Смекни!
smekni.com

Облік основних засобів (стр. 5 из 6)

Роки 2000 2001 2002 2003 2004
обсяг виробництва продукції в натуральному виразі 185,5 232,4 399,8 575 624,8

Як видно з таблиці, протягом п’яти років спостерігається ріст виробництва цементу в натуральному виразі. За 2004 рік обсяг виробництва цементу склав 624,8 тис. тонн та порівняно з 2003 роком виріс на 8,7%.

Основними показниками роботи ВАТ «Югцемент» є:

- добування власної сировини (вапняк, глина)

- виготовлення клінкеру

- виготовлення цементу

- обсяг реалізованої продукції

- собівартість виготовленої продукції

- дохід від реалізації продукції

2.2 Діюча практика обліку основних засобів на підприємстві ВАТ «ЮГцемент»

Бухгалтерський облік на підприємстві ВАТ «ЮГцемент» здійснюється на підставі діючого Наказу «Про облікову політику». Метою якого є забезпечення єдиних принципів, методів та процедур, які використовує підприємство для складання та подання фінансової звітності.

Підприємство ВАТ «ЮГцемент» використовує План рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств та організацій №291 від 30.11.99 р. та Інструкцію із застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств та організацій №291 від 30.11.99 р.

Відповідно до Плану рахунків підприємство для обліку основних засобів застосовує рахунки 10 «Основні засоби», 13 «Знос (амортизація) необоротних активів» та 15 «Капітальні інвестиції» з відповідними субрахунками.

На ВАТ «ЮГцемент» основні засоби – це матеріальні активи, які підприємство утримує з метою використання у господарській діяльності (у процесі виробництва, процесі постачання товарів, адміністративних цілях, надання послуг, здавання в оренду іншим особам та ін.) очікуваний строк використання яких більше одного року або операційного циклу, якщо він довший за рік.

На ВАТ «ЮГцемент» основні засоби надходять шляхом придбанням за грошові кошти. Первісна вартість об'єктів основних засобів на ВАТ «ЮГцемент» формується з:

– сум, що сплачують постачальникам за виключенням непрямих податків, які відшкодовуються з бюджету;

– сум непрямих податків;

– витрати зі страхування ризиків доставки основних засобів;

– витрати на установку, монтаж, налагодження;

– інші витрати пов'язані з доведенням основних засобів до стану в якому вони придатні для використання із запланованою метою.

Об'єктом основних засобів визнаються активи, якщо вони відповідають критеріям визнання:

– існує імовірність того, що підприємство отримає в майбутньому економічні вигоди, пов'язані з використанням активу;

– вартість об'єкта перевищує 1000 грн.;

– об'єкт планується використати понад 365 днів з дати введення в експлуатацію.

Основні засоби придбаються згідно з договором купівлі-продажу за рахунок грошових коштів або в результаті бартерної операції, тобто в обмін на подібні або не подібні об'єкти.

При придбані основних засобів формується первісна вартість на рахунку 15 «Капітальні інвестиції» (Додаток 2).

На підприємстві ВАТ «ЮГцемент» переміщення основних засобів оформлюється типовою формою №03-1 первинного обліку Актом обліку приймання – передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів.

У цьому акті зазначають такі положення:

найменування об'єкту – Зварювальний напівавтомат «Гранит-Ф5У3»; первісна вартість об'єкту – 6120,84;

присвоєний інвентарний номер – 4185;

місце використання – Ділянка «РемонтСервис».

Склад комісії, яка підписує акт, зазначається в Наказі про проведення інвентаризації і затверджується керівником підприємства.

Акти зберігаються протягом всього терміну експлуатації об'єкту основних засобів та протягом трьох років і одного місяця після списання об'єкту за умови, що за цей період була проведена ревізія.

Надходження основних засобів придбаних за плату від постачальника, в бухгалтерському обліку відображається в порядку наведеному в таблиці 2.6.

Таблиця 2.6. Придбання основних засобів

Господарська операція Кореспондуючі рахунки Сума
Дебет Кредит
Отримано від постачальника Зварювальний напівавтомат «Гранит-Ф5У3» 152 631 6120,84
Відображено суму нарахованого ПДВ 641 631 1224,17
Cплачено постачальнику за зварювальний напівавтомат 631 311 7345,01
Введено в експлуатацію устаткування 104 152 6120,84

На підприємстві амортизація нараховується методом прямолінійного списання згідно з Наказом про облікову політику підприємства. Таблиця 2.7

Нарахування амортизації

Господарська операція Кореспондуючі рахунки Сума
Дебет Кредит
Відображено знос Бульдозер Т 130 (Инв. №1216) 92 131 781,25

На підприємстві ВАТ «ЮГцемент» відповідальність за організацію інвентаризації згідно із законодавством покладається на керівника, до обов'язків якого входить:

– створення необхідних умов для проведення у стислі терміни;

– визначення об'єктів;

– кількості та термінів проведення інвентаризації.

