Смекни!
smekni.com

Теоретично-правові аспекти євроінтеграційних процесів (стр. 4 из 4)

Етапною для двосторонніх відносин стала Угода про партнерство і співробітництво України з ЄС, підписана у червні 1994 р. і ратифікована парламентом у листопаді того ж року (почала діяти лише з 1998 р., після того, як її підписали всі країни ЄС), яка діє і сьогодні. Згідно з нею конкретними заходами співпраці визначено: забезпечення політичного діалогу, сприяння розвитку гармонійних економічних відносин, підтримка зусиль України по зміцненню демократії і розвитку її економіки (з акцентуванням уваги на завершенні переходу до ринкової економіки).

Інтеграція до європейських структур є стратегічною метою України, найкращим способом реалізації національних інтересів у побудові могутньої демократичної держави, зміцнення її позицій у світі. Але цей шлях не простий, він вимагає великої роботи насамперед адаптації українського законодавства до європейського зразка. Податкове право є однією з галузей національного законодавства, яке Україна зобов’язалася узгодити з європейським правом.

Питання пристосування податкового законодавства, а також різних його норм включає в себе багато аспектів. Одним з таких аспектів є прийняття Податкового кодексу. Всі це добре розуміють, адже звівши та розробивши єдиний кодифікований збірник актів законодавства, який буде регулювати відносини у податковій сфері надасть ряд значних переваг та зменшить кількість прогалин у законотворчому процесі. Серед інших аспектів адаптації – розвиток інтеграційного законодавства ЄС про податок на додану вартість, який безпосередньо пов'язаний з процесом європейської економічної інтеграції (цей податок є основним наповнювачем державного бюджету, тому він потребує особливої уваги).

Європейська та євроатлантична інтеграція для України – це шлях демократизації суспільства, модернізації економіки та системи безпеки і оборони держави, вихід на світові ринки, залучення іноземних інвестицій і новітніх технологій, які так необхідні для підтримки нашої країни попри загальносвітову економічну нестабільність.

Роз’яснювальна робота серед платників податків, яка систематично проводиться фахівцями ДПІ у Кіровському районі м. Дніпропетровська щодо набуття Україною членства в ЄС та НАТО має за мету прискорити умови вільного доступу до інформації, та всіх незрозумілих аспектів інтеграції для пересічного платника податків. Тільки добре поінформовані громадяни можуть гідно оцінити й підтримати дії влади, її стратегічні намагання в світі.

Приєднання України до європейських та світових інтеграційних процесів сприятиме постійному розвитку і зміцненню громадянського суспільства, верховенству права, захисту основних прав людини і громадянських свобод.

Інтеграція нашої держави в європейський політичний, економічний, правовий простір та в євроатлантичний безпековий простір початково була визначена Законом України від 19.06.2003р. “Про основи національної безпеки України”, що передбачає повне членство у Євросоюзі і НАТО та є основою для формування зовнішньополітичного курсу в цьому питанні.

Незворотність зовнішньополітичного курсу України на інтеграцію в Європейський Союз визначає першочерговість впровадження та реалізацію нагальних завдань економічного та соціального розвитку, метою яких є досягнення високої якості життя наших громадян. А це, в свою чергу, вимагає запровадження в державі високих європейських стандартів, шляхом наближення законодавства України до законодавства ЄС.

З метою доведення до громадськості суті євроінтеграційних процесів, інформації щодо НАТО, логіки розвитку Альянсу, цілей і завдань, які він перед собою ставить, у Державній податковій інспекції Оболонського району м. Києва 12 серпня 2008 року відбувся брифінг для представників засобів масової інформації начальника Державної податкової інспекції Оболонського району м. Києва Оксаніч Оксани Вікторівни.

Розпочинаючи брифінг, Оксана Вікторівна повідомила, що усвідомлення суспільством необхідності європейської інтеграції України та підтримка громадянами нашої країни дій уряду у цьому напрямі – це запорука незмінності та незворотності руху держави до демократичного майбутнього. Україна прагне цілеспрямовано та конструктивно будувати подальші відносини з Європейським Союзом і НАТО, враховуючи при цьому національні інтереси та думку громадськості. Крок до євроінтеграції нашої держави має на меті забезпечити підвищення ефективності національної економіки, підвищення соціальних стандартів, покращення рівня та якості життя усіх наших громадян, формування позитивного іміджу України у світі.

Відносини між Україною та НАТО мають вагоме значення для гарантування миру і стабільності на євроатлантичному просторі. У політичному плані, після набуття державного суверенітету у 1991 році, Україна завжди була відданою справі підтримання міжнародної безпеки та розвитку добросусідських відносин у регіоні.

Державна служба будь-якої цивілізованої країни є фундаментом системи державного управління, від ефективного функціонування якої залежить додержання конституційних прав і свобод громадян, послідовний і сталий розвиток держави.

Створення єдиних справедливих, прозорих та зрозумілих правил нарахування та сплати податків в державі – це важливий чинник для вступу України до європейської спільноти. Уніфікацію правил оподаткування з міжнародними стандартами обліку забезпечить введення в дію Податкового кодексу України.


