Смекни!
smekni.com

Облік інших необоротних матеріальних активів і їх зносу (стр. 3 из 5)

Процес документального оформлення операцій з іншими необоротними активами ідентичний обліку порядку оформлення операцій з основними засобами і малоцінними та швидкозношуваними предметами.

Облік бібліотечних фондів. Об'єкти, які формують бібліотечний фонд підприємства, обліковуються на субрахунку 111 "Бібліотечні фонди". Бібліотечні фонди складають книги, журнали, підшивки газет, які знаходяться в технічній бібліотеці підприємства та в технічному архіві.

Підприємство зобов'язане вести сумарний та індивідуальний облік книг, що надходять до бібліотечного фонду та вибувають з нього, у встановлених одиницях обліку.

Одиницею обліку бібліотечного фонду є примірник - кожна окрема одиниця книги, що надходить. Додатковою одиницею бібліотечного фонду є річний комплект - сукупність номерів (випусків) періодичних видань за рік, що приймається за одну облікову одиницю фонду, а також переплетена одиниця (підшивка) - сукупність номерів періодичних видань, зшитих, переплетених або скріплених іншим способом в одне ціле, які приймаються за одну облікову одиницю фонду.

Аналітичний облік бібліотечних фондів ведеться за тематичним, алфавітним або лінгвістичним принципом за кожним примірником шляхом присвоєння одиниці обліку бібліотечного фонду інвентарного номеру абс шляхом реєстрації без присвоєння інвентарного номеру.

Витрати на придбання періодичних видань збираються на субрахунку 153 "Придбання (виготовлення) інших необоротних матеріальних активів" та списуються в дебет субрахунку 111 "Бібліотечні фонди".

Якщо підприємство передплатило періодичні видання, то понесені витрати доцільно обліковувати на рахунку 39 "Витрати майбутніх періодів" з наступним рівномірним списанням у дебет рахунку 92 "Адміністративні витрати".

Обпік малоцінних Облік малоцінних необоротних матеріальних активів необоротних ведеться на субрахунку 112 "Малоцінні необоротні матеріальних актив» матеріальні активи".

Аналітичний облік малоцінних необоротних матеріальних активів ведеться за інвентарними об'єктами.

Облік тимчасових (нетитульних) споруд. Тимчасові (нетитульні) споруди обліковуються на субрахунку 113 "Тимчасові (нетитульні) споруди". До них належать дрібні об'єкти допоміжного характеру, які використовуються для потреб будівництва та не включені до титулу (наприклад, паркани та огорожі (за винятком спеціальних, архітектурно оформлених), необхідні для проведення робіт; пристосування з техніки безпеки; складські приміщення (комори); прохідні та сторожові будки при об'єктах будівництва тощо).

Витрати зі спорудження тимчасових (нетитульних) споруд збираються за дебетом субрахунку 153 "Придбання (виготовлення) інших необоротних матеріальних активів" та списуються з кредиту цього субрахунку в дебет субрахунку 113 "Тимчасові (нетитульні) споруди".

Вартість тимчасових (нетитульних) споруд погашається шляхом нарахування зносу.

Аналітичний облік тимчасових (нетитульних) споруд ведеться у відповідних регістрах обраної форми обліку.

Облік природних ресурсів. Облік природних ресурсів ведеться на субрахунку 114 "Природні ресурси". До них відносять: будівельний ліс родовища нафти та газу, джерела мінеральної сировини, які відносяться до вичерпних активів. їх основною особливістю є те, що при добуванні вон» перетворюються на матеріальні запаси.

Вартість земельних ділянок та об'єктів природокористуванні: придбаних підприємством у власність, відображається на субрахунку 153 "Придбання (виготовлення) інших необоротних матеріальних активів" згідно з оплаченими або прийнятими до оплати рахунками продавців після їх оприбуткування.

Аналітичний облік природних ресурсів ведеться в наступних розрізах "Лісові угіддя", "Запаси нафти та газу", "Залежі мінералів" тощо. Облік інвентарної Тара, призначена для здійснення технологічних процесів тари виробництва продукції, залежно від її вартості, строку служби, а також прийнятої на підприємстві облікової політики, може обліковуватися у складі виробничих запасів (субрахунок 204 "Тара й тарні матеріали") або інших необоротних матеріальних активів (субрахунок 115 "Інвентарна тара").

Інвентарною тарою є необоротна тара, тобто тара, яка не передається (продається, купується) разом з продукцією (наприклад, спеціалізовані цистерни, контейнери для транспортування окремих деталей, піддони, баки, чани, закроми тощо), а підлягає поверненню постачальнику продукції.

Інвентарна тара може використовуватися як для внутрішньозаводського переміщення вантажів, так і для доставки продукції (товарів) споживачам (покупцям). При цьому вона зберігає свою основну властивість: вона не передається споживачам, а залишається на балансі підприємства з терміном використання більше одного року.