Процес проведення інвентаризації розпочинається з підготовки та видачі наказу на її проведення – внутрішнього документа, який регламентує порядок і терміни проведення інвентаризації, визначає її об'єкт.

Типова форма №03–3 Акт на списання основних засобів застосовується для оформлення вибуття окремих інвентарних об'єктів у разі повної або часткової їх ліквідації (Додаток 4).

Акт складається в двох екземплярах постійно діючою комісією, призначеною Наказом про проведення інвентаризацій затверджену керівником ВАТ «ЮГцемент».

Перший екземпляр передається в бухгалтерію, а другий залишається у матеріально відповідальної особи, у веденні якого знаходиться ліквідований об'єкт і є підставою для здачі на склад металобрухту, запасних частин і матеріалів, що утворилися в результаті ліквідації.

В Акті за формою №03–3 у розділі «Розрахунок результатів списання об'єктів» відображені витрати на ліквідацію об'єктів основних засобів.

В Акті списання основних засобів зазначаються такі положення:

– дата складання – 29.12.2009;

– назва основних засобів – Кутова шліфмашинка ручна GWS 14–150 CI;

– висновок комісії – ліквідація із-за непригодності;

– номер документа – Юг-0000079;

– інвентарний номер – 3666;

– дата введення в експлуатацію – 31.07.06;

– рік випуску;

– інші дані необхідні для ведення аналітичного обліку.

Оформлення ліквідації основних засобів в бухгалтерському обліку розкрито в таблиці 2.8

Таблиця 2.8. Ліквідація кутової шліфмашинки ручної

Зміст господарської операції Кореспондуючі рахунки Сума
Дебет Кредит
Списано знос кутової шліфмашинки ручної 131 1061 30,58
Відображено залишкову вартість кутової шліфмашинки ручної 976 1061 489,15
Відображено фінансовий результат від ліквідації основних засобів 793 976 489,15

Взагалі ведення бухгалтерського обліку на підприємстві ВАТ «ЮГцемент» відповідає встановленим нормам і стандартам.

Бухгалтерський облік на ВАТ «ЮГцемент» відображається вірно та в повному обсязі.


3. Удосконалення обліку основних засобів

Реформування бухгалтерського обліку в Україні на основі Національних положень(стандартів) бухгалтерського обліку, що відповідають вимогам ринкової економіки та міжнародним стандартам бухгалтерського обліку, привело до суттєвих змін в обліку основних засобів. В опублікованих нормативних актах – Плані рахунків, затверджену наказом МФУ від 30 листопада 1999 р. №291 із змінами та доповненнями; Інструкції про застосування Плану рахунків, затвердженій МФУ від 30 листопада 1999 р. №291 із змінами та доповненнями; П(С) БО 7 «Основні засоби» – не охоплено всіх без винятку питань, які виникли у зв’язку з реформуванням обліку основних засобів та їх зносу. У зв’язку з цим у практичній діяльності виникають проблеми, що стосуються обліку та амортизації основних засобів.

З моменту введення нового Плану рахунків і Національних стандартів, за якими підприємства України ведуть бухгалтерський облік, пройшло немало часу і це дало змогу виявити їх недоліки та переваги.

До переваг можна зарахувати:

1. Зрозумілість вітчизняного обліку для іноземних інвесторів.

2. Узгодженість Плану рахунків з фінансовою звітністю.

3. Регламентація основних ділянок обліку окремими положеннями, які дають змогу при його веденні використовувати різні варіанти й кожному підприємству обирати найефективніші для нього методи

Серед недоліків можна виділити:

1. Велику трудомісткість трансформаційних процесів.

2. Низка стандартів, зрештою, як і більшість законів в Україні, написані важкодоступною мовою і є не досить зрозумілими.

3. В опублікованих нормативних актах не охоплено без винятку питань, які виникли у зв’язку з реформуванням обліку основних засобів.

Амортизація по основних засобах починає нараховуватися в бухгалтерському обліку з наступного місяця після введення їх в експлуатацію. В П(С) БО 7 такої чіткості немає, у п. 29 стандарту зазначено, що «нарахування амортизації починається з місяця, наступного за місяцем, у якому об’єкт став придатним для корисного використання». Однак придатним для корисного використання може бути й обладнання, яке не потребує монтажу і зберігається на складі, а також інші види капітальних інвестицій. Таке визначення може спричинити формування неправильної думки на практиці стосовно того, що по капітальних інвестиціях теж можна нарахувати амортизацію. У зв’язку із зазначеним, передостанній абзац п. 29 П(С) БО 7 треба викласти в такій редакції: «Нарахування амортизації починається з місяця, наступного за місяцем, у якому об’єкт основних засобів було введено в експлуатацію».