Висновки

Україна є наріжним каменем, що єднає Схід із Заходом. Європейська інтеґрація для України є “не входженням, а поверненням до Європи, оскільки Україна завжди була і є невідривною частиною цього континенту” Європейськість України — це цивілізованість, культурність, індивідуалізм, почуття здорового націоналізму. Європейськість — це самодостатність. Орієнтація на Європу означає, що Україна прагне стати часткою Європи не лише географічно, а й психологічно, що можливо лише за умови, якщо Україна сама відчує себе такою, а українці себе, відповідно, європейцями.

Відтак має рацію С.Вовканич, який вважає: “Не творімо собі кумира ні зі Сходу, ні із Заходу, а пильнуймо національні інтереси, розраховуймо на свої ресурси та власний потенціал. Міркуймо над тим, що робити, аби позбутися грабель — як національного знаку, — вже неодноразово хитро розставлених на наших історичних шляхах. Нам не треба прорубувати вікна в Європу: ми в Європі”

Курс на європейську інтеґрацію є природним наслідком здобуття Україною державної незалежності. Він викристалізовується з багатовікової історії нашого народу, його ментальности та етнічних коренів і стосується передусім європейської самоідентифікації українського народу. Отже, процес “європеїзації” України потрібно активно використовувати і поглиблювати (при цьому не вважати його панацеєю від усіх бід!). Входження в Європу, зокрема в Європейський Союз — це, перш за все, ефективна економічна співпраця з країнами континенту на паритетних умовах. Якщо ця співпраця буде успішною, політична вага України в Європі зросте.

Таким чином зовнішня політика нашої держави, спрямована на євроінтеграцію набуває дедалі ширшої підтримки в українському суспільстві та поступово стає складовою внутрішньої політики України на усіх рівнях.


Список літератури

1. Андрусів С. Міфологема Європи в сучасній українській культурній свідомості // Сучасність. — 2001. — № 2. — С. 110-115.

2. Бик Т. “Треба робити сміливі та рішучі кроки для різкого зближення України з НАТО” // Львівська газета. — 2005. — 24 лют.

3. Бик Т. “Україна не повинна втягнутися в гонитву до Євросоюзу” // Львівська газета. — 2005. — 27 січн.

4. Бик Т. Довгий шлях до ЄС // Львівська газета. — 2005. — 27 січн.

5. Біличенко С.П. Геополітична стратегія України//Наукові записки НУКМА. — 2001. — Т.19. — Спецвипуск 41. — С.161-163.

6. Бутейко А. Внутрішня одіссея зовнішньої політики: Євроінтеграція чи єврокамуфляж // Дзеркало тижня. — 2003. — 6-12 верес.

7. Власюк А. Коли Україна матиме власне “обличчя”?// Експрес. — 1997. — 24 трав.–1 черв.

8. Вовканич С. Антиукраїнська семіотика// Сучасніть. — 2001. — № 9. — С.68-75.

9. Гетьманчук А. Євроінтеграції України заважають НАТО і ГУУАМ? // Дзеркало тижня. — 2005. — 7 трав.

10. Гетьманчук А. Євроінтегруйтеся мовчки. Порадили в Києві міністри закордонних справ Польщі та Німеччини // Дзеркало тижня. — 2005. — 26 берез.

11. Друзенко Г. Лікарю, зціли самого себе, або про якість євроінтеграційної політики у виконанні нової влади // Дзеркало тижня. — 2005. — 14 трав.

12. Зайцев О. Європейський міф України // Львівська газета. — 2003. — 1 серп.

13. Костенко Л. Гуманітарна аура нації, або Дефект головного дзеркала. — К., 1999. — 31 с.

14. Левандовський В. Європа чи Євразія//Політологія посткомунізму: політичний аналіз посткомуністичного суспільства. — К., 1995. — С.270-274.

15. Лотман Ю.М. Современность между Востоком и Западом//История и типология русской культуры. — С.-Пб., 2002. –744 с.

16. Петрів Т. Українські медіа-пріоритети у контексті проблем європейської інтеграції // Наукові записки Інституту журналістики. — К., 2002. — Т.7. — С.67-69.

17. Прихода Я. Європейська інтеграція та українські ЗМІ: досвід наш і досвід інших // Пам’ять століть відтворена у слові /Упорядн. А. Денисенко, В.Прокопенко, В.Туркевич. — К.,2004. — С.219-232.

18. Спільна стратегія Європейського Союзу щодо України//Політика і час/спецвипуск “Україна і європейська інтеграція”. — 2000. — №3-4. — C.15-26.

19. Сушко О., Шуляр О. Європейське визнання з африканським присмаком // Дзеркало тижня. — 2005 . — 26 берез.

20. Федоров І. Як стати зіркою... на прапорі Євросоюзу?//ПіК. — 1999. — №16. — С.11-12.

21. htpp://www. pravda.com.ua.

22. www.minjst. gov.ua – офіційний сайт міністерства юстиції.

23.www. rada. gov.ua - офіційний сайт Верховної Ради України.