Облік тари ведеться в натурально-вартісному вираженні. Аналітичний облік ведеться за кожним об'єктом з групуванням за видами тари: тара з деревини; тара з картону та паперу; тара з металу; тара з пластмаси; тара зі скла; тара з тканини і нетканинних матеріалів тощо.

Знос тари, що обліковується у складі інших необоротних матеріальних активів, нараховується за встановленими нормами амортизації щомісячно до повного перенесення її вартості на новий продукт.

Якщо тара реалізується іншому підприємству, то ця операція відображається як реалізація майна підприємства.

Облік предметів прокату. Облік предметів прокату ведеться на субрахунку 116 "Предмети прокату". Предметами прокату є об'єкти, що передаються громадянам у строкове платне користування шрокат). Отримання та прокат майна оформлюється бланками форми ПО-П1 та ПО-П2, які є документами суворого обліку.

Облік інших необоротних активів. На субрахунку 117 "Інші необоротні матеріальні активи" та рахунку 18 "Інші необоротні активи" ведеться облік наявності та руху необоротних активів, які не знайшли відображення на інших субрахунках рахунку 11 "Інші необоротні матеріальні активи" та на інших рахунках обліку необоротних активів.

На рахунку 18 "Інші необоротні активи" також відображаються активи, використання яких, як очікується, неможливе протягом дванадцяти місяців з дати балансу.

Типові проводки з Відображення в бухгалтерському обліку операцій, з обліку інших необоротними активами, які обліковуються на рахунках необоротних 11 "Інші необоротні матеріальні активи" та 18 "Інші необоротні активи", наведено в Додатку Е .


Операції з іншими необоротними активами на ВАТ «Рівненський завод тракторних агрегатів»

№ з/п Назва господарської операції Обороти Сума, тис. грн..
Дт Кт
1 Отримано тару згідно з договором куплі-продажу ООО «Сталькомплект-Юг» 153 “Придбання (виготовлення) інших необоротних матеріальних активів” 631 “Розрахунки з вітчизняними постачальниками” 120
2 Відображено суму ПДВ 641 “Розрахунки за податками” 631 “Розрахунки з вітчизняними постачальниками” 24
3 Оплачено вартість тари 631 “Розрахунки з вітчизняними постачальниками” 311 “Поточні рахунки в національній валюті” 144
4 Передано в експлуатацію тару 115 “Інвентарна тара” 153 “Придбання (виготовлення) інших необоротних матеріальних активів” 120
5 Відображено суму зносу в розмірі 100% амортизованої вартості 91 “Загальновиробничі витрати”, 92 “Адміністративні витрати” та ін.. 132 “Знос інших необоротних матеріальних активів” 120

РОЗДІЛ 3 ВДОСКОНАЛЕННЯ ОРГАНІЗАЦІЇ ТА МЕТОДИКИ ОБЛІКОВИХ ОПЕРАЦІЙ ІНШИХ НЕОБОРОТНИХ АКТИВІВ

Для удосконалення обліку інших необоротних активів необхідно використовувати нові методи управління і сучасні технічні засоби побудови різноманітних інформаційних систем, необхідно провести корінну реконструкцію його технічної та інформаційної бази на основі впровадження автоматизованої системи обліку, в склад якої входили б автоматизовані робочі місця бухгалтера (АРМБ).

АРМ спеціаліста дозволяє реалізувати задачі бухгалтерського обліку інших необоротних активів і контролю наявності в регламентному і діалоговому режимах. За допомогою ПЕОМ можна здійснювати децентралізовану обробку даних на АРМ бухгалтера – спеціаліста по різних ланках обліку (функціях управління) і в реальному часі передавати отримані результати на ЕОМ вищого рівня з метою складання зведених регістрів бухгалтерського обліку, звітності, здійсненні аналізу, контролю господарської діяльності і формування управлінських рішень. Такий підхід сприяє скороченню термінів обробки обліково-аналітичної інформації, підвищенню її оперативності, якості, вірогідності і прийняттю управлінських рішень [27, с. 68].

Облік інших необоротних активів здійснюється протягом усього їхнього життєвого циклу, від надходження на підприємство і до моменту їхньої чи ліквідації реалізації. Для інших необоротних активів періодично нараховується знос, проводиться планова переоцінка їхньої вартості і накопиченого зносу.

Для обліку інших необоротних активів використовуються загальносистемні довідники:

- Підрозділу (організаційна приналежність інших необоротних активів).

- Місця збереження (місця фактичного перебування інших необоротних активів).

- Співробітники (матеріально-відповідальні особи — МВО).

- Види діяльності (віднесення амортизаційних відрахувань на рахунок виробничих витрат).

- Статті витрат (амортизація інших необоротних активів).

- Витрати обігу (амортизація інших необоротних активів).

- Класифікатори (норми амортизації).

- Комплекти інших необоротних активів.

- Типи та марки автотранспорту.

Вдосконалення облікових операцій інших необоротних активів проводиться у програмі «1C Бухгалтерія».