистих випадках влаштовуються підряд два прийоми - зразу ж після обіду проводиться прийом типа "Коктейль" або "А-ля фуршет".

Менш поширені наступні види прийомів:

"Чай".

Влаштовується між 16 і 20 годинами, як правило, тільки для жінок. Цей вид прийому більше поширений в дипломатичному середовищі. Як правило, чай влаштовує дружина дипломата для дружин іноземних послів і міністрів. Можливі випадки запрошення на чай і чоловіків.

Чайна церемонія продовжується 1-1,5 години. Залежно від кількості гостей накривається один або декілька столиків, подаються кондитерські вироби, фрукти. Десерти і сухі вина, соки, води. Закуски (бутерброди з ікрою, рибою, сиром, шинкою) можуть подаватися в невеликій кількості, але не обов'язково. Форма одягу - повсякденна.

"Жур фікс" (в перекладі з французького час").

Влаштовується в певний день тижня з осені до літа. Запрошення на такі прийоми ("середовища", "четверги", "п'ятниці") розсилаються один раз на початку сезону і діють до його кінця, якщо не буде спеціального повідомлення про перерву. Іноді такі прийоми носять форму музичних або літературних вечорів, вечорів дружби, ігри в шахи і ін. Часто по типу прийому "Жур фікс" організовують обслуговування в перервах на симпозіумах, конференціях: гостям подають закуски, соки, воду і гарячі напої.

"Барбекю".

Влаштовують на відкритому повітрі в літній час, звичайно в неділю. Гостям подають смажене на рожні м'ясо, вина, прохолодні напої.

"Жур фікс" і "Барбекю", як правило, влаштовуються в 12-13 годин.

В підготовку будь-якого прийому входить:

складання списку запрошених осіб;

розсилка запрошень (завчасно);

складання плану розташування гостей за столом;

складання меню;

сервіровка столів і обслуговування гостей;

підготовка тостів і мов (на прийомах за столом);

складання плану проведення прийому;

Вибір виду прийому визначається метою візиту і фінансовими можливостями приймаючої сторони.

Самими почесними видами прийому, що підкреслюють урочистість події, є вечеря або обід. Їх підготовка, проте, вимагає значних організаційно-матеріальних витрат, специфіка проведення (необхідність розсадження гостей) вимушує обмежувати число запрошених осіб, перш за все з свого боку. Більш прості в підготовці і демократичні по характеру проведення, що отримали останнім часом широке розповсюдження в міжнародній протокольній практиці, прийоми без розсадження (стіл) типа "Коктейль" або "А-ля фуршет", оскільки дозволяють значно розширити круг запрошуваних гостей і демократизувати зміст зустрічей.

Приймаючи зарубіжних гостей в офісі і у себе удома, організовуючи для них живлення, складаючи меню для того або іншого прийому, слід враховувати особливості, традицію, звичку, пристрасть, пов'язані з культурою живлення в різних країнах.

Так, наприклад, гостям з Індії і деяких інших країн виходить подавати чай, а американцям - кава перед сніданком, корейці взагалі не п'ють каву або какао.

Багато іноземців вважають за краще під час сніданку, обіду і вечері пити мінеральну і фруктову воду або звичайну питну воду з льодом. В той же час монголи, японці, корейці в більшості своїй не п'ють мінеральну воду. Більшість же чехів, угорців, алжирців, єгиптян, іранців не їдять кетову ікру, баличні рибні вироби, свіжопросолену сьомгу. Жителі Чехії, Польщі, Румунії, Данії, Норвегії не люблять блюд з баранини. Угорці не їдять киселі; румуни - соуси; англійці - варені ковбаси, млинчики, пельмені; корейці - бульйони; шведи, датчани, норвежці - блюда з сиру. Корейцям не слід подавати блюда з рису, хоча він займає у них важливе місце в раціоні живлення. Це зв'язано з тим, що обробка рису в нашій країні абсолютно інша, ніж в Кореї.

Хліб до столу необхідно подавати пшеничний і житній, а для іноземців з Болгарії, Румунії, Югославії, Кореї, арабських країн - тільки пшеничний.

Іноді замість пшеничного хліба подають "тости" (підсмажений хліб).

Гості з більшості країн віддають перевагу легкому сніданку, а поляки - щільний, до складу якого, як правило, входять фруктовий сік, вершкове масло, джем, булочка, кава або чай, а іноді і сметана, яйце некруто, сосиски або шинка; цей вид сніданку називається європейським і задовольняє смакам більшості іноземців.

В Англії, США, Франції, країнах Латинської Америки, канаді друга їда (час нашого обіду) називається ланч (другий сніданок). Він відрізняється від звичайного обіду відсутністю в меню перших блюд і включає закуски, другі блюда, десерт, а завершується подачею кави або чаю.

Третя їда - обід (час нашої вечері) - включає закуску, суп, друге блюдо, десерт і завершується також чаєм або кавою.

Більшість іноземців їсть супи невеликими порціями (по 250-300 г), віддають перевагу бульйонам, протертим супам, а заправні супи - з дрібно нарізаними продуктами. Але багато іноземців люблять національні блюда білоруської кухні, і ви можете їх цим пригощати.

