Смекни!
smekni.com

Коносамент - характеристика умов його здійснення (стр. 3 из 3)

- якщо на коносаменті спеціально не зазначається, що товари мають бути навантажені на палубі судна, їх розміщують у трюмах. Коносамент із позначкою “на палубі” зазвичай не приймається банком через велику небезпеку викидання вантажу за борт у разі аварії на судні й можливості його витоку за борт. Більшість вантажів перевозять у трюмах. Проте деякі вантажі мають перевозитися на палубі (дуже небезпечні вантажі, великогабаритні вантажі, деякі види тварин);

- однією з умов здійснення платежу з акредитива є надання банкові повного комплекту чистих бортових коносаментів із бланковим індосаментом, виписаних за наказом відправника товару. Якщо всі ці пункти відповідають вимогам банку і найменування товару і сторін збігаються, банк приймає ці документи в забезпечення. Перевіряються і правильність інших реквізитів, наявність підписів, дати, а також те, чи правильно коносаменти підписані, датовані, чи містять позначку “фрахт оплачено”.

Необхідно, щоб наші підприємства звертали увагу на те, що коносамент має свідчити про відвантаження на борт судна, назви та адреси мають бути правильно зазначені. Кількість примірників коносамента виписується і надається з урахуванням умов акредитива; сам коносамент повинен мати позначку “фрахт оплачено” або “фрахт оплачено попередньо”, якщо це передбачено умовами акредитива.

Щодо коносамента, то до типових помилок, яких припускаються підприємства, належать випадки, коли:

1) не представлено повний комплект коносаментів, або перевізником (його агентом) не завірено виправлення в ньому, або на коносаменті є додаткові застереження чи позначки, що прямо відмічають дефектний стан товару (його упаковки), що свідчить про те, що він не “чистий”;

2) незважаючи на умови акредитива, коносамент не індосований постачальником, або не засвідчує, що товар навантажено “на борт”, або ця позначка не підписана перевізником (його агентом), або не датована;

3) не зроблено позначку “фрахт оплачено”, хоча це й передбачено при поставках на умовах CIF;

4) у коносамент внесено інформацію, що відрізняється від умов акредитива; або коносамент виписано за наказом, а умовами акредитива передбачається пред’явлення іменного коносамента;

5) коносамент (документи) надійшов у банк пізніше 21 дня від дати відвантаження чи іншого строку, зазначеного в умовах, або товар відвантажено пізніше дати, зазначеної в акредитиві.

Слід також звертати увагу на те, що якщо в акредитивних умовах відсутні дозволи, то не повинні прийматися документи, які засвідчують надання коносамента, який явно свідчить, що він виписаний на умовах “чартер-партія” та/або виданий експедитором; відвантаження з порту або місця призначення іншого, ніж це зазначено в умовах; відвантаження на палубі.

Наявність економічного інтересу сторін при морських перевезеннях вантажу передумовлює і пріоритетність економічних способів забезпечення виконання взятих сторонами зобов’язань. Спеціальні способи: гарантії третьою особи, у тому числі банківські, гарантії (поруку) клубів судновласників та страхове покриття розглядаються у контексті традиційних у цивілістиці способів.


Висновки

Коносамент (Bill of Lading) - документ, що регулює правовiдносини мiж перевiзником та одержувачем вантажу, свiдчить про прийняття перевiзником вантажу, вiдомостi про який наведено в коносаментi, та є одним з документiв, що пiдтверджують наявнiсть i змiст договору морського перевезення.

Перевiзник зобов'язаний видати вiдправнику на його бажання кiлька примiрникiв коносамента тотожного змiсту, причому в кожному з них вiдмiчається кiлькiсть складених примiрникiв коносамента. Пiсля видачi вантажу по одному з примiрникiв коносамента решта примiрникiв втрачає силу.

Коносамент передається з дотриманням таких правил:

- именний коносамент може передаватися за iменними передаточними написами або в iншiй формi з дотриманням правил, установлених для передачi боргової вимоги;

- ордерний коносамент може передаватися за iменними або бланковими передаточними написами;

- коносамент на пред'явника може передаватися шляхом простого вручення.


Список використаної літератури

1) Морская перевозка грузов: Учебное пособие. – Одесса: БАХВА, 1997. – 78 с. В соавторстве с Черкесом М.Е.

2) Особливості суб’єктного складу договору морського перевезення вантажу // Правова держава. – 2002. - № 4. – С.25-29.

3) КТМ Украины о привилегированных морских требованиях.

4) Коструба А.В. Виникнення та розвиток коносамента як товаророзпорядчого цінного паперу // Вісн. Акад. прав. наук. – 2002. - №2 (29). – С. 196-204.

5) Коструба А.В. Співвідношення коносамента і договору перевезення вантажу (з огляду на положення нового цивільного законодавства України) // Нове законодавство України та питання його застосування: Тези доп. та наук. повід. наук. конф. молодих учених (м.Харків, 23 травня 2003р.) / За ред. М.І. Панова. – Харків: Нац. юрид. акад. України, 2003. – С.108-110.

6) Статут внутрішнього водного транспорту СРСР 1955 року // ЗП СРСР. — 1959. - № 2, № 7; 1969. - № 18; 1972. - № 4; 1974. - № 17; 1977. - № 7, № 19; 1982. - № 2; 1985 - № 4.

7) http://ebk.net.ua

8) http://www.ukragroportal.com