Характеристика особливостей деяких іноземних кухонь

Націо-нальність Особливості кухні (що рекомендується пропонувати) Не рекомендується пропонувати
1 2 3
Чехи Широко використовується свинина і продукти її переробки (сосиски, шинка, ковбаса), а також яловичина, телятина, птах. Рибу краще пропонувати як закуска під маринадом або майонезом. Із закусок - салати, фаршировані овочі і бутерброди. Чехи люблять киселі, компоти, желе, свіжі і консервовані ягоди, кондитерські вироби Кетову ікру, другі блюда з відварної риби, баранини, рубаного м'яса
Поляки Кухня багато в чому нагадує російську і українську, проте найулюбленішими є різні салати, заправлені майонезом, сметаною, ікра зерниста, риба заливна, розсольник, грибний суп, млинчики, вареники, пельмені, кулеб'яки. Поляки дуже люблять молочні продукти і мед. До борщів прийнято подавати замість хліба гарячу відварну картоплю, а до других м'ясних блюд - окремо салат зелений або з помідорів і огірків Блюда з баранини
Угорці Національні блюда готують з жирної яловичини, свинини, телятини з додаванням паприки (червоного перцю). Угорці люблять заправні супи, бульйони, солодкі блюда, кондитерські вироби. Вживають багато рідини, у тому числі воду з льодом Кетову ікру, оселедця, кільку, блюда з баранини, рубаного м'яса.
Румуни Блюда з натурального м'яса, приготованого на відкритому вогні. Овочі у будь-якому вигляді. З перших блюд користуються попитом бульйони з рисом, галушками, овочеві і грибні супи. Солоні і мариновані овочі подаються обов'язково як додатковий гарнір до другого блюда. Обід обов'язково завершується чорною кавою Блюда з баранини, житній хліб.
Німці Кухня відрізняється великою різноманітністю: бутерброди, блюда з м'яса і риби. Широко застосовуються овочі, кисломолочні продукти, блюда з осіб. Німці люблять ковбаси, сирі. Національні блюда: сосиски з тушкованою квашеною капустою, поросятина з хріном. Популярні бульйони, супи-пюре, фруктові салати, чорна кава з молоком або вершками -

Болгари
Вживають будь-які блюда європейської кухні, але якнайбільше люблять овочі, блюда кавказької кухні (шашлик, люля-кебаб, чахохбілі), червоний перець, пшеничний хліб. Салати з свіжих овочів виходить подавати не заправленими Житній хліб
Корейці М'яса вживають мало в порівнянні з рисом, бобами або овочами. Овочі припускають в невеликій кількості рідини і обов'язково приправляють часником. Люблять мариновані огірки, помідори, різні соління, різні супи, пшеничний хліб, пиво, охолоджену воду Мінеральну воду, кефір, каву, какао, сметану, сирий, бульйони, блюда з соусами, що містять сметану, картопляні гарніри, сирники
Шведи, датчани, норвежці Вживають блюда європейської кухні, люблять на сніданок холодне молоко, кефір, вершкове масло, варення, каву, свіжі булочки. Їх можна пригостити рибними делікатесами, оселедцем з гарячою картоплею, млинцям із сметаною, борщем, розсипчастою гречаною кашею Блюда з сиру і баранини
Англійці Вживають м'ясо. Рибу, овочі в широкому асортименті. Як закуски популярний рибний гастроном, з перших блюд - бульйони і супи-пюре. До сніданку добре подати вівсяну кашу, бутерброди. Пригостити їх можна борщем, котлетами "по-киевски", голубцями Рибні супи, гарніри з круп і макаронних виробів
Французи Блюда французької кухні готуються зі всіх видів м'ясних продуктів, дуже широко використовуються овочі, фрукти. Великим попитом користуються омари, лангуста, устриці, зерниста ікра. Охоче їдять блюда і гарніри з круп, кефір, сметану, сир, вершки. Супи люблять прозорі і пюреобразні -
Італійці Люблять каперси, салати з крабами, бульйони, лангет, муссы, желе, яблука, апельсини, кава чорна. Національне блюдо - макарони з порошкоподібним сиром і гострим соусом -

Японці
Основу японської кухні складають рис, тваринні і рослинні продукти морського походження, проте японці звичайно прагнуть познайомитися з національними блюдами нашої країни. Люблять салати з свіжих овочів, мариновані огірки, рибні делікатеси, варені ковбаси, салати з крабами, пельмені, млинці, пироги. Великою популярністю серед молоді користуються кавказька кухня. Вранці, вдень і увечері у японців до столу подається вершкове масло, до сніданку - м'які сири. Сніданок починається чаєм. Перші блюда вживаються 3 рази на день невеликими порціями (бульйони і супи-пюре). Люблять воду з льодом, пиво Житній хліб, мінеральну воду
Американці Люблять овочеві і фруктові салати, блюда з м'яса з овочевим гарніром або картоплею. Їх перших блюд віддають перевагу бульйонам, пюреобразні і фруктові супи. Дуже широко у американців поширені кондитерські вироби, фрукти, соки, цитрусові, компоти, збиті вершки Копчену рибу і рибні консерви, заливну рибу, заправні супи, окрошку, блюда з круп, макаронних виробів, тушковану капусту, жирне м'